Cowboy Take Me Away

In dit programma “Countrymusic Round-Up” gaan we o.a. naar Texas en terug in de tijd voor zanger/schrijver/gitarist Charlie Robison met muziek van het album “Life of the Party”, “Good Times” en “High Life”.

Zoals altijd beginnen het programma met de bluegrass deze keer verzorgd door The Steep Canyon Rangers met een drietal songs van hun album “Morning Shift”, dat op 8 september j.l. is uitgebracht door Yep Roc Records.

Vervolgens  eveneens uit Texas “The Dixie Chicks” met een song van hun debuutalbum “Thank Heavens for Dale Evans” en hun album “Fly”  en de “Court Yard Hounds”met de titelsong van hun album “Amelita”.

Halverwege het programma nog de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse inbreng en daarvoor naar Zwolle voor multi-instrumentalist, zanger en schrijver  Bertolf met een song van z’n nieuwe album “Bluefinger” gevolgd door zanger/gitarist en tekstschrijver Egbert Meyers uit Grolloo met de song “Kleuren van oktober”.

Daarna voor de hedendaagse countrymuziek naar Cole Swindell met een song van z’n album “Steroype” en hij treedt tevens op als uitsmijter van dit programma .

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Alabama Calling” , “Ghost of Glasgow” en  “Above My Burdens” door de Steep Canyon Rangers”

Deze songs staan op het album “Morning Shift” met 12 songs, dat op 8 september j.l. is uitgebracht door Yep Roc Records.

De muziek van dit album werd gedurende een week opgenomen in de Inn Bat Cave, een legendarische plek in een grot in North Carolina, die vroeger de oude schuilplaats was de legendarische groep Lynyrd Skynyrd.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door de Steep Canyon Rangers met de song “Hominy Valley”, die eveneens staat op het album “Morning Shift”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De groep “Steep Canyon Rangers” werd in 2000 opgericht door een aantal studenten van de “University of North Carolina” in Chapel Hill en bestond toen uit Woody Platt op gitaar, Graham Sharp op banjo en Charles R. Humphrey III op staande bas en waarna al snel ook  Mike Guggino op mandoline werd gevraagd evenals Lizzie Hamilton op viool.

De Steep Canyon Rangers met inmiddels 14 uitgebrachte albums uit Ashville NC en waaronder  in 2013 voor het album “Nobody Knows You” een Grammy Award  “The Best Bluegrass Album of the Year”werd verkregen.

De groep kreeg nog grotere bekendheid in 2009 toen zij gingen samenwerken met acteur en banjospeler Steve Martin met wie zij gezamenlijk drie albums uitbrachten.

“Morning Shift” is het eerste album sinds het vertrek van zanger en oprichter Woody Platt en voor hem in de plaats is de veelgeprezen zanger/schrijver Aaron Burdett aangetrokken.

De groep bestaat thans uit Graham Sharp op banjo, Mike Guggino op mandolina en mandola dan zoals gemeld Aaron Burdett op gitaar, Nicky Sanders op viool, Mike Ashworth op drums en Barrett Smith op bass en gitaar.

Voor u als lezer nog de “Steep Canyon Rangers” met de song “Fare Thee Well, Carolina Girls” op 18 augustus j.l. vanuit het  North Carolina Museum of Art in Releigh NC.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar Texas voor een stukje muzikale geschiedenis van de Dixie Chicks hier met de song “The Cowboy Lives Forever”.

De start van The Dixie Chicks begon in 1989 opgericht door de zusjes Martie en Emely Erwin, Laura Lynch en Robin Lynn Macy. Deze vier dames begonnen eerst voornamelijk als een bluegrass groep en maakte in 1990 hun eerste album met de titel “Thanks Heavens for Dale Evans” als een soort eerbetoon aan de “ Queen of the Cowgirls” , Dale Evans geboren in 1912 in Uvalde Texas en die o.a. de schrijfster was van de bekende countrysong “Happy Trails to You”, waarmee zij ook optrad in de “Roy Rogers Show”. In 1992 kwam de bekende steel-guitarist Lloyd Maines bij de groep om hun muziek een vollere klank te geven en dat was wel heel belangrijk, want daardoor werd meer de richting van de countrymuziek ingeslagen en na het vertrek van Robin Lynn Macy eind 1992 en eveneens het vertrek van Laura Lynch eind 1995 kwam de dochter van Lloyd Maines, Natalie, de groep versterken.

Daarna kwamen de grote successen met o.a. albums als “Wide Open Spaces” in 1998 en het album “Fly” in 1999.

Van dit album in het programma de song “Cowboy Take Me Away”, een song geschreven door Emily Robison als een soort “love”song voor Charlie Robison, met wie zij in 1999 trouwde.

Hun album “Home” in 2003 werd onderscheiden met o.a. de Grammy Award “Best Country Album”, “Best Performance Award” en “Best Instrumental Award” .

Vervolgens ook nog “Amelita” door The Court Yard Hounds hier met de titelsong van hun tweede studio album met 11 songs, dat in 2013 is uitgebracht door Columbia Records.

Emily Robison en Martie Maguire, de zusjes van de Court Yard Hounds,  leken zich in die tijd met het uitbrengen van hun tweede album volledig te richten op een carrière naast die van The Dixie Chicks. Bij het verschijnen van Amelita waren de Dixie Chicks nog officieel samen, maar leadzangeres Natalie Maines had zich inmiddels zich volledig op haar solowerk gestort. Die boodschap heeft wellicht voor het verschijnen van het album “Amelita” gezorgd. Het titelloze debuutalbum uit 2010 verscheen immers ook al uit frustratie over het uitblijven van nieuw Dixie Chicks-werk. Emily Robison en Charlie Robison scheidden na negen jaar huwelijk met samen drie kinderen in 2008. Emily trouwde vervolgens in 2013 met  Martin Strayer, de gitarist van The Cour Yard Hounds, tevens liedjesschrijver, technicus en producer.

Nog even terug naar een optreden van de Dixie Chicks hier met de song “Cowboy Take Me Away” tijdens een opname van de TV-Serie “Storytellers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu ook nog aandacht voor de ex van Emily,  Charlie Robison hier met de songs “Nuevo Laredo”, “Flatland Boogie” en “My Hometown”.

Charlie Robison, geboren in 1964 en opgegroeid in Bandera Texas, had in 1996 z’n album Bandera uitgebracht en in 1998 het fraaie album “Life of a Party”.

Hij trouwde in 2009 met Emily Erwin, die deel uitmaakt van de Dixie Chicks en met wie hij drie kinderen kreeg.

Zij gingen echter in 2008 uit elkaar en hun huwelijk duurde dus echter slechts negen jaar.

Charlie was ook al weer zo’n sterke tak aan de altijd maar doorgroeiende Texas-boom van zanger/schrijvers/gitaristen en is al meer dan 15 jaar één van de grote countrymuzieknamen van Texas en had er in die tijd kennelijk nog steeds veel plezier in evenals wij op dit moment nog steeds trouwens.

Nog even terug in de tijd en kunt u kijken en luisteren naar  naar Charlie Willis met z’n “My Hometown”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De song “Nuevo Laredo” staat op z’n album “High Life” op 30 September 2013 werd uitgebracht door Jetwell Records/Thrity Tigers.

“Nuevo Laredo” haalt natuurlijk herinneringen op aan Doug Sahm, terwijl ook de overige acht songs door anderen zijn geschreven.

Charlie had ook een voorkeur voor de muziek van “The Band”, want op dit album ook een vertolking van  Robbie Robertson’s “Look Out Cleveland” en met een eerbetoon aan Levon Helm een fraaie versie van Bob Dylan’s “When I Paint My Masterpiece” met daarnaast ook nog  Ry Cooder’s “The Girls from Texas”.

Voor het overige zijn de songs afkomstig van z’n naaste familie zoals de song “Brand New Me” geschreven door z’n broer Bruce en een aantal songs, waaronder een bijzondere vertolking van de song “Monte Carlo” van z’n zus Robyn Ludwick.

In dit programma ook nog de song “Flatland Boogie”, die staat op z’n album “Good Times”, die hij uit onvrede met Nashville uitbracht via het kleine label Dualtone Records in 2004 en de song vol heimee “My Home Town”, die staat op het album “Life of the Party”, dat in 1998 is uitgebracht door het label “Lucky Dog”.

In januari van dit jaar 2023 moest Charlie afscheid nemen van z’n optredens vanwege een operatie aan z’n keel. Hij is eigenlijk nooit goed hersteld van deze operatie en overleed op 10 september j.l. op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand in het ziekenhuis van San Antonio Texas.

Nog even terug naar een optreden van Charlie Robison met z’n schoonzus Kelly Willis tijdens een optreden met de “Wedding Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regioi is het tijd voor de Nederlandse inbreng met als eerste multi-instrumentalist  Bertolf met de song “Another day”, die staat op z’n album “Bluefinger”, dat op 25 augustus j.l. is uitgebracht via Excelsior Recordings.

Bertolf Lentink tevens tekstschrijver o.a. bekend van z’n groep The Junes, tevens snarenspecialist en achtergrondzanger van de begeleidingsband van Ilse de Lange, winnaar van de “Zilveren Harp” en Beatles specialist hier met een fraai bluegrass album.

Hij ging daarvoor naar Nashville en samenwerken met een aantal klinkende namen uit de bluegrasswereld dobrospeler Jerry Douglas, violist Stuart Duncan, basspeler Mark Schatz, Wes Corbett op banjo en David benedict op mandoline.

Op dinsdagavond, 10 oktober waren de filmopnames van de opnames van “Bluefinger” te zien bij de NTR op NPO 2 om 22.39 uur in “Het uur van de Wolf”.

Nog even terug naar de opname van NPO2 voor Bertolf met de song “Another Day”, waarbij hij wordt bijgestaan door Joost van Es op viool, Janos Koolen op mandoline, Nathalie Schaap op contrabas, Jos van Ringen op de banjo en Casper de Groen op dobro.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Kleuren van oktober”, “De kleuren van oktober, Bint de kleuren van verlies” door Egbert Meyers uit het Drentse Nieuw Amsterdam gelegen in de buurt van Emmen hier  in het Drents dialect met de titelsong van z’n album “Dreuge Dunder” in 2001 uitgebracht door Promuze.

Bij deze song wordt Egbert muzikaal bijgestaan door Harro Wimmenhove op toetsen, Geert Oude Weernink op harmonicao, Elizabeth Cats op viool, Mark Wester op drums en percussie en Richard Zoer op de bas.

Egbert Meyers al sinds de jaren ‘60 bezig met de muziek, maar sedert de jaren ‘80 schrijft en speelt hij songs in de Drentse taal, heeft inmiddels tal van albums uitgebracht en heel recent z’n zesde album “Ooh Grolloo” met veertien Drentstalige liedjes, maar inmiddels is hij in 2021 met pensioen gegaan, en is gestopt met optredens in zalen en andere gelegenheden.

Zijn ruim 10 albums met daarbij ook een aantal verzamelalbums zijn natuurlijk nog verkrijgbaar via z’n website. “Ooh Grolloo” niet alleen ooit de woonplaats van Harry Muskee (Cuby & The Blizzards) en Johan Derksen, maar ook de geboorteplaats van Egbert Meyers.

Nog even terug in de tijd voor een optreden van Egbert Meyers op z’n thuisbasis in Grolloo hier met z’n song “Heleen oet Emmererfscheidenveen” muzikaal, waarbij o.a. wordt bijgestaan door Bart de Win op piano en Joost van Es op mandoline bijgenaamd de N 34’s  in latere periodes ook wel onder de naam “The Hunebed Highwaymen”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het ook al weer tijd voor de uitsmijter van dit programma, net als de vorige week  Cole Swindell met de song  “She Had Me at Heads Carolina”.

Deze song staat op z’n vierde studio album “Stereotype”, dat in april vorig is uitgebracht door Warner Music Nashville.

Tot slot nog even naar een optreden van Cole Swindell met de titelsong van z’n album “Sterotype” tijdens een optreden in het Schermerhorn Symphony Center te Nashville TN.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard dan wel via de “RTV Krimpenerwaard App”.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Oct. 10 ‘23 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek   ***   titel album   ***   Label

 1. Steep Canyon Rangers *** Alabama Calling ***   Morning Shift   ***   Yep Roc Records
 2. Steep Canyon Rangers *** Ghost of Glasgow ***   Morning Shift   ***   Yep Roc Records
 3. Steep Canyon Rangers *** Above My Burdens ***   Morning Shift   ***   Yep Roc Records
 1. Dixie Chicks *** The Cowboy Lives Forever   ***   Thank Heavens for Dale Evans   ***   Little Red Hen Publishing
 2. Dixie Chicks *** Cowboy Take Me Away   ***   Fly   ***   Monument
 3. Court Yard Hounds *** Amelita   ***   Amelita   ***   Columbia Records
 1. Charlie Robison *** Nuevo Laredo   ***   High Life   ***   Thirty Tigers
 2. Charlie Robison *** Flatland Boogie   ***   Good Times   ***   Dualtone Records
 3. Charlie Robison *** My Hometown   ***   Life of the Party   ***   Lucky Dog
 1. Bertolf *** Another Day   ***   Bluefinger   ***   Excelsior Recordings
 2. Egbert Meyers *** Kleuren van oktober   ***   Dreuge Dunder   ***   Promuze
 1. Cole Swindell *** She Had Me at Heads Carolina   ***   Stereotype   ***   Warner Nashville

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *