The Fields of Athenry

Het radioprogramma “Countrymusic Round-Up” net als vier weken geleden wederom in samenwerking met gast-DJ Leendert J. van der Hoeven uit Gouda , de ex-presentator van het radioprogramma “Nashville Express” uit Gouda.

Vanuit het “Hoge Noorden” bereikte ons het verzoek om weer eens een uitzending te wijden aan de Ierse country en folkmuziek, die ook wel als de bakermat wordt beschouwd van de hedendaagse countrymuziek.

Voorafgaande aan St. Patricks Day, 17 maart a.s. wordt hieraan in het radioprogramm “Countrymusic Round-Up” natuurlijk ook bijzondere aandacht geschonken.

Maar vanavond een gezamenlijke muziekkeuze o.a. Sharon Shannon & Mundy met de Steve Earle song “The Galway Girl”, Mary Black samen met Emmylou Harris & Dolores Keane met de song “Sonny” en Big Tom & The Travellers.

Halverwege het programma ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna gewoon weer verder op de Ierse tour met o.a. ook nog

The High Kings,  Paddy Reilly met het dramatische verhaal van “The Fields of Athery” en Kathy Kane & Tony Kerr met de fraaie countrysong “Let’s Hate Ourselves in the Morning”.

We begonnen ons gezamenlijk programma “Countrymusic Round-Up en Nashville Express” met Sharon Shannon en Mundy met de song “The Galway Girl”, die staat op het verzamelalbum “The Galway Girl: The Best of Sharon Shannon” in 1999 uitgebracht door het Daisy Label in 2008 trouwens opnieuw in de markt gezet.

Een album met 13 songs, waarbij Sharon wordt bijgestaan door tal van musici, zoals hier dus door de eveneens Ierse singer/songwriter Edmond Enright beter bekend als Mundy, tevens oprichter en eigenaar van het platenlabel Camcord Records.

Sharon komt uit Clare aan de westkust van Ierland en dat ligt even ten zuiden van Galway en speelt op accordeon niet alleen traditionele Ierse muziek, maar ook Swing enCajun muziek.

Nog even terug naar het verzamel album The Best of Sharon Shannon” om te vermelden, dat de titel van 1ste track ook “The Galway Girl” is, waarbij Sharon wordt op gitaar en vokaal wordt bijgestaan door de bekende Amerikaanse singer/songwriter Steve Earle en op de laatse en 13e track de vertolking van de Steve Erale song “The Galway Girl”  dus door Sharon en Mundy.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door Sharon Shannon en Mundy tijdens een The Ray D’Arcy Show met de song “The Galway Girl”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “I’ll Be Your Sweetheart” door The Fureys & Davey Arthur hier met een song, die staat op hun verzamelalbum “The Best of The Fureys”, een album met 20 fraaie song in 1991 uitgebracht door Music Club Records.

Een album met “The Fureys & Davey Arthur” in uitstekende vorm met 20 romantische Ierse songs, waaronder “When you were sweet sixteen”, I’ll take you home Kathleen”, “Love is pleasin’” en natuurlijk ook deze “I’ll be your sweetheart”.

Heeft U ook al eens hun vertolking van het dramatische verhaal van de “Green Fields of France” beluisterd?

In de jaren ‘90 nog de vier broers Eddie, Finbar, Paul en George Furey, die al sinds 1978 gezamenlijk optraden tezamen met de Schot Davey Arthur, die al als jongen van twaalf jaar was opgegroeid in het gezin van de Fureys in Ballyfermot in de buurt van Dublin en zich dus helemaal thuis voelde bij de vier broers.

Tijd om eens kennis te maken met The Fureys & Davey Arthur hier met de song “I’ll Be There”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Voor de eerste bijdrage van Leen gaan we naar Mary Black met de song “Sonny”, waarbij zij wordt bijgestaan door Dolores Keane en Emmylou Harris.

Deze song staat op het verzamelalbum “Twenty Fiver Years, Twenty Five Songs”, dat in 1990 is uitgebracht door 3U Records.

Een fraai album bestaande uit 2 CD’s met in totaal 27 songs, 25 stuks eigenlijk met twee bonus tracks

Ook de bekende Ierse singer/songwriter Paul Brady en zangeres Eleanor McEvoy verlenen haar nog assistentie op dit album.

Mary Black is niet alleen een vertolker van Ierse folksongs, maar ook moderne songs en treedt trouwens ook regelmatig in Nederland op.

Vorig jaar mei trad zij met haar band o.a. nog op in Tivoli te Utrecht.

Mary en haar legendarische band bestaande uit Bill Shanley op gitaar, Pat Crowley op piano en accordeon, Nick Scott op de bas, Richie Buckley op saxofoon en Martin Ditcham op drums en percussie zorgen voor een enthousiast publiek met songs als “Song for Ireland’, “Past The Point Of Rescue”, “Carolina Rua”, Katie”, “A Woman’s Heart” en vele anderen.

Ze is een van de favoriete artiesten in Ierland en wordt gezien als een van de meest belangrijke Ierse vocalisten van haar generatie.

U kunt hier nog eens fraaie herinneringen ophalen aan een optreden van Mary Black met Emmylou Harris en Dolores Keane met de song “Sonny”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Knocklayd Mountain” door T.J. Stuart vokaal bijgestaan door singer/songwriter Brenda Mulgrew, alle twee afkomstig uit County Tyrone Noord-Ierland,  hier met een song, die staat op het album “The Complete Collection” in 2019 uitgebracht door Irish Music.

Een fraai verzamelabum bestaande uit 4 schijven, waarvan de eerste drie CD’s met op 1ste CD’s bekende versies van countrysongs zoals “Tiger by the Tail”, “Honk If You Honky Tonk’”Blowing in the Wind” etc.

De 2de met fraaie Ierse folk & countrysongs, waaronder ook deze Knocklayd Mountain.

De “berg”, van ongeveer 512 meter,  ligt in de buurt van Ballycastle aan de noordkust van Antrim. Op de 3de CD treft men weer een mix van bekende Ierse folk en countrysongs aan

De 4de schijf is een DVD met fraaie video-opnames van tal van bekende songs van de eerste 3 audio CD’s.

Spijtig om nog te vermelde dat Brenda Mulgrew in december 2018 op 54 jarige leeftijd is overleden.

Terug naar betere tijden voor Brenda Mulgrew en T.J. Stuart met de song “Knocklyad Mountain” met het fraaie Ierse landschap in de omgeving van Ballycastle.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het tijd voor “Fiddlers Green” gespeeld en gezongen door The Kilkennys, vier vrienden uit de Ierse stad Kilkenny, die  hun passie deelden voor muziek, in 1998 samen een band stichtten en menig pub op stelten zetten met hun optredens.

Deze song staat op hun album “The Colour of Freedom” in 2015 uitgebracht door Beaumex Music

Davey Cashin op mandoline, gitaar, banjo en fluit, Robbie Campion multi-instrumentalist vooral op de banjo, mandoline en gitaar, Tommy Mackey op bas-gitaar en het jongste lid van de groep Mick Martin op de traditionele Ierse Uilleann Pipes, Bodhran en Low Whistles.

Wilt u eens zo’n Iers feestje meemaken, dat kan. In de maand maart zijn The Kilkennys” voor een aantal optredens in Nederland waaronder op 20 maart a.s. in Tivoli Utrecht.

Maar we gaan hier nog even terug naar “The Old Storehouse” voor een optreden van The Kilkennys” met de song “Fiddlers Green”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens in het gezamenlijk programma “The Wild Rover” nu eens niet door The Dubliners, maar door door het duo “Foster en Allen” hier met de song, die staat op hun album “Remember You’re Mine”, dat in 1983 is uitgebracht door Edsel Records.

Mick Foster, woonachtig in Mullingar op accordeon en Tony Allen, woonachtig in Moate waar hij ook een opname studio heeft, speelt ook op accordeon, maar eveens gitaar, een muzikaal duo uit Ierland met inmiddels een carriere van 47 jaar en met meer dan 52 uitgebracht albums, waarvan vele ook in de UK Albums ovezichten kwamen en meer dan 25 miljoen albums en video’s verkocht.

Nog even terug naar een leuk Iers muziekfeest met Mick Foster en Tony Allen en een aantal muziekvrienden met de song “The Wild Rover”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op speciaal verzoek van een luisteraar ook nog Tom McBride, beter bekend als Big Tom, de bekende Ierse zanger/gitarist en saxofoonspeler met een muziek carriere van meer dan 60 jaar en veel toerde in Ierland met z’n band met de naam”Big Tom and The Mainliners” in latere jaren werkend onder de naam “Big Tom & The Travellers”, waarbij ook z’n zoon Dermot McBride optrad als basspeler.

In dit programma Big Tome met de song “Four Country Roads”, die staat op z’n album “Around Ireland with Big Tom”.

Big Tom overleed in 2018 op 81-jarige leeftijd.

Met z’n talrijke albums gevuld met fraaie muziek gaan we hem echt niet vergeten.

Voor u als lezer nog even Big Tom & The Travellers met de song “Four Country Roads”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Daarna ook nog Mick Flavin hier met de song “I Knew This day Would Come”, die staat op een fraai verzamelalbum met als titel “As Good As I Once Was”, dat bestaat uit twee CD’s  met in totaal zo’n 40 songs in de countrysfeer en natuurlijk bovenal Ierse folksongs zoals deze “Blue Hills of Brefni”, maar ook “My Wild Rose of Leitrim”, “Home to Donegal”en Connemara Home”.

Het album werd in 2012 uitgebracht door Dolphin Traders.

Natuurlijk kunt u hier nog even kijken en luisteren naar Mick Flavin tijdens een optreden met de countrysong “I Knew This Day Would Come”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we weer snel naar Ierland voor The High Kings hier met de toepasselijke song “Ireland’s Call”.

Deze song staat staat op hun album “Grace & Glory”, dat in 2016 is uitgebracht door Dolphin Records/Celtic Collections/ARD RI Entertainment.

Zo’n 16 jaar geleden vormden vier zeer ervaren Ierse zangers/schrijvers Finbarr Clancy, Brian Dunphy, Martin Furey en Darren Holden “The High Kings” een naam uit het zeer verre verleden van Ierland, toen het eiland bestond uit een aantal koninkrijken.

Finnbarr Clancy heeft in z’n jeugd nog als gitarist meegespeeld bij The Clancy Brothers, terwijl Martin Furey een jongere uitgave is van “The Fureys”, Brian Dunphy op gitaar met zang, is de zoon van de beroemde Ierse zanger Sean Dunphy en Darren Holden op accordeon, heeft tevens opgetreden als zanger bij shows als Riverdance en Rhythm of the Dance.

Nog even kijken en luisteren naar The High Kings tijdens een optreden in RTE’s “Late Nigh Snow” met de song “Ireland’s Call”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “The Fields of Athenry” hier gezongen en gespeeld door Paddy Reilly en deze song staat op verscheidene albums, maar vanavond in dit programma de titelsong van het album, dat in 1982 is uitgebracht door Dolphin Records.

Het dramatische verhaal van een jongeman Michael, die vanwege de heersende hongersnood graan had gestolen van Trevelyan (een bestuurder van de Britse overheid) en als gevangene per schip wordt gebracht naar Botony Bay Australie ( Da’s in de buurt vn het huidige Sydney).

Zijn vrouw Mary, die in verwachting is, en Michael bezingen hun herinneringen aan de mooie velden van Athenry.

Drama dus gezongen door Paddy Reilly, een van de meeste bekende ballade-zangers van Ierland en op dit moment 84 jaar woonachtig in Rathcoole in de buurt van Dublin Ierland.

Terug in de tijd naar 1983 voor een optreden van Paddy Reilly in de “National Stadium” te Dublin met de song “The Fields of Athenry”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Daarna is het weer tijd voor de laatste drie bijdragen van Leen aan dit programma met als eerste Kathy Kane & Tony Kerr met hun vertolking van de song  “Let’s Hate Ourselves in the Morning” ooit in de jaren ’90 reeds door Gary Lumpkin en Conny Lee Stich uitgebracht op het album “Ragged but Right”.

Daarna nog verscheidene malen vertolkt door tal van andere artiesten onderwie ook countryzangeres Ann Pascoe uit Nieuw Zeeland.

Voor de lezer nog even de mogelijkheid om nog eens te kijken en luisteren naar Kathy Kane en Tony Kerr hier met de countrysong “Let’s Hate Ourselves in the Morning”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens Louise Morrissey en Martin Byrne  met de song “The Roses in My Garden”, die staat op het verzamelalbum “ Duets & Hits” in 2015 uitgebracht door Sharpe Music.

Een album met 16 fraaie songs, waarbij Louise wordt bijgestaan door o.a. Patrick O’Sullivan, Michael Collins, Paddy O’Brien en Dominic Kirwan.

Tijd om eens kennis te maken met Louise Morrissey en Martin Byrne hier met de song “The Roses in My Garden”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het ook al weer tijd voor de uitsmijter van dit gezamenlijk programma wederom door een duo maar nu het echtpaar Thomas Maguire & Fhiona Ennis uit Nrd-Ierland met de titelsong van het album “Promised to John”, dat in 2010 is uitgebracht door Nell Records.

Als lezer van dit bericht kunt u hier nog kijken en luisteren naar een optreden van Thomas en Fhiona met de song “Promised to John”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard dan wel middels de “RTV Krimpenerwaard” App.

Speellijst ” Country Music Round-up/Nashville Express “

Datum: Feb.20 ‘24 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan Evenhuis & Leendert v.d. Hoeven

Nr*        Artiest/groep   ***  tTitel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. Sharon Shannon ft. Mundy *** The Galway Girl   ***   The Galway Girl-The Best of Sharon Shannon   ***              The Daisy Label
 2. The Fureys & Davy Arthur *** I’ll Be Your Sweetheart   ***   The Best of the Fureys   ***   Music Club
 1. Mary Black ft. Doloroes Kane & Emmylou Harris *** Sonny   ***   Twenty Five Years, Twenty Five Songs   ***   3U Records
 2. T.J. Stuart ft. Brenda Mulgrew *** Knocklehead Mountain   ***   The Complete Collection   ***   Irish Music. Co
 1. The Kilkennys *** Fiddlers Green   ***   The Colour of Freedom   ***   The Kilkennys
 2. Foster & Allen *** The Wild Rover   ***  Remember You’re Mine   ***  Edsel
 1. Big Tom *** Four Country Roads   ***   Around Ireland with Big Tom   ***               Sharpe Music
 2. Mick Flavin *** I Knew This Day Would Come   ***   As Good as I Once Was-The Essential Mick Flavin Collection  ***                Dolphin
 1. The High Kings *** Ireland’s Call   ***   Grace & Glory   ***   Celtic Collection
 2. Paddy Reilly *** The Fields of Athenry   ***   The Fields of Athenry   ***               Dolphin Records
 1. Kathy Kane & Tony Kerr *** Lets Hate Ourselves in the Morning   ***   single   ***   Kathy Kane
 2. Louise Morrissey ft. Martin Byrne *** The Roses in My Garden    ***  Duest & Hits   ***   Sharpe Music
 3. Thomas Maguire & Fhiona Ennis *** Promised to John   ***   Promised to John   ***   Nell Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *