I Believe in Music

In het radioprogramma “Countrymusic Round-Up” een eerbetoon aan Harold Reid, baszanger en één van de oprichters van het fameuze countrymuziek en gospel zangkwartet de “Statler Brothers”, die afgelopen vrijdag, 24 april, op 80-jarige leeftijd overleed.

Een eerbetoon met niet alleen songs van o.a. de albums “Flowers on the Wall : The Essential Statler Brothers 1964-1969” en “Sing Country Symponies in E Major”, maar ook muziek van het album “Songs Our Dads Wrote” door het duo “Wilson Fairchild”, zoons van Harold en Don Reid van de Statler Brothers.

We beginnen het programma zoals altijd met de bluegrass deze keer verzorgd door o.a. Amanda Cook met haar nieuwe single “Get on Board” en ook nog Frank Pointdexter met zijn nieuwe song “Cool Cats & Hot Bluegrass” zeer recent uitgebracht door Mountain Fever Records.

Halverwege het programma geen agenda van countrymuziek evenementen in de regio, want die zijn natuurlijk allemaal afgelast, maar wel tijd voor een Nederlandse bijdrage door Boudewijn de Groot samen met The Dutch Eagles met een song van het album “De Boom”en vervolgens ook nog George Blanken en Heidi v.d. Linden uit Nrd-Brabant met de song “Verveling”.

Vervolgens nog naar New South Wales,Australie voor Slim Dusty  met z’n Nulla Nulla Creek en dan is naar Tennessee voor onze uitsmijter van dit programma John Anderson bijgestaan door Blake Shelton met de toepasselijke song “Tuesday I”ll Be Gone”.

 We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de song “Get on Board” door Amanda Cook, haar nieuwe single “Get On Board”, dat op 7 februari j.l. werd uitgebracht door Mountain Fever Records

Trouwens een toepasselijke titel voor de intro van dit programma door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met z’n “Train 45 Leaving Union Station Cincinnatti Ohio”.

In dit programma kennen we Amanda Cook zeker nog van haar 3e studio album “Point of No return”, dat vorig jaar eveneens werd uitgebracht door Mountain Fever Records.

Amanda Cook hier op de gitaar met leadzang , sedert 2016 ook één van “Daughters of Bluegrass”, een uitgelezen groep vrouwelijke bluegrassmusici, die elk jaar in de maand april tijdens het “Daughters of Bluegrass Festival” in Mossy Oak Music Park te Guyton Georgia een nieuw lid in hun gelid opnemen. In verband met maatregelen tegen verspreiding van het Corona-virus is het vermelde festival van 15 t/m 19 april afgelast.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht door Amanda Cook met haar nieuwe single “Get on Board”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens Frank Pointdexter met de song “Cool Cats & Hot Bluegrass hier met zijn nieuwe single, die op 21 april j.l. werd uitgebracht door Mountain Fever Records.

Frank Pointdexter maakt als dobro-speler ook deel uit van de bluegrass groep “A Deeper Shade of Blue”.

Deze groep, die reeds 17 jaar actief is in de bluegrassmuziek, bracht vorig jaar het album “Steam” uit en bestaat uit Jim Fraley met op de banjo zijn zoon Jason Fraley op de mandolin, Troy Pope op gitaar en alle drie ook met zang, vervolgens Frank Poindexter op dobro en tenslotte Scott Burgess op de bas.

Tijd om eens kennis te maken hier met z’n nieuwe sing “Cool Cats & Hot Bluegrass”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hierna nog “Thing about Kindness” door Dave Adkins hier met een song, die staat op z’n album “Better Days”, dat vorig jaar  september werd uitgebracht. Dave Adkins uit Elkhorn City Oost Virginia hier met z’n 7e studio album via Mountain Fever Records.

We kennen hem ook al van z’n debuutalbum “Dave Adkins” en tezamen met “Republic Steel” van het fraaie album “That’s Just the Way I Roll” en ook trouwens van het album “Adkins & Loudermilk”, dat in 2015 werd uitgebracht door eveneens Mountain Fever Records.

Al op zeer jeugdige leeftijd speelde en zong hij in schoolbandjes en op z’n 17e vertrok hij voor twee jaar naar Dollywood in Nashville.

Daarna keerde hij weer terug, waar hij o.a. ook nog een poosje als  country DJ werkte bij het radiostation WBHR in Pikeville KY onder de naam Brave Dave Adkins, the Original Midnight Cowboy. Sinds 2010 weer echt terug in de bluegrassmuziek,  toen hij de groep “Republic Steel” oprichtte.

Natuurlijk kunt u hier nog even luisteren naar Dave Adkins hier met de song “Thing about Kindness”,

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu door naar de zoons van Harold en Don Reid, werkend onder de naam “Wilson Fairchild”,  hier met de songs ”Left handed Woman”, “I’ll Even Love You Better Than I Did Then” en “The Statler Brothers Song”.

Deze songs staan op het album “Songs Our Dads Wrote” in februari van 2017 uitgebracht door BFD.

En wie zijn dan wel, die vaders? Harold en Don Reid, twee broers , waarvan Harold behoorde tot één van de oprichters van het bekende Amerikaanse country en gospel -quartet, de “Statler Brothers” meermalen uitgeroepen tot beste zanggroep van het jaar.

Will en Langdon Reid, zoon van resp. Harold en Don, uit de mooie Shenandoah Valley van Virginia, begonnen in  de jaren ‘90 als duo met de naam “Grandstaff” en namen in 2007 de song “The Statler Brothers Song” op.

Er waren nogal wat problemen met de naam “Grandstaff” vandaar dat de neven in 2010 besloten verder te gaan als duo “Wilson Fairchild”, een samenvoeging hun tweede voornaam, maar ze worden ook wel aangeduid als “The Reid Boys”.

Wil en Langdon zijn zeer gewaardeerde liedjes schrijvers al sedert hun jeugd trouwens met hun vaders als voorbeeld.

Naast dat zij natuurlijk hun eigen muziek opnemen, werden ook door hen geschreven songs vertolkt door o.a. “Dailey & Vincent” en Ricky Skagss.

Zij brachten zelf inmiddels naast “Songs Our Dads Wrote” ook een aantal albums uit waaronder “Virginia” en “Country On” naast een aantal singles.

Tijd om eens kennis te maken met “Wilson Fairchild” hier na een interview met “Whispering BillAnderson” met de “The Statler Song” in aanwezigheid van talrijke “senior-countryzangeres en zangeressen”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu verder terug in de tijd naar de jaren’70 voor de “Statler Brothers” met de songs “Hammer & Nails”, “I Believe in Music” en All I Have to Offer You Is Me”.

De laatstvermelde song staat op hun album “Bed of Roses”, dat in 1970 werd uitgebracht door Mercury Nashville met o.a. de bekende Nashville pianist Hargus “Pig”Robbins, Charlie McCoy op orgel, harmonica en vibraphone en Jerry Kennedy op dobro en gitaar.

Het album bevat 11 songs, waarvan de meeste zijn geschreven door Harold en Don Reid en hun ander quartetlid Lew deWitt, terwijl ook nog een song van Kris Kristofferson en Ernest Tubb wordt vertolkt.

U kunt hier nog even luisteren naar de Statler Brothers met de song “All I Have to Offer You Is Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

De song “Hammer and Nails” van de Statler Brothers samen met Johnny Cash  staat op het verzamelalbum “Flowers on the Wall: The Essential Statler Brothers 1964-1969” uit gebracht in 1996  en de song “ I Believe in Music” staat op het album “Sing Country Symphonies in E Major”, dat van oorsprong in 1972 werd uitgebracht door Mercury Nashville.

U kunt hier nog even luisteren naar de Statler Brothers met de song “I Believe in Music”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar alle albums van Statler Brothers zijn in de loop va de jaren allemaal wel een paar keer opnieuw geremastered uitgebracht.

De Statler Brothers in 1955 gestart vanuit Staunton Virginia door Harold, baszanger, baritonzanger Phil Baisley en tenorzanger Lew deWitt als gospelkoor en in 1960 kwam de jongere broer Don Reid er nog bij toen optredend onder de naam ‘The Kingsmen”.

Nadat zij in 1963 een concert van Johnny Cash in Staunon Virginia openden, was Cash zo onder de indruk, dat zij daarna met hem door Amerika toerden, waarbij de naam The Kinsmen werd veranderd in  Statler Brothers en met hem gedurende de jaren ‘63 t/m ‘71 optraden en meer country-popsongs in hun repertoire opnamen “Flowers on the Wall” geschreven door Lew deWitt in 1965 was wel een absolute kaskraker.

Lew deWitt overleed in 1990 aan de ziekte van Crohn en zijn plaats werd overgenomen door Jimmy Fortune, zanger/schrijver en gitarist.

Jimmy was gedurende 21 jaar de tenorzanger van de Statler Brothers en schreef ook een aantal songs voor de groep, zoals trouwens ook “More Than a Name on the Wall”.

In 2002  gingen Don, Harold en Phil, de andere drie leden van de Statler Brothers, met pensioen en sedert die tijd treedt Jimmy vaak solo op in de V.S. en Canada, terwijl hij ook nog actief is als schrijver van liedjes en zanger vooral van gospelsongs middels The Gaither Music Group.

Helaas vorig week vrijdag, 24 april overleed Harold op 80-jarige leeftijd aan nierfalen, nadat hij al jaren met ernstige nierproblemen kampte.

Middels dit eerbetoon in het programma “Countrymusic Round-Up”bij RTV Krimpenerwaard wensen wij z’n vrouw Brenda Lee Reid, z’n zoon en vier dochters en verdere naaste familieleden en vrienden veel sterkte met dit dramatische verlies.

Tot slot nog een fraaie gospel “In the Garden” met een fraaie start door Harold Reid met z’n unieke baszang.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the link!

Dan is het nu tijd voor de nederlandse inbreng van de countrymuziek en special nog even terug naar Koningsdag met zoveel mogelijk nederlandstalige muziek op de radio.

Een dag later hier bij “Countrymusic Round-Up” Boudewijn de Groot samen met The Dutch Eagles de nederlandstalig song “Nachtegaal”.

Deze song staat op het album “Even Weg”,  dat in 2018 werd uitgebracht door Universal Music.

In 2014 nam Boudewijn de Groot afscheid met de tournee “Vaarwel, Misschien Tot Ziens”. Afscheid van zijn grote hits, zoals Meisje van 16, Meester Prikkebeen, Land van Maas en Waal; Welterusten meneer de President wel te  verstaan, verlost van de verplichting telkens zijn oude werk te moeten vertolken en meer ruimte en tijd voor z’n opmerkelijke creativiteit.

In 2015 bracht hij z’n 12e studio album “Achter Glas” uit en vervolgens met veel succes samen met George Kooijmans en Henny Vrienten in de “Vreemde Kostgangers”.

Twee jaar geleden een verrassende samenwerking met “The Dutch Eagles” het fraaie album “Even Weg” met 12 songs, waarbij de The Dutch Eagles de muziek voor z’n rekening nam en Boudewijn de teksten schreef.

U kunt hier nog even luisteren naar Boudewijn de Groot en The Dutch Eagles met de song “Nachtegaal”  middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Enigzins toepasselijk voor deze “Corona-periode” “Verveling” door George Blanken en Heidi van der Linden hier met een song, die staat op het verzamelalbum “Dutch Country Music 2017” uitgebracht door de Dutch Country Music Association ter promotie van de nederlandse countrymuziek artiesten. Van oorsprong staat de song “Verveling”  van zanger/schrijver/gitarist George Blanken uit Dinther Nrd-Brabant en zangeres Heidi van der Linden uit Heeswijk-Dinther op het album “Eigen Ding”  door Cohda en George Blanken in 2017 uitgebracht door FEL.

De muziek werd geschreven door Sjef van Rooij, oprichter van Codha (anagram van ad-hoc) en de teksten door George Blanken, terwijl de overige musici allemaal Cohda muzikanten waren en waarbij o.a. Heidi van der Linden als ad-hoc zangeres was uitgenodigd. Een album met 17 songs, waaronder “Jouw stille lied”als verborgen track en de “Efteling” en “Gebruik je oren” als bonus tracks.

U kunt als lezer hier nog even kennismaken met George Blanken en Cohda met Vivian Gravenberch als ad-hoc zangeres en de song “Vannacht”, die ook staat op het album “Eigen Ding”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu naar New South Wales in Australie om nog eens te luisteren naar zanger/schrijver/gitarist Slim Dusty hier samen met “The Traveling Country Band” met z’n song “Nulla Nulla Creek”.

Deze song staat op het album “Who’s Riding Old Harlequin Now?”

“Multi Award winning” David Gordon “Slim Dusty” Kirkpatrick geboren in 1927 in Nulla Nulla Creek haalt in deze fraaie song herinneringen op aan z’n geboorteplaats en verhaalt hoe de natuur in de loop van de jaren is verminkt.

Z’n professionele muziekcarrière begon in 1946 en samen met z’n eveneens zeer muzikale echtgenote, Joy McKean, startten zij in de begin jaren ’50 met “de “Slim Dusty Travelling Show”

Hij verkocht tijdens zijn carrière meer dan vijf miljoen albums en singles in Australië.

Tijd om nog eens te luisteren naar Slim Dusty hier met de song “Nulla Nulla Creek”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan is het ook al weer tijd voor de uitsmijter van dit programma, John Anderson bijgestaan door Blake Shelton, met de song “Tuesday I’ll Be Gone”, die staat op het album “Years”, dat op 10 april j.l. werd uitgebracht door Easy Eye Sound en in de markt gezet door BMG Rights Management.

John Anderson in 1955 geboren in Apopka FL wist al op jonge leeftijd dat zijn carriere in de countrymuziek zou zijn en vertrok in de begin jaren ’70 naar Nashville om overdag z’n geld te verdienen met allerlei vreemde baantjes, waaronder zelfs dakbedekker bij de “Grand Ole Opry” en s’avonds in allerlei clubs te spelen.

A l het harde werken leverde hem in in de mid-jaren ’70 toch een platencontract op bij Warner Brothers, waar hij in 1978 z’n eerste single uitbracht en in 1980 z’n eerste album met zin naam als titel. De jaren ’80 waren z’n meest succesvolle jaren en vormden de basis voor jaren van optredens en regelmatige nieuwe albums.

Gedurende de eind jaren van 2010 kampte hij met ernstige gezondheidsproblemen, maar nu in de nadagen van z’n carriere toch terug mede dankzij Dan Auerbach, impresario te Nashville, tevens eigenaar van z’n Easy Eye Sound studio en label en schrijver van 10 songs,  waarvan een aantal samen met John Anderson.

“Years”, een fraaie neo-traditionele countrymuziek album mooi gezongen en gespeeld door John Anderson tevens met medewerking van een aantal bekende countrymusici zoals Blake Shelton, Molly Tuttle, Ronnie McCoury, Charlie McCoy en Terry Eldridge.

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste video-clip met een hernieuwde kennismaking met John Anderson hier met z’n “Tuesday I’ll Be Gone” vanuit de Easy Eye Sound studio.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Apr. 28 ‘20 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

 1. Amanda Cook *** Get on Board   ***   single   ***   Mountain Fever Records
 2. Frank Pointdexter *** Cool Cats & Hot Bluegrass   ***   single   ***   Mountain Fever Records
 3. Dave Adkins *** Thing About Kindness   ***   Better Days   ***   Mountain Fever Records
 1. Wilson Fairchild *** Left Handed Woman   ***   Songs Our Dads Wrote   ***   BFD
 2. Wilson Fairchild *** Even Love You Better Than I Did Then   ***   Songs Our Dads Wrote   ***   BFD
 3. Wilson Fairchild *** The Statler Brothers Song   ***   Songs Our Dads Wrote   ***                BFD
 1. The Statler Brothers with Johnny Cash *** Hammer and Nails ***   Flowers on the Wall : The Essential Statler Brothers 1964-1969  ***   Mercury Nashville
 2. The Statler Brothers *** I Believe in Music   ***   Sing Country Symphonies in E Major   ***   Mercury Nashville
 3. The Statler Brothers *** All I Have to Offer You Is Me   ***   Bed of Roses   ***   Mercury Nashville
 1. Boudewijn de Groot & The Dutch Eagles *** Nachtegaal   ***   De Boom   ***   Universal Music BV
 2. George Blanken en Heidi van der Linden *** Verveling   ***   Eigen Ding   ***   DCMA/FEL
 1. Slim Dusty & The Traveling Country Band *** Nulla Nulla Creek   ***   Who’s  Riding Old Harlequin Now?   ***   EMI Music
 2. John Anderson ft. Blake Shelton *** Tuesday I’ll Be Gone   ***   Years   ***   Easy Eye Sound/BMG

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *