Pretty Little Horses


In dit programma “Countrymusic Round-Up” weer eens aandacht voor de stringband muziek niet alleen uit het verre verleden door de “East Texas Serenaders” uit 1929, maar ook “The Highwoods Stringband” zeer succesvol in de jaren ’70 en de hedendaagse  “Foghorn Stringband” uit Oregon en “The Oldtime Stringband” uit Noord-Holland met hun nieuwe album ‘Pretty Little Horses’.

We beginnen het programma met de hedendaagse bluegrass door “The Chatham County Line” met een drietal songs van hun album “Sharing the Covers”, dat op 8 maart j.l. werd gepresenteerd door Yep Roc Records.

Vervolgens ook nog een tweetal songs van de groep “Amanda Anne Platt & The Honeycutters”, die zondagmiddag, 17 maart a.s. optreedt in theater Walhalla te Rotterdam.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en zoals reeds gemeld daarvoor de “The Oldtime Stringband” met een song van hun nieuwe album “Pretty Little Horses” en ook nog de song “Darling Corey”. Vervolgens is het tijd voor de Ierse countrymuziek, want zondag, 17 maart is het St. Patricks Day en dat betekent groot feest en dat vieren we vanavond alvast met een optreden van Angelo Kelly & Family tijdens hun concert “Irish Heart”en treden “The High Kings” op als uitsmijter van dit programma met de song “Ireland’s Call”.

Alvast even een aankondiging van “Chatham County Line” over het uitbrengen van hun nieuwe album “Sharing the Covers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Bumblebee”, “Girl on the Billboard” en “Gonna Lay Down My Old Guitar” door The Chatham County Line.

Deze songs staan op hun nieuwe album met de titel “Sharing the Covers”, dat op 8 maart j.l. officieel werd gepresenteerd door Yep Roc Records.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht The Chatham County Line hier met de song “You Don’t Know How It Feels”, die eveneens staat op hun nieuwe album.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De titel van het album doet z’n naam wel eer aan, want het gaat hier inderdaad om hun vertolking van songs van tal van andere schrijvers en artiesten. “Gonna Lay Down My Old Guitar” werd in 1933 geschreven door Alton Delmore, die samen met z’n jongere broer Rabon zeer bekend werden als “The Delmore Brothers”.

De vertolking van deze song o.a. door The Louvin Brothers in 1960, Doc Watson in 1983, Laurie Lewis in 1991, Norman Blake & Tony Rice in 1992, en Tom Petty & The Heartbreakers in 1999

Gitaarvirtuoos en schrijver Leo Kottke nam de song “Bumblebee” voor z’n rekening, terwijl “Girl on the Billboard geschreven door Walter Haynes in de mid-jaren ‘60 al bekend werd van de vertolking door countryzanger/gitarist Del Reeves.

Terug naar Chatham County Line afkomstig uit Raleight North Carolina bestaande uit Chandler Holt op de banjo , Greg Readling op de bas en piano, John Teer, de multi-instrumentalist op de viool en mandoline en Dave Wilson op gitaar en harmonica en zoals vaker bij bluegrass groepen zingen ze allemaal.

Zij ontmoetten elkaar in 1996 en maakten destijd ook nog deel uit van de “Carbines”, de “backing groep” van Merritt Tift, maar inmiddels dus via Yep Roc Records in 2003 hun eerste album met hun eigen naam als titel.

Vervolgens in 2005 het album “Route 23” in 2006 gevolgd door “Speed of the Whippoorwill” of te wel “De snelheid van een nachtzwaluw”

Vervolgens in 2008 hun vierde album met de toepasselijke naam “IV” en weer twee jaar later het album “Wildwood” en zo gaat het met deze actieve groep gewoon door met in 2016 nog het album “Autumn” en nu dus hun nieuwe album “Sharing the Covers”.

U kunt ook nog even kijken en luisteren naar The Chatham County Line hier met hun versie van de Wilco song “I Got You”, die eveneens staat op hun nieuwe album.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Woensdag, 13 maart j.l. speelden  ze in The Grey Eagle in Asheville NC.

Ik vertel u dit nog even, omdat we nu gaan naar Amanda Anne Platt & The Honeycutters afkomstig uit Asheville NC hier met de songs “Late Summer’s  Child” en What We’ve Got”.

 Deze songs staan op hun album met hun naam als titel, dus “Amanda Anne Platt & The Honeycutters”, dat  in 2017 uitgebracht door Organic Records.

“The Honeycutters” is een country en folk band uit zoals reeds vermeld Asheville North Carolina bestaat verder uit  Tal Taylor op mandoline, Rick Cooper op de bas, Josh Milligan op drums en Matt Smith op pedal steel gitaar en dobro.

In 2007 is de band in Asheville, NC, opgericht door Amanda Anne Platt en in 2009 kwam hun debuut “Irene” uit en vervolgens in 2012 “When Bitter Met Sweet” in 2015 het album “Me Oh My” en in 2016 gevolgd door het fraaie album “On the Ropes”.

 Voor 2017 trad de groep op onder de naam “The Honeycutters” , maar er is dus gekozen voor een naamswijziging met een aparte vermelding van de oprichtster, zangeres/gitariste en schrijfster Amanda Anne Platt.

In de uitzending van de vorige week heeft u als luisteraar in het programma “Countrymusic Round-Up” reeds kunnen luisteren naar een drietals songs van verschillende albums van de groep als voorproefje op hun tournee door Nederland.

Zoals reeds vermeld vanaf a.s. vrijdag, 8 maart j.l. weer op tournee door Nederland met tal van optredens met o.a.  zondag, 17 maart in theater Walhalla in Rotterdam.

Het is nog niet haar verjaardag, maar u kunt wel even luisteren naar Amanda Anne Platt & The Honeycutters hier met “The Birthday Song”, die eveneens staat op hun 2017 album met hun eigen naam als titel.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu zoals aangekondigd eens aandacht voor de string-band muziek beginnend uit een tijd, toen er nog geen countrymuziek bestond 1929 met de East Texas Serenaders hier met de “instrumental “ de two-step “Babe”.

Deze instrumental staat op het bijzonder fraaie verzamelalbum met als titel “Texas Hillbillies 1922 –1937 bestaande uit 4 CD’s met bijzondere stringband  muziek uit die periode mooi digitaal opgepoetst en geremastered.

 Tal van muziekgroepen uit die periode, zoals ook  de Cartwright Brothers, de Lewis Brothers, Prince Albert Hunt’s Texas Ramblers en de Red Headed Fiddlers zijn aanwezig.

Maar hier dus gekozen voor de “East Texas Serenaders” vanwege hun meer geavanceerde stringbandmuziek mede door de bijzondere samenstelling van de groep en keuze van instrumenten. De opname  van “Babe” vond plaats op 27 oktober 1929 te Dallas TX, waarbij de groep bestond uit Daniel Williams als leider op de viool, John Munnerlyn op de tenor-banjo als uitstekende metronoom, Cloet Hamman op gitaar en de muzikale zonderling, Henry Bogan op een drie-snarige cello.

In de jaren ‘20 tot de mid-jaren ’30 was de stringbandmuziek zeer populiar in de V.S. en bijna honderd jaar later nog eens te beluisteren hier bij uw RTV Krimpenerwaard.

Als lezer van dit bericht kunt ook nog even terug naar 1929 voor de “East Texas Serenaders” hier met hun Babe.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Daarna hoorde u ook nog de Highwoods String Band zeer succesvol in de jaren ’70 tijdens een hernieuwde opleving van de stringband muziek hier met de song “You Ain’t Talking to Me’,  die staat op het verzamelalbum “Feed Your Babies Onions” (So You Can Find Them in the Dark) “Fat city Favorites” in 1994 door Rounder op CD uitgebracht met kenmerk CD 11569.

Een album samengesteld uit een aantal LP’s uit de jaren ‘70 met 23 tracks met bijzondere “old timey” songs. Deze groep uit de begin jaren ‘70 zeer actief in de straten van de staat Californie, maar al snel verkast naar Ithaca in de staat New York was gedurende 6 jaar zeer actief en bestond toen uit Mac Benford op banjo , Walt Koken hier op viool, Bob Potts ook op viool, Doug Dorschug op gitaar en Jenny Cleland  op de staande bas en met uitzondering van Bob Potts zingen ze ook allemaal.

U kunt hier nog luisteren naar de “Highwoods String Band” hier met de song “You Ain’t Talking to Me”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Vervolgens  “Golden Slippers” door The Foghorn String Band hier met een song, die staat op hun album “Weiser Sunrise”, dat in 2005 werd uitgebracht door Nettwork Productions.

The Foghorn Stringband met lead-zang door Caleb Klauder op mandoline met Stephen “Sammy” Lind op viool met zang met Reeb Willms op gitaar en Nadine Landry op de bas.

Stringband muziek het woord zegt het al snaarinstrumenten met de nadruk op violen, de melodie en ritme met een ondergeschikte rol voor de zang en vooral populair gedurende de jaren ‘20, maar die in de jaren ‘30 enigzins op de achtergrond geraakte bij de opkomst van countrysterren als Jimmie Rodgers en de Carter Family, maar regelmatig zijn er oplevingen ook in de stringband muziek zoals ook in de jaren ‘70 met groepen als The Busted Toe Mudthumpers, the Muskrat Ramblers, the Fat City String Band and The Cacklin’ Hens and Roosters Too!  

Er vindt trouwens in de eerste week van augustus nog jaarlijks het “Apalachian String Band Festival” plaats in Camp Washington-Carver in Clifftop, West Virginia . Een schitterend “folk” -festival met zo’n 3000 musici en liefhebbers van deze muziek uit verschillende landen en de andere staten van de V.S.

U kunt als lezer ook nog even kijken en luisteren naar een optreden van The Foghorn String Band tijdens het jaarlijkse “Pickathon Festival” op de Pendarvis Farm in Happy Valley (in de buurt van Portland Oregon) hier met de song “Fall on My Knees”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” nog steeds in de “stringband stijl”, maar nu door de Noord-Hollandse groep “The Oldtime Stringband” met de song “Old Yeller Dog”.

Deze song staat op hun album “Pretty Little Horses”, dat op 23 februari j.l. in eigen beheer werd uitgebracht en op die dag ook gepreseneerd in Theater Het Pakhuis te Hoorn.

The Oldtime Stringband bestaat uit Shelly O’Day op gitaar, autoharp  en Cajun-triangle,  Ton Knol op gitaar en mandolin, Ruud Spil op banjo,  Nico Druijf op staande bas en zingende zaag en Lidewij de Vries op viool en allemaal zingen ze natuurlijk ook nog.

Eind vorige maand trad de groep ook nog op in de studio van tijdens het programma “Noardewyn Live”, het muzikale dorpsplein van Friesland, uitgezonden via “Omrop Fryslân” o.a. met de songs “ Cluck Ol`Hen”en “All the Pretty Little Horses”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens  “Darling Corey” door The Oldtime Stringband hier met een song, die staat op hun debuutalbum “Gotta Quit Kickin’ My Dog Around”, dat in 2011 in eigen beheer werd uitgebracht met een fraaie en herkenbare koe op de hoes van het album geschilderd door Ruud Spil, tevens de banjospeler van de groep.

Daarna verschenen nog twee albums met dezelfde mooie koe, maar in een andere houding met respectievelijk als titel “Chicken crows for a day” in 2014 en “Cat’s Got the Measles” in 2016 en dan nu “Pretty Little Horses”, waarbij de hoes nu met “Pretty Little Horses” is geschilderd door Lidewij de Vries, zoals reeds gemeld tevens violiste en zangeres van de groep.

Tijd om kennis te maken met de promotie-clip van “The Oldtime Stringband” voor hun nieuwe album “Pretty Little Horses”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zondag, 17 maart a.s. St. Patricks Day, een Ierse feestdag en daarom hier al vast een voorproefje met Angelo Kelly & Family met de opening van hun concert “Irish Heart”.

Van dit concert werd op 28 september vorig jaar een album met DVD uitgebracht door Electrola.

Angelo Kelly, bekend van The Kelly Family, zingt tegenwoordig met zijn eigen familie. Samen met zijn vrouw Kira en hun 5 kinderen Gabriel, Helen, Emma, Joseph en William brachten zij het nieuwe album ‘Irish Heart’ uit. Het album is een ode aan hun thuisland Ierland.

 U kunt als lezer van dit bericht ook nog even kennismaken met Angelo Kelly & Family het de song “Irish Heart”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gelet op de tijd op naar onze Ierse uitsmijters “The High Kings” met eveneens een ode aan Ierland met de song “Ireland’s Call”, die staat op het album “Grace & Glory, dat in mei vorig jaar werd uitgebracht door Celtic Collection.

Zo’n tien jaar geleden vormden vier zeer ervaren Ierse zangers/schrijvers Finbarr Clancy, Brian Dunphy, Martin Furey en Darren Holden “The High Kings”, een naam uit het zeer verre verleden van Ierland, toen het eiland bestond uit een aantal koninkrijken.

Finnbarr Clancy heeft in z’n jeugd nog als gitarist meegespeeld bij The Clancy Brothers, terwijl Martin Furey een jongere uitgave is van “The Fureys”, Brian Dunphy op gitaar met zang, is de zoon van de beroemde Ierse zanger Sean Dunphy en Darren Holden op accordeon, heeft tevens opgetreden als zanger bij shows als Riverdance en Rhythm of the Dance.

Tot slot van dit bericht nog even terug naar het TV-programma “Late Late Show” uitgezonden via RTÉ One.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up ”  Datum: Mar. 12 ‘19 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep  ***   titel muziek  ***   titel album   ***   Label

1. Chatham County Line   ***   Bumblebee   ***   Sharing the Covers   ***   Yep Roc Records

2. Chatham County Line   ***   Girl on the Billboard   ***   Sharing the Covers   ***   Yep Roc Records

3. Chatham County Line   ***   Gonna Lay Down My Old Guitar   ***   Sharing the Covers   ***   Yep Roc Records

4. Amanda Anne Platt & The Honeycutters   ***   Late Summer’s Child   ***   Amanda Anne Platt & The Honeycutters   ***  Organic Records

5. Amanda Anne Platt & The Honeycutters   ***   What We’ve Got   ***   Amanda Anne Platt & The Honeycutters   ***   Organic Records

6. East Texas Serenaders   ***  Babe   ***   Texas Hillbillies 1922 – 1937   ***   JSP Records

7. The Highwoods String band   ***   You Ain’t Talking to Me   ***   Feed Your Babies Onions   ***  Rounder Records

8. The Foghorn String Band   ***   Golden Slippers   ***   Weiser Sunrise   ***   Nettwork Productions

9. The Oldtime Stringband   ***   Old Yeller Dog   ***   Pretty Little Horses   ***   The Oldtime Stringband

10. The Oldtime Stringband   ***   Darling Corey   ***   Gotta Quit Kickin’ My Dog Around   ***   The Oldtime Stringband

11. Angelo Kelly & Family   *** Irish Heart   ***   Irish Heart (Live)   ***   Electrola

12. The High Kings   ***   Ireland’s Call   ***   Grace & Glory   ***   Celtic Collection

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *