Paradis Des Musiciens


In dit programma “Countrymusic Round-Up” gaan we weer eens naar de staat Louisiane en dus het Mississippi Delta gebied en dat betekent ruim baan voor de Cajun Heat & Zydeco Beat met o.a. “Steve Riley & The Mamou Playboys”, “Balfa Toujours”, “High Performance, de Cajun Dancehall Band” en “BeauSoleil”.

We beginnen het programma zoals altijd met de bluegrass nu verzorgd door Irene Kelley met alvast twee single’s, die zullen staan op haar nieuwe album, dat naar verwachting in de maand mei zal worden uitgebracht en ook nog een song van haar album “These Hills” uit 2016 .

 Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en daarvoor gaan we weer eens naar het Noorden van het land namelijk naar Witmarsum in Friesland voor Sybe en Marjan met een song van hun debuutalbum “Ungetiid” en vervolgens gaan we door naar Veendam in de provincie Groningen voor de song “As Julio Gait Zingen”.

 Vervolgens is het tijd voor de hedendaagse pop-countrymuziek uit Nashville TN met Chris Young met z’n single “Raised On Country” gevolgd door Hardy met een song van z’n album “This Ole Boy” en zal naar verwachting Campell Station optreden als uitsmijter van dit programma met hun single “Sweet Tea”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Something About a Train” en “Bluegrass Radio” gezongen en gespeeld door Irene Kelley en die op dit moment als singles zijn uitgebracht in afwachting van haar nieuwe album, dat naar verwachting in mei van dit jaar zal worden uitgebracht door Mountain Fever Records.

Irene Kelley wordt hierbij muzikaal bijgestaan door o.a. Bryan Sutton op gitaar, Stuart Duncan op viool, op mandoline Adam Steffey, op banjo Matt Menefee en op bass Mark Fain, die tevens optrad als producer van deze songs, terwijl de achtergrondzang wordt verzorgd door dochter Justyna Kelley en de ervaren countryzanger Jimmy Fortune.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht met een promo-videoclip van Irene Kelley met een fragment van haar nieuwe song “Bluegrass Radio”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Irene Kelley, singer/songwriter sedert de begin jaren ‘80 begon haar muziek carriere als zangeres in een “Led-Zeppelin” cover-band op de middelbare school, maar kon op een gegeven moment vertrekken toen ze voorstelde ook eens een paar songs van Dolly Parton in het programma op te nemen. Dat was dan ook de start van haar singer/songwriter carriere met als eerste bekende song “Pennsylvania Is My Home”, die nog net niet werd gekozen tot volkslied van de staat Pennsylvania, waar zij woonde in Latrobe ten zuid-oosten van de stad Pittsburgh.

Vervolgens verhuisde zij met haar echtgenoot naar Nashville en schreef songs voor tal van countrysterren als Ricky Skaggs, Loretta Lynn en Trisha Yearwood.

In 2000 bracht zij het album “Simple Path” in eigen beheer uit in 2001 vervolgens opnieuw uitgebracht door Relentless Nashville in 2004 gevolgd door “Thunderbird”. 

Vier jaar geleden bracht zij via Patio Records het album “Pennsylvanian Coal” uit en in 2016 dus via Mountain Fever Records het fraaie album “These Hills” en van dit album hoorde u nog de song “Before You Call Me Home”.

Tijd voor een “live” optreden van Irene Kelley in de befaamde “Station Inn” te Nashville TN met de gospel-song “Before You Call Me Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu naar het diepe zuiden naar voor de Cajun muziek, speciaal voor de dansers, zet dus de stoelen en tafel maar aan de kant. Warme geluiden uit het Mississippi Deltagebied met Steve Riley  The Mamou Playboys uit Mamou hier met de song “Paradis des Musiciens” of te wel “Paradijs voor Musici”.

 Deze song staat op hun album “Bone Reve” ( mooie dromen) in 2003 uitgebracht door Rounder Records.

Steve Riley, in 1970 geboren in Mamou, Louisiana,  speelde al evenals Wayne Toups al vanaf z’n 13e accordion en maakte deel uit van de groep van Dewey Balfa. Vanaf z’n 18e is hij begonnen met zijn groep, waarbij uitsluitend in het Frans wordt gezongen en dat geeft ook de ernst en de liefde voor de Cajun muziek weer.

Steve bespeelt trouwens ook net zo gemakkelijk de gitaar en neemt ook veel van de zang voor z’n rekening.

The Mamou Players eveneens uit het bekende Cajun plaatsje Mamou zijn dus natuurlijk musici met allemaal van die moeilijke Franse namen, zoals bijv. Arconge Touchet op (steel)gitaar, Sam Broussard op akoestische en electrische gitaar, Tony Daigle op percussie, Kevin Dugas op drums, Brazos Huval op drums en Dvid Greely op bas, viool etc.

U kunt nog even luisteren naar Steve Riley & The Mamou Playboys hier met de song “Paradis des Musiciens”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens de heel bekende familiegroep “Balfa Toujours” hier met de Cajun wals “Restez mom et pop, restez”.  Deze song staat op een bijzonder fraai album “Allons en Louisiane” bestaande uit een verzamel CD met 15 songs van zowel bekende Cajun musici en groepen, zoals Christine Balfa, Geno Delfosse, Steve Riley & The Mamou Players  en als Zydecomusici groepen als Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers, Chris Ardoin & Double Clutchin’.

De 2e CD bestaat uit video-clips met o.a. het doornemen van een aantal danspassen van o.a. de two-step en het maken van Cajun gerechten.

Ga er eens voorzitten en maak eens kennis met de bijzonder rijke erfenis, geschiedenis en de cultuur in Lousiana.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De song “Restez Mom et Pop, restez” door de groep “Balfa Toujours” staat oorspronkelijk op hun album “La Pointe” in 1998 ook uitgebracht door Rounder  met o.a. Christine Balfa, dochter van de bekende Cajun vioolspeler en Cajun-ambassadeur Dewey Balfa, en haar echtgenoot en muzikale duizendpoot Dirk Powell o.a. op accordeon en viool evenals trouwens Courtney Granger trouwens ook nog met zang.

 Samen met Balfa Toujours hoorde u deze Courtney Granger als zanger met de song “Depuis L’Age de Quinze Ans”. Deze song staat op een verzamelalbum met als titel “The Best in Cajun &Zydeco “Homebrew”, dat is uitgebracht door ARC Music.

Zij behoren samen met Beausoleil tot de bekenste Cajun groepen die veel spelen op festivals in Amerika, maar ook in Europa met enige regelmaat te zien en te horen zijn.

Tijd voor een Cajun feestje met een optreden van Balfa Tourjours en Courtney Granger!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We blijven nog even in Louisiana voor “High Performance” met de songs “Maison avec deux portes” voor de Engelstalige Amerikane “House with Two Doors” en voor ons hier in de Krimpenerwaard “Een huis met twee deuren” en de song “Qui Fait Les Cajuns Danser”, “That’s What Makes the Cajuns Dance” of wel in het nederlands “Dit doet de Cajuns dansen”.

Deze songs staan dus op het album “Cajun Dancehall Band”, dat in 2012 werd uitgebracht door Swallow Records. In de staat Louisiana wordt in grote delen nog de Franse taal gesproken ooit meegenomen en geïntroduceerd door Franse emigranten en vluchtelingen o.a. uit New England en de oostelijke provincies van Canada, zoals Nova Scotia, New Brunswick,  Ontario en Quebec zo rond 1770.

Terug naar de “High Performance Band”, die bestaat uit Steve Riley op accordeon, viool en met zang. Steve kennen we ook van de Cajun groep “Steve Riley & The Mamou Playboys”. Jamey Bearb op viool en met zang, Jason Bergeron op accordeon en viool, Kevin Dugas op drums, Brazos Huval op de bas, Richard Comeaux op pedalsteel en tenslotte Scott Ardoin op gitaar.

Nogmaals kom van uit die feautuil en maak de dansvloer onveilig met de “High Performance Band” hier met de song “Je vas prendre la blame” of wel “Ik neem de schuld op mij”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens ook nog Beau Soleil hier met “Theogene Creole” en deze song staat op hun album “Alligator Purse” in 2009 uitgebracht door Yep Roc Records.

Uit de omgeving van LaFayette Louisiana door een van de beste Cajun groepen Beau Soleil bestaande uit de broers Michael (viool en zang) en David Doucet (gitaar en zang), Jimmy Breaux (accordeon), Billy Ware en Tommy Alesi (percussie) en Al Tharp (bas en viool).

De groep is al actief sedert 1975 en brachten in 1976 hun eerste album (The Spirit of Cajun Music) uit en werd een van de meest bekende groepen, die traditionele en originele muziek van de Creoolse en Cajun bevolking van de staat Louisiana vertolken, waarbij een mix van hun muziek met jazz en muziek uit de Caribbean Beau Soleil jong en energiek houdt. Michael Doucet met Beau Soleil hier met een mix van Cajun en Cariibean. U blijft toch toch niet stil zitten he?

Nog even weer in de herhaling BeauSoleil met o.a. Michael Doucet vanuit de opname studio met de song “Theogene Creole”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en daarvoor zoals reeds aangekondig naar Witmarsum Friesland voor Sybe & Marjan, respectievelijk Sybe Krol en Marjan Giessing hier met het lied “Eilan fan Myn Dreamen”, die staat op hun in februari uitgebracht debuutalbunm “Ungetiid” of te wel “Geen tijd” uitgebracht door H.O.M.E. “Eilan fan Myn Dreamen”, zeer bekend van de vertolking hiervan door The Sprinfields met de titel “Islands of Dreams”, werd reeds eerder als single uitgebracht en werd naar het Fries vertaald door de oprichter en accordeonist van de “Wiko’s”, Kobus Algra, die helaas in 2014 overleed.

Een album met 12 liedjes in de Friese taal , het Bildts en een engelstalig liedje met voor iedere smaak wel wat. Dus het is geen specifiek countrymuziekalbum, maar ook de andere songs zijn leuk om te horen.

En dat is ook weer niet zo vreemd, want Sybe en Marjan maakten in het verleden deel uit van reeds eerde vermelde Friese amusementsorkest de  Wiko’s, waarmee ze regelmatig te zien op de landelijke TV in programma’s als “Op volle toeren”.

Natuurlijk kunt u hier nog even luisteren naar Sybe en Marjan hier met hun song “Eilan fan Myn Dreamen”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “As Julio Gait Zingen” door Irene Wilkens & haar 5-mans formatie “Sikkom Kult” uit Veendam met de song “As Julio Gait Zingen”, dat als single in eigen beheer uitgebracht in oktober 2014 en natuurlijk beschikbaar de website van Irene Wilkens.

Een bijzondere song van Bert Harders, dat gaat over een aan de gokkast verslaafde vrouw, die alleen opleeft als de Catalaanse zanger Julio Iglesias op de jukebox wordt gedraaid en zoals de luisteraars natuurlijk wel hebben gemerkt geheel in het Gronings dialect.

Fraaie herinneringen kennelijk. Irene Wilkens is inmiddels niet meer weg te denken uit de Groninger muziek wereld. Een prachtige stem en een herkenbaar verhaal en geluid maken Irene en haar 5 koppige band “Sikkom Kult” een unieke verschijning in de Grunnenger streektaal. Als doorgewinterd muzikant en zangeres zingt Irene al enkele jaren in taal, die zo lekker bekt.

In 2016 won ze met haar destijds nieuwe band het “Grunneger Laidjes Festival”, daarna volgden er enkele succesvolle singles en begin 2018 verscheen de eerste volwaardige cd met de titel “Sikkom Kult”(Bijna mislukt) . Een verzameling van groningstalige popliedjes, die niet in een  noemer te vangen zijn. Ballads, blues en folk alles komt voorbij.

U kunt als lezer hier weer eens kennismaken met Irene Wilkens & Sikkom Kult tijdens een optreden in Café Martini in de stad Groningen met het lied “Nog ainmoal daanzen mit die”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu naar de hedendaagse pop-countrymuziek uit Nashville met als eerste Chris Young met de song “Raised on Country”, die op dit moment als single verkrijgbaar is en dat begin januari van dit jaar werd uitgebracht door RCA Records Nashville.

Na het winnen van het TV-programma “Nashville Star” in 2006 kwam hij onder contract bij RCA Records Nashville en brach datzelfde jaar nog z’n debuutalbum uit met z’n naam als titel met twee singles in de “Hiot Country Songs” best wel succesvol. Vervolgens in 2009 het album “The Man I Want to Be” en nu in 2019 de eerste single “Raised on Country”, die naar verwachting ook op z’n 8ste studio-album zal staan.

Het lijkt wel een fragment uit de film “Oh Brother, Where Art Thou?”, maar nu in een fraai nieuw jasje met Chris Young en z’n vrienden in een radiostation met z’n song “Raised on Country”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens het trio “Campbell Station”, bestaande uit Seth Ferguson, Elaina Connor en Campbell Steger uit Noord Georgia/Chattanooga met hun single “Sweet Tea”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Highway 41 Records.

Tijd om kennis te maken met het trio Campbell Station hier met de song “Sweet Tea”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor de uitsmijter van dit programma  countryzanger/gitarist en schrijver Hardy  hier met de song “Rednecker”, die staat op z’n debuut album (EPK) “This Ole Boy”, dat in oktober 2018 werd uitgebracht door Big Loud Records.

Voor de lezer van dit bericht dan ook de laatste video-clip met Hardy en z’n song “Rednecker”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details
One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up ”  Datum: Mar. 19 ‘19 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek   ***   titel album   ***   Label

1. Irene Kelley   ***   Something About a Train   ***   single   ***   Mountain Fever Records

2. Irene Kelley   ***   Bluegrass Radio   8**   single   ***   Mountain Fever Records

3. Irene Kelley   ***   Before You Call Me Home   ***   These Hills   ***   Mountain Fever Records

4. Steve Riley & His Mamou Playboys   ***   Paradis Des Musiciens   ***   Bone Reve   ***   Rounder Records

5. Balfa Toujours   ***   Restez, Mom et Pop, Restez   ***   Allons en Lousiane   ***   Rounder Records

6. Courtney Granger   ***   Depuis L’Age de Quinze Ans   ***   The Best in Cajun & Zydeco “Homebrew”  ***   ARC Music

7. High Performance   ***   House with Two Doors (Maison Avec Deux Portes)  ***   Cajun Dancehall Band   ***   Swallow Records

8. High Performance   ***   That’s What Makes the Cajuns Dance (Qui fait les Cajuns danser)   ***     Cajun Dancehall Band   ***   Swallow Records

9. Beausoleil   ***   Théogène créole   ***   Alligator Purse   ***   Yep Roc Records

10. Sybe & Marjan   ***   Eilan fan myn dreamen  ***   Ûngetiid   ***   H.O.M.E.

11. Irene Wilkens & Sikkom Kult   ***   As Julio Gait Zingen   ***   single   ***   Irene Wilkens

12. Chris Young   ***   Raised on Country   ***   single   ***   RCA Records Nashville

13. Campbell Station   ***   Sweet Tea   ***   single   ***   Highway 41 Records

14. Hardy   ***   Rednecker   ***   This Ole Boy   ***   Big Loud Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *