Across the Borderline

In het programma “Countrymusic Round-Up” van dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur gaan we o.a. terug naar de begin jaren ’80 voor de Tex-Mex muziek van Ry Cooder van z’n album “Borderline” en uit de film “The Border” met Jack Nicholson in de hoofdrol en vokale medewerking van Sam Samudio en Freddy Fender.

Maar zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass deze keer verzorgd door de “Carolina Blue Band” met een drietal songs van hun album ”Sounds of Kentucky Grass” zeer recent uitgebracht door Poor Mountain Records.

Vervolgens ook nog aandacht voor het nieuwe album “Ghost of a Car Radio” van de Americana singer/songwriter Slaid Cleaves uit Austin Texas, dat op 30 juni j.l. werd gepresenteerd door Candy House Media.

Halverwege natuurlijk de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma door het Drentse duo Tangerine en uit Brabant “The Very Girls” met een song van hun album “Elsewhere”.

Vervolgens naar US of A voor Gretchen Wilson met een song van haar nieuwe album “Ready to Get Rowdy”, ook nog de Zac Brown Band en “My Old Man” en treedt Blake Shelton op als onze uitsmijter van dit programma met een song van zijn album “If I’m Honest”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” trouwens met de songs “Take Me Back to Kentucky” , “Faded Rose” en “Are You Living Right” door de groep “Carolina Blue”.

Deze songs staan op hun album “Sounds of Kentucky Grass”, dat op 10 juni j.l. officieel werd gepresenteerd in Brevard NC.

De “Carolina Blue Band” werd opgericht in 2007, nadat Bobby Powell en Tim Jones het album “Nothing So Blue” hadden uitgebracht.

De groep bestaat thans uit Bobby Powell op gitaar , Tim Jones op mandoline, Reese Combs op staande bas en James McDowell op banjo en ze zingen allemaal met als gastspelers nog aanwezig Seth Rhinehart op banjo en David Johnson op de viool.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht en kennismaking met “Carolina Blue” hier tijdens een optreden met de song “Rocky Road Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Carolina Blue  won in 2011 het “South Carolina State bluegrass championship” tijdens het Reno Fest Bluegrass festival, dat elk jaar tijdens het 4e weekeinde van maart wordt gehouden in Hartsville SC.

Het repertoire van de groep bestaat uit zelf geschreven songs in de traditionele bluegrass sfeer van Bill Monroe en van Lester Flatt & Earl Scruggs

De song “Spring Will Bring Flowers” van Tim Jones  werd o.a. ook vertolkt door de bluegrassgroep “Balsom Range”, die in 2014 door de IBMA werd uitgeroepen tot “Entertainers of the Year”.

U kunt ook nog even luisteren naar “Carolina Blue” hier met de Tim Jones song “Spring Will Bring Flowers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel door naar Austin Texas voor Slaid Cleaves hier met de songs “Already Gone” en “Primer Gray”.

Deze songs staan op z’n album “Ghost of the Car Radio”, dat op 30 juni j.l. officieel werd gepresenteerd door Candy House Media en hier in Nederland door Continental Record Service.

“Ghost on the Car Radio” is het 8ste studioalbum van deze Texaanse schrijver/zanger en gitarist, dat werd geproduceerd door “Scrappy” Jud Newcomb.

Een album met 12 songs vol met verhalen over ploeteraars en achterblijvers voornamelijk door hemzelf geschreven, maar er zijn er ook een paar bij samen met de bekende singer/songwriter Rod Picott en instrumentaal geholpen door o.a. Chojo Jaques op viool en mandoline, Harmoni Kelley op basgitaar en achtergrondzang en ik had hem reeds genoemd Jud Newcomb op gitaar en met achtergrondzang en tenslotte ook nog Miles Zuniga met zang.

Slaid Cleaves van oorsprong uit Portland Maine vertrok in 1992 naar Austin Texas en heeft tal van fraaie albums op z’n naam staan.

In 2000 was ik een keer bij een optreden van Slaid Cleaves in den Haag ter promotie van z’n album “Broke Down”, waarbij hij werd begeleid door dobro en steelgitaar speler Al Perkins en ik heb daar nog steeds mooie herinneringen aan.

Eind september vertrekt hij voor een tournee door Europa en zal naar verwachting begin oktober een aantal optredens verzorgen in o.a. theater Meneer Frits te Eindoven, Grand cafe De Waker in Maassluis, Tivoli Utrecht en Paradiso Amsterdam. T.z.t. zal ik u in het programma “Countrymusic Round-Up” nog wel informeren over de juiste data.

Als lezer van dir bericht kunt u nog even luisteren naar Slaid Cleaves hier met z’n ode aan z’n Pontiac Firebird in “Primer Gray”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu terug in de tijd naar Ry Cooder hier met het bijzonder verhaal van “The Girls of Texas” met een ernstige waarschuwing voor mannen, die het met de huwelijkse trouw niet zo nauw nemen.

Deze song staat op het album “Borderline”, dat in 1980 werd uitgebracht door Warner Bros. met medewerking van o.a. John Hiatt op gitaar, Jim Keltner op drums, Bobby King met zang, William D Smith op keyboard.

U kunt als lezer ook nog even luisteren naar Ry Cooder met z’n waarschuwing m.b.t. The Girls from Texas” middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens Ry Cooder hier samen met Sam “The Sham” Samudio hier bij Countrymusic Round-Up met de song “Palomito”, muziek uit de film “The Border”.

En natuurlijk kunt u nog even luisteren naar deze Tex-Mex song middels een fraaie “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Natuurlijk ook nog “Across the Borderline” schitterende muziek uit de film “The Border” en waarbij “Across the Borderline” ooit geschreven door John Hiatt samen met Ry Cooder en James Dickinson en hier gezongen door Freddy Fender begeleid door Ry Cooder en Jim Hiatt op gitaar, Jim Dickinson op piano, Tim Drummond op de bas, de bekende Jim Keltner op drums, Sam “The Sham” Samudio op electronische orgel en tenslotte Ras Baboo op percussie.

 “Across the Borderline” is wel een van de bekendste songs uit de film “The Border” met Jack Nicholson in de hoofdrol met o.a. ook nog Harvey Keitel, Warren Oates, Valerie Perrine en Elpidia Carrillo. Zeer de moeite waard om nog eens te gaan bekijken.

Een belangrijk thema in de jaren ‘80 was ook al het tegenhouden van emigranten op zoek naar een beter leven uit de midden-amerikaanse staten, zoals Mexico, Nicaragua en Guatemala aan de ruim 3300 km lange grens tussen Mexico en Texas, Arizona en Californie en later natuurlijk ook de enorme drugshandel richting de V.S.

“Across the Borderline” is in de loop van de jaren door tal van musici vertolkt en trouwens ook nog in andere versies met Ry Cooder, John Hiatt en Flaco Jeminez natuurlijk op accordion.

Door de Australische platen maatschappij Raven is de filmmuziek van “The Border” tezamen met muziek van de film “The Alamo Bay” op CD uitgebracht, een “must-have” dus.

Nog even terug naar het grensgebied voor de song “Across the Borderline”middels een toepasselijke video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en daarvoor het duo Tangerine met de song “Things Go Like This Anyway”.

Dit duo speelde afgelopen weekeinde ook tijdens het Pijnackerplein Bluegrass Festival en vandaar dus de keuze voor “Tangerine” , de tweelingbroers Arnout en Sander Brinks uit Assen Drenthe hier met een song, die staat op hun album “There and Back” in september van vorig jaar uitgebracht door Excelsior Recordings.

Hun album “There and Back” werd opgenomen in Tucson Arizona USA, waar ze onder de hoede van de producers John Covertino en Joey Burns (Calexico) aan hun nieuwe plaat werkten.

Beide laatstgenoemde richtten in 1990 de groep Calexico op en staat bekend om muziek in de sfeer van Amerikaans-Mexicaanse western countrymuziek en hebben inmiddels tal van albums uitgebracht evenals trouwens nog een muzikale bijdrage aan de film “I’m Not There” over het leven van de Nobel-prijs winnaar Bob Dylan.

Voor u als lezer ook nog even de mogelijkheid te kijken en luisteren naar Tangarine hier met de song

“Things Go Like This Anyway” tijdens een optreden in de Roodshow Late Night.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“Hollow World” door The Very Girls hier met een song, die staat op het album “Elsewhere Bound”, maar wie ook deel uitmaakt van deze formatie is Ad van Meurs ook bekend als  “The Watchman” met muzikale assistentie van o.a. ook J.W. Roy en Eugene Ruffalo.

Ad van Meurs is een bekende, haast legendarische muzikant uit Eindhoven, opererend als singer/songwriter onder de naam The Watchman. Onder de slogan “Ad van Meurs presenteert” is hij ook een gerespecteerd programmeur en zette zo de “Americana” en daarmee menig carrière op de Nederlandse kaart. Ad werd vorig jaar getroffen door een ernstige ziekte, die hij bewonderens-waardig onder de knie leek te hebben zodat hij ook weer kon gaan optreden en zo in zijn onderhoud kon voorzien.

 Maar helaas werd recent opnieuw een vorm van dezelfde ziekte geconstateerd met als gevolg dat er wederom niet opgetreden kan worden en zo de financiële armslag wel heel gering wordt. Op donderdag, 6 juli a.s. wordt  “Fund Night”.

“Een uniek fundraise-concert” in café Wilhelmina in Eindhoven een fundraiser op te zetten. Naast een pop-up CD-winkel waarin alle Watchman en andere albums die Ad gemaakt heeft worden aangeboden, zullen de bands Betty Blue, Bots en Hidden Agenda (met o.a. B.J. Baartmans, Eric de Vries, Sjoerd van Bommel) vanaf 20.30 een prachtige muzikale avond verzorgen.

Het doel is natuurlijk een volle zaal, zodat we naast de nieuw geopende doneer rekening ook de totale entree gelden aan Ad kunnen schenken om de komende tijd de situatie wat te vergemakkelijken. Voor meer informatie even naar z’n website!

Hoog tijd om in dit programma nog weer eens kennis te maken met een fraaie song van Ad van Meurs “Easy Riders van de Peel”, die staat op z’n album “En Soms”, dat in oktober 2012 werd uitgebracht door V2 Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel naar Gretchen Wilson hier met de song “A Little Loretta”, die staat op haar album “Ready to Get Rowdy” en dan begrijpt u, dat ik nog een redelijk rustig nummer heb gekozen van haar 1ste studio-album naar 4 jaar, dat op 16 juni jl. werd uitgebracht door Redneck Records met ook nog medewerking van “Kid Rock”.

Gretchen Wislon, terug van weggeweest, maar nog steeds op de country-rock toer hier met de song “Rowdy”, eigenlijk de titelsong van haar nieuwe album “Ready to get Rowdy”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “My Old Man” door de Grammy Award winnende  groep de Zac Brown Band hier met een song, die staat op het album “Welcome Home”, dat in mei van dit jaar werd uitgebracht door New Elektra.

Een song over de veranderende relatie tussen vader en zoon.

Een verrassing “My Old Man” met Zac Brown tijdens een live-optreden met z’n fraaie countrysong.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan snel naar onze uitsmijter Blake Shelton hier met de song “Every Time I Hear That Song”, die staat op z’n album “If I’m Honest”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Warner Music Nashville en nog steeds in de top van de hedendaagse countrymuziek overzichten staat vermeld.

Tot slot van dit bericht kunt u nog even kijken en luisteren naar Blake Shelton hier met de song “Everytime I Hear that Song”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard”.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Juli 4 ‘17 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep   ***   titel muziek   ***   titel album   ***   Label

 1. Carolina Blue *** Take Me Back to Kentucky   ***   Sounds of Kentucky Grass   ***   Poor Mountain Records
 2. Carolina Blue *** Faded Rose   ***   Sounds of Kentucky Grass   ***   Poor Mountain Records
 3. Carolina Blue *** Are You Living Right   ***   Sounds of Kentucky Grass   ***   Poor Mountain Records
 1. Slaid Cleaves *** Already Gone   ***   Ghost of the Car Radio   ***   Candy House Media
 2. Slaid Cleaves *** Primer Gray   ***   Ghost of the Car Radio   *** Candy House Media
 1. Ry Cooder *** The Girls from Texas   ***   Borderline   ***   Warner Bros.
 2. Ry Cooder ft. Sam Samudio *** Palomita   ***   The Border   ***  Raven Records
 3. Ry Cooder ft. Freddy Fender *** Across the Borderline   ***   The Border   ***   Raven Records
 1. Tangerine *** Things Go Like This Anyway   ***   There and Back   ***   Excelsior Recordings
 2. The Very Girls *** Hollow World   ***   Elsewhere Bound   ***   Recovery Recordings
 1. Gretchen Wilson *** A Little Loretta   ***   Ready to Get Rowdy   ***   Redneck Records
 2. Zac Brown Band *** My Old Man   ***   Welcome Home   ***   New Elektra
 3. Blake Shelton *** Every Time I Hear That Song ***   If I’m Honest   ***   Warner Music Nashville

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *