Throught the Bottom of the Glass

The Seldom Scene - It's All Over Now, Baby Blue

In dit programma bijzondere aandacht voor de Americana met een mix van country & blues door “South Johnny & The Poor Fools” met een drietal songs van hun album “Songs from the Barn”. 

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass door “The Seldom Scene” met nog eens een drietal songs van hun nieuwe album “Long Time…Seldom Scene” gevolgd door Benny Martin en Ralph Smith met herinneringen aan de “Great Depression”.

Natuurlijk ook nog de agenda met

een overzicht van countrymuziek evenementen in de regio en dan is het ook al weer tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer uit Noord-Brabant “Texas Renegade”  en “Cash on Delivery met de song “(When Do I ) Get to Be Me”.

Daarna gaan we naar Texas voor violist, zanger en schrijver/producer Bobby Flores met de titelsong van zijn album “Fast Company” vervolgens gaan we naar Australie voor de Canadees Danny Mack met een song van zijn album “Who I Am” en treedt de Canadese groep “Farmer’s Daughter” op als uitsmijter van dit programma.

The Selsom Scene on the Backporch - photo by Michael Oberman

We begonnen dit programma “Country Music Round-Up” met de songs “Little Georgia Rose” , “Through the Bottom of the Glass” en “It’s All Over Now, Baby Blue” gespeeld en gezongen door The Selsom Scene.

Deze songs staan op het nieuwe album “Long Time…Seldom Scene”, dat officieel op 22 april a.s. wordt gespresenteerd door “Smithsonian Folkways Sound Production”.

“Little Georgia Rose” is afkomstig van Bill Monroe, terwijl “Through the Bottom of the Glass” werd geschreven door de bekende zanger/gitarist, songwriter en vriend Paul Craft en tenslotte “It’s All Over Now, Baby Blue” ooit in het grijze verleden is geschreven door Bob Dylan,

Paul Craft - Brother Jukebox - Through the Bottom of the Glass

Paul Craft heeft de song “Through the Bottom of the Glass” ook zelf uitgebracht middels het album “Brother Jukebox”, dat in 1998 werd uitgebracht via Strictly Country Records (Liz Meyer & Pieter Groenveld).

Al meer dan veertig jaar is “The Seldom Scene” een zeer populaire bluegrassgroep, niet alleen door de altijd getalenteerde samenstelling van de band, hun opvallende geluid en uitstekende repertoire, maar vooral ook door het gevoel van plezier in de groep

Zoals reeds aangekondigd zal op dinsdag, 22 april hun nieuwe album “Long Time…Seldom Scene” ook voor de luisteraars en andere liefhebbers van de bluegrassmuziek beschikbaar zijn via de handel

Het nieuwe album is opgedragen aan de inmiddels overleden mede-oprichters van Seldom Scene de mandolinespeler en tenorzanger John Duffy en dobrospeler Mike Auldridge.

Het album, met 16 nieuwe vertolkingen van veel gevraagde songs, is het eerste studio-album sinds het uitbrengen van hun Grammy Award genomineerde “Scenechronized” in 2007.

Het album is een soort familie-reunie, want naast Ben Eldridge, mede-oprichter, op banjo, die dus altijd bij de groep heeft gezeten ook nog de andere mede-oprichters als gastspelers namelijk bassist Tom Gray en zanger/gitarist John Starling

Verder waren nog als gastspelers Chris Eldridge (de zoon van Ben) op gitaar, Emmylou Harris met zang en Rickie Simpkins op viool.

The Seldom Scene bestaat op dit moment naast Ben Eldridge uit Lou Reid op mandoline, Dudley Connell op gitaar, Fred Travers op dobro en Ronnie Simpkins op de bas en allemaal zingen ze ook nog. 

Een fraaie video-clip van de “Seldom Scene” met John Starling en Tom Gray tijdens een “warming-up”party in het huis van Ben Eldridge.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

200 Years of American Heritage in Songs

We gaan verder met de countrymuziek uit de jaren ‘70 door Benny Martin hier met de song “Freight Train Blues”.

Deze song staat op het album “Oh Brother, Can You Spare Me a Dime” in 2004 uitgebracht door CMH Records.

Een album met 18 songs, waarvan een aantal trouwens afkomstig zijn van reeds eerder uitgebrachte verzamelalbums van CMH.

Vooral het album “200 Years of American Heritage in Song” wil ik graag onder uw aandacht brengen.

Het bestaat  uit 4 CD’s , een 50 pagina’s tellend boekje vol met informatie over de songs en artiesten en met ongeveer 100 songs gespeeld en gezongen door “The Great American String Band”.

Van deze gelegenheidsgroep uit de jaren ’70 maakten Ralph Smith, Benny Martin, The Jones Brothers en Arthur “Guitar Boogie” Smith en vele anderen deel uit.

Benny Martin, bijgenaamd “The Big Tiger” , vanwege zijn omvang en uitbundige persoonlijkheid, kwam in 1948 als violist spelen bij Bill Monroe en maakte later deel uit van Flatt & Scruggs’s Foggy Mountain Boys, waar ook Josh Graves als dobrospeler actief was.

Benny Martin, die in 2001 op 72-jarige leeftijd in Nashville TN. overleed, stond niet alleen bekend als een zeer begaafde bluegrass vioolspeler van het eerste uur, maar was ook als songschrijver en zanger bekend.

In de periode 1997-1998 werden nog een aantal opnames met Benny Martin gemaakt, waarvan een tweetal albums werden uitgebracht, waarvan de eerste “The Big Tiger Roars Again Pt. 1” op 27 juli 1999 werd uitgebracht en twee jaar later op 27 november 2001.

Nog even terug in de tijd naar de jaren ’70 voor Benny Martin hier met de song “Freight Train Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Oh Brother, Can You Spare Me a Dime?

Van het album “Oh Brother, Can You Spar Me a Dime” ook nog de song “In the Jailhouse Now” door Ralph Smith. Ralph Smith was trouwens een broer van de reeds eerder vemelde en zeer bekende Arthur “Guitar Boogie” Smith

Een fraai album met songs uit de periode van de “grote depressie” gedurende de jaren ‘30 in de Verenigde Staten.

Een mooi album met een mix van country en bluegrass gespeeld en gezongen door o.a. Peter Rowan, Tim O’Brien, The Osborne Brothers en Eddie Adcock en zoal hier uit het verleden ook nog Benny Martin, Ralph Smith.

De song “In the Jailhouse Now” kwam ook voor de fraaie film “Oh Brother, Where Art Thou?” en daar kunt ook nog even naar luisteren middels een “slide” show met fragementen van de film.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Southside Johnny & The Poor Fools - Songs from the Barn

Dan gaan we nu naar New Jersey voor Southside Johnny & The Poor Fools uit New Jersey hier met de songs “Old Kentucky Home”, “So Good” en “Mexicali Waltz”

Deze songs staan op hun album “Songs from the Barn”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Leroy Records.

“Southside Johnny” met z’n eigenlijke naam Johnny Lyon, die in 2010 nog samen met “The Asbury Jukes” het pop/rock-album “Pills and Ammo” uitbracht, hier voor de verandering met “The Poor Fools” in een heel andere rol n.l., die van blues en countryzanger met nog steeds stembanden, die lijken te zijn bewerkt met schuurpapier en songs vol met emotie en wijsheid.

Johnny hier op gitaar met leadzang bijgestaan door schrijver en zanger/pianist/accordeonspeler Jeff Kazee met een grote muzikale rol op dit album

Southside Johnny & The Poor Fools - Mexicali Waltz

Southside Johnny Lyon (harp, guitar, vocals), Jeff Kazee (piano, accordion), Neal Pawley (trombone, guitar), Tommy Byrnes (guitar, bass), and John Conte (bass, guitar) make up The Poor Fools.

Verder nog John Conte op bas-gitaar, Tommy Byrnes op lead-gitaar , Neal “The Dude” Pawley op trombone en “last but not least” Soozie Tyrell op viool en gitaar

Naast eigen bewerkte songs van The Jukes ook een aantal covers zoals o.a. Bob Dylan’s “Just Like Tom Thum’s Blues” en van de country legende Dallas Frazier “Beneath Still Waters”.

Het album “Songs from the Barn” van Southside Johnny & The Poor Fools” een andere kant van “Southside” en een soort bewijs van de flexabiliteit en inspiratie van een van New Jersey’s favoriete zonen.

Natuurlijk moet u ook eens kennismaken met Southside Johnny & The Poor Fools hier met desong “Old Kentucky Home”.

Gewoon even doorschakelen/Just the Link!

Texas Renegade - Ring of Fire

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in het programma “Countrymusic Round-Up” en daarvoor maak ik gebruik van het fraaie country dubbelalbum met de titel “Dutch Country Music 2014” met als eerste Texas Renegade hier met de song “Ring of Fire”.

Deze song, geschreven door June Carter-Cash en Merle Kilgore, is natuurlijk heel bekend van de vertolking door Johnny Cash

Deze song staat niet alleen op hun album “Texas Renegade Live”, maar ook op het dubbelalbum “Dutch Country Music 204” uitgebracht door de DCMA in samenwerking met Nash Music.

Tijdens het “Amarant festival” te Tilburg ook nog een “live” optreden van Texas Renegade.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Cash on Delivery - ( When Do I) Get to Be Me

Vervolgens in dit programma “Country Music Round-Up” de song“(When Do I) Get to be Me” door “Cash on Delivery” en die staat op hun album “Echoes of Leaving”, dat in 2007 werd uitgebracht door Rounder Europe.

Toen nog met Jacqueline van der Griend, als zangeres en op rhythm-gitaar, maar zij is dus vertrokken om als “Jacky” een solo carriere te beginnen en heeft kort geleden haar debuutalbum “Living in a Lovesong’ uitgebracht.

“Cash on Delivery” is inmiddels als vier-mans formatie verder gegaan en treedt ook regelmatig op als begeleidingsgroep voor o.a. Pam Mcbeth en Heather Myles.

Daarnaast treedt Wim van de Vliert ook nog  op als zanger/gitarist bij de Theater Show “Country Café” van Ruud Hermans en Jony de Boer en “The Eagles Tribute Band”.

Voor u ook nog even terug in de tijd COD samen met Jacqueline van der Griend hier met de song “It Never Used to Hurt So Bad”.

Gewoon even doorschakelen/Just the Link!

Bobby Flores - Fast Company

Dan nu door naar Texas door Bobby Flores & The Yellow Rose Band hier me de titelsong van het album “Fast Company” in eigen beheer uitgebracht door Yellow Rose.

Grammy Award winnaar Bobby Flores is niet alleen violist en zanger, maar tevens schrijver, producer, staat bekend al een van de beste vertolkers van de Texaanse country en western-swing muziek met veel violen en pedal-steel.

Hij treedt ook regelmatig op als gastspeler bij o.a. Heather Myles en de Texaanse countryzangeres Amber Digby.

Natuurlijk ook nog even luisteren naar Bobby Flores hier met de song “Fast Company”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Danny Mack - I'll Never Fall in Love Anymore

Vervolgens de song “I’ll Never Fall in Love Anymore” door Danny Mack van oorsprong uit Vancouver, maar sinds een aantal jaren wonend in Australie.

Deze song staat op z’n album “Who I Am” en dat betekent dus eigenlijk een soort muzikale erfenis vorig jaar april in eigen beheer uitgebracht.

Het album bestaat uit 2 CD’s met in totaal zo’n zelf geschreven 42 songs, soms zichzelf alleen begeleidend op akoestische gitaar en zo nu en dan met z’n band.

Voor u als lezer van dit bericht nog even de mogelijkheid kennis te maken met Danny Mack hier met de dramatische ballade “We All Fall Down”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Farmer's Daughter - Callin' All You Cowboys

Dan nu snel door naar onze uitsmijter “Farmer’s Daughter” uit Canada hier met de song “Callin’ All You Cowboys”, die staat op hun verzamelalbum “Best of Farmer’s Daughter” in 1999 uitgebracht door Universal Music Canada.

De groep werd in 1993 opgericht en bestond uit Jake Leiske uit Saskatchewan, Angela Kelman uit Manitoba en tenslotte Shauna Rae Samograd uit Alberta en werkte vanuit Vancouver, British Columbia.

Ze brachten een aantal albums uit, waarvan hun verzamelalbum “Best of Farmer’s Daughter” en “Makin’ Hay” de meest succesvolle.

In 2001 gingen hield de groep op te bestaan, alhoewel ze in 2008 nog eens een succesvol “reunie-concert” gaven in Edmonton Canada, die de geruchten deden ontstaan, dat ze nog wel eens een nieuw album zouden uitbrengen.

Tot slot kunt u in ieder geval in dit bericht nog eens kijken en luisteren naar “Farmer’s Daughter” hier met de song “Callin’ All You Cowboys”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”.

Maar u kunt hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Apr. 15 ‘14 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 19 ‘14 12.00-13.00

Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek at http://www.vrolek.nl

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   Titel muziek ***   Titel album   ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. The Seldom Scene   ***   Little Georgia Rose   ***   Long Time…Seldom Scene   ***   Smithsonian Folkways

3. The Seldom Scene   ***   Through the Bottom of the Glass   ***   Long Time…Seldom Scene   ***   Smithsonian Folkways

4. The Seldom Scene   ***   It’s All Over Now, Baby Blue   ***   Long Time…Seldom Scene   ***   Smithsonian Folkways

5. Benny Martin   ***   Freight Train Blues   ***   Oh Brother, Can You Spare Me a Dime   ***   CMH Records

6. Ralph Smith   ***   In the Jailhouse Now   ***   Oh Broher, Can You Spare Me a Dime   ***   CMH Records

7. Southside Johny & The Poor Fools   ***   Old Kentucky Home   ***   Songs from the Barn   ***   Leroy Records

8. Southside Johny & The Poor Fools   ***   So Good   ***   Songs from the Barn   ***   Leroy Records

9. Southside Johny & The Poor Fools   ***   Mexicali Waltz   ***   Songs from the Barn   ***   Leroy Records

10. Texas Renegade   ***   Ring of Fire   *** Texas Renegade Live/Dutch Country Music 2014   ***   DCMA-Nash Music

11. Cash On Delivery   ***   (When Do I) Get to Be Me   ***   Echoes of Leaving/Dutch Country Music 2014   ***   Rounder Europe/ DCMA-Nash Music

12. Bobby Flores   ***   Fast Company   ***   Fast Company   ***   Yellow Rose

13. Danny Mack   ***   I’ll Never Fall in Love Anymore   ***   Who I Am   ***   Danny Mack

14. Farmer’s Daughter   ***   Callin’ All You Cowboys   ***   Best of Farmer’s Daughter   ***   Universal Music Canada.

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *