Congratulations Anyway

Chris Hillman - Congratulations

We vieren deze week niet alleen de verjaardag van de “Goedheilig Man”,  maar ook morgen, woensdag 4 december,  de geboortedag van Chris Hillman.

U heeft waarschijnlijk al heel veel Sinterklaas liedjes gehoord, maar vanavond in dit programma “Countrymusic Round-Up” dus aandacht voor Chris Hillman en zijn schitterende muziek.

Dat betekent niet alleen bluegrassmuziek van The Hillmen, maar ook akoestische countrymuziek door Chris Hillman “live” samen met  z’n collega en vriend Herb Pedersen tijdens tweetal optredens. Maar we beginnen eerst met The Grascals en een drietal songs van hun nieuwe album “When I Get My Pay”.

Na de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het dan tijd voor de Nederlandse inbreng met deze keer weer eens aandacht voor Rene Meijer & Friends en uit Gouda de “Award-winning” groep “Change of Key”.

Daarna keren we gewoon terug naar het verjaardagsfeestje voor Chris Hillman met o.a. zijn deelname aan The Byrds en de song “Hickory Wind”.

Vervolgens nog aanwezig in Edwards Barn in Nipomo Ca voor een optreden van Chris & Herb, terwijl Chris Hillman en Steve Earle optreden als uitsmijter van dit programma.

The Grascals - When I Fall in Love Again

We begonnen dit programma met de songs “When I Fall in Love Again” ,“American Pickers” en “Are You Up for Getting Down” door The Grascals.

Deze songs staan op hun album “When I Get My Pay” op 19 november j.l. uitgebracht door Mountain Home. De wereldpremière was trouwens op woensdag, 13 november tijdens het programma “Bluegrass Junction” via Sirius/XM.

De gevoelige stemmen van de drie lead-zangers Terry Eldredge, Jamie Johnson en Terry Smith tezamen met hun instrumentale virtuositeit en prima song keuze hebben ervoor gezorgd dat The Grascals zo enorm populair zijn.

De groep bestaat uit Jamie Johnson, de schrijver en tenorzanger van de groep met Terry Eldredge, gitaarspeler en zanger beiden uit Indiana, Terry Smith de bassist uit North Carolina sedert 2004 deeluitmakend van The Grascals.

En dan natuurlijk Danny Roberts de mandolinespeler en gitarist, die ooit samen met z’n buurman Jimmy Mattingly uit Kentucky The Grascals oprichtte.

Het jongste lid van de groep is Kristin Benson en die werd zowel van  2008 tot en met 2011 door de IBMA of te wel “International Bluegrass Music Association” uitgeroepen tot “Banjo Speler van het Jaar”.

Zij heeft inmiddels ook zelf het album met de titel “Second Season” uitgebracht met 8 instrumentals en vier met zang erbij.

The Grascals & Friends - Country Classics with a Bluegrass Spin

Nou eigenlijk is het ook leuk om gewoon eens uitgebreid op muzikale wijze kennis te maken met The Grascals hier tijdens de introductie van hun album The Grascals & Friends – Country Classics with a Bluegrass Spin” in de “True Country Lounge” in 2011.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bij de song “American Pickers” worden  The Grascals zowel instrumentaal als vokaal bijgestaan door Dierks Bentley.

“The Grascals” , eigenlijk een samenvoeging van de term “Bluegrass Rascals” of te wel “Bluegrass kwajongens” hier weer eens bij “Countrymusic Round-Up”.

De groep heeft  inmiddels zeer succesvol de afgelopen jaren een aantal albums uitgebracht met “Life Finds a Way” in 2012, “Dance ‘till Your Stockings Are Hot and Ravelin’” in 2011 en in 2010 “The Famous Lefty Flynn”.

In 2009 werd hun album “Keep on Walkin’”, dat in 2008 werd uitgebracht, onderscheiden met de Award “Album of the Year” door de SPBGMA 0f te wel “Society of the Preservation of Bluegrass Music in America”.

“The Grascals”nu dus terug met hun nieuwste en fraaie album “When I Get My Pay”.Zeer de moeite waard!

Tijd voor de eerste en tevens heel fraaie video-clip van The Grascals samen met Dierks Bentley hier met de song “American Pickers”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Hillman - The Hillmen - When the Ship Comes In

Dan zoals reeds aangekondigd in dit programma veel aandacht voor de bijna jarige Chris Hillman en van hem en zijn groep The Hillmen achtereenvolgens hun vertolking van de Bob Dylan song “When the ship comes in” en ook nog “Ranger’s Command”.

Chris Hillman, geboren op 4 december 1944 te Los Angeles Californie groeide op in een periode, waar hij veel luisterde naar Spade Cooley en Cliffie Stone en waarbij hij zichzelf gitaar leerde spelen.

In 1961 vormde hij samen met een paar schoolvrienden de “Scottsville Squirrel Barkers” en maakte ook nog een album. Een jaar later voegde hij zich als zanger en mandolinespeler bij de “Golden Gate Boys”, een bluegrass groep met o.a. Vern Gosdin en z’n broer Rex.

Samen met de “Country Boys” later omgedoopt tot “The Kentucky Colonels” waren zij de eerste groep, die de horizon van de bluegrassmuziek uitbreidde door het uitzoeken & schrijven van materiaal buiten de traditionele bluegrassbron en baanden een weg, die vele groepen later zouden volgen .

From l. to r.-Chris Hillman-Don Parmley-Rex Gosdin - Vern Gosdin

From l. to r. Chris Hillman – Don Parmley – Rex Gosdin – Vern Gosdin

“The Hillmen” naast Chris bestaande Vern & Rex Gosdin op respectievelijk gitaar en staande bas, waarbij Vern zorgde voor de “lead-zang” en Rex voor de tenor en tenslotte Don Parmley, bariton en op de banjo.

Als een soort eerbetoon aan zijn sublieme vaardigheid met de mandoline, werkte de groep onder de naam “ The Hillmen” en maakte eind 1963 ook nog een LP met dezelfde naam “The Hillmen” geproduceerd door Jim Dickson.

Gelukkig is deze mooie LP inmiddels in 1995 door Sugar Hill op CD met kenmerk SHCD-3719 gezet en van dit album dus bovenvermelde songs in dit programma.

Chris Hillman - It's Beginning to Rain

Vervolgens “It’s beginning to rain”  een fraaie bluegrassgospel met Chris Hillman hier met een song, die staat op het album “Long Play Bluegrass Gospel” in 1991 door Maranatha uitgebracht.

Chris hier met Al Perkins op dobro. Bernie Leadon op gitaar en verder nog Fred Field, Bruce Henning en Cindy Baxter.

Voor de liefhebbers : Iemand is zo enthousiast geweest om het gehele album “The Hillmen” in “You Tube” te zetten.

U kunt dus alles beluisteren danwel “Ranger’s Command” als tweede track en “When the Ship Comes In” als negende track (op 20min 10 sec)

Gewoon even doorschakelen/Just the Link!

Chris & Herb - Bakersfield Bound

We blijven nog even op het verjaardagsfeestje voor Chris Hillman hier samen met Herb Pedersen tijdens een live-optreden met de song “Congratulations Anyway”.

Niet van van het album “Bakersfield Bound”, maar  in dit programma  de “sound-track” van een “live” optreden van Chris Hillman samen met Herb Pedersen in Waitsfield op 31 juli 2003.

Achtereenvolgens hun introductie en de songs“ Congratulations anyway ” , “ Wheels”  en “Bakerfield Bound” door Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens een “live”optreden op 31 juli 2003 in The Eclipse Theatre in Waitsfield in de staat Vermont in het Verre Noordoosten van de V.S. vlakbij de Canadese grens.

“ Congratulations Anyway ” en “Bakersfield Bound” staan ook op het album “Bakersfield Bound “, dat in 1996 werd uitgebracht door Sugar Hill Records.

De organisator “Seeds of Song Productions “in samenwerking met “The Mad River Valley Center for Arts” kondigden terecht met trots het optreden aan van dit bekende duo “Chris Hillman & Herb Pedersen” in het intieme en gezellige onderkomen van het Eclipse Theater.

Twee levende legendes van de met bluegrass gepeperde country rock, Chris Hillman en Herb Pedersen hebben allebei een omvangrijke en ook rijke muzikale carriere.

The Byrds 1968

Kevin Kelley – Gram Parsons – Roger McGuinn – Chris Hillman

Hillman wordt beschouwd als een van de grote krachten van de Californische country rock van de jaren ’60 ,die hij vaak samen met Roger Mc Guinn en Gram Parsons verder ontwikkelde met oa. The Byrds en The Flying Burritto Brothers.

Chris had als schrijver niet het kaliber van Gene Clark, Gram Parsons of Stephen Stills, zijn muziekcompagnons in de toptijd van de folk-rock en country-rock en daarom is het ook niet zo verwonderlijk, dat hij veel gebruik maakt van de oude Nashville countryschatten.

Herb Pedersen begon als zoon van een politieman in Berkley California zijn carriere met een groep musici uit de “Bay Area”, waaronder Jerry Garcia, David Nelson en The Dillards.

Zowel Chris als Herb zijn opgegroeid in de staat Californie en dat schept natuurlijk altijd een band.

Voor de lezer nog een terug naar het album en de titelsong “Bakersfield Bound” met Chris Hillman en Herb Pedersen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rene Meijer & Friends - Don't Ask Don't Tell

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer weer eens aandacht voor Rene Meijer & Friends hier met de song “Don’t Ask Don’t Tell.

Deze song staat staat op hun album “Dashboard Jesus” vol met fraaie honky-tonk countrymuziek in eigen beheer uitgegeven.

Op zaterdagmiddag, 14 December a.s. spelen zij in Café “Spoorzoeker” te Alkmaar.

Voor u als lezer van dit bericht nog Rene Meijer hier met Kim Everett in de Sound Villa Recorders studio te Nashville TN bij het instuderen van de song “Don’t Ask Don’t Tell”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Change of Key at theatre Concordia Haastrecht Dec 29 2013

Vervolgens “Better Me” door de Goudse countrygroep “Change of Key” hier met een song, die staat op hun bekende “Award” album “When Music Calls MY Name”, die bestaat uit twee CD’s.

Deze song staat op het tweede album, waarop de groep elektrisch spelt, terwijl op de eerste CD akoestisch wordt gespeeld.

En zoals reeds aangekondigd op zondagmiddag, 29 december kunt u weer aanwezig zijn bij een optreden van “Change of Key” ongetwijfeld weer met een aantal gasten en waarbij zeker ook weer zowel elektrisch als akoestisch zal worden gespeeld.

Natuurlijk kunt U hun flyer betreffende zondagmiddag, 29 december a.s. nog even goed bekijken!

Pure promotie van de countrymuziek in Concordia’s Country Café op zondagmiddag, 29 december in Haastrecht.

U kunt ook nog even kijken en luisteren naar een optreden van “Change of Key” in het leuke theater “Concordia” te Haastrecht.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Byrds - Hickory Wind

Dan nu weer terug naar het verjaardagsfeestje van Chris Hillman met herinneringen uit 1968 met The Byrds hier met de song “Hickory Wind” en daarvoor gingen we terug in de tijd naar 9 maart 1968 en de studio van Columbia Records in Nashville TN.

The Byrds bestaande uit Gram Parsons en Roger McGuinn op gitaar, Chris Hillman op de bas en alle drie met zang, Loyd L Green op pedal-steel, Kevin Kelley )een neef van Chris Hillman) op drums en tenslotte John Hartford op de viool.

De bekende pedalstaal-speler Loyd Green en John Hartford traden op als gastspeler.

Deze song staat op hun album “Sweetheart of the Rodeo” op 30 augustus 1968 uitgebracht op LP.

Middels een fraaie “slide-show” kunt u nog luisteren naar The Byrds met de song “Hickory Wind”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Chris Hillman & Herb Pedersen at Edwards Barn

Vervolgens de song “Tu Cancion” door eveneens het duo Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens een “live” optreden in de multi-functionele “Edwards Barn” in Nipomo Californie aan de kust tussen San Francisco en Los Angeles en waarvan door Rounder Records in 2010 het album “At Edwards Barn” werd uitgebracht.

Op naar het laatste “live” optreden van Chris en Herb niet in Edwards Barn maar met de song “Love Reunited” in Jorma Kaukonen’s  “Fur Peace Ranch” te Pomoroy Southeast Ohio.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Chris Hillman & Steve Earle - High Fashion Queen

En dan is het ook al weer tijd voor onze jarige uitsmijter Chris Hillman in Californie met hier “High Fashion Queen” door “Chris Hillman hier samen met Steve Earle” op de CD”Return of the Grievous Nngel” een “Eerbetoon aan Gram Parsons”  en dat in 1999 werd uitgebracht door “Almo Sounds”.

Deze maatschappij, eigendom van Herb Alpert, jawel die Herb Alpert van de Tijuana Brass Band en Jerry Moss, kwam met het voorstel om nog eens een “Tribute” album voor Gram Parsons te maken.

Gram Parsons was een revolutionaire Hillbilly met een Harvard-opleiding, die in de mid-jaren 60 de country-rock uitvond eerst met de “International Submarine Band” en verder perfectioneerde bij de “Byrds” en de “Flying Burrito Brothers” en nog op een paar buitengewone “solo” albums, voordat hij overleed aan een drugoverdosis op 19 september 1973 in Jushua Tree, Californie.

Een andere collega van die tijd, Gene Clarke van de Byrds is als gevolg van de alcohol overleden.

Tijdens een optreden optreden van Chris Hillman en Herb Pedersen in Boulder Colorado merkte een presentator Nick Forster  van Etown in een interview met Chris destijds op: een aantal directe collega’s van Chris Hillman zijn inmiddels niet meer onder ons, waarop Chris aangaf, dat ze in die tijd ook wel een erg risicovol leven leiden.

Chris hier dus samen met Steve Earle, die ook al de nodige problemen m.b.t. drugs en alcohol heeft moeten overwinnen.

Natuurlijk kunt u als lezer nog even luisteren naar onze uitsmijters Chris Hillman en Steve Earle hier met de song “High Fashion Queen”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Dec.3 ‘13 19.00 – 20.00 uur heruitzending op Dec.7 ‘13 12.00 – 13.00

Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek at http://www.vrolek.nl

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. The Grascals   ***   When I Fall in Love Again   ***   When I Get My Pay   ***   Mountain Home

2. The Grascals ft. Dierks Bentley  ***  American Pickers   ***   When I Get My Pay   ***   Mountain Home

3. The Grascals   ***   Are You Up for Getting Down Tonight   ***   When I Get My Pay   ***   Mountain Home

4. Chris Hillman   ***   When the Ship Comes In   ***   The Hillmen   ***   Sugar Hill Records

5. Chris Hillman   ***   Ranger’s Command   ***   The Hillmen   ***   Sugar Hill Records

6. Chris Hillman   ***   It’s Beginning to Rain   ***   Long Play Bluegrass Gospel   ***   Maranatha Music

7. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Congratulations Anyway   ***   Bakersfield Bound   ***   Sugar Hill Records

8. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Wheels   ***   Bakersfield Bound   ***   Sugar Hill Records

9. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Bakersfield Bound   ***   Bakersfield Bound   ***   Sugar Hill Records

10. Rene Meijer & Friends   ***   Don’t Ask Don’t Tell   ***   Dashboard Jesus   ***   Rene Meijer

11. Change of Key   ***   Better Me   ***   When Music Calls My Name CD2   ***   Change of Key

12. The Byrds   ***   Hickory Wind   ***   Hillbilly Music 1968   ***   Bear Family Records

13. Chris Hillman & Herb Pedersen   ***   Tu Cancion   ***   At Edwards Barn   ***   Rounder Records

14. Chris Hillman & Steve Earle   ***   High Fashion Queen   ***   Return of the Grievous Angel   ***   Almo Sounds Inc.

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and on the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *