Country Boy

Buddy Emmons - Country Boy

In dit programma bijzondere aandacht voor een groet aan The Big E, de bijnaam van pedal-steel speler/ontwerper Buddy Emmons, met medewerking van o.a. Vince Gill samen met Paul Franklin en Tommy White, steeler JayDee Maness en dan ook nog Emmylou Harris samen met Rodney Crowell met steeler Steve Fishell.

Maar zoals altijd beginnen we het programma “Countrymusic Round-Up” met de bluegrass en deze keer gekozen voor de groep “Balsam Range” met een drietal songs van hun album “Trains I Missed”. Vervolgens ook weer eens de traditionele countrymuziek nu uit de jaren ‘60 door o.a. Hawkshaw Hawkins, Patsy Cline en Bobby Bare. Na de agenda

deze keer aandacht voor het nieuwe album “Deliverin’ the Grass” van “The Bluegrass Boogiemen” en trouwens ook voor Jacky met een song van haar album “Living in a Lovesong”.

Vervolgens gaan we voor fraaie hedendaagse countrymuziek terug naar Nashville door o.a. Clinton Gregory, Brandi Carlile, Billy Yates en treden Vince Gill samen met Paul Franklin op als uitsmijter van deze uitzending met de song “Foolin’ Around” van hun fraaie album “Bakersfield”.

Balsam Range - Callin' Caroline

We begonnen het programma met de songs “Callin’ Caroline”, “Heart That Won’t Stop Lovi’” en “Gonna’ Be Movin’” door “Balsam Range”.

Deze songs staan op hun album “Trains I Missed”, dat in 2010 werd uitgebracht door Mountain Home Music.

Deze groep, afkomstig uit het Appalachie-gebergte in Haywood Country North Carolina, waar de hoge Smokey Mountains en de Blueridge Mountains in elkaar overgaan, bestaat uit Darren Nicholson op mandoline, Caleb Smith op gitaar, Marc Pruett op de banjo, Buddy Melton op viool en Tim Surrett op de staande bas.

Tijd om eens kennis te maken met de “Balsam Range”hier tijdens een “live” optreden met de bluegrass gospel song “Gonna Be Movin’”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use theLink!

Balsam Range Line-Up

Nadat zij in de jaren 2010 en 2011 al een aantal malen door de IBMA waren genomineerd voor een Award, was het op 26 september j.l. groot feest voor Balsam Range, toen zij tijdens het IBMA Award festival in Raleigh North Carolina voor hun nieuwste album “Papertown” de Award “Album of the Year” in ontvangst mochten nemen.

Dit album werd in 2012 eveneens uitgebracht door Mountain Home Music.

 “Balsam Range” is nog niet zo bekend hier in Nederland, maar in Amerika is het een veel gevraagde bluegrassgroep met o.a. een optreden komende weekend (8 t/m 10 november) tijdens het prestigieuze “27th Annual Greater Downstate Indoor Bluegrass Festival” een 3-daagse festival in Springfield Illinois.

Zij treden daar op als hoofact samen met o.a. Rhonda Vincent & The Rage, The Dry Banch Fire Squad, Doyle Lawson & Quicksilver met daarbij nog tal van andere groepen.

Balsam Range in dit programma met hun “Trains I Missed” uitgebracht door Mountain Home Music zeer de moeite waard.

Balsam Range hier met “The Last Train to Kitty Hawk” de titelsong van hun album, dat in 2009 werd uitgebracht en nu voor u te beluisteren met fraaie beelden uit de tijd van stoomtreinen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link.

Hawkshaw Hawkins, Wilma Lee & Stoney Cooper

Dan nu ver terug in de tijd naar 1963 met Hawkshaw Hawkins hier met de song “Lonesome 7-7203 gevolgd door Patsy Cline met de song “ “Leavin’ On Your Mind” en “Detroit City” door Bobby Bare hier met z’n song, die werd opgenomen op 18 april 1963 in de studio van RCA Victor in Nashville TN.

Zo’n dramatisch verhaal geschreven door Mell Tillis samen met Danny Dill en die gaat over talloze arbeiders in de automobiel-industrie en afkomstig uit o.a. Tennessee Kentucky en Indiana en s’avonds zich stierlijk zaten te vervelen of aan de bar hingen om daar hun heimwee naar huis te vergeten.

Deze song werd een enorme kaskraker voor de inmiddels 78-jarige Bobby Bare, die op 10 april j.l. tezamen met Kenny Rogers en “Cowboy” Jack Clement werden opgenomen in de prestigieuze “Country Music Hall of Fame”.

Mooie herinneringen met “oude” countrymuiek helden tijdens een fraaie plechtigheid in de Grand Ole Opry, waarbij Bobby Bare, Kenny Rogers en de helaas in augustus j.l. overleden “Cowboy” Jack Clement werden opgenomen als lid van de “Country Hall of Fame”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dim Lights, Thick Smoke & Hillbilly Music 1963

Deze drie vermelde songs staan op een schitterende verzamelalbum met de titel “Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music 1963” uitgebracht door de Duitse firma Bear Family Productions.

Een album met niet alleen 32 songs van bekende countryartiesten, zoals ook George Jones samen met Melba Montgomery, Stonewall Jackson, Loretta Lynn, Hank Snow, Buck Owens en Ray Price, maar ook een uitgebreid  boekwerk met veel informatie over de songs en artiesten met talrijke unieke foto’s daarbij.

Patsy Cline, Hawkshaw Hawkins & Cowboy Copas

Hawkshaw Hawkins en Patsy Cline, die zoals gezegd ook op dit album staan, hebben in tegenstelling tot Bobby Bare op dramatische wijze geen lange carriere in de countrymuziek gehad.

Nadat Patsy in 1961 al eens zwaar gewond was geraakt bij een auto-ongeluk, kwam zij samen met Hawksaw Hawkins en Cowboy Copas om het leven op 5 maart 1963 door een vliegtuig-ongeluk in de buurt van Camden Tennessee.

Nog even terug naar dit fraaie album “Hillbilly Music 1963” van Bear Family niet alleen zeer aanbevelenswaardig als een stukje geschiedenis van de countrymuziek maar ook heerlijk om naar te luisteren. Het album behoort tot een grote serie “Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music” uitgaven met zoalsreeds vermeld mooie muzikale countrymuziek herinneringen vergezeld van zeer lezenswaardige informatie.

Natuurlijk kunt u als lezer ook nog even luisteren naar Hawkshaw Hawkins hier met de song “Lonesome 7-7203”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Big E -Buddy Emmons - Country Boy

Dan nu naar een muzikale groet aan de bekende pedal-steelspeler/ontwerper en -maker Buddy Emmons door de pedal-steel gitaar van Paul Franklin en Tommy White hier samen met Vince Gill op lead-gitaar en met zang met de song “Country Boy”.

De song “Country Boy” was ooit een hit uit het verleden van Little Jimmie Dickens en dan praat ik over 1955 toen hij de 18-jarige Buddy Emmons in Detroit ontdekte en hem meevroeg naar Nashville te komen om daar als pedalsteel-gitarist te gaan spelen in z’n befaamde “Country Boys”.

Het eerste optreden van Buddy tijdens een “live” optreden in “The Grand Ole Opry”vond plaats op 4 juli 1955.

De song “Country Boy” heeft trouwens ook nog een speciale betekenis voor Vince Gill, want Jimmy Dickens eerste 78-toeren versie was de allereerste plaat, Vince Gill’s vader en oom in hun bezit hadden.

Vervolgens  “That´s All It Took” door Emmylou Harris hier samen met Rodney Crowell met als speciale gast Steve Fishell op pedal-steel.

Gram Parsons - GP Album

Deze song ooit geschreven door Darrell Edwards, Charlotte Grier en George Jones werd zeer bekend van de vertolking hiervan door Gram Parsons op z’n album “GP”, dat in 1972 werd uitgebracht door Reprise.

Toen stond het als eerste song op de B-kant van de LP met toen ook al de toen 25-jarige Emmylou Harris en pedal-steel gitaar spelers Buddy Emmons en Al Perkins.

Ver terug in de tijd naar een opname van Emmylou Harris samen met Gram Parsons hier met de song “That’s All It Took” middels een slide-show met foto’s van hun optreden en de pedal-steel van Buddy Emmons.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De vermelde songs staan op het album “The Big E” – A Salute to Steel Guitarist Buddy Emmons” in augustus van dit jaar uitgebracht door Warner Brothers en in Europa door Music Production Institute “Proper”.

Een groet dus eigenlijk door tal van pedal-steel spelers, die bijna allemaal gebruik maken van de “Sho-Bud” en dat is een merknaam van een pedal-steelfabriek, die werd opgezet door steelspelers Shot Williams & Buddy Emmons.

Buddy Emmons speelde op zeer jonge leeftijd met de steel-gitaar bij Little Jimmie Dickens en z’n Country Boys,  verhuisde later naar Ernest Tubb’s Texas Troubadours en vervolgens naar Ray Price en z’n Cherokee Cowboys.

Ondertussen steeds maar verbeteringen aanbrengend aan hun “Sho-Bud” steel gitaar. Later ging Buddy terug naar Nashville om als zeer succesvolle sessie pedalsteelspeler bij o.a. Willie Nelson, Emmylou Harris enz. op te treden.

Van dit bijzondere album in dit programma ook nog een instrumentele versie van de song “This Cold War With You” door de bekende pedal-speler JayDee Manness, niet alleen een oude vriend van Buddy Emmons, maar o.a. pedalsteel speler bij “The Byrds”, The Desert Rose Band, Buck Owen’s Buckaroos.

U kunt ook nog even kennismaken met een aantal pedal-steel fragmenten van Buddy Emmons met z’n vriend JayDee Maness op steel-gitaar.

Gewoon even dooschakelen/Just Use the Link!

Bluegrass Boogiemen - A Strange Sense of Peace

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer aandacht voor het nieuwe album van uit Utrecht afkomstige groep “The Bluegrass Boogiemen” hier met de song “A Strange Sense of Peace”.

Deze song staat op hun vierde studio album met de titel “Deliverin’ the Grass” eind vorig jaar uitgebracht niet alleen op CD, maar zelfs op een vinyl album door Excelsior Recordings.

Een fraai album met veel eigen werk met 16 tracks, waar voor uw geld.

U kunt nog even kijken en luisteren naar een optreden van  The Bluegrass Boogiemen als speciale gast aanwezig tijdens de TV-show  “ Top2000 a GoGo” op 29 december 2012.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jacky - Everybody Falls in Love Again

Vervolgens de song “Everybody Falls in Love Again” door Jacky, die vroeger als Jaqueline van der Griend als zangeres en rhythm-gitaarspeelster optrad bij de groep “Cash on Delivery”.

In 2012 werd zij nog door de  DCMA uitgeroepen tot “beste zangeres” en ook dit jaar weer genomineerd.

Na een succesvol optreden in “The Voice of Holland” kreeg Jacqueline een platendeal bij het Volendamse Vosound, het label van Jan Smit.

Jacky heeft niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuwe look en een nieuwe sound, die pop mengt met country.

Jacky wordt begeleid door een grote professionele band (de Marcel Fisser Band, bekend van radio en TV).

Tijdens het DCMA-Award Gala in Waspik, trad zij met deze groep op met ook nog de genomineerde Wim van Vliert op gitaar en achtergrond-zang.

Nog even terug in de tijd naar een optreden van Jacqueline van der Griend en Wim van de Vliert met “Everybody falls in love again” van Ruud Hermans bij het Tros Muziek Cafe op 13 augustus 2011.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Clinton Gregory - Too Country for Nashville

Dan nu naar de countrymuziek uit Nashville met hier Clinton Gregory hier met de song en veelzeggende titel” Too Country for Nashville”.

Deze song staat op z’n album “Too Much Ain’t Enough” , dat in 2012 werd uitgebracht door Melody Roundup Music.

In het programma “Countrymusic Round-Up” is Clinton Gregory nog niet zo vaak te gast geweest en daarom voor u wellicht ook een eerste kennismaking met de titelsong van het album“Too Much Ain’t Enough”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Brandi Carlile - Keep Your Heart Young

Vervolgens in dit programma ook nog “Keep Your Heart Young” een zeer waardevol advies van Brandi Carlile hier met een song, die staat op haar album “Bearcreek” vorig jaar juni uitgebracht door Columbia Records.

Dit is de vierde studioalbum van deze Amerikaanse singer/songwriter, dat werd opgenomen “Bear Creek Studios” en geproduceerd door “Grammy Award” winnaar Trina Shoemaker.

De song “Keep Your Heart Young” werd eind vorig jaar ook als single uitgebracht.

Alle dertien songs zijn geschreven door Brandi Carlile, die u een paar weken geleden in dit programma ook al hoorde samen met Willie nelson op diens nieuwst album “To All The Girls…”.

Voor u ook nog een fraaie video-clip van Brandi Carlile hier met de song “Keep Your Heart Young”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vince Gill & Paul Franklin - Foolin' Around

En dan nu naar onze uitsmijters Vince Gill en Paul Franklin hier met de eerste song van hun fraaie album “Bakersfield” zeer recent uitgebracht door MCA Nashville en als lezer kunt ook nog even kijken en luisteren naar een live-optreden van Vince Gill en Paul Franklin met de song “Foolin’ Around” in de Grand Ole Opry te Nashville.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Billy Yates - Sad Song

De afsluiting van het radioprogramma “Countrymusic Round-Up werd verzorgd door  Billy Yates hier met “Sad Songs”, die staat op z’n album “Only One George Jones”  in eigen beheer uitgebracht op z’n label M.O.D.  Records.

Het ontbrak ons even aan tijd in de uitzending om de luisteraars de gehele song te kunnen laten horen en dus hierbij alsnog voor de lezers van dit bericht een herkansing middels deze clip van de song “Sad Song” door Billy Yates.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov.5 ‘13 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov.9 ‘13 12.00 – 13.00 (CET)

Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek at http://www.vrolek.nl

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   Titel muziek   ***   Titel Album   ***   Label

1. Balsam Range   ***   Callin’ Caroline   ***   Trains I Missed   ***   Mountain Home

2. Balsam Range   ***   Heart That Won’t Stop Lovin’ You   ***   Trains I Missed   ***   Mountain Home

3. Balsam Range   ***   Gonna Be Movin’   ***   Trains I Missed   ***   Mountain Home

4. Hawkshaw Hawkins   ***   Lonesome 7-7203   ***   Hillbilly Music 1963   ***   Bear Family Productions

5. Patsy Cline   ***   Leavin’ On Your Mind   ***   Hillbilly Music 1963   ***   Bear Family Productions

6. Bobby Bare   ***   Detroit City   ***   Hillbilly Music 1963   ***   Bear Family Productions

7. Vince Gill ft. Paul Franklin & Tommy White   ***   Country Boy   ***  The Big E   ***                 Warner Bros.

8. JayDee Maness   ***               This Cold War with You   ***   The Big E   ***   Warner Bros.

9. Emmylou Harris & Rodney Crowell ft. Steve Fishell   ***   That’s All It Took   ***   The Big E   ***   Warner Bros.

10. Blue Grass Boogiemen   ***   A Strange Sense of Peace   ***   Deliverin’ the Grass   ***   Excelsior Recordings

11. Jacky   ***   Everybody Falls in Love Again   ***   Living in a Lovesong   ***   Vosound Records

12. Clinton McGregory   ***   Too Country for Nashville   ***   Too Much Ain’t Enough   ***   Melody Roundup Music

13. Brandi Carlile   ***   Keep Your Heart Young   ***   Bear Creek   ***   Columbia

14. Vince Gill and Paul Franklin   ***   Foolin’ Around   ***   Bakersfield   ***   MCA Nashville

15. Billy Yates   ***   Sad Songs   ***   Only One George Jones   ***   M.O.D. Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *