Country in My Genes

Country in My Genes

Ook in dit programma bijzondere aandacht voor de bluegrassmuziek in verband met de a.s. “European World of Bluegrass” en daarvoor gaan we nog eens terug naar het fraaie dubbelalbum met “The Very Best” –  “Country and Bluegrass” met o.a. “The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band”, “Hayseed Dixie” en ook nog de “Father of Bluegrass”, Bill Monroe & His Bluegrass Boys”.

Vervolgens ook weer eens de countryfolkmuziek of Americana hoe je het maar wilt noemen door Mara Levine met twee songs van haar net uitgebrachte album “Jewels and Harmony”.

Dan weer eens op de nostalgische tour en terug naar de begin jaren ‘60 met o.a. rancher Ben Cartwright (Lorne Greene) met zijn “Bonanza”, Wanda Jackson en Jim Reeves.

Natuurlijk ook nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna aandacht voor de nederlandse inbreng in dit programma door de groep “Savannah” en ook weer eens de “Southern Stars Theatre Company.

Dan is weer eens tijd voor de Independent countrymusici met uit Ada Oklahoma, Lonnie Bartmess, vervolgens besluiten we dit programma in Australie met Clelia Adams en waarbij Don Allen op treedt als uitsmijter van dit programma met de toepasselijke song “I’ll Be Gone”.

The broken Circle Breakdown Bluegrass Band - Country in My Genes

We begonnen dit programma met de Belgische formatie “The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band” met de song “Country in My Genes”.  Deze groep speelt de muziek in de Belgische film “The Broken Circle Breakdown”,  een Vlaamse langspeelfilm van Felix Van Groeningen uit 2012 met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol.

De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk uit 2009 van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels gebracht door beide acteurs en de rest van theatergezelschap Compagnie Cecilia.

De film is geselecteerd als openingsfilm van het Internationaal filmfestival van Vlaanderen-Gent, ging op 9 oktober 2012 in Gent in première en gaat over vijf vrienden, die samen spelen  in een bluegrass-bandje. Als banjospeler Didier (Johan Heldenbergh) tattooartieste Elise (Veerle Baetens) ontmoet, komt zij er bij als zangeres. Ze krijgen een dochter Maybelle, maar als zij sterft, wordt hun relatie erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe omd Bl de pijn te verzachten. Wegens het overweldigende succes van de concerttournee van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band in het najaar van 2012, hebben Johan Heldenbergh, Veerle Baetens en de Band besloten om in 2013 enkele festivals te doen en in 2014 een nieuwe reeks concerten te brengen in de Vlaamse concertzalen.

Tijd voor de eerste concertzaal en video-clip van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band hier met de song “Country in My Genes” tijdens een “live” optreden voor de Belgische TV.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens ook nog “In the Pines” door Bill Monroe & His Bluegrass Boys hier met een song, die staat op verschillende albums van de grondlegger van de bluegrassmuziek Bill Monroe en die ook wel wordt aangeduid als de Father of the Bluegrass”. In dit programma “Countrymusic Round-Up” maak ik vanavond gebruik van het verzamelalbum “The Very Best” Country and Bluegrass”, dat zeer recent werd uitgebracht door Universal Music Belgium.

Een fraai dubbel-album met mooie traditionele country en bluegrassmuziek door o.a. Willie Nelson, Waylon Jennings, Dolly Parton enz. met in totaal zo’n 42 tracks.

Natuurlijk ook nog even ver terug in de tijd om nog eens de “oude meester” van de bluegrass, Bill Monroe & His Bluegrass Boys te horen met de traditional “In the Pines”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ook Hayseed Dixie met de instrumental “Dueling Banjo’s” komt van de tweede CD van het album, maar staat van oorsprong op hun album “A Hot Piece of Grass”, dat in 2005 werd uitgebracht door Cooking Vinyl Records.

U kunt als lezer van dit bericht ook nog even luisteren naar Hayseed Dixie hier met hun virtuose uitvoering van “Dueling Banjo’s”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Mara Levine - Killing the Blues

Dan nu naar Mara Levine hier met de songs “Blackberry Time” en  “Killing the Blues” door Mara, die staan op haar nieuwe album “Jewels and Harmony” in eigen beheer uitgebracht en opgenomen, gemixt en bewerkt door Ampersand Records in Bridgewater New Jersey.

Folkzangeres Mara Levine debuteerde in 2009 met haar album “Mara’s Gems”, waarmee ze in de Amerikaanse hitlijsten van de folkmuziek wist te belanden.

Zelf componeert ze geen liedjes, maar ze selecteert nummers uit het ruime aanbod van singer-songwriters en bundelt deze songs op haar albums, zoals ook nu op haar tweede CD “Jewels And Harmony”.

Dit album bevat uit 15 liedjes, die als een soort van “Best of” tot op heden van Mara Levine mogen worden beschouwd.

Daarbij horen twee nummers van Paul Simon tot de bekendste tracks: het samen met folktrio ‘Gathering Time’ en met Bob Harris gezongen liedje “Leaves That Are Green” en het ook vaak door andere artiesten gecoverde “April Come She Will”.

Voor u nog even de mogelijkheid om eens kennis te maken met Mara Levine hier met haar versie van de Paul Simon song “Leaves That Are Green” tijdens een presentatie met zanger/gitarist Stuart Markus in de studio van het radiostation WLRN Folk Radio te Miami Florida.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mara Levine wordt in “Killing the Blues” vokaal bijgestaan door Terry Rivel, die eveneens op gitaar speelt Rusty Crowell en Rose Berkowitz met achtergrondzang, Bob Harris op 12-snarige gitaar, bas en mandoline en Jan Alba op de fluit.

Deze song werd gecomponeerd door Rowland Salley – hij is de wat grappige en slungerige basgitarist van Chris Isaak’s begeledingsband “Silvertone”. Dit nummer kent u zeker ook wel in de prachtige versie van Alison Krauss en Robert Plant, die staat op hun succesvolle album “Raising Sand” of misschien ook wel van John Prine.

Van het album hoorde u ook nog de song “Blackberry Time” van Mara Levine, waarbij Jeff Scroggins op banjo Tristan Scroggins op de mandoline Greg Blake op lead-gitaar, KC Groves op de staande bas en beide laatstgenoemden ook met achtergrondzang.

Mara Levine zal op zondag 28 april a.s. om 14.00 haar nieuwe album “Jewels and Harmony” officieel presenteren in de New City Volunteer Ambulance Corps 200 op “Congers Road” New York City NY 10956 voor degene, die daar nog bij wil zijn.

Ook nog even terug voor een “live” optreden van Alison Krauss en Robert Plant hier tijdens een “live’ optreden met hun versie van “Killing the Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Lorne Green - Bonanza

Dan nu terug naar de jaren ‘60 met de themamuziek/song van de ook in Nederland populaire “western” TV-serie “Bonanza” met rancher “Ben “Pa” Cartwright (Lorne Greene) en z’n drie zoons Adam, Erich (Hoss) en Little Joe.

De succesvolle serie liep gedurende de jaren ‘60 en eindigde in ‘72 toen Hoss (Dan Blocker) plotseling overleed.

Nog even herinneringen ophalen aan die fraaie western serie “Bonanza” met Ben “Pa” Cartwright (Lorne Greene).

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Wanda Jackson - You Win Again

Vervolgens ook nog Wanda Jackson met de Hank Williams song “You Win Again”, die van oorsprong stond op haar album “Wanda Jackson Salutes the Country Music Hall of Fame” in 1967 op LP  uitgebracht door Capitol, maar natuurlijk inmiddels ook nu op diverse andere albums aanwezig is.

“The Party Ain’t Over Yet”, “The Queen of Rockabilly” bracht vorig jaar oktober nog een mooi album uit met de titel “Unfinished Business” via het prestieuze label Sugar Hill/Welk en waaruit bleek, dat zij na 60 jaar nog steeds in staat is zonder “poespas” mooie songs af te leveren.

U kunt ook nog even luisteren naar Wanda Jackson met de song “You Win Again”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim Reeves - Distant Drums

Vervolgens  “Distant Drums” door Jim Reeves hier met een song, die staat op het album met dezelfde titel “Distant Drums” ooit in 1966 uitgebracht door RCA Viktor, maar in 1966 op een CD geperst en uitgebracht door Woodford en trouwens heel recent nog in 2007 door Music Club Records.

Nadat hij door een enkelblessure was uitgeschakeld als honkballer , kreeg hij een baan als dj bij een radiostation in Louisiana en in 1953 nam hij zijn eerste succesplaat “Mexican Joe” op, die een nummer 1-notering kreeg.

In 1955 tekende hij een contract met RCA en werd lid van de Grand Ole Opry. Tegen het einde van de jaren 50 kwam de Rock-‘n-Roll op en verschoof Reeves onder invloed van Chet Atkins zijn stijl van de pure country wat in die richting. Reeves was – met Patsy Cline – een van de eersten die de Nashville-sound brachten.

Het noodlot sloeg echter toe , toen Jim Reeves’ vliegtuig op weg naar huis in Nashville op 31 juli 1964 in een zware storm terecht kwam. Beide inzittenden, Reeves als piloot en z’n vriend, Dean Manuel, kwamen om het leven.

Z’n “Distant Drums” verscheen in 1966. Hoe kan dan nou zult u wellicht zeggen. Ook lang na zijn dood heeft Reeves nog hitlijstnoteringen gekregen; de laatste in een duet met Patsy Cline “I fall to pieces” uit 1982. Een en ander was mogelijk door de enorme hoeveelheden niet uitgebrachte studiomateriaal en het zorgvuldige beheer daarvan door zijn vrouw.

Ook nog even herinneringen ophalen aan Jim Reeves middels een “slide-show”met natuurlijk de song “Distant Drums”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Savannah - I Like My Music Country

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng aan dit programma met deze keer de Savannah hier met de song “I Like My Music Country”, die staat op een promotiealbum van de DCMA met 22 bijdragen van verschillende Nederlandse countrymusici, waaronder ook de groep “Savannah” met de song “I Like My Country Music”.

Deze song staat trouwens van oorsprong op hun album met de titel “Savannah” in 2009 uitgebracht door M.O.D. Record Label

Voor u als lezer van dit bericht nog even de mogelijkheid om een “live-optreden” van de Nederlandse nr. 1 countrygroep “Savannah” bij te wonen hier met de song “In the Arms of Love”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Southern Stars Theatre Company - Home to Louisiana

Vervolgens “Home to Louisiana” door  de “Southern Stars Theatre Company met medewerking van Amy Lee Bennett. De “Southern Stars Theatre Company” bestaat uit een groep musici en dansers, die behoort tot de besten ter wereld en zijn zowel individueel en als groep te vinden op grote festivals Europa. Optredens in de show worden verzorgd door  zanger Jeroen Welsh (bekend van Holland’s Got Talent) en de uit Engeland afkomstige Simon Burridge,  gecompleteerd met twee getalenteerde jonge zangeressen. Zij worden begeleid door musici uit de formatie Texas Renegade behorende tot de top in het Americana/country genre.

Een fantastische dansgroep onder leiding van 2-voudig wereldkampioene Ivonne Verhagen en 7-voudig wereldkampioen Marlon Ronkes en met deze keer dus een optreden van de Belgische Amy Lee Bennett.

U kunt ook nog even naar The Southern Stars Theatre Company met de song “Strawberry Wine” tijdens een optreden in Theatre Carrousel te Ommen en een superstaaltje “line-dancing” op 23 maart j.l.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Lonnie Bartmess - She's Still Under My Skin

Dan nu weer eens aandacht door de Independent countrymusici met als eerste Lonnie Bartmess hier met de song “She’s Still Under My Skin”, die staat op z’n nieuwe album “Just 4 U” ook in eigen beheer uitgebracht door “Com Source Media”.

Lonnie komt uit Ada Oklahoma en is een singer/songwriter, die in 2009 z’n eerste album “Somebody Nobody Knows” uit.

U kunt nog even kennismaken met de Independent countryzanger/gitarist Lonnie Bartmess en luisteren naar de song “Startin’ to Turn”, die ook staat op z’n album “Just 4 U”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Clelia Adams - Peel Street Buskers Lament

Dan naar Australie voor ”Peel Street Buskers Lament” door Clelia Adams hier met een song, die staat op haar album “River Valley Dreaming” in 2011 in eigen beheer uitgebracht.

“River Valley Dreaming”, is Clelia’s 6e album met 14 songs in Honky Tonk, Western swing en Traditional countrymuzieksfeer met daarbij nog een bonus CD met de titel “Clelia – The Archives” met opnames van haar carriere als countryzangeres gedurende de periode vanaf l975 tot en met  2008 met 18 bonus tracks.

U kunt ook nog even luisteren naar Clelia Adams en haar song “Peel Street Buskers Lament” middels een “slide-show”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Don Allen - I'll Be Gone

Dan met een kijkje op de klok op naar onze uitsmijter singer/songwriter Don Allen van oorsprong uit Nieuw Zeeland, maar na omzwervingen over de wereld nu gevestigd in Australie hier met de topepasselijke song “ I’ll Be Gone”, die staat op z’n eerste album “Let It Be Me”.

De laatste drie vermelde songs staan op een verzamelalbum met de titel “Hillcrest 68”, die ik heb ontvangen van Hillcrest Radio Marketing Service uit Cambridge Ontario.

Countrymusici uit de hele wereld kunnen hun songs aanbieden met het verzoek deze op een verzamel CD te persen, die vervolgens wordt gezonden aan de serieuze country DJ’s van radiostions ook weer over de gehele wereld met het verzoek in hun programma’s ter promotie en bekendheid van de artiest aandacht te schenken aan hun muziek.

Als laatste dan onze uitsmijter Don Allen via Itunes kunt u een aantal songs van z’n album “Let It Be Me” beluisteren.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Apr. 23 ‘13 19.00 – 20.00 uur heruitzending op Apr. 27 ‘13 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band   ***   Country in My Genes   ***   Menuet/Universal Music Belgium

3. Hayseed Dixie   ***   Dueling Banjos   ***   Cooking Vinyl Records

4. Bill Monroe & His Bluegrass Boys   ***   In the Pines   ***   Bear Family Records

5. Mara Levine   ***   Blackberry Time   ***   Ampersand Records

6. Mara Levine   ***   Killing the Blues   ***   Ampersand Records

7. Lorne Greene   ***   Bonanza   ***   UMG Belgium

8. Wanda Jackson   ***   You Win Again   ***   Capitol/UMG Belgium

9. Jim Reeves   ***   Distant Drums   ***   RCA Viktor/UMG Belgium

10. Savannah   ***   I Like My Music Country   ***   M.O.D. Records /DCMA/Nashmusic

11. Southern Stars Theatre Company   ***   Home to Louisiana   ***   Sweden Songs   ***

12. Lonnie Bartmess   ***   She’s Still Under My Skin   ***   Com Source Media

13. Clelia Adams   ***   Peel Street Busker Lament   ***   Clelia Adams

14. Don Allen   ***   I’ll Be Gone   ***   Comstock Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *