Big Cheeseburgers and Good French Fries

Gurf Morlix - Big Cheeseburgers and Good French Fries

Op dit moment is Gurf Morlix samen met Kevin Triplett op tournee door Europa met een bijzonder concert ter promotie van z’n nieuwe album en eerbetoon aan de Texaanse singer/songwriter Blaze Foley.

In dit programma een tweetal songs van het bijzondere album “Blaze Foley’s 113th Wet Dream”.

Binnenkort ook in Nederland voor een aantal optredens Tom Corbett en dus ook weer eens kennismaken met muziek van zijn album “Tonight I Ride”.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we met de bluegrass en deze keer terug in de tijd met The Stanley Brothers en opnames uit de jaren ‘50. Halverwege het programma natuurlijk nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma met deze keer Jaqueline van der Griend met haar song “Car in a Field” en vervolgens Ruud Hermans samen met diezelfde Jaqueline.

Dan is het weer eens tijd in dit programma voor een aantal Ierse country musici zoals Shaun Loughrey en treden Robert Mizzell, Jimmy Buckley en Patrick Feeney op als uitsmijters van dit programma!

The Stanley Brothers - Hey! Hey! hey!

We begonnen het programma met een eerbetoon aan Carter Stanley, die op 1 december 1966 op 41 jarige leeftijd overleed.

“Hey! Hey! Hey!”, “The Lonesome River”en “Life of Sorrow”door The Stanley Brothers hier met songs, die staan op het verzamelalbum “The Complete Columbia Stanley Brothers” met alle 22 opnames, die zij tussen 1949 en 1952 via Columbia Records hadden uitgebracht.

Deze drie songs zijn ook geschreven door de twee broers Carter en Ralph Stanley.

Het was in de lente van 1948 en de countrymuziek platenmaatschappijen deden uitstekende zaken, toen de bevolking van het platteland in die tijd luisterden naar de muziek van Eddy Arnold, Red Foley en Gene Autry via tal van nieuwe lokale radiostations, die over het gehele land werden opgericht.

In die tijd bezocht een directeur van een platenmaatschappij samen met een van z’n topverkopers een platenzaak in Harlan Kentucky om een praatje te maken over de verkoop.

Op z’n vraag van wie de meeste platen werden verkocht kreeg hij als antwoord “The Stanley Brothers” in plaats van de verwachte namen als Arnold en Foley.

U kunt als lezer naar de bluegrassmuziek van The Stanley Brothers uit de jaren ’50 hier met hun Columbia opname “A Life of Sorrow” middels een fraaie ‘slide” show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Stanley Brothers at Rich-R-Tone Records

“The Stanley Brothers”, een groep, die werkte vanuit Bristol op de grens van Virginia en Tennessee en waarvan hun muziek werd uitgebracht door een lokale platenmaatschappij Rich-R-Tone.

The Stanley Brothers kregen in het voorjaar van ‘48 regelmatig verzoeken om optreden, want hun stijl van muziek had al grotere bekendheid gekregen door de optredens van Bill Monroe en Lester Flatt & Earl Scruggs in “The Grand Ole Opry” en het bekende radiostation WSM (The Legend) werkende op de middengolffrequentie van 650 kHz met een zendvermogen van 50 Kwatt of te wel 50000 Watt van Nashville TN.

Het begin van de zeer succesvolle Stanley Brothers carriere in de mid-jaren ‘40, die zou voortduren tot het overlijden van Carter Stanley op 1 december 1966.

Ralph Stanley pakte na enige tijd de muziek weer op en ging verder met de Clinch Mountain Boys en is tot op heden op 84-jarige leeftijd nog steeds actief.

Tijd voor schitterende bluegrassmuziek en samenzang van Ralph Stanley hier met Roy Lee Centers, Keith Whitley en Ricky Skaggs bij de Carter Stanley song “The Lonesome River”. Echt nog even luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Tom Corbett - Here Comes the Border

Dan nu naar 2011 met uit Santa Barbara Californie Tom Corbett hier met de song “Here Comes the Border” gevolgd door de titelsong “Tonight I Ride” en “Middle of Nowhere”.

Deze songs staan dus op het album “Tonight I Ride” van Tom Corbett in 2010 jaar uitgebracht door Roundhole Records.

Het 3de album van de westkust musicus Tom Corbett is een voorzetting van z’n muzikale trektocht en waarbij in dit album zijn voorkeur blijkt voor bijzondere verhalen en de geschiedenis van de west.

Allerlei instrumenten zijn te horen op dit album van mandolins, violen, Bakersfield Telecasters en zelfs een Tex-Mex Band.

Tom Corbett, die in de loop van de jaren al met tal van bijzondere musici heeft samengewerkt zoals John McEuen van de Nitty gritty Dirt Band, Robin en Linda Williams o.a. bekend van de show “Prairie Home Companion”, wordt bij dit album geholpen door een aantal muzikale vrienden om z’n verhalen te vertellen.

Hern Pedersen, Jonathan McEuen, Tom Rozum en Victor Besetti van Los Lobos om maar een paar te noemen.

De muziekstijl van dit album varieert van bluegrass, een Conjunto dans groep tot een echte vrolijke café dans met de song “Middle of Nowhere”.

Van de twaalfs songs op dit album zijn er elf door Tom Corbett geschreven met hem natuurlijk op z’n favoriete instrument de mandoline

Een fraai album voor de liefhebbers van de diverse countrymuzieksoorten voor iedereen wel wat om je cowboy hoed aan op te hangen en een leuke reis naar de West te maken.

Op 13 december treedt hij op tijdens een ‘live” opname van het radioprogramma “Crossroads” in Bergen op Zoom samen trouwens met Jacqueline van der Griend en Ruud Hermans.

Maar hierover straks in de agenda meer informatie.

Nu eerst even kennis maken met Tom Corbett hier met z’n band tijdens een “live’ optreden met de song “Middle of Nowhere” op 7 mei 2010 in de Coffee Gallery Backstage te Altadena Californie.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Gurf Morlix's Tribute to Blaze Foley

Dan nu naar Gurf Morlix op dit moment voor een aantal optredens in Nederland is en dus tijd om eens kennis te maken hier met de Blaze Foley songs “Big Cheeseburgers & Good French Fries” en

“If I Could Fly”,maar hier gespeeld en gezongen door Gurf Morlix.

Deze songs staan op het album “Blaze Foley’s 113th Wet Dream” op 28 maart van dit jaar uitgebracht door Rootball Records.

U kunt ook nog even kijken en luisteren naar een “live” optreden van Gurf Morlix hier met de song “Big Cheeseburgers and Good French Fries” op 4 maart 2011 in “The Blue Door” te Oklahoma City.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 “Blaze Foley’s 113th Wet Dream” is de zevende solo-CD van Gurf Morlix,  een uitstekende guitarist en sessiemuzikant, die jaren heeft samen gewerkt met o.a. Buddy Miller en ex-echtgenote Lucinda Williams.

Dit nieuwe album is geheel gewijd aan het werk van z’n vriend, de Austinse legende en cultfiguur Blaze Foley, die in 1989 werd doodgeschoten, toen hij probeerde z’n  vriend Concho January te helpen bij een ernstige ruzie met diens zoon. Heel bizar is ook de begrafenis van Blaze, waarbij tweederde van de aanwezigen bij de dienst tijdens de rit naar het kerkhof verdwaalde en als gevolg daarvan de begrafenis miste. Maar dat is nog niet alles!

Townes van Zandt en de gebroeders Waddell (Van Zandts drummer en bassist) praatten daags na de begrafenis over de gitaar, die bij de lommerd lag –maar het briefje was onvindbaar. Er was nog maar één mogelijkheid: het moest nog in Foley’s jas zitten.

Het drietal leende een schep, toog naar het kerkhof en haalde zonder al te veel moeite (de aarde was nog vers) de kist naar boven. Daar lag de brombeer vredig in zijn jas, met –jawel- het briefje van de lommerd in het borstzakje. Foley werd weer opgeborgen, het trio keerde tevreden huiswaarts en z’n gitaar, de Takamine, kwam in goede handen.

Blaze was dus een vreemde figuur met evenzoveel bijzondere vrienden, maar liet de wereld een aantal juwelen van liedjes na. Van die liedjes werd ‘If I could only fly’ een hit voor Merle Haggard, Willie Nelson en niet te vergeten Kimmie Rhodes,  zijn “Clay Pigeons”  kennen we van John Prine’s album “Fair and square”.

Alle vijftien liedjes zijn prachtig, de vertolkingen van Gurf zijn ijzersterk en met veel respect voor de schrijver gedaan.

Behalve de drums door Rick Richards worden de overige gebruikte instrumenten door Gurf bespeeld. Op ‘If I Could Only Fly’ verleent trouwens de Texaanse Kimmie Rhodes vokale ondersteuning.

Even “Off  the Record” Kimmie’s echtgenoot, de bekende bassist Joe Gracey, overleed donderdag, 17 November op 61-jarige leeftijd in Houston en wij betuigen hierbij onze sympathie en wensen haar en haar zoon Gabe veel sterkte.

Terug naar Gurf Morlix, die met ‘Blaze Foley’s 113th Wet Dream’ een uitmuntende ode heeft gebracht aan een merkwaardige, maar ook zeer gedenkwaardige singer-songwriter uit zijn woonplaats Austin.

Gurf treedt op dit moment op in Nederland in samenwerking met Kevin Triplett, die een 55-minuten durende documentaire heeft gemaakt over Blaze Foley met de titel “The Duct Tape Messiah”.

Eerst de film en dan een concert met daar tussen door allerlei wetenswaardigheden over Blaze Foley, die ooit door Lucinda Williams is beschreven als “A Genius and a Beautiful Loser”.

Voor u als verrassing wellicht, maar toch hierbij een optreden van Merle Haggard met zijn fraaie versie van Foley’s “If I Could Only Fly”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Jacqueline van der Griend -Carin a Field

Na het overzicht van de countryuziek evenementen in de regio is het nu weer tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer onder verwijzing naar haar optreden op dinsdag, 13 December in het radioprograma “Crossroads” Jaqueline van der Griend hier met de song “Car in a Field”, die in juli van dit jaar werd gepresenteerd.

Het lied werd geschreven door Rob Crosby. Op 11 juni j.l. trad zij nog op samen met deze Amerikaanse singer/songwriter in TROS Muziekcafe met het door hen geschreven song “All of My Life”.

Er zijn inmiddels plannen voor een nieuw album, waarvoor er al een paar op de plank liggen o.a. ook geschreven door Ruud Hermans.

U kunt ook nog even luisteren naar de nieuwe single van Jacqueline van der Griend middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ruu Hermas ft. Jaquelinen van der Griend - The Angels Rejoiced Last Night

Vervolgens “The Angels Rejoiced Last Night” ooit geschreven en bekend geworden door The Louving Brothers”, maar hierbij het radioprogramma “Countrymusic Round-Up” gespeeld en gezongen door Ruud Hermans samen met Jaqueline van der Griend.

Deze song staat op het album “Little Tear, Big Smile” in 1998 uitgebracht door Music & Words.

Een album met 12 fraaie songs, waarvan zeven zijn geschreven door Ruud Hermans samen met andere musici als Harry Swinkels, Cor Mutsers en Hugh Moffat. Ruud geeft trouwens regelmatig huiskamerconcerten en soms samen met Jacqueline van der Griend. 13 December dus en optreden in Bergen op Zoom in het vestzaktheater “Het Zwijnshoofd” in Bergen op Zoom.

Nog even terug naar zo’n huiskamerconcert met dus een “live” optreden van Ruud Hermans en Jacqueline van der Griend hier met de song “Please Don’t Tell Me How the Story Ends”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Shaun Loughrey - Can You Hear Me Now

Dan nu voor de verandering naar Ierland voor Shaun Laughrey hier met de song “Can You Hear Me Now”,  die staat op z’n album “Back Home To You” uitgebracht in 2009 door Diamond Records.

Inmiddels zijn sedert die tijd twee andere albums uitgebracht, waaronder op 26 augustus j.l. het album “Brand New Me” en ook een DVD met als titel “A Musical Journey” met mooie Ierse beelden, een interview met Shaun en natuurlijk z’n fraaie muziek. Hoog nodig tijd om voorraadschuur weer eens aan te vullen.

Natuurlijk ook nog even kijken en luisteren naar Shaun Loughley hier met de titelsong van zijn album “Back Home to You” in een sfeervoll maar mistig Iers landschap.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Three Amigos - Flowers on the Wall

Vervolgens “Radio Paints” door The Three Amigos hier met een song, die staat op het album “Radio Pictures” zeer recent uitgebracht door Dara Records.

The Three Amigos zijn de Amerikaan Robert Mizzell en de Ieren Jimmy Buckley en Patrick Feeney, die natuurlijk ook als solo artiest behoorlijk aan de weg timmeren.

Dit album kreeg ik trouwens toegezonden van mijn college Piet van Mourik, die op de dinsdagavond van 20:00 tot 21:00 via radio Purmerend het radioprogramma Waterland Country met fraaie gevarieerde countrymuziek samenstelt en presenteert.

“Radio Pictures” is trouwens het tweede album van dit succesvolle en populaire trio.

Een album met fraaie covers van bekende songs, zoals ook “Flowers on the Wall” zeer bekend van de uitvoering door The Stattler Brothers” en waarmee deze drie vrienden ook optreden als uitsmijters van dit programma.

Voor u tot slot nog een “live”-optreden van The Three Amigos tijdens de RTE’s “The Late Late Show” met de song “Flowers on the Wall”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Nov. 29 ‘11 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 4 ‘11 12.00-13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***          Titel muziek ***              Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. The Stanley Brothers   ***   Hey! Hey! Hey!   ***   Columbia Records

3. The Stanley Brothers   ***   The Lonesome River   ***   Columbia Records

4. The Stanley Brothers   ***   A Life of Sorrow   ***   Columbia Records

5. Tim Corbett   ***   Here Comes the Border   ***   Roundhole Records

6. Tim Corbett   ***   Tonight I Ride   ***   Roundhole Records

7. Tim Corbett   ***   Middle of Nowhere   ***   Roundhole Records

8. Gurf Morlix   ***   Big Cheeseburgers and Good French Fries   ***   Rootball Records

9. Gurf Morlix   ***   If I Could Only Fly   ***   Rootball Records

10. Jacqueline van der Griend   ***   Car in a Field   ***    Nash Music

11. Ruud Hermans ft. Jacqueline van der Griend   ***   The Angels Rejoiced Last Night   ***   Words and Music

12. Shaun Loughley   ***   Can You Hear Me Now   ***   Diamond Records

13. The Three Amigos   ***   Radio Paints   ***   Dara Music

14. The Three Amigos   ***   Flowers on the Wall   ***   Dara Music

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *