How Can a Poor Man Stand Such Times and Live?

Ry Cooder - How Can a Man Stand Such Times and Live?

Deze week is Ry Cooder op tournee door Europa in Nederland voor een 3-daags optreden in Carre te Amsterdam samen met z’n zoon Joachim, Little Village groepslid Nic Lowe en zangeres Juliette Commagere.

Flaco Jeminez is jammer genoeg in Texas achtergebleven in verband met een ernstige hernia. Maar om niets te missen in dit programma alvast een voorproefje met Ry Cooder & Flaco Jeminez met muziek van een aantal fraaie albums.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass met deze keer Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys met unieke opnames uit de periode 1954 tot 1974.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met The Country Trail Band met een mooie song van hun nieuwe album “Back to the Country” en ook Eddie Gee.

Vervolgens terug naar Nashville TN en de platenwinkel van Ernest Tubb voor een “live” optreden van Alan Jackson en hij treedt tevens op als uitsmijter van dit programma.

Ry Cooder - Suitcase in My Hand

Door enige technische problemen met de apparatuur in de studio begonnen we direct met Ry Cooder met de traditional “Footprints in the Snow” gevolgd door “Suitcase in My Hand”.  Deze songs staan op het album “My Name is Buddy” op 6 maart 2007 uitgebracht door Nonesuch.

Zoals aangehaald “Footprints in the Snow” is een traditional bluegrasssong en daarom hier de vertolking door “Bill Monroe & His Bluegrass Boys”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ry Cooder zo’n 32 jaar geleden in Nederland al zeer bekend geworden van z’n album “Chicken Skin Music” of te wel “Kippevel muziek” en daarna nog vele andere zoals “Borderline” en “Jazz”, maar ook de muziek schreef voor de films “Paris, Texas”, “Boomer’s Story”, “The Long Riders” , “The Border”, “Crossroads” en “Steel Magnolias” en speciale projecten met o.a. de Buena Vista Social Club in Cuba,  “Meeting by the River” in India en “Talking Timboektoe” met Ali Farka Touré uit Mali en zeer recentelijk nog z’n sociale bewogenheid toonde met z’n trilogie album “Chavez Ravine” over de ondergang van een arbeiderswijk in de buurt van Los Angeles.

Hier met het album “My Name is Buddy” met een schitterend verhaal met diepere achtergronden met terug naar de jaren 30 folkmuziek verwoordt in 17 songs. Het verhaal over een “Red Cat” of te wel een “Rode Kat” een zogenaamde “linkse rakker”, die allerlei avonturen beleeft op z’n tocht. Ry Cooder heeft weer tal van bijzondere musici aangetrokken voor een schitterend album zoals o.a. Paddy Moloney van The Chieftains natuurlijk ook nog z’n onafscheidelijke accordionist Flaco Jeminez hier bij de song “Footprints in the snow”. Maar Ry Cooder wordt ook nog bijgestaan door Mike & Pete Seeger, Jim Keltner op drums en Roland White op mandoline met zang.

Voor de lezer van dit bericht hoog tijd voor een “link” naar een mooie video-clip met Ry Cooder en de titelsong van dit bericht “How Can a Poor Man Stand This Times and Live?” met natuurlijk ook Jim Keltner op drums en Flaco Jeminez op accordeon.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jimmy Martin and The Sunny Mountain Boys

Dan toch nog “A Beautiful Life” een bluegrass gospelsong door Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys, die staat op het verzamelalbum “Jimmy Martin” in 1994 uitgebracht door de Duitse platen maatschappij “Bear Family Records”.

Een verzamelalbum bestaande uit 5 CD’s met in totaal zo’n 146 songs, die gedurende de periode 1954 tot en met 1974 door Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys zijn opgenomen.

De meeste opnames waren ooit opgenomen en uitgebracht door Decca-MCA, maar er zijn ook nog een aantal opnames bij afkomstig van het RCA label. Op de tweede CD staat de song “Wooden Shoes”, waarmee we dit programma begonnen gevolgd door de instrumental “You Are My Sunshine” gewoon om thuis nog eens mee te zingen. Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys op dat moment met o.a. J.D. Crowe op de banjo en Doyle Lawson op de mandoline met Gordon Terry op de viool en natuurlijk Jimmy Martin op de gitaar met lead-zang. Jimmy Martin bijgenaamd “The King of Bluegrass”, geboren en opgegroeid in Sneedville, een boerendorp in Tennessee, leerde daar gitaar spelen en luisterde veel naar Bill Monroe en Roy Acuff tijdens hun optreden in de Grand Ole Opry on WSM.

Hij begon op 22 jarige leeftijd z’n muzikale loopbaan, toen hij werd ontslagen bij een verffabrief in Morristown Tennessee met als reden, dat hij teveel zong.

Hij stapte vervolgens op de bus op weg naar de Grand Ole Opry in Nashville Tennessee en zag kans z’n idool en bluegrass-pionier Bill Monroe met z’n moed zodanig te imponeren, dat Monroe ter plaatse een auditie organiseerde en samen zongen ze “The Old Cross Roads” en vervolgens moest Jimmy nog de song “Poor Ellen Smith” zingen en om z’n gitaarspel te testen speelde hij ook nog samen met vioolspeler Chubby Wise “The Orange Blossom Special” .

Een week later stond Jimmy Martin in Fort Smith in Arkansas op het podium met Bill Monroe en het begin van een schitterende carriere in de bluegrass .Jimmy Martin geboren in 1927 en overleden op 14 mei 2005.

Natuurlijk nog terug in  de tijd met Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys tijdens een “live” optreden met de song “Tennessee” in de Del Reeves TV-Show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ry Cooder - Paris *Texas*

Vervolgens terug naar Ry Cooder met de “Cancion Mixteca”, die staat op het album “Paris,Texas”.

Cancion Mixteca’ of “Mixteeks lied” drukt de emoties uit van de Mixteken, die in de vreemde werken en heimwee hebben naar hun moederland.

Een album met de muziek van de gelijknamige film, één van de meest aanspreken cultfilms uit de jaren tachtig.

De Duitse regisseur Wim Wenders verfilmde een scenario van Sam Shepard en behaalde met hiermee de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 1984. Het album “Paris, Texas” werd trouwens in 1985 uitgebracht door Warner Brothers met muziek gespeeld door Ry Cooder, Jim Dickinson, David Lindley en met zang door de hoofdrolspeler Harry Dean Stanton!

Los Tres Ases - Cancion Mixteca

Voor de lezer nog even de mogelijkheid om kennis te maken met “Cancion Mixteca” in een “Mariachi” versie door de het “Trio Los Tres Ases” uit Mexico-stad (in 1955 en 1956 uitgeroepen tot “Beste Trio van Mexico” hier met een song van hun album “Los Tres Ases” Vol.VIII met allerlei bekende songs zoals ook “La Malaquena” en “Bamba”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ry Cooder - Why Don't You Try Me

Vervolgens verder met Ry Cooder met de song “Why Don’t You Try Me” en trouwens ook nog de “The Girls from Texas”  door Ry Cooder hier met twee songs, die staan op het album “Borderline”.

Een fraai album met veel Rhythm & Blues, maar ook deze Tex-Mex song:  “The Girls from Texas”.

Opgepast : Texas Girls! Love them right on or leave them alone”

“The girls from Texas “ – She was guilty and I was dead!

And you know what the old judge said? :

Ah, that’s the way the girls are in Texas – Case dismissed!!!!

Een track dus van “ Borderline ” een album van Ry Cooder in 1980 uitgebracht door Warner Brothers Records met natuurlijk Ry Cooder als hoofdpersoon bijgestaan door tal van bekende musici als Jim Keltner op drums, John Hiatt op gitaar en met zang evenals Bobby King en Willie Green Jr..

Nog even terug naar Ry Cooder hier met de song “Crazy ‘Bout An Automobile (Every Woman I Know), die staat op het album “Borderline”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ry Cooder - He'll Have to Go

“He’ll Have to Go” door Ry Cooder hier met een song, die staat op het album “Chicken Skin Music” in 1976 uitgebracht door Reprise records onderdeel van Warner Brothers.

Ook weer een van z’n zeer bijzonder albums met een scala van soorten muziek zoals hier Tex-Mex, maar ook nog gospel, Hawaiaanse muziek met Gaby Pahinui , soul en blues met de songs zoals The Bourgeois Blues”en “Goodnight Irene” van Huddie Leadbetter.

Ry Cooder hier met zang en “bajo sexto” en eletcrische gitaar, Jim Keltner op drums en Flaco Jeminez op accordion.

Cooder werd in 1947 geboren in Los Angeles. Hij begon zijn carrière in de jaren zestig als gitarist bij Taj Mahal. Na een poosje te hebben deel uitgemaakt van Captain Beefheart’s Magic Band werd hij door The Rolling Stones gevraagd om bij de band te komen spelen.

Hij hielp hun bij de opname van Let It Bleed, maar verkoos daarna een solocarrière. Daarbij legde hij de klemtoon op het terug opdiepen van oude Amerikaanse muziek en werkte samen met de beste, dikwijls vergeten, muzikanten.

Een aantal voorbeelden met z’n avonturen in Hawaii, India, Mali, Cuba  heeft u hiervoor al gehoord.

Little Village on stage

In 1992 gaat Ry Cooder weer eens samenwerken met drummer Jim Keltner, John Hiatt en Nick Lowe en vormen de groep “Little Village”.

De vier kenden elkaar goed, want zij hadden in deze vorm als eens meegewerkt aan het album van John Hiatt “Bring The Family”.

Dan weet u gelijk even hoe dat zit met de aanwezigheid van Nick Lowe bij het aanstaande optreden in Amsterdam, terwijl zangeres Juliette Commagere al jaren Ry Cooder vokaal bijstaat en is terug te vinden met haar medewerking op albums als “Mambo Sinuendo”, “I Flathead”, “Chavez Ravine”.

Op 28 oktober 2008 werd de schitterende verzamelalbum “The UFO Has Landed” , The Ry Cooder Antology” door Rhino uitgebracht. Een albums bestaande uit 2 CD’s met zijn keuze van de muziek uit z’n carriere tot dusver. Zeer fraai!

Nog even terug in de historie van Ry Cooder met de Buena Vista Social Club tijdens hun optreden op 11 & 12 april 1998 in Theater Carré  te Amsterdam met de song “Chan Chan”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Country Trail Band - Lone Pilgrim

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse countrymuziek met om te beginnen “The Country Trail Band” hier met de song “Lone Pilgrim” zeer bekend door de vertolking door niet alleen Bob Dylan, Peter Rowan en Delia Bell, maar hier door “The Country Trail Band” met lead-zang door Astrid Langeland. The Country Trail Band sinds 1986 zeer actief met country gospelmuziek. Met dit album is de groep weer terug naar het begin met een fraai resultaat met 19 countrygospelsongs, waaronder een groot aantal bekende zoals “Turn Your Radio On” , “Long Black Train” en “When Mamma Prayed”. “Back to the Country” uitgebracht door LW Music.

Als lezer kunt u nog even luisteren naar de versie van Delia Bell met oa. ook nog assistentie door Emmylou Harris en Carl Jackson!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Eddy Gee - A Beautiful Memory

Vervolgens “Beautiful Memory” door Eddie Gee, die sinds 1993 actief in de countrymuziek en in oktober 1998 presenteerde Eddy zijn eerste album “There’s So Much That I Need to Say” op het label Sweetlake van Hitsound Records.

Na vele optredens in binnen en buiten-land is er een tijd niets van Eddy gehoord, maar nu is hij weer volop actief in de Country Music en daarbuiten. 13 december 2008 is zijn single cd uitgekomen op label EG Records.

De song “Beautiful Memory” is door de DCMA voor dit jaar genomineerd voor de Award “Song van het Jaar”. U kunt als luisteraar ook nog via de website van de DCMA uw mening en stem uitbrengen.

A.s. zaterdag, 20 juni dus een optreden van Eddy Gee met z’n groep tezamen met de countryrockgroep “Woodwind” en de “Buck Owens Revival Band” in partycentrum Newland te Klaaswaal.

Natuurlijk ook nog even de mogelijkheid om nog eens kennist te maken met de song “A Beautiful Memory” middels een slide-show. En natuurlijk niet vergeten uw voorkeur voor “Country Song of the Year” aan te geven via de website van de DCMA!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Alan Jackson

Dan nu naar The Ernest Tubb Store voor een “live” optreden van Alan Jackson & The Strayhorns met twee songs om te beginnen “I Don’t Even Know Her Name” en vervolgens nog “Livin’ On Love”.

Voor de lezer tot slot nog even een link naar de song “Seven Bridges Road” door Alan Jackson tijdens z’n optreden in de Ernest Tubb Record Store!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Niet voor niets vandaag “live’ in dit programma, want op 10 juni j.l. woonden zo’n 1000 Alan Jackson fans een concert bij in Nashville’s “Cadillac Ranch”.

Dit optreden was een onderdeel van de festiviteiten “Keepin’ It Country — 20 Years” rond de 20-jarige carriere van Alan. Al 20 jaar zit Alan ook bij hetzelfde label, Arista Nashville.

Alan Jackson

Alan Jackson komt voor het eerst sedert 19 jaar weer eens in Europa voor een aantal optredens in Denemarken, Zweden en Noorwegen op respectievelijk 13, 14 en 15 augustus a.s. Het laatste album van hem “Good Time” bereikte in Noorwegen al de platiunum status.

Alan Jackson - Who I Am

Tot slot van dit bericht natuurlijk nog de mooie video-clip “I Don’t Even Know Your Name” met Alan Jackson. Deze song en “Livin’ On Love” staan op z’n album “Who I Am” in 1994 uitgebracht door Arista Nashville.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: June 16 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op 20 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep   ***   Titel muziek   ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Ry Cooder   ***     Footprints in the Snow   ***   Nonesuch

3. Ry Cooder   ***   Suitcase in My Hand   ***   Nonesuch

4. Jimmy Martin & The Sunny Mountain Boys   ***   A Beautiful Life   ***   Bear Family Records

5. Ry Cooder   ***   Cancion Mixteca   ***   Warner Brothers

6. Ry Cooder   ***   Why Don’t You Try Me   ***   Reprise Records

7. Ry Cooder   ***   The Girls in Texas   ***   Reprise Records

8. Ry Cooder   ***   He’ll Have to Go   ***   Warner Brothers

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***            Mercury Records

10. The Country Trail Band   ***   Lone Pilgrim   ***   LW Music

11. Eddie Gee   ***   A Beautiful Memory   ***   EG Records

12. Alan Jackson   ***   I Don’t Even Know Your Name   ***   Arista Nashville

13. Alan Jackson   ***   Livin’ On Love   ***   Arista Nashville

Be There Next Week!  Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *