Long Journey Home

The Kentucky Colonels - (©Wolfgangsvault)

In dit programma weer eens aandacht voor de onafhankelijke countrymuziek met dit keer Robin Dean Salmon geboren in Zuid-Afrika, maar opgegroeid in de omgeving van San Antonio Texas, in de schijnwerpers met twee songs van z’n nieuwe album “Come On Home”. Maar zoals altijd natuurlijk ook nog bluegrassmuziek en daarvoor gaan we terug in de tijd naar een “live” optreden van Clarence White en The Kentucky Colonels tijdens het Newport Folk Festival in juli 1964.

We beginnen het programma trouwens met Jody Stecher samen met z’n vrouw Kate Brislin met twee songs van hun album “Blue Lightning”.

Halverwege het programma nog

een overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met The Country Trail Band met een mooie song van hun nieuwe album “Back to the Country” en ook nog voor “Aggieland”. Vervolgens terug naar Texas voor Pat Green, verder ook nog Gretchen Wilson met haar nieuwe single “If I Could Do It All Again” en dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter of beter gezegd “uitsmijtsters” n.l. The Lovell Sisters.

Jody Stecher and Kate Brislin - Still (My Thoughts Go back To You)

We begonnen dit programma met de songs “Stepstones” en “Still ( My Thoughts Go Back to You)” door Jody Stecher en z’n vrouw Kate Brislin en zijn we aanbeland in het gebied tussen de bluegrass, country en folk muziek.

Deze tracks staan op het album “Blue Lightning”, die in 1991 door Rounder Records Company is uitgebracht onder Rounder CD 0284.

Ter opluistering van dit artikel over Jody Stecher & Kate Brislin heb ik het internet doorzocht, maar slechts weining kunnen vinden. Heel bijzonder, want dit duo heeft een aantal schitterende albums gemaakt en die ook nog steeds verkrijgbaar zijn.

Dus als u als lezer eens kennismaken wilt met hun muziek dan kan ik verwijzen naar een aantal digitale CD-winkels, waar u ook vaak gedeeltes van de song kunt beluisteren

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jody en Kate allebei met zang, op de banjo en gitaar, terwijl Jody ook nog eens de mandoline en viool op een aantal tracks voor z’n rekening neemt. Zo nu en dan worden zij nog bijgestaan door Pete Wernick op de banjo en jawel ook nog met Laurie Lewis op de bas.

Bij de selectie van de muziek voor dit album vertelde Jody, dat hij hoopte, dat er ooit nog eens een Nashville countryster de song “Still My Thoughts Go Back to You” zou opnemen en dat het zo populair zou worden, dat de schrijfster Jane Voss van de royalties zou kunnen leven.

De song “Stepstones” een traditional en ooit gevonden op een oude plaat van Woody Guthrie.

Van Jody Stecher wordt gezegd, dat hij niet het muziekpodium bestormt, in beslag neemt of aanvalt, maar dat hij de muziek benadert zoals een ouder zijn handen uitstrekt naar een kind, dat z’n eerste stappen zet,  met liefde, begrip, plezier en bovenal met vertrouwen.

Het geloof in de waarde van zijn muziek. Nou als dat geen goede recensie is dan weet ik het ook niet meer.

Kate Brislin is een soort anker, niet alleen in hun samenzang, maar ook bij haar pittige gitaarspel, dat zich schitterend vermengd met Jody’s instrumenten, die hier om heen dartelen.

Jody Stecher and Kate Brislin - Our Town

Jody Stecher & Kate Brislin zijn in het verleden al twee keer genomineerd voor een Grammy Award n.l. in 1993 voor hun album “Our Town” en in 1998 voor hun album “Heart Songs: The Old Time Country Songs of Utah Phillips” allebei als “beste tradionele folk album”.

Heerlijke luistermuziek, waar ik mij zeer bevoorrecht voel, dat ik er gelukkig heel veel van in voorraad heb.

Nog even terug naar het album “Blue Lightning” van Jody Stecher & Kate Brislin een album met 12 traditionals uitgebracht door Rounder Records met schitterende luistermuziek.

Toch nog een fraai stukje akoestische countrymuziek met de Hank Snow song “Paving the Highway with Tears” door Laurie Lewis op gitaar en met lead-zang, Chad Manning op viool en Jody Stecher op mandoline tijdens een concert in Oakland Ca. op 19 september 2008.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Kentucky Colonels - There Ain't Nobody Gonna Miss Me When I'm Gone

Afgelopen zondag, 7 juni was het de geboortedag van Clarence White en daarom zoals aangekondigd terug in de tijd naar een “live” optreden van Clarence White & The Kentucky Colonels in 1964 hier met de song “There Ain’t Nobody Gonna Miss Me When I’m Gone”, gevolgd door de instrumental Billy Cheatham, de Jimmie Rodgers song `Brakeman´s Blues` en tenslotte ook nog “Listen to the Mockingbird” of te wel “Luister naar de spotvogel” een instrumental gespeeld door Clarence White hier samen met Doc Watson tijdens het Newport Folkfestival in Newport op Rhode Island in juli 1964.

Vanguard Records heeft in 1991 de muziek van het optreden van The Kentucky Colonels bestaande uit Clarence White op gitaar, Roland White op de mandoline, Billy Ray Lathum op de banjo en de flamboyante Roger Bush op de staande bas en dus hier ook nog met Doc Watson, die op het festival ook aanwezig was. Van dit album hoorde u ook nog “There Ain’t Nobody Gonna Miss Me When I’m Gone”, de instrumental “Bill Cheatham” en de herkenbare Jimmy Rodgers song “Brakeman’s Blues”.

Het verhaal van de Kentucky Colonels begint begin jaren 50 bij de broertjes White, toen bestaande uit Roland, Eric en Clarence White, die samen de bluegrass groep met de illustere naam “ The Three little Country Boys” vormden.

Ze waren “so wie so” al klein van stuk. Later veranderden ze de naam in “The White Brothers”, dat was in de periode dat hun vader “Eric” zo nu en dan ook meespeelde op de “harmonica”. Roland en Clarence vormden rond 1955 de “Kentucky Colonels”, die het zo’n tien jaar met elkaar volhielden.

Clarence werd daarna een sessie-musicus en vormde ook nog twee groepen w.o. Cajun Gib en Gene & Nashville West, maar in 1968 ging hij bij een andere wel zeer bekende groep “The Byrds”.

Van de komst van Clarence White naar The Byrds in de zomer van 1968 is er nog een bijzonder leuke en informatieve video-clip afkomstig van de DVD “The Byrds: Under review” met inbreng van Gene Parsons en John York.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

The Kentucky Colonels net als ook The Dillards te gast  in the Andy Griffith Show

In de video-clip zag u ook nog een korte impressie van een optreden van The Kentucky Colonels in de populaire Andy GriffithShow.

Billy Ray Lathum vertrok met z’n banjo naar Country Gazette en later naar de Dillards. Roger Bush verliet een poosje de muziek en ging werken als monteur bij een bedrijf, maar in 1971 ging hij weer met z’n muziek ook verder bij Country Gazette. Het wekt misschien de indruk, dat de musici elkaar uit het oog verloren, maar niets is minder waar. Ze kwamen nog regelmatig bij elkaar, want op 12 januari 1971 was er nog een leuke bijeenkomst in het huis van Clarence White in Los Angeles Ca met ook Roland, Roger, Billy Ray, Leroy (Mack) McNees en Byron Berline, waarbij schitterende opname’s werden gemaakt.

Geinteresseerd?? Gewoon even doorgeven dan zal ik een volgend programma aandacht aan besteden!

Nadat The Byrds in 1973 uit elkaar ging, begon Clarence weer met de bluegrassmuziek naast z’n werk als sessiemuzikant en  “The New Kentucky Colonels” werden ook weer actief.

Voor de lezer nog een bijzondere slideshow van Clarence White & The Kentucky Colonels met de song “Take a Wiff on Me” tijdens hun “live’ optreden in Zweden in 1973.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Byrds - Ballad of the Easy Rider

Op 14 juli 1973 werd Clarence White samen met z’n broer Roland tijdens het inladen van hun muziekinstrumenten in Palmdale Californie aangereden door een dronken automobilist. Roland werd zwaar gewond en Clarence kwam om het leven en daarmee kwam een einde aan 1 van de beste bluegrassgitaristen uit de historie.

Tot slot nog even herinneringen ophalen en terug naar een optreden van The Byrds met de song “Old Blue” tijdens een optreden in Rotterdam op het Kralingen Festival in 1970 met lead-zang door Roger McGuinn, Clarence White op lead-gitaar, Gene Parsons op drums en Skip Battin op drums!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Robin Dean Salmon - Ready Now

Dan nu naar de Independent Country muziek uit Texas hier met Robin Dean Salmon met de songs “Ready Now” en “I Feel Nothing” van z’n album “Come on Home” in eigen beheer uitgebracht.

Robin Dean Salmon van oorsprong uit Durban Zuid-Afrika vertrok in de eind jaren ‘70 met z’n ouders naar de omgeving van San Antonio Texas om te wonen en te werken op grootste ranch.

Op 15 jarige leeftijd kreeg hij z’n eerste gitaar en wist het gelijk, begon met schrijven van songs en optredens.

Na de middelbare school begon hij een uitgebreide muzikale en geographische zwerftoch met o.a. een lange periode in New York met zijn inmiddels gevormde groep “See No Evil” waarmee hij een tweetal albums maakte bij Epic.

Langzamerhand steeds meer in de richting van de Americana en Nashville TN maakte bij het album “Gasoline” met allemaal eigen geschreven songs met de hulp van een aantal countrymusici van naam als Al Perkins, Stuart Duncan, Kenny Vaughn en Rodney Crowell.

Ook op dit album wordt Robin weer bijgestaan Al Perkins op pedal steel, Kenny Vaughn op lead-gitaar en Eric Pritch op mandoline, Jonathan Callicutt op gitaar, Buddy Smith op drums en A.J. Hall op bas.

Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook terecht op z’n website

Robin Dean Salmon heeft ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van zijn muziek en u kunt natuurlijk ook terecht voor meer informatie op z’n website!

Echt even kennismaken!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Country Trail Band - Turn Your Radio On

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio nu weer tijd voor de nederlandse countrymuziek met om te beginnen “The Country Trail Band” hier met de country gospelsong “Turn Your Radio On”.

De song “Turn Your Radio On” zeer bekend door de vertolking van de Desert Rose Band van Chris Hillman en John Hartford, maar hier op fraaie wijze vertolkt door “The Country Trail Band” met lead-zang door Wim Pols.

The Country Trail Band sinds 1986 zeer actief met country gospelmuziek en sedert 2000 met gospelliedjes in de Nederlandse taal. Maar dit album weer terug naar het begin een mooi album met 19 countrygospelsongs waaronder een groot aantal bekende zoals “When I Get Where I’m Going” , “I Am a Pilgrim” en “When Mamma Prayed”. “Back to the Country” door de Country Trail Band uitgebracht door Living Water Music.

In m’n weblog bericht van de vorige week staat nog een link naar een fraai optreden van The Country Trail Band in Schoonhaven tijdens de “Tentdagen 2008”. U kunt altijd nog even een kijkje nemen natuurlijk.

The Hee Haw Quartet - Turn Your Radio On

Voor de lezer de mogelijk om eens kennis te maken met nog een versie van de song “Turn Your Radio On” maar nu door het Hee Haw Gospel Quartet. Deze song staat o.a. op hun album “The Best of the Hee Haw Gospel Quartet” in 1995 uitgebracht door Ranwood Records.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Aggieland - Fading Memory

Vervolgens “Fading Memory” of te wel “Vervagende herinnering” door Aggieland en staat op het album’Heading for the sun’ is het tweede album van Aggieland(ICUB4T 2008).

De melodieuze ingetogen bluesy folksongs van Aggieland drukken uit wat zangeres Aggie de Kruijf en gitarist Stephan Jankowski op het hart hebben.

In Aggie’s kristalheldere zang klinken sporen van Amerikaanse folk en country.Het Engelstalige repertoire verhaalt over schijnbaar onbeduidende voorvallen of indrukken en hun soms onverwacht grote betekenis.

In Stephan’s groovy en intense akoestische gitaarspel echoot zijn jarenlange habitat van elektrische blues, soul en funk.

Voor een nadere kennismaking met “Aggieland” kunt u even hun website bezoeken met daarbij ook nog een fraaie video-clip met Aggie De Kruijf en Stephan Jankowski met de song “Working Wonders”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zij hebben inmiddels ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun muziek.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Pat Green - What I'm For

Dan nu naar de zeer succesvolle Texaan Pat Green met de titelsong van z’n album “What I’m for”  op 27 januari van dit jaar uitgebracht door RCA/Sony.

Het is al weer het 11e album van Pat Green, maar dit keer iets meer gericht op de luisteraars en fans buiten Texas.

15 singles van hem z stonden in de “Billboard Hot Country Songs”, waarbij de titelsong van z’n album “Wave on Wave” bij de eerste drie stond.

Een fraaie video-clip met Pat Green “unplugged” met de titelsong van z’n album “What I’m For”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Gretchen Wislon - If I Could Do It All Again

Vervolgens de song “If I Could Do It All Again” door Gretchen Wilson op dit moment als single verkrijgbaar en deze song zal naar verwachting deel uit maken van het album, dat in de maand augustus wordt verwacht. Ook de single “Don’t Do Me No Good” van 2008 en de zeer recente single “Don’t Make Me Take My Earnings Out” zullen deel uit maken van dit nieuwe album met de naam “I’ve Got Your Country Right Here”.

Het was een beetje stil geworden rond deze countryzangeres uit Pocahontas Illinois, die in 2004 met haar debuutalbum “Here for the Party”  een zeer opvallende start had met de song “Redneck Woman”, die niet alleen op de nr. 1 plaats terecht kwam van de reeds eerder vermelde Billboard Hot Country Songs, maar ook nog eens een “Grammy Award” hiervoor ontving.

In 2005 werd vervolgens het zeer succesvolle album “All Jacked Up” uitgebracht en in 2007 haar derde album “One of the Boys”.

Gretchen Wilson heeft voor de promotie van haar muziek voor u als lezer enige digitale ruimte gereserveerd en kunt u een aantal korten “fragmenten” van haar songs beluisteren.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Lovell Sisters - Time to Grow

Dan gelet op de tijd op naar onze uitsmijter of beter gezegd onze uitsmijters van dit programma “The Lovell Sisters” of te wel Jessica op viool, Megan op dobro en Rebecca Lovell op mandoline uit Calhoun in Georgia hier met de titelsong van hun album “Time to Grow” uitgebracht door 2DefPig.

Het trio speelt een mix van bluegrass, country en folk muziek met scherpe harmonieën.

U kunt daar als lezer nog getuige van zijn, want er is een video-clip van een “live” optreden van de Lovell Sisters in Lillestrøm, Norway op 26 februari j.l. met de titelsong van hun album “Time to Grow”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het emailadres is achter de betreffende afbeelding vermeld!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juni 9 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op juni 13 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   ***   beginmuziek   ***   BGO Records

2. Jody Stecher & Kate Brislin   *** Stepstones   ***   Rounder Records

3. Jody Stecher & Kate Brislin   ***   Still ( My Thoughts Go Back to You)   ***   Rounder Records

4. The Kentucky Colonels   ***   There Ain’t Nobody Gonna Miss Me When I’m Gone   ***   Vanguard Records

5. The Kentucky Colonels   ***   Bill Cheatham   ***   Vanguard Records

6. The Kentucky Colonels   ***   Brakeman’s Blues   ***   Vanguard Records

7. Clarence White & Doc Watson   ***   Listen to the Mockingbird   ***   Vanguard Records

8. Robin Dean Salmon   ***   Ready Now   ***   Robin Salmon Songs

9. Robin Dean Salmon   ***   I Feel Nothing   ***   Robin Salmon Songs

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***            Mercury Records

11. The Country Trail Band   ***   Turn Your Radio On ***   LW Music

12. Aggieland   ***    Fading Memories   ***   Music & Words ICU4T

13. Pat Green   ***   What I’m For   ***   Sony/BNA

14. Gretchen Wilson   ***   If I Could Do It All Again   ***   Columbia Records

15. The Lovell Sisters   ***   Time to Grow   ***   2 DefPig

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *