Singing Through the Hard Times

Bruce

In dit programma bijzondere aandacht voor de folkmuziek van Utah Phillips middels een eerbetoon door tal van bekende folksinger/songwriters zoals Terry Leonino & Greg Artzner, Dan Schatz, Cathy Fink, Emmylou Harris, Mary Black en John McCutcheon om er een paar noemen.

Maar zoals altijd beginnen we met bluegrass dit keer uit Californie met de bijzondere groep Cliff Wagner & The Old #7.

Op tournee door Europa met ook nog een optreden tijdens het EWOB festival in Voorthuizen en in De Oude Veiling te Aalsmeer, maar vanavond in dit programma Naomi Sommers.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met The Country Trail Band met een mooie song van hun nieuwe album “Back to the Country” en ook nog Jody Lynn Mitchell

Vervolgens terug naar Nashville TN met een Honky Tonk Knock-Out door Mike Cullison gevolgd door het duo Fur Dixon en Steve Werner met een song van hun album “Traveler”  en dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter dit keer Rodney Atkins met de song “15 Minutes” van zijn nieuwe album “It’s America” .

Cliff Wagner and the Old #7 - Shake It Up

“What Part of Heaven” door Cliff Wagner & The Old #7 hier met de song, die staat op hun album “Hobo’s Lullaby” in augustus vorig jaar uitgebracht door Wagco Records.

Van dit album hoorde u ook nog de 1ste track van het album “Shake It Up” van deze groep uit Californie.

Cliff Wagner groeide op in Greenwood in de staat Mississippi en heeft inmiddels als banjospeler al aan Award ontvangen.

Hij verkreeg nationale bekendheid met zijn groep als 1 van de 12 groepen van de 6000 aanmeldingen voor de “Next Great American Band TVShow” op FOX television in de periode October-November 2007, dat werd geproduceerd door de Freemantle Entertainment o.a. ook de producers van American Idol.

Tijd om eens kennis te maken middels een tv-opname met Cliff Wagner en de leden van Old #7 met ook nog de songs “You Me Be Right” en “Poison Ivy” met een “live” optreden tijdens de vermelde “The Next Great American Band” TV-show. Deze twee songs staan ook op hun album “Hobo’s Lullaby”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Cliff begon al op jonge leeftijd met het spelen toen hij de banjo van z’n oma kreeg en daarna heeft de muziek hem niet meer losgelaten.

Hij speelde in z’n jeugd nog samen met z’n vader in een bluegrassband en vertrok daarna na Boston voor een muziekstudie op het Berklee College of Music. Zo’n 7 jaar geleden vertrok hij naar Californie en begon daar met z’n eigen groep “The Old #7”, een groep, die nogal eens van besetting veranderde met o.a. ook nog de bekende bassist Bill Bryson.

Cliff speelde zelf trouwens ook regelmatig met leden van andere groepen zoals “Lost Highway”, The Witcher Brothers ,Bluegrass Etc. en verderop in dit programma ook nog samen met het duo Fur Dixon & Steve Werner en maakte met hen een aantal albums bij o.a. CHM Recordings.

Cliff Wagner dus op banjo en met lead-zang met Devitt Feeley op de mandoline, Craig Ferguson op de resonator gitaar/gitaar, Lucas Cheadle op de bas en Steve Mugalian op drums. De titelsong “Hobo’s Lullaby” kwam op de 9e plaats van de European Country Music Association muziekoverzichten en was in februari van dit jaar ook nog te horen bij het radioprogramma “American Connection” bij Radio 2.

Voor de lezer nog even een leuke video-clip van Cliff Wagner & The Old #7 hier met de song “Old Fire”, die als 11e track ook op het album “Hobo’s Lullaby” staat.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

Singing Through the Hard Times - Magpie and Friends

Dan nu naar de folkmuziek met schitterende teksten van Utah Phillips gezongen en gespeeld door de Amerikaanse coryfeen van de folk zoals het duo Magpie hier met de titelsong van het album “Singing Through the hard Times”.

Het fraaie folkalbum “Singing Through the Hard Times” bestaande uit twee CD’s met een eerbetoon aan een bijzondere en politiek bewuste man geboren in 1935 actief als vakbondsman, vredesactivist, verhalen verteller en zanger/schrijver.

Voor een prachtig verhaal en een song van Bruce “Utah” Phillips tijdens een optreden op het “Strawberry Music Festival” in Camp Mather, Yosemite in de lente van 2007.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Het ontstaan van dit album begon n.a.v. een gesprek tussen folkzangers, die hun genegenheid en steun wilden betuigen toen “Bruce “Utah” Phillips in ernstige medische problemen verkeerde.

Een groot aantal folkartiesten wilde graag aan een dergelijk album meewerken, waaronder ook het duo Terry Leonino & Greg Artzner, Dan Schatz, Cathy Fink en Marcy Marxer hier op dit album aanwezig bij de titelsong van het album “Singing Through the Hard Times” ooit door Utah geschreven voor het Vredescentrum in Grass Valley Ca .

Transatlantic Sessions

Ook op de 1ste CD nog Emmylou Harris en Mary Black samen met Hazel Dickens en Alica Gerard, die hun opname van de song “Green Rolling Hills of West Virginia” ooit geschreven door Phllips en opgenomen voor het dubbel album “Trans Atlantic Sessions I” beschikbaar stelden . Utah Phillips was zeer geroerd en enthousiast over de inzet en steun van z’n folkcollegae, maar heeft nooit het eindresultaat kunnen horen, want hij overleed op 23 mei 2008 aan hartproblemen. De baten van het album gaan trouwens voor een groot deel naar de nabestaanden van Utah.

Nog even een uitstapje naar het album “Trans-Atlantic Sessions I” met fraaie video-clip van Mary Black en Emmylou Harris met de song “By the Time It Gets Dark”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “All Used Up” gezongen en gespeeld door John McCutcheon een protestsong uit het verleden eigenlijk van Utah Phillips.

Hij vond, dat we leven in een systeem, dat allerlei zaken opgebruikt. Een systeem, dat schone lucht, water, olie, bomen en andere materialen gebruikt.

Onze politici hebben hierover altijd heel veel te vertellen, vooral in de periode zoals nu, als er weer eens gestemd moet worden,.

Maar zij praten liever niet over hoe het system mensen opgebruikt, hoe het iemand neemt en hem laat zweten, zijn kracht en kunde ontneemt en zodra hem of haar dumpt, zodra er niet meer gepresteerd kan worden.

“All Used Up” gezongen en gespeeld door Jim McCutcheon uit Whichita op gitaar en autoharp.

John McCutcheon - Dog's Life

John is al meer dan 35 jaar een grote naam in de folkmuziek met niet alleen scherpe teksten in z’n songs, maar ook maker van een aantal fraaie folkalbums voor kinderen zoals “Howjadoo” en “Mail Myself to You”.

Toch ook nog even een leuk verhaal over “Dog’s Life” door John McCutcheon en die staat op z’n album “Four Seasons : Springsongs” in 1999 uitgebracht door Rounder records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Naomi Sommers - Gentle as the Sun

Dan nu naar de titelsong van het nieuwste album van Noami Sommers “Gentle as the Sun” en “It Will Be Allright” door Naomi Sommers hier met de laatste track van haar album “Gentle as the Sun” vorig jaar oktober uitgebracht door American Melody.

Noami Sommer voor een aantal bezoekers van het EWOB-Festival en een aantal andere optredens in Nederland geen onbekende meer, maar in dit programma voor het eerst met een tweetal songs van haar laatste en inmiddels 3e album.

Noami afkomstig uit Connecticut groeide op in een gezin en huis vol muziek en instrumenten en trad als sinds haar tienerjaren op met ouders en broer in de “Sommers Rosenthal Family Band”.

Haar vader Phil Rosenthal is niet alleen eigenaar van de platenmaatschappij “American Melody”, maar treedt ook nog op als uitvoerende producer en met achtergrondzang ook nog aanwezig.

Phil Rosenthal kennen de doorgewinterde bluegrassluisteraars ook nog wel van zijn periode als lead-zanger/gitarist van de bluegrassgroep “Seldom Scene”.

Naomi’s album “Gentle as the Sun” werd geproduceerd door Jim Rooney, die ook werkt voor Bonnie Raitt, John Prine, Nanci Griffith en andere groten der aarde in de American roots muziek scene en kreeg 9 van de 10 beschikbare sterren op de Americana UK site.

Zij wordt op dit album o.a. ook nog bijgestaan door Tim Crouch op mandoline en viool, Al Perkins op dobro, Richard Bailey op banjo, Pete Wasner op piano en Dave Pomeroy op de staande bas.

“Gentle as the Sun” een fraai luisteralbum van Noami Sommers uitgebracht door American Melody.

Noamie hier tijdens de CD-presentatie van haar album “Gentle as the Sun” met de song “Now He’s Gone”. Ook deze song staat op dit album.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

The Country Trail Band - Long Black Train

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen is het nu tijd voor de nederlandse countrymuziek met om te beginnen “The Country Trail Band” hier met de song “Long Black Train”.

 “Long Black Train” nog niet zo lang geleden in de country Top10 door Josh Turner, maar hier op fraaie wijze vertolkt door “The Country Trail Band” met lead-zang door Wim Pols. The Country Trail Band sinds 1986 zeer actief met country gospelmuziek en sedert 2000 met gospelliedjes in de Nederlandse taal.

Maar met dit album weer terug naar het begin een mooi album met 19 countrygospelsongs waaronder een groot aantal bekende zoals “Turn Your Radio On” , “I Am a Pilgrim” en “When Mamma Prayed”. “Back to the Country” door de Country Trail Band uitgebracht door Living Water Music.

Op zaterdag, 23 augustus 2008, trad “The Country Trail Band” op tijdens de Tentdagen in Schoonhoven hier in de Krimpenerwaard met nederlands en engelstalige gospelsongs.

Van dit optreden is nog een leuke samenvatting gemaakt door medewerkers van VDO Licht en Geluid te Schoonhoven te beluisteren en te bekijken via bijgevoegde “link”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jody Lynn Mitchell - You

Vervolgens “You” door Jody Lynn Mitchell hier met een song, die staat op het album “Crossroads” van het gelegenheidsduo John Schets en Jody Lynn Mitchell.

In 2004 won zij maar liefst 3 Awards  tijdens de S.C.P.O. Awardshow. Te weten Award beste Solo artiest, de Song Award, met het door Jody Lynn Mitchell geschreven nummer “Climbing the long way up”. Ook werd de Public Award en studiotijd in de wacht gesleept.

In 2004 is ze ook gevraagd om mee te werken aan de live opnames van de Palazzo Cd 3, Jody Lynn Mitchell is daarop te horen samen met de band Sky Tune.

Die samenwerking is zeer vruchtbaar gebleken, want in 2005 werd besloten om samen als Jody Lynn Mitchell & Sky Tune door het leven te gaan en zo nu en dan met John Schets tijdens de luistermiddag van hem in Zevenbergen.Voormeer informatie gewoon even haar website raadplegen!

Mike Cullison - Wish I Didn't Like Whiskey

Dan nu naar een echte “Honky Tonk Knock-Out” van dit programma “Wish I Didn’t Like Whiskey” door Mike Cullison hier met een song van z’n album “Blue Collar Tired” in eigen beheer uitgebracht samen met John A. Neel. Samen schreven zij ook de meeste teksten en met Johnny Neel zeer bekend van “The Allman Brothers” en een aantal solo albums hier op steel en dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan.

Mike Cullison playing in Texas

Mike Cullison uit Oklahoma al actief in de countrymuziek sedert de jaren ‘60 met het spelen in kleine clubs en Honky Tonks in de omgeving van Oklahoma City vertrok in 1988 naar Atlanta en op advies van de succesvolle Nashville schrijver Don Goodman in 1995 naar Nashville en dat leverde hem inmiddels een Europa tour op en inmiddels twee albums, warvan z’n eerste BAC, dat staat voor “Big American Car” meer in de rock-a-billy stijl en z’n nieuwe album “Blu Collar Tired” in de country stijl.

Voor meer informatie gewoon even naar z’n website of anders even winkelen bij CD Baby.

Nog wel even kennismaken met singer/songwriter Mike Cullison hier tijdens een “live” optreden.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Fur Dixon and Steve Werner - Travelers

Vervolgens “Journey to Another Side” door bijzondere duo Fur Dixon en Steve Werner hier met een song, die staat op hun album “Travelers” zeer recent uitgebracht door “Grass and Gravel Records”.

Uit Van Nuys, een plaatsje in het hart van de San Fernando Valley dichtbij Los Angeles, komen deze twee artiesten met 10 mooie zelfgeschreven songs.

Fur en Steve allebei op gitaar met afwisselend lead-zang, Paul Marshall op basgitaar, Brantley kearns op viool, John “Groover” McDuffie op pedal steel en dobro, Cliff Wagner op banjo en hem hebben we aan het begin van dit programma gehoord met z’n “Old #7”, Gary Johnson op accordion en George Pandis op trompet.

Een fraai album vooral om tijdens een lange rit voor de vakantie mee te nemen in de auto, want het gaat vooral om songs, die te maken hebben over het maken van reizen en soms ook heimwee weer naar huis.

Nog een leuke video-clip van bijna een thuiswedstrijd van het duo Fur Dixon en Steve Werner tijdens een optreden in Ventura County Line (San Buenaventura) Ca even ten westen van de Los Angeles County.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De lezer van dit bericht wil er nog op wijzen, dat zij inmiddels enige digitale ruimte hebben gereserveerd voor de promotie van hun muziek en albums.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rodney Atkins - 15 Minutes

En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter Rodney Atkins met ook een echter Honky Tonks song “15 Minutes”, die staat op z’n album It’s America” op 31 maart van dit jaar uitgebracht door Curb Records.

Deze jonge countryzanger/gitarist uit Cumberland Gap TN begon pas tijdens z’n opleiding op de middelbare school met de muziek, maar heeft zich vervolgens zeer snel ontwikkeld.

Tijdens zijn volgende studie aan de Tennessee Tech in Cookeville TN ging hij zo vaak als mogelijk naar Nashville en tegen de tijd, dat hij z’n studie had afgerond had hij inmiddels ook al een naam opgebouwd als artiest.

In 1997 kreeg hij een contract bij Curb Records en bracht al snel z’n eerste album met zíjn eigen naam uit. Niet zo erg succesvol bleef hij actief als zanger/schrijver/gitarist en bracht in 2006 z’n 3e album “If You’re Going Through Hell” uit, dat wel heel veel succes boekte.

Op 31 maart van dit jaar was het weer raak met dit album “It’s America” en dit album eveals de inmiddels op single uitgebrachte “15 Minutes” zullen ongetwijfeld hoog in de country Top 40 terecht komen.

Rodney Atkins at the #1 Party at ASCAP

Op dinsdag, 3 juni j.l. was hij nog te gast op een Nr.1 feestje op het hoofdkantoor van de ASCAP ( American Society of Composers, Authors & Publishers) in Nashville TN.

Voor de lezers, die de laatst vermelde song nog niet kennen is er natuurlijk de mogelijkheid om eens kennis te maken middels de door Rodney Atkins gereserveerde digitale ruimte ter promotie van zijn muziek en albums/.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jun1 2 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op June 6 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

Country Gazette   ***           Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***     BGO Records

Cliff Wagner & The Old #7   ***   Shake It Up   ***   Wagco Records

Cliff Wagner & The Old #7   ***   What Part of Heaven   ***   Wagco Records

Magpie, Dan Schatz, Emma’s Revolution, Cathy Fink, Marcy Marxer & Friends   ***   Singing Through the Hard Times   ***   Righteous Babe Records

Emmylou Harris & Mary Black & Friends   ***   Green Rolling Hills of West Virginia   ***   Righteous Babe Records

John McCutcheon   ***   All Used Up   ***   Righteous Babe Records

Naomi Sommers   ***   Gentle as the Sun   ***   American Melody

Naomi Sommers   ***   It Will Be Allright   ***   American Melody

Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury Records

The Country Trail band   ***    Long Black Train   ***   LW Music

Jody Lynn Mitchell   ***   You   ***   D & J Records

Mike Cullison   ***   Wish I Didn’t Like Whiskey   ***   Cullison Music

Fur Dixon and Steve Werner   ***   Journey to Another Side   ***   Grass and Gravel Records

Rodney Atkins   ***   15 Minutes   ***   Curb

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency as well as via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *