Lost in the Lonesome Pines

Jim Lauderdale and Ralph Stanlet - She's Looking at Me

In dit programma weer eens aandacht voor de alternatieve countrymuziek door de groep Whiskeytown met twee songs van het album “Strangers Almanac”[DeLuxe Edition] en mooie countrymuziek uit Texas met Kimmie Rhodes met o.a. Waylon Jennings en Willie Nelson.

Maar zoals altijd beginnen we dit programma met bluegrass, dit keer verzorgd door Jim Lauderdale en Ralph Stanley met drie songs van het  album “Lost in the Lonesome Pines”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de countrymuziek uit Nederland met dit keer alvast het thema van de DCMA Award Gala  “Road en Truckersongs” door Frank Jansen en ook nog Major Dundee tezamen met Henk Wijngaard.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville met Thrisha Yeardwood en Randy Owen en vervolgens is het al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma Stephen Cochran met de song “Thinkin I’m Drinkin’”.

Jim Lauderdale, Ralp Stanley and The Clinch Mountain Boys - Deep Well of Sadness

“She’s Looking at Me” of te wel “Zij kijkt naar mij” door Jim Lauderdale samen met Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en van hen hoorde u ook nog de songs “Deep Well of Sadness” en “The Apples Are Just Turning Ripe”.

Deze songs staan op het album “Lost in de Lonesome Pines” of te wel “Verdwaald in de eenzame dennebossen” in 2002 uitgebracht door de Dualtone Music Group.

Het was de tweede keer van een samenwerkingsverband van zanger/schrijver/gitarist Jim Lauderdale met de bluegrasslegende Ralph Stanley na hun vorig album “I Feel Like Singing Today” uit 1999 en het lijk wel of ze op dit album “Lost in the Lonesome Pines” nog beter op elkaar zijn ingespeeld.

Je kunt je wel enigzins voorstellen, dat Jim Lauderdale enigzins nerveus was om in de studio met een van Amerika’s bluegrassmuziekjuwelen samen te werken, maar de twee komen over als oude vrienden, die op een zonovergoten waranda liedjes van elkaar zingen en technische muziekale handigheidjes uitwisslen.

Jim Lauderdale geboren in 1957 in Statesville North Carolina wordt beschouwd als een van de grondleggers van de blauwdruk van de Americana beweging met allerlei soorten muziek varierend van pure country, mooie pop, rootsy Rock & Roll, folk, R&B en bluegrass

De meeste van de 14 songs op dit album zijn trouwens geschreven door Jim Lauderdale met muzikale assistentie door de Clinch Mountain Boys bestaande uit John Rigsby op mandoline en baritonzang, Steve Sparkman op de banjo, James Price op de viool, James Alan Shelton op de lead-gitaar,  Ralph Stanley II op gitaar met baritone en baszang en tenslotte Jack Cooke op de staande bas.

Hoog tijd voor een bijzondere video-clip van Jim Lauderdale, Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met de song “She’s Looking at Me” en waarbij Allison Moorer de dame in kwestie is. Maar deze singer/songwriter/gitariste is sedert 2005 getrouwd met Steve Earle! So, What’s the Big Deal ?

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Kimmie Rhodes and Waylon Jennings - Maybe We Just Dissapear

Dan nu naar countrymuziek uit Texas met Kimmie Rhodes en de titelsong van haar album West Texas Heaven” gevolgd door een duet samen met Waylon Jennings en de song “Maybe We Just Dissapear”  en tenslotte nog samen met Willie Nelson de schitterende ballade “I Never heard You Say”.

Deze songs staan op het album “West Texas Heaven” van Kimmie Rhodes in 1996 uitgebracht door Transatlantic Records met kenmerk TRA CD 235 oorspronkelijk in 1996 door Justice Records Engeland.

Kimmie Rhodes komt uit de bekende strook van West Texas, door de bewoners aldaar ook aangeduid als “West Texas Heaven” het mooiste gebied op aarde.

Nou zo praten wij natuurlijk ook over de schitterende omgeving van de  Krimpenerwaard.

Kimmie Rhodes komt uit Lubbock, Texas en zij begon al op 6-jarige leeftijd met zingen en optreden, deel uitmakend van een familie gospel trio.

In haar tienerjaren leerde zij gitaar spelen en begon met songs te schrijven. In 1979 verhuisde zij naar Austin Texas, waar zij Joe Gracey, producent en haar toekomstige echtgenoot leerde kennen.

Twee jaar later verscheen haar debuut LP Kimmie Rhodes & The Jackalope Brothers, terwijl 2 jaar later haar 2de album “Man in the moon” werd uitgebracht. Haar 3de album “Angels get the blues” werd opgenomen in de Sun Studios te Memphis Tennessee.

Terwijl commericele successen uitbleven, vonden andere artiesten haar songs waardevol. Wynonna, Trisha Yearwood, Willie Nelson en Waylon Jennings namen songs van haar op.

Schitterende countrymuziek door Kimmie Rhodes samen met Waylon Jennings tijdens een “live” optreden met de song “Lines”. Deze song staat op het schitterende album “Lost and Found” met opnames uit de periode 1996-2003  op 27 april 2004 uitgebracht door Sunbird.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En op dit album dus naast Willie Nelson en Waylon Jennings ook nog Townes van Zandt, die als dank meewerkten aan de tot standkoming van dit album “West Texas Heaven”.

Kimmie Rhodes treedt ook regelmatig met haar man op in Nederland en de volgende keer zal ik u er met nog meer nadruk op wijzen, dat u toch echt een keer een optreden van haar in Nieuwkoop moet bijwonen.

Kimmie Rhodes - Walls Fall Down

Haar laatste album “Walls Fal Down” werd uitgebracht op 28 juni 2008 door het label Sunbird en doet ook weer de Texaanse zanger/schrijvers eer aan.

Voor u als lezer nog een bijzondere video-clip met filmfragmenten van o.a. de film Broken Bridges met Toby Keith en Kelly Preston en als achtergrond muziek Kimmie Rhodes samen met Willie Nelson en de song “Til I Gain Control Again”, die staat op het album “Picture in a Frame”, dat in 2003 werd uitgebracht door het label Sunbird.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Whiskeytown - Inn Town

Dan nu naar de alternatieve countrymuziek dit keer door de groep “Whiskeytown” hier met “Excuse Me While I Break My Own Heart Tonight” gevolgd door “Inn Town”, die staan op hun album Strangers Almanac [DeLuxe Edition] op 8 januari van dit jaar uitgebracht door Geffen records.

Kun je een album beter maken door het uit te breiden tot drie keer de originele omvang. Dat is een beetje de bijzondere gok achter de “DeLuxe Edition” van het originele album “Strangers Almanac” van de Whiskeytown uit 1997 en uitgebracht door Outpost.

Nog even terug in de tijd naar een “live” optreden van Whiskeytown op 5 april 1997 in St. Louis Missouri, met de song “Excuse Me While I Break My Own Heart Tonight” en zoals op heel veel optredens in deze stad “Beatle Bob”, een bijzondere lokale figuur, die op het podium aritmische dansbewegingen staat te maken soms tot plezier van de toeschouwers, maar soms ook tot wanhoop van de aanwezigen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De hernieuwde uitgave van “Strangers Almanac” bestaat uit twee CD’s met een totale duur van 148 minuten.

In 1997 was dit het album, die de groep Whiskeytown grote bekendheid verschafte, maar tevens ook de ondergang van de groep bestaande uit o.a. zanger/schrijver/gitarist/pianist Ryan Adams, gitarist/toetsenist en percussionist Phil Wandsher  en de voor de groep zeer belangrijke zangeres en violiste Caitlin Cary en ook nog Greg Leisz op steel en lapsteel.

Op het eerste albums staan de originele 13 songs van het 1997 album plus nog 5 songs van een radio-uitzending gedurende de herfst van 1997 waaronder een “live” optreden met de songs “I Don’t Care What You Think About Me” en “Somebody Remembers the Rose”. Op de tweede CD staan o.a. de zeldzame songs uit de films “Wither, I’m a Flower” en ook nog “Theme for a Trucker” uit de film “The End of Violence” tezamen met nog 19 alternatieve opnames en demo’s, die hebben gecirculeerd als eenbootleg voor fans, maar nooit officieel zijn uitgebracht.

Ik denk al met al een album speciaal voor de echte fans van Whiskeytown, die in 1999 werd opgeheven voornamelijk door het bijzondere gedrag van Ryan Adams.

Tot slot nog een mooie video-clip van Ryan Adams hier met The Cardinals in de David Letterman Show en hun song “Come Pick Me Up”, die staat op het album “Heartbreaker” in 2000 uitgebracht door het label Bloodshot en tevens staat op de geluidstrack van de film “Elizabethtown” in 2005 uitgebracht door RCA met o.a. ook nog Tom Petty & The Heartbreakers, Elton John en Patty Griffin.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Frank Jansen - In the Wrong State of Mind

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het dan nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit countrymuziekprogramma met alvast even een voorproefje op het thema van de DCMA Award gala 2008 “Road & Truckersongs” met om te beginnen Frank Jansen hier samen met Calyx met de song “Wrong State of Mind” en die ook staat op zijn album “My Way of the Highway”

Calyx is de groep, die ook samen speelt met Wim Pols en Thecla Rutting. Frank Jansen en Wim Pols hebben een aantal jaren geleden een album gemaakt voor een grote autofabrikant in het Zuiden van het Land bij de introductie van een nieuw versnellingssysteem. Hun album met allemaal trucksongs is trouwens niet in de handel verkrijgbaar.

Frank Jansen tijdens het Floralia Country Festival 2007 in Oosterhout Nrd. Brabant met de song “Your a Phonecall That I Need to Make” tevens de titelsong van z’n eerste album.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Major Dundee en Henk Wijngaard - Chromen Cowboys

Vervolgens nog een echte “truckersong” “Chromen Cowboys” door Major Dundee met destijd Dick van Altena als frontman met vokale ondersteuning van Henk Wijngaard en die staat op het album “Young Gods”.

Dick van Altena is inmiddels meer op de singer/songwriter toer gegaan en treedt ook vaak op samen met Ruud Hermans.

En daar krijgt u natuurlijk wel even een video-clip van en dus Dick van Altena hier samen met Ruud Hermans tijdens een optreden in het programma “Een Berg Muziek” bij Radio Gelderland.met hun song “Something Like Love” van hun album “Lonely 2”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Road & Truckersongs is dus het thema van de DCMA Award Gale 2008 op 14 September a.s. in theater “De Lievekamp” in Oss, waarbij de Nederlandse countrymuziek Awards worden uitgereikt. Voor meer informatie en voor het bestellen van toegangskaarten kunt even de website van de DCMA raadplegen!

Trisha Yearwood - They Call It Fallinf for a Reason

Dan nu in het programma weer naar Nashville TN met Trisha Yearwood hier met de song “They Call It Falling for a Reason” , die staat op haar album “Heaven, Heartache & the Power of Love” op 13 november 2007 uitgebracht door het onafhankelijke, goed gedistribueerde en geadverteerde label Big Machine Records.

Trisha verliet het label MCA Nashville in 2005 net nadat het succesvolle album “Jasper County” het eerste album na vijf jaar was uitgebracht en zij trouwde met Garth Brooks.

Twee jaar later maar weer met de uitstekende samenwerking met producer Garth Fundis, die de capaciteiten van de stem van Yearwood goed kent en geen technische studiotrucs hanteert, zoals tegenwoordig vaak vanuit “Music City” wordt toegepast.

Muzikale instrumenten zowel electrisch als akoestisch klinken zoals het behoort te zijn, natuurlijk en geen echo’s etc.

Een album met 13 songs geschreven door het “creme de la creme” van Amerikaanse countrymuziekschrijvers, zoals Matraca Berg, Jim Collins en Billy Joe Walker.

Voor de lezer van dit weblog bericht hier nog even Trisha Yearwood “unplugged” met de song “They Call It Falling For a Reason” in Studio 330 van Country Music Television (CMT)

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Randy Owen - Like I Never Broke Her Heart

Vervolgens de song “Like I Never Broke Her Heart” door Randy Owen, de frontman van Alabama. Deze song is op dit moment als single uitgebracht door Broken Bow Records.

Alabama was de groep, die in de eind jaren ’70 die countrymuziekgroepen weer populair maakten met een mix van country, pop en rockmuziek met verbindingen naar de Bakerfield Sound, Bluegrass en de Nashville-pop.

De groep werd opgericht door de neven met Randy Owen op gitaar met lead-zang en Teddy Gentry op de bas met zang en die allebei opgroeiden op twee verschillende katoenplantages in Lookout Mountain in Alabama.

Vervolgens kwam Jef Cook, ook een neef ook nog bij de groep en met later Mark Hemdon als 4e van de groep.

Met het uitbrengen van hun eerste single “Tennessee River”in 1980 door RCA begonnen de successen en met het album “My Home’s In Alabama” begon de start van een van de succesvolste country-pop/rock groepen van de jaren ’80. In 2003 werd “Alabama” opgeheven, maar inmiddels is dus Randy Owen op de solotoer gegaan.

Randy Owen heeft enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van zijn muziek en daar kunt u middels dit weblog-bericht natuurlijk even naar luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Stephen Cochran - Thinkin' I'm Drinkin'

En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma Stephen Cochran hier met de song “Thinkin I’m Drinkin”, die staat op het album met z’n eigen naam in 2007 uitgebracht door Aria Records uit Nashville TN.

Ook Stephen Cochran uit Kentucky maakt inmiddels voor meer bekendheid gebruik van de digitale ruimte en ook hier kunt u gebruik van maken om eens kennis te maken.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for further Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juli 15 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juli 19 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Jim Lauderdale, Ralph Stanley  & The Clinch Mountain Boys   ***   Deep Well of Sadness   ***   Dualtone Music Group

3. Jim Lauderdale, Ralph Stanley  & The Clinch Mountain Boys   ***   The Apples Are Just Turning Ripe   ***   Dualtone Music Group

4. Jim Lauderdale, Ralph Stanley  & The Clinch Mountain Boys   ***   She’s Looking At Me   ***   Dualtone Music Group

5. Kimmie Rhodes   ***   West Texas Heaven   ***   Trans Atlantic Records

6. Kimmie Rhodes & Waylon Jennings   ***   Maybe We Just Dissapear   ***   Trans Atlantic Records

7. Kimmie Rhodes & Willie Nelson   ***   I Never heard You Say   ***   Trans Atlantic Records

8. Whiskeytown   ***   Excuse Me While I Break My Own Heart Tonight   ***   Geffen Records

9. Whiskeytown   ***   Inn Town   ***   Geffen Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamuziek   ***            Mercury Records

11. Frank Jansen   ***   In the Wrong State of Mind   ***   D & J Records

12. Major Dundee & Henk Wijngaard   ***   Chromen Cowboys   ***   Telstar-Sky

13. Trisha Yeardwood    ***   They Call It Falling for a Reason   ***   Big Machine

14. Randy Owen   ***   Like I Never Broke Her Heart   ***   Broken Bow

15. Stephen Cochran   ***   Thinkin’ I’m Drinkin’  ***   Aria Records

Be There! Next week, Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *