Are You Sure Hank Done It This Way

Waylon Jennings - Are You Sure Hank Done It This Way

In dit programma weer eens aandacht voor de buitenbeentjes van de countrymuziek, zoals Waylon Jennings en David Allan Coe, de zogenaamde Outlaws.

Ook nog even terug naar de folkmuziek van het album “Third Annual Farewell Reunion” van Mike Seeger met o.a. Carol Elizabeth Jones, Michael Doucet & Marc Savoy en ook nog samen met z’n zussen Peggy & Penny.

Maar zoals altijd beginnen we dit programma met bluegrass, dit keer verzorgd door Dan Tyminski met drie songs van z’n nieuwe album “Wheels”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de countrymuziek uit Nederland met uit het Hoge Noorden de Tex-Mex groep Tekielja en uit Nijmegen de Beansprouts.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville met Crossin’ Dixon en is Brad Paisley in dit programma als laatste onze uitsmijter met de song “Waitin’ On a Woman”.

Dan Tyminski - Who Showed Who

Zoals aangekondigd Dan Tyminski  met achtereenvolgens de songs “Who Showed Who”, “I ain’t Taking You Back No More” en “Some Early Morning” en die staan op z’n nieuwe album “Wheels” op 17 juni van dit jaar uitgebracht door Rounder Records.

Dan Tyminski in 1967 geboren in Rutland Vermont is thuis al op heel jonge leeftijd betrokken geraakt bij de country en bluegrass.

Z’n eerste instrument was de mandoline, die hij kreeg van z’n grote broer, maar na enige jaren Tyminski bespeelde hij ook de banjo evenals de gitaar en zong inmiddels ook. “The Green Mountain Bluegrass band” was z’n eerste stap in de professionele muziekwereld en met deze groep trad hij op als banjospeler.

Hoog tijd om alvast even kennis te maken met Dan Tyminski & z’n vrienden hier met de song “I Ain’t Broke (But I’m Badly Bent) tijdens een “live” optreden in het legendarische Birchmere Theater in Alexandria Virginia even ten zuiden van Washington DC.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In 1988 werd hij banjo en mandolinespeler  en zanger bij de bekende bluegrassgroep “The Lonesome River Band” en verkreeg met deze groep voor hun album “Carrying the Tradition” de IBMA “Album of the Yeard Award”. In de begin jaren ‘90 speelde hij ook met groot succers samen met Alison Krauss & Union Station en waarmee ook een aantal Awards warden binnengehaald.

In 2000 bracht hij z’n eerste solo album “Carry Me Across the Mountain” via het label Doobie Shea Records uit.

Heel bekend werd hij eind 2000 ook door de film “O Brother Where Art Thou”,het vokale gedeelte van de hoofdrolspeler George Clooney voor z’n rekening nam en waarin vooral de song “Man of Constant Sorrow” zeer bekend werd. Aan de film werd een aantal Grammy’s en CMA Awards toegekend.

Nog steeds betrokken als guitarist en zanger bij Union Station heeft hij weer een schitterende hedendaags bluegrass album gemaakt met de hulp van de Union Station collega’s  Ron Block op gitaar , Bary Bales op de bas en Adam Steffey op mandoline. Verder nog Justin Moses op banjo, dobro en viool en Ron Stewart op banjo en viool.

Met ook nog vokale ondersteuning van o.a. Vince Gill, Cheryl & Sharon White.

Het album “Wheels” van Dan Tyminski uitgebracht door Rounder Records een aanrader.

Tot slot van de bluegrassmuziek nog even Dan Tyminski tijdens hetzelfde optreden in de Birchmere  met de song “Rocky Road Blues”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mike Seeger and Carol Elizabeth Jones - Little Cabin Home on the Hill

In het programma van de vorige week veel aandacht voor de folk en jugbandmuziek met o.a. Maria Muldauer, David Grisman en Mike Seeger.

Nog even terug naar dat album maar nu Mike samen met Carol Elizabeth Jones en de Bill Monroe en Lester Flatt song “Little Cabin Home on the Hill”

Carol zingt veel samen met haar man James Leva in de “folkscene”, maar heeft o.a. ook nog  twee mooie countryalbums uitgebracht met Laurel Bliss n.l. “Girl from Jerico” uitgebracht door Copper Creek Records en “Riding Along” door het label Yodel-Ay-Hee in 2005.

“Little Cabin Home on the Hill” staat op het album “Third Annual Farewell Reunion” van Mike Seeger, waarbij hij 23 liedjes zingt en speelt met 23 verschillende solisten en groepen musici, waarmee hij vroeger ook al eens samen had gespeeld. De muziek is 100 % akoestisch met de “old-time” country muziek centraal staat en waaruit de hedendaagse country, folk, bluegrassmuziek en andere stijlen zijn ontstaan.

Tijd voor een leuke video-clip van Mike Seeeger, waarin hij als gastheer van Homespun Tapes bluegrass pionier Ralph Stanley ontvangt en waarbij Ralph uitleg geeft over zijn stijl van banjospelen en samen met z’n Clinch Mountain Boys de songs “Little Maggie” en “Polly” speelt. Zeer de moeite waard en dus echt even kijken en luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Voor het album “Third Annual Farewell Reunion” speelde hij ook de bijzondere “Savoy Family Waltz” een cajun Wals met Marc Savoy op accordion, Michael Doucet op viool en Mike Seeger op de banjo in 1993 opgenomen in de studio in het huis van Tommy Comeaux in Lafayette in Lousiana.

Vervolgens nog “I’m Going to the West” door Mike Seeger met lead-zang en op autoharp met z’n zussen Peggy en Penny allebei op gitaar met zang in februari ‘89 opgenomen.

Een echte Amerikaanse folksong uit ongeveer 1880, toen er sprake was van een trek van de bevolking vanuit Marshall County naar nieuw landbouwgebied in Texas en vertelt het verhaal van een jongeman, wiens vrouw niet met hem mee wil gaan.

Peggy, Penny en Mike zongen natuurlijk in hun jeugd veel samen en later in de periode van 1989 tot 1992 toen zij de inhoud van twee liedjesboeken van hun moeder, “American Folk Songs for Christmas” en “Animal Folk Songs for Children” opnamen, waaraan ook nog een aantal van hun kinderen meespeelde. Penny Seeger was de jongste zus, die zong en speelde op de dulcimer en gitaar. Zij overleed in 1993.

Het album “Third Annual Farewell Reunion” van Mike Seeger werd in 1994 uitgebracht door Rounder.

Nog even een tip voor de musici : Homespun Tapes stelt aankomende musici middels “licks & tricks” in staat om met nog meer plezier akoestiche muziek te spelen! Even kijken en luisteren naar een aantal instructeurs, waaronder Jim Kweskin.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the link!

Waylon Jennings - Are You Sure Hank Done It This Way

Dan nu is het nu tijd voor de Outlaws van de Country en we starten met Waylon Jennings met de song “Are Your Sure Hank Done It This Way” ooit de 1ste track van z’n album “Dreaming My Dreams” en als laatste track de song “Bob Wills Is Still the King” uit 1975 opgedragen aan z’n helden Hank Williams en Bob Wills.

En natuurlijk kunt u in dit weblogbericht nog even kijken en luisteren naar een bijzondere video-clip van Waylon Jennings geintroduceerd door Johnny Cash met de song “Are You Sure Hank Done It This Way”tijdens een “live” optreden van de “Highway Man” bestaande uit Waylon, Johnny, Willie Nelson en Kris Kristofferson.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

David Allan Coe - For the Record

Vervolgens “You Never Even Called Me by My Name” door David Allan Coe hier met een song, die eveneens staat op het verzamelalbum “The Very Best of Outlaw Country” uitgebracht door Sony/Legacy op 1 april 2008.

Een soort erfenis dus voornamelijk uit het verleden met illustere Outlaw countrysterren als Willie Nelson, Billy Joe Shaver, Johnny Paycheck, Travis Tritt, Jessi Colter en de Charlie Daniels Band.

Ook meer recenter werk van The Charlie Daniels Band, de Marshall Tucker band, Tanya Tucker en Gretchen Wilson zijn aanwezig op dit album met 20 tracks.

David Allan Coe, geboren op 6 september in Akron Ohio, is z’n levenland een rebel geweest en met z’n grootste populariteit gedurende de jaren 70 en 80 als singersongwriter met songs als “Would You Lay with Me in a Field of Stone” ook erg bekend geworden van de vertolking door Tanya Tucker en “Take This Job and Shove It” erg bekend geworden door die andere Outlaw Johnny Paycheck.

“Take This Job and Shove It” werd trouwens ook gebruikt als basis voor een film, waarin zowel David als Johnny nog een kleine rol in speelden.

Gedurende een groot gedeelte van z’n twintiger jaren bracht David Allan Coe door in de staatsgevangenis van Ohio en toen hij in 1967 op 28 jarige leeftijd vrijkwam vertrok de langharige met oorringen en zwaar getatooeerde musicus rechtstreeks naar Nashville Tennessee.

Hij parkeerde z’n lijkwagen en woonde daarin voor de deur van de Ryman Audatorium, Grand Ole Opry in Nashville Tennessee. Nou dan val je natuurlijk wel op en in 1968 bracht hij dan ook z’n eerste album “Penintentiary Blues” uit via het Plantation records.

U kunt nog even luisteren naar deze bijzondere “country” song door David Allan Coe middels een slideshow!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tekielja - Lutje Vint oet Mexico

Dan is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit countrymuziekprogramma met uit het “Hoge Noorden” de Tex-Mex groep Tekielja hier met de song “Lutje Vint Oet Mexico” of te wel “Kleine jongen uit Mexico” , die staat op het album “Doe Bist Goud” .

De kenners kennen de melodie natuurlijk al van de uitvoering van de song “They All Went to Mexico” door Santana of anders wellicht ook nog van Willie Nelson.

Maar in dit programma nu eens een versie in de Groningse taal gezongen door Ben Zuur tevens op gitaar, Henk Puister op accordion, Henk Dob op de bas met 2e stem, Joop de Raaf op solo-gitaar en Kees Zee op drums. De 1ste CD van deze groep “Wakker Worden” werd in 1996 door de lezers van Country Gazette en de DCMA gekozen bij de beste 10 Country CD’s. Voor meer informatie gewoon even een een kijkje nemen in hun website.

Beansprouts - Ice Cream Parlor

Vervolgens de song “Ice Cream Parlor” door de groep “Beansprouts” , die staat op hun debuutalbum “Happy Go Lucky” in eigen beheer uitgebracht.

Liesbeth Kemerlings met zang en op akoestische gitaar en Martijn de Kleer eveneens met zang en op gitaar, mandoline, banjo, viool en harmonica zijn de kern van Beansprouts met mooie akoestische rootsmuziek.

Naast Kemerlings en De Kleer bestaat de formatie uit Harmen de Bresser (bas) en producent Gabriël Peeters (drums, piano, gitaar). Plus nog drie excellente gasten: Nout Grijpstra en Roel Spanjers, beiden op accordeon, en niemand minder dan Gurf Morlix op pedal steel!

Beansprouts heeft enige digitale ruimte gereserveerd door de promotie van hun muziek en daar moet u beslist even mee kennismaken.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Crosiin' Dixon - I Love my Old Bird Dog ( and I Love You )

Dan nu naar Nashville Tennessee met Crossin’ Dixon: I love my old bird dog (& I Love You) en deze song is als single uitgebracht door Broken Bow Records.

Crossin’ Dixon werd in 2002 opgericht en bestaat uit Jason Miller met lead-zang, Michael Bole op drums, Brandon Hyde op gitaar met zang en Charlie Grantham eveneens op gitaar met zang. Van oorsprong heette de groep Kyote Wilde, maar vele optredens en veel fans veranderden in 2004 de naam in Crossin’ Dixon en waarmee een beetje werd teruggekeken op hun vele optredens in de Zuidelijke Staten. In 2006 kregen zij een platencontract bij Broken Bow Records, die eveneens o.a. Jason Aldean en Randy Owen in hun gelederen hebben. In 2007 werd hun eerste single Guitar Slinger uitgebracht en zowel deze song als de opvolger “Make You Mine”  stonden in dat jaar in de “Hot Country Songs” overzicht.

De groep Crossin’ Dixon hier met een leuke video-clip met hun song “I Love My Old Bird ( & I Love You).

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Brad Paisley - Waitin' on a Woman

“Waitin’ on a Woman” door Brad Paisley en deze song stond van oorsprong op z’n album “Time Well Wasted” in 2005 uitgebracht door Arista Nashville. Er is op dit moment een mooie videoclip met deze song uitgebracht, waarin Andy Griffith de bekende acteur en filmspeler met destijds z’n eigen bekende Andy Griffith Show ook nog nog speelt.

Natuurlijk kunt u via dit weblog bericht nog even kijken en luisteren naar deze heel bijzondere en mooie video-clip van Brad Paisley met de hulp van Andy Griffith en de song “Waitin’ on a Woman” . Niet vergeten!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De song staat nu ook op de uitgebreide versie van z’n laatste album 5th Gear.

Door het internet en kabel countryradiostation Nashville FM is deze song voor deze week gekozen voor de smash-play en daar doen wij in dit programma graag aan mee.

Voor de jongere lezers en countrymuziek luisteraars zegt de naam Andy Gritffith wellicht niet zoveel meer maar in de jaren ’60 was hij zeer populair! Daarom als nog even een terugblik naar die tijd met Andy Griffith als Andy Taylor, sheriff van het dorpje Mayberry in North Carolina met z’n show, waarbij zijn famile “The Darlings”, bestaande uit Briscoe Darling als de onaangepaste vader, die speelt op de “jug” , z’n dochter Charlene Darling-Wash en z’n 4 zoons  (The Dillards) uit de bergen in maart 1963 op bezoek komt,  hier met de song “Salty Dog”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Zo nu en dan zou ik ook wel eens de tijd willen terugdraaien en nog intenser genieten van de muziek, die toen werd gedraaid, maar ik weet ook, dat zoiets niet kan en het blijft bij mooie herinneringen.

Tot slot van dit weblog-bericht nog een bijzondere video-clip van Waylon Jennings, waarin hij zich z’n gesprek herinnert, die hij had met Audrey May Sheppard, de vrouw, waarmee Hank Williams twee keer trouwde en ook weer scheidde.

Are You Sure Hank Done It This Way! Lets Turn Back the Years!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juli 8 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juli 12 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***       Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***     BGO Records

2. Dan Tyminski   ***   Who Showed Who   ***   Rounder Records

3. Dan Tyminski   ***   I Ain’t Taking You Back No More   ***   Rounder Records

4. Dan Tyminski   ***   Some Early Morning   ***   Rounder Records

5. Mike Seeger & Carol Elizabeth Jones   ***   Little Cabin Home on the Hill   ***   Rounder Records

6. Mike Seeger, Michael Doucet & Marc Savoy   ***   Savoy Family Waltz   ***   Rounder Records

7. Mike, Penny & Peggy Seeger   ***   I’m Going to the West   ***   Rounder Records

8. Waylon Jenning   ***   Are You Sure Hank Done It This Ways   ***   Sony/Legacy

9. David Allan Coe   ***   You Never Even Called Me by My Name   ***   Sony/Legacy

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***   agendamuziek   ***   Mercury Records

11. Tekielja   ***   Lutje Vint oet Mexico   ***   Tekielja

12. Beansprouts   ***   Ice Cream Parlor   ***   Beansprouts

13. Crossin’ Dixon   ***   I Love My Old Bird Dog (& I Love You)   ***   Broken Bow Records

14. Brad Paisley   ***   Waitin’ on a Woman   ***   Arista Nashville

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and on the Internet as well

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *