The Memory of Your Smile

Maria Muldauer, David Grisman and Mike Seeger - The Memory of Your Smile

In dit programma ruim aandacht voor de herleving van folkmuziek in de jaren ‘60 door o.a. Jim Kweskin & The Jug Band met o.a. Bob Siggins en Geoff Muldaur, uit de jaren ‘90 nog Mike Seeger samen met Maria Muldauer en David Grisman en uit 2002 nog de folksinger/songwriter Arlo Guthrie, Pete Seeger en The Dillards.

Maar zoals altijd beginnen we met bluegrass dit keer door The Bray Brothers & Red Cravens met hun radioprogramma Cornbelt Country Style uit Clinton Illinois.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de countrymuziek uit Nederland met Ruud Hermans en Sandra Vanreys”.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville Tennessee met Tim McGraw en Bucky Covington en gaan we vervolgens is het tijd voor onze vrouwelijke uitsmijter van dit programma Trisha Yeardwood.

The Bray Brothers and Red Cravens - Blue Eyed Darling/Girl in the Blue Velvet Band

De luisteraars waren aanwezig bij de start van het radioprogramma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW Clinton in de staat Illinois van The Bray Brothers & Red Cravens aangekondigd door  Uncle John Barton mer de songs “Blue Eyed Girl” en 6 coupletten van de door Bill Monroe zeer bekende song “The Girl in the Blue Velvet Band” gevolgd door de instrumentele uitvoering van “Little Darling Pal of Mine” en de bluegrass gospel “Pass Me By”.

Die zes coupletten waren natuurlijk een grapje op de mededeling van Nate Bray en Red Cravens, dat de song werd opgedragen aan Archie Green van de universiteit van Illinois, vanwie zij zo’n 27 of 28 coupletten dit lied hadden ontvangen.

Nog even herinneringen ophalen aan “The Girl in the Blue Velvet Band”? U kunt even luisteren naar de uitvoering door Bill Monroe & His Bluegrass Boys uit “The Old Days of Bluegrass”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De opnames zijn van de begin jaren 60 met Nate Bray met eerste zang en op mandoline, z’n broer Francis Bray op staande bas, Harley Bray bariton en op de banjo, Red Cravens tenor en op de gitaar Gedurende de jaren ‘60 was de bluegrassmuziek aanzienlijk meer bekend en populairder geworden en de status van “regionale bijzonderheid van de Zuidelijke staten” ontgroeid en heel veel jonge musici uit alle delen van Amerika wilden graag aan dit plezier deelnemen.

The Bray Brothers and Red Cravens - Little Darling Pal of Mine/ Pass Me By

Afkomstig uit Champaign behoorde de groep Bray-Cravens tot de top van bluegrass groepen van de staat Illinois. Gedurende de jaren 50 waren zij druk bezig met hun optredens, maar bereikten ze in 1960 een keerpunt, toen Ed Cravens ging scheiden en een poosje ging inwonen bij de Bray Brothers in 419 Main West Main in Urbana.

Zij gingen zo’n beetje dan en nacht oefenen en speelden samen met iedereen, die langs kwam zoals ook hier met John Hartford en vielen daardoor steeds meer op met hun bijzondere stijl. Tenslotte speelden zij regelmatig in het programma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW in Clinton Illinois.

En om te voorkomen, dat zij iedere week van Urbana naar Clinton moesten reizen, stuurden zij “live” tapes, die waren opgenomen in hun huis. In de lente van ’63 wilde Red Cravens weer iets nieuws, ging op avontuur in San Diego, Californie en had de muzikale erfenis van hun samenwerking op tapes meegenomen.

In Los Angeles was ook John Hartford inmiddels actief voor de Smothers Brothers CBS-TV Show en Red en John luisterden daar vaak naar de tapes en haalden vervolgens samen herinneringen op aan de tijd in Urbana.

Zij nodigden The Bray Brothers uit om ook naar het Westen te verhuizen, maar Nate was inmiddels ernstig ziek als gevolg van Hodgekin (lymfklierkanker) en van een hernieuwde samenwerking kon geen sprake meer zijn.

Na het overlijden van Nate in 1971 wilde John Hartford een soort eerbetoon album uitbrengen en Rounder Records bracht vervolgens in 1972 het eerste “Tribute” album 419 W. Main uit en met de hulp van mandoline speler Mike Melford werd in 1996 het tweede album “Prairie Bluegrass” “Early Days of Bluegrass” uitgebracht.

Bijzondere bluegrass muziek uit de staat Illinois, zeer de moeite waard en voor deze unieke countrymuziek opnames moet U echt bij het het programma “Country Music Round-Up” hier bij uw Radio Vrolek zijn.

Mike Seeger, Maria Muldauer and David Grisman - The Memory of Your Smile

Dan nu naar de Third Annual Farewell Reunion met Mike Seeger, Maria Muldauer & David Grisman “The memory of your smile”. 

Het album “Third Annual Farewell Reunion” werd in 1994 uitgebracht door Rounder, waarbij Mike Seeger 23 liedjes zingt en speelt met 23 verschillende solisten en groepen musici, waarmee hij vroeger ook al eens samen had gespeeld.

De muziek is 100 % akoestisch met de “old-time” country muziek centraal en waaruit de hedendaagse country, folk, bluegrassmuziek en andere stijlen zijn ontstaan.

Mike Seeger hier samen met Maria Muldauer en David Grisman met de song “The Memory of Your Smile” of te wel “De herinnering aan jouw glimlach”.

Maria D’Amato ook bekend als Maria Muldauer hier samen met haar echtgenoot Geoff op gitaar en The Jug Band met de Mississippi Jon Hurt song “Richland Woman”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Op het album “Third Annual Farewell Reunion” ook nog aanwezig Bob Dylan en Mike Seeger met een bijozondere vertolking van “The Ballad of Hillis Brown”, maar ook Ralph Stanley, Jody Stecher, Tim O’Brien, Jean Ritchie e.v.a.

Wie ik jammer genoeg heb gemist op dit album is folksinger/songwriter Alice Gerrard.

Alice Gerrard & Mike Seeger in 1970 met elkaar getrouwd, brachten in 1980 via Greenhays 704 , een sub label van Flying Fish”, nog een album uit met hun eigen naam.

De song “Quiero Decir Gracias” of te wel “Ik wil graag dank je wel zeggen”  staat met 13 andere songs, zoals “Bowling Green”, “Dear Companion”, Pretty Polly”,  op dit album.

Mike op lead-gitaar en Alice met zang op rhythm-gitaar. Zeer de moeite waard en echt even luisteren!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Arlo Guthrie, Pete Seeger and The Dillards - Do Re Mi

Vervolgens de song “Do Re Mi” of iets uitgebreiden “If you ain’t got that Do Re Mi” ooit geschreven door de bekende folkzanger/schrijhver/gitarist Woody Guthrie, maar in dit programma vertolkt door z’n zoon Arlo Guthrie tezamen Pete Seeger en The Dillards.

Deze song maakte oorspronkelijk deel uit van de “Dust Bowl Ballads”, waar de droevige gevolgen van de stofstormen in Oklahoma aan de orde komen en waarbij grote groepen boeren en hun gezinnen naar California vertrekken om daar het “Paradijs van Eden” een nieuw bestaan op te bouwen, maar aan de grens worden tegen gehouden door de politie.

Alleen met cash geld, de zogenaamde “Do Re Mi”, valt er wat te regelen.

Op 30 november 2002 was er een bijzonder concert door deze musici in de Carnegie Hall te New York.

In één van m’n vorige weblogberichten heb ik al eens een “link” aangebracht naar de video-clip van Arlo Guthrie, Pete Seeger, een halfbroer van Mike Seeger & The Dillards met de song “Do Re Mi”, maar voor degene, die hiervan nog geen kennis heeft een aanrader.

En voor degene, die de clip al eens eerder heeft gezien, niks aan de hand gewoon nog een keer luisteren en kijken naar deze vrolijke presentatie!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim Kweskin and The Jug Band - Somebody Stole My Gal

Dan zoals aangekondigd Jim Kweskin & The Jug Band met om te beginnen “Somebody Stole My Gal” met lead-zang van Jim Kweskin en op gitaar, vervolgens “Mobile Line” met lead-zang van banjospeler Bob Siggins en tenslotte “Downtown Blues” van oorsprong uit de eind jaren ‘20 afkomstig van Frank Stokes & Dan Shane en The Beal Street Sheiks, maar in de jaren 60 opnieuw vertolkt door Jim Kweskin & The Jug Band met Geoff Muldauer lead-zang.

De “Jug” is een stenen of glazen (whiskey)fles, waar met de mond wordt in geblazen, waardoor een geluid ontstaat, dat gebruikt wordt als een soort bas.

De eerste opnames van Jug Bands komen uit de omgeving van Louisville en Brimingham Alabama uit de jaren ‘20 , die populaire jazzdansmuziek speelden en waarbij de “jug” als nieuwigheid werd gebruikt. Ook Jimmie Rodgers maakte voor zijn muziek soms gebruik van jugbands, zoals trouwens ook Louis Armstrong vaak meespeelde.

Gus Cannon's Jug Stompers

De jug-bands uit de omgeving van Memphis waren meer gebaseerd op de countryblues en de vroege Afrikaans-Amerikaanse tradities met Gus Cannon’s Jug Stompers als een van de bekendste.

Meer informatie is ook beschikbaar middels een documentaire film uitgebracht met de titel “Chasin’ Gus’s Ghost” met een bijdrage van o.a. Erik Darling, David Grisman, Bill Keith en Geoff Muldaur e.v.a.

Daar moet u echt even mee kennismaken. Ga mee op op zoek naar “The Ghost of the Jugbands” middels een Trailer van deze documentaire. Echt doen!!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Door de depressie van de jaren ‘30 en het negatief effect van het gebruik van de radio op de verkoop van platen verminderde de activiteiten van de jugband groepen tot het minimum.

In de jaren ‘60 dus een opleving van de folkmuziek, waarvan de grappige kant vertolkt door o.a. Jim Kweskin & z’n Jugband in dit programma met de bekende song “Somebody Stole My Gal” met leadzang door Jim Kweskin en “Mobile Line” met lead-zang door Bon Siggins.

Gedurende de vijf jaren, dat zij samenspeelden en optraden, hadden zij veel succes met de humorische vertolking van de vooroorlogse muziek van het platteland met jugs, washboards, kazoo (kammetje met een vloei), gitaar, viool en banjo.

Nog even terug naar de mid-jaren ’60 met Jim Kweskin & The Jug Band “live” met de song “Downtown Blues” met Geoff Muldauer op gitaar en met leadzang.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan op het album “Greatest Hits” door Jim Kweskin & The Jug Band in 1988 door Vanguard Records digitaal  “geremastered” en uitgebracht met kenmerk VCD 13/14.

Terug naar het heden, want de musici zitten inmiddels niet achter de geraniums, maar maken nog steeds mooie muziek en treden regelmatig op.

Speciaal voor u uitgezocht Bob Siggins op banjo, Geoff Muldaur op gitaar met lead-zang en Jim Kweskin eveneens op gitaar tijdens een “live” optreden op 15 december 2007  in The Acoustic Music San Diego Concert Series in de Mansfieldstreet

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ruud Hermans - Small Picture - Great Singer/Songwriter - Best of Luck

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit countrymuziekprogramma en op deze mooie zomeravond is het tijd voor de countryzanger van het Jaar Ruud Hermans met de song “Best of Luck”.

Deze song staat op het album “Forevermore”, dat is uitgebracht ter ere van zijn 40-jarig jubileum als artiesten dat op zondag 18 mei met een mooie show in 013 in Tilburg werd gevierd.

Een show waarin de veelzijdigheid van de jubilaris volop tot z’n recht kwam. Ruud had zich verzekerd van gasten als: Dick van Altena, Jacqueline van de Griend, Wim van de Vliert, Pascal Jakobsen, Marcel Smulders, Peter Vincent, JW Roy en Ilse de Lange.

Ruud Hermans hier tezamen met Ilse de Lange met de Louvin Brothers country-gospelsong

“The Angels Rejoiced“ tijdens het optreden in theater 013 te Tilburg.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Sandra Vanreys - Oldtime Manners

Vervolgens Sandra Vanreys met de song “Oldtime Manners”, die staat op haar album “Let Go” uitgebracht door Silvox uit Silvolde en dat is direct in de buurt van de woonplaats Aalten van Sandra Vanreys, die al meer dan 25 jaar niet alleen uitstekend countrysongs vertolkt, maar ook zingt in de Nederlandse en Duitse taal. Zij zong tijdens het afscheidsconcert van het countrymuziekmaandblad Country Gazette, Janny en Hans van Dam en al hun medewerkers op vrijdag 20, juni, drie hele mooie songs, waaronder “W’ll meet again” zeer bekend natuurlijk van Vera Lynn, maar op die avond op bijzonder mooie wijze op haar schitterende gitaar.

Ook Ruud Hermans trad die avond op samen met Dick van Altena met ook weer drie mooie songs en waarbij tot slot van de avond alle musici gezamenlijk in de sfeer van de Nitty Gritty Dirt Band afscheid namen met de klassieker “Will the Circle Be Unbroken”.

Voor u als lezer van dit bericht nog Sandra Vanreys hier met haar lied “Een nieuw begin” tijdens het radioprogramma “Een berg muziek” bij de regionale omroep Radio Gelderland in april 2008.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tim McGraw - Kristofferson

Dan nu weer terug naar Nashville Tennessee met Tim McGraw met de Honky Tonker “Kristofferson”, een song van z’n album “Let It Go”, dat op 19 juni vorig jaar werd uitgebracht door Curb.

Toen Tim McGraw in de begin jaren ‘90 zijn debuut maakte in de countrymuziek, hadden maar weinigen gedacht dat hij ooit de positie van Garth Brooks als de meest populaire countryzanger zou overnemen. Mede dankzij een reeks van multi-platinum albums, z’n opvallende huwelijk met de populaire countryzangeres Faith Hill en de afname van de populairiteit van Garth Brooks.

Z’n voorlaatste album “Live Like You Were Dying” was ook enorm succes voor hem evenals trouwens het succesvolle tournee met z’n vrouw met songs als “Just to Hear You Say That You Love Me”.

We hebben drie jaar moeten wachten op z’n nieuwe album, maar de song “Kristofferson” geeft al weer aan, dat het wachten niet vergeefs is geweest.

Ook Tim McGraw heeft digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van zijn muziek en dus voor u een mooie gelegenheid om nog luisteren naar de Honky Tonker “Kristofferson” en andere songs van o.a. z’n album “Let It Go”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bucky Covington - I'll Walk

Vervolgens “I’ll Walk” door Bucky Covington hier met een song van z’n album met zijn naam op 17 april van dit jaar uitgebracht door Lyric Street.

Deze song is door het kabel en internet countrymuziekstation Nashville FM voor deze week gekozen voor de “Smashplay” en daar doen wij bij dit programma “Country Music-Round-up” natuurlijk graag aan mee.

Buck Covington was een van de leuke deelnemers van het 5de seizoen van American Idols en die lang genoeg meedeed om een hele schare fans te krijgen, waaronder ook een aantal, die het jaar daarvoor Carrie Underwood als Country Idol zagen zegevieren. Bucky was echter niet zo wel opgevoed, zelfverzekerd en pop-idolachtig als Carrie, maar zag er meer uit als een “good old southern boy”.

Niettemin toch de ruwe elementen van een countryzanger en zie hier met goede hulp  z’n eerste album en hij mag dan misschien wel niet aan het stuur zitten, maar hij beleeft op dit moment wel een heel leuke rit en zal ongewtijfeld van elke minuut genieten.

Bucky Covington kunt u ook beluisteren via de gereserveerd digitale ruimte met een aantal tracks van z’n album “Bucky Covington”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Trisha Yearwood - Heaven, Heartache and The Power of Love

Op naar onze uitsmijtster Trisha Yearwood hier met de titelsong van haar album “Heaven, Heartache & The Power of Love”, dat vorig jaar november werd uitgebracht door Big Machine.

Ook Trisha kunt u via “Haar Ruimte” beluisteren met natuurlijk ook nog een aantal video’s, waarin niet alleen een optreden, maar een interview over haar laatste album en haar deelname aan een “talkshow” met o.a. Bette Middler, Whoopie Goldberg.

Zeer de moeite waard.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar nu toch nog even terug naar een bijzonder mooie video-clip van Thrisha hier met de titelsong van haar album “Heaven, Heartache and the Power of Love”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for more Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speelijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juli 1 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juli 5 ‘08 12.00 – 13.00

Samengesteld en gepresenteerd : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***   Titel muziek ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Bray Brothers & Red Cravens   ***   Intro + Blue Eyed Girl   ***   Rounder Records

3. The Bray Brothers & Red Cravens   ***   Girl in the Blue Velvet Band   ***   Rounder Records

4. Red Cravens & The Bray Brothers   ***   Little Darling Pal of Mine   ***   Rounder Records

5. Red Cravens & The Bray Brothers   ***   Pass Me By   ***   Rounder Records

6. Maria Muldauer, Mike Seeger & David Grisman   ***   The Memory of Your Smile   ***   Rounder Records

7. Arlo Guthrie, Pete Seeger & The Dillards   ***   Do Re Mi   ***   Rising Son Records

8. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Somebody Stole My Gal   ***   Vanguard Records

9. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Mobile Line   ***   Vanguard Records

10. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Downtown Blues   ***   Vanguard Records

11. Earl & Rand Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***   Mercury Records

12. Ruud Hermans   ***   Best of Luck   ***   Continental Records Service

13. Sandra Vanreys   ***   Oldtime Manners   ***   Silvox

14. Tim McGraw   ***   Kristofferson   ***   Curb

15. Bucky Covington   ***   I’ll Walk   ***   Holywood/ Lyric Street

16. Trisha Yeardwood   ***   Heaven, Heartache and the Power of Love   ***   Big Machine

Be There! Next Week! Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *