The L&N Don’t Stop Here Anymore

Kathy Mattea - The L and N Don't Stop Here Anymore

In dit programma aandacht voor Kathy Mattea en haar nieuwe album “Coal” met allemaal songs, die te maken hebben de omstandigheden, waarin vroeger de mijnwerkers in het Oosten Kentucky, West Virginia, Ohio en Pennsylvania moesten werken.

Ook nog mooie akoestiche countrymuziek door Peter Rowan samen met Tony Rice.

Maar zoals altijd beginnen we dit programma met bluegrass dit keer verzorgd door The Country Gentlemen uit de begin jaren ‘60 met drie songs van het  album “Folk Session Inside”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de countrymuziek uit Nederland met dit keer alvast het thema van de DCMA Award Gala 2008 met “Road en Truckersongs” door Cash on Delivery en ook nog de Ranch House Favorites.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville met Toby Keith en ook nog Randy Travis met een song van z’n nieuwe album “Around the Bend en vervolgens is het al weer tijd voor onze uitsmijter van dit programma Alan Jackson met de song “Good Time”.

The Country Gentlemen - Bluebirds Are Singing for Me

“The Girl Behind the Bar” ooit geschreven door Carter Stanley maar hier vertolkt door de Country Gentlemen met daarvoor nog achtereenvolgens de songs “Bluebirds Are Singing for Me”  en “Sad and Lonely Day.

Deze songs staan op het album “Folk Session Inside” in 2004 uitgebracht door Copper Creek Records.

Bijna klassieke songs gespeeld en gezongen door “The Classic Country Gentlemen” en daarmee bedoel ik de bezetting van deze beroemde bluegrassgroep uit 1963 met Charlie Waller op gitaar en met “lead-zang”, John Duffey op de mandoline en de tenor van het viertal, Eddie Adcock op de banjo en baritonzang en tenslotte Tom Gray op de staande bas.

Het is één van de beste albums van de klassieke Country Gentlemen in topvorm uit de begin jaren ‘60 met een platencontract bij Mercury en de leden van de groep waren er dan ook van overtuigd, dat zij het helemaal zouden maken.

Hoog tijd voor de lezers om nog eens kennis te maken middels een bijzondere video-clip van een reunie van “Classic Country Gentlemen” tijdens een “live” optreden op Woodstock 1992 met de Merle Travis song “Dark as a Dungeon” en alvast een intro van het album “Coal” van Kathy Mattea.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De jaren ‘50 en begin jaren ‘60 waren uitstekende jaren voor de folkmuziek met o.a. Pete Seeger, maar in 1963 ontstond de “Beatlemania” en de interesse bij zowel het publiek, maar vooral ook bij Mercury ging daarna vooral uit naar de pop en rock muziek.

De titel van het album “Folk Session Inside” kwam van een aanplakbiljet op de deur van een schuur, waar werd opgetreden, terwijl de leden van de Country Gentlemen zichzelf terecht als een bluegrassgroep aankondigden.

Er werd ondanks hun bekende naam door Mercury Records maar weinig aan promotie gedaan, waarbij zelfs het tweede album uit die tijd “Nashville Jail” helemaal niet werd uitgebracht.

Maar gelukkig heeft de bekende bluegrassmuziek uitgever Copper Creek Records alsnog de rechten opgekocht en de mooie uitstekend opgenomen bluegrassmuziek uit 1963 opnieuw uitgebracht met dit album “Folk Session Inside” en “Nashville Jail” werd trouwens in 1996 door Copper Creek uitgebracht.

Peter Rowan and Tony Rice - You Were There for Me

Dan nu naar Peter Rowan en Tony Rice met o.a. de titelsong van hun album “You Were There for Me” en “Ain’t That Just Like You”.

Peter Rowan op gitaar en met lead-zang samen met gitaar-virtuoos Tony Rice en begeleid door bassiste Bryn Bright en mandola en mandolinemeester Billy Bright met nog een gastoptreden van drummer Larry Atamanuik, basist Tony Garnier en Rob Emory ook nog vokaal aanwezig op dit album.

“You Were There for Me” werd in September 2004 uitgebracht door Rounder records.

Peter Rowan op 4 april 1942 geboren in Boston Maine heeft al een hele lange muzikale carriere achter de rug, die begon in de begin jaren ‘60 waarbij vooral z’n deelname als lead-zanger guitarist bij Bill Monroe & His Bluegrass Boys in de periode 1964 tot 1967 voor de nodige bekendheid zorgde.

Daarna vormde hij met David Grisman, Jerry Garcia de bluegrassgroep “Old and In the “Way” met oa. ook nog de bekende violist Vassar Clements en bassist John Kahn.

Hij vormde ook nog samen met z’n broers Chris en Lorin de bluegrassgroep The Rowans, maar ging daarna op de solotour of trad op met andere uitstekende musici en maakte diverse mooie albums niet alleen met z’n broers, maar ook bijvoorbeeld met Don Edwards, Norman Blake en zoals hier met Tony Rice.

Natuurlijk ook nog een video-clip van Peter Rowan op lead-gitaar en met zang hier als trio met Katherine Popper op de staande bas en “Asleep at the Wheel” Cindy Cashdollar op “lapsteel” met de song “You Were There For me” tijdens het 6de jaarlijkse Mayville Bluegrass festival in Mayville in het hart van Chautauqua County NY.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Wellicht hebben we er een beetje lang opgewacht, maar Peter Rowan is nog steeds een uitstekende singer/songwriter en terwijl Tony Rice geboren in 1951 op dit moment problemen heeft met zingen weerhoudt hem dat er niet van om toch schitterend gitaar te spelen.

Het album “You Were There for Me” omvat 9 songs, die door Peter Rowan zijn geschreven, terwijl er ook nog een mooie versie opstaat van Peter Lorine’s “Cowboys and Indians”

Kathy Mattea - Coal

Vervolgens zoals aagekondigd Kathy Mattea met drie songs van haar nieuwe album “Coal” met om te beginnen de Jean Ritchie song “The L&N Don’t Stop Here Anymore” dan “Green Rolling Hills en de bekende Darrel Scott song “You’ll Never Leave Harlan Alive”.

Deze songs staan op haar album “Coal” op 1 april van dit jaar uitgebracht door het Independent Label Captain Potato.

De meeste luisteraars zullen Kathy Mattea wellicht meer in verband brengen met haar pop-country hits uit de jaren ‘80 en ‘90 bij de platenmaatschappijen Mercury en MCA Records, maar er is intussen wel het een en andere veranderd in de stijl van haar muziek, langzamerhand steeds meer in de richting van de roots en Americana.

Nog even terug in de tijd naar de mid-jaren ’80 en Kathy Mattea met de song “Eighteen Wheels and a Dozen Roses” , die staat op haar album “Untasted Honey” in 1987 uitgebracht door Mercury.

Geheel in lijn met het thema van het DCMA Awards Gala 2008 met het thema “Road & Truckersongs”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Waarschijnlijk had zij ook geen toestemming gekregen om een thema album als “Coal” uit te brengen, omdat bij de grote maatschappijen iedere CD op z’n minst een of meerdere radiohits zou moeten bevatten.

Het album “Coal” omvat een bewogen onderzoek naar de moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden van de mijnwerkers in de heuvels en bergen van Oost Kentucky, West Virginia, Penssylvania en Ohio, het Appelachie Gebergte.

Haar vertolking van klassieke mijnsongs zoals “Dark as a Dungeon” van Merle Travis, “Black Lung/Coal” en “Green Rolling Hills” van Hazel Dickens  en “The L&N Don’t Stop Here Anymore” van Jean Ritchie is in samenwerking met de bekende mandolinespeler en producer Marty Stuart bijzonder fraai.

Kathy Mattea groeide op in West Virginia en haar twee grootvaders hadden alletwee in de mijnen gewerkt met alle problemen van dien en zij weet dus waarover het gaat.

Toen zich op 2 januari 2006 in de Sago Mine (West Virginia) een mijnexplosie voordeed, waarbij 12 mijnwerkers omkwamen, kreeg zij het idee om hierover een album samen te stellen.

De muziek van het album zal haar wellicht niet in de topoverzichten van de countrymuziek doen belanden, maar evengoed is het een schitterende album met muziek, die meer van doen heeft met het hart dan met het gerinkel van de kassa. Zeer aanbevelenswaardig!!

Tenslotte nog een bijzonder mooie video-clip van Kathy Mattea tijdens een “live” optreden in Joes Pub in LaFayettestreet “Downtown New York” met de song “The L&N Don’t Stop Here Anymore”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Cash on Delivery - Stupidville

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit countrymuziekprogramma met alvast even een voorproefje op het DCMA Country Award Gala 2008 met als thema “Road & Truckersongs” met om te beginnen de song “Stupidville” door Cash on Delivery”, met leadzangeres Jaqueline van der Griend, die tevens weer is genomineerd als “Countryzangeres van het Jaar” evenals trouwens ook COD is genomineerd als “Beste Electrisch spelende Countrygroep” met daarbij ook nog nominaties voor het album en de song “Echoes of Leaving” met Wim van de Vliert en Jaqueline van der Griend genomineerd als “Duo van het Jaar’ met Wim van de Vliert evenals Ad Welten ook nog als instrumentalist van het jaar.

Dat ziet er voor de musici van Cash on Delivery weer meer dan uitstekend uit en u kunt dat als lezer van dit weblogbericht allemaal meemaken door via de website van de DCMA snel een toegangskaart(en) te bestellen voor die zondag in september.

Ranch House Favorites - Total Stranger

Vervolgens “Total Stranger” door de Ranch House Favorites” hier met een song van hun album “The Hits of Hank Thompson” en zoals u de luisteraars natuurlijk hebben kunnen  horen behoorlijk beinvloed door de Western en Honky Tonk Swing van Hank Thompson en Bob Wills.

De groep bestaande uit Bertie van der Heijdt op staande bas, Richard Hoekstra op electrische gitaar, Ron Hokke op akoestische gitaar , Ralf Wychgel op banjo en harmonica en Herby Wagner op viool  en allemaal zingen zij natuurlijk. Zij zijn afkomstig uit de omgeving van Utrecht en zijn genomineerd voor de Countrymuziek Award “Beste Akoestisch spelende countrygroep”.

Natuurlijk ook nog een video-clip met een “Hank Thompson Favorite” door de Ranch House Favorites.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Toby Keith - Boomtown - Big Ol' Truck

Dan nu terug naar Nashville Tennessee met Toby Keith met de song “Big Ol’ Truck” ooit in 1994 op z’n album “Boomtown” uitgebracht, maar op 6 mei j.l. heeft de platenmaatschappij van Toby Keith Show Dog Nashville het album “35 Biggest Hits” uitgebracht. Een verzamelalbum dus met tal van toppers sedert de begin jaren ‘90.

Toby Keith - 35 Biggest Hits - Big Ol' Truck

Nu nog een leuke video-clip van Toby Keith met z’n country-rocker “Big Ol’ Truck” ook al weer uitermate geschikte voor de promotie van het thema “Road & Truckersongs” van de DCMA.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Randy Travis - Dig Two Graves

Vervolgens “Dig Two Graves” door Randy Travis hier met een song van z’n nieuwe album “Around the Bend”, die offcieel deze week wordt gepresenteerd door z’n platenmaatschappij Warner Bros.

Jaren geleden waren de songs als “I Told You So”, “On the Other Hand” en “Whisper my Name” van Randy Travis terug te vinden in de top van de countrymuziek overzichten, maar sinds z’n album “Three Wooden Crosses” van 2003 hebben we zijn naam daar niet meer gezien.

Voor u als lezer alvast even de introductie van de song “Dig Two Graves” door Randy Travis, zoals reeds eerder aangegeven op z’n nieuwe album “Around the Bend” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Maar dat houdt dus beslist niet in, dat er geen goede countrysongs meer van Randy verschijnen.

Een album met mooie ballades zoals “Faith in You”, die je kunt beschouwen als een country“love” song, maar ook als “countrygospel” en trouwens ondanks de sombere titel “Dig two Graves” is deze song een mooi verhaal over de echtelijke liefde en trouw.

Door het internetnet en kabel countryradiostation Nashville FM is deze song van Randy Travis aangewezen voor de “smashplay” en daar doen wij in dit programma Countrymusic Round-up graag aan mee!

Niets te veel gezegd, gewoon even luisteren en kijken naar de bijzondere video-clip van Randy Travis met de song “Faith in You”, de eerste track van z’n album “Around the Bend”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Alan Jackson - Good Time

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van dit programma”Alan Jackson en de vakantietijd met de titelsong van z’n album“Good Time” op 4 maart van dit jaar uitgebracht door Arista Nashville.

Alan Jackson heeft natuurlijk ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van z’n muziek, waaronder de titelsong van z’n nieuwste album “Good Time” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Juli 22 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op 26 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. The Country Gentlemen   ***   Bluebirds Are Singing For Me   ***   Copper Creek Records

3. The Country Gentlemen   ***   Sad and Lonely Day   ***   Copper Creek Records

4. The Country Gentlemen   ***   The Girl Behind the Bar   ***   Copper Creek Records

5. Peter Rowan & Tony Rice   ***   You Were There for Me   ***   Rounder Records

6. Peter Rowan & Tony Rice   ***   Ain’t That Just Like You   ***   Rounder Records

7. Kathy Mattea   ***   The L&N Don’t Stop Here Anymore   ***   Captain Potato Records

8. Kathy Mattea   ***   Green Rolling Hills   ***   Captain Potato Records

9. Kathy Mattea   ***   You’ll Never Leave Harlan Alive   ***   Captain Potato Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     Agendamuziek   ***   Mercury

11. Cash on Delivery   ***   Stupidville   ***   Rounder Europe

12. Ranch House Favorites   ***   Normal Talk   ***   Starsound

13. Toby Keith   ***   Big Ol’ Truck   ***   Show Dog Nashville

14. Randy Travis   ***   Dig Two Graves   ***   Warner Bros.

15. Alan Jackson   ***   Good Time   ***   Arista Nashville

Be There! Next Week, Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *