I Haven’t Seen Mary in Years.

Bill Monroe - Anthology

In dit programma een eerbetoon aan de Bill Monroe, bijgenaamd “de Vader van de Bluegrass”, die op 9 september 1996 op bijna 85-jarige leeftijd overleed. We starten deze Tribute met bluegrass door Byron Berline samen met Vince Gill, gevolgd door Ricky Skaggs samen met Tony Rice en ook nog Peter Rowan, ooit leadzanger/gitarist van de Bluegrass Boys.

Natuurlijk ook nog Bill Monroe & His Bluegrass Boys met een drietal songs van het toepassenlijke album “Anthology”. Vervolgens naar de Amerikaanse folk muziek met Cheryl Wheeler en ook nog Grant Lee Phillips.

Halverwege het programma nog een

overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd een bijdrage van countryartiesten, die zijn genomineerd voor een Nederlandse countrymuziek onderscheiding! Met dit keer Wim Pols uit Hoek van Holland en de groep Colonel Hammond’s Four uit de omgeving van Arnhem.

Daarna op verzoek van een aantal luisteraars uit de Krimpenerwaard herinneringen ophalen aan de Canadese groep South Mountain gevolgd door Rick Trevino en treedt de groep Confederate Railroad op als uitsmijter van dit programma.

Legacy - Rose of Kentucky

We begonnen het programma met de toepasselijke Monroe song “Rose of Kentucky” door Byron Berline op viool, Vince Gill op gitaar en met lead-zang, Bill Bryson op de staande bas, John Morre op de mandoline, Dennis Caplinger op banjo en tenslotte Ken Lynard met achtergrond zang. Deze song staat op het verzamelalbum album “Legacy” of te wel “Nalatenschap” in 1997 uitgebracht door Sugar Hill records met kenmerk SHCD-9202.

Ook staat deze song op het album van Byron Berline “Fiddle & A Song”, waaraan ook nog meegewerkt door Earl Scruggs en Bill Monroe.

En voor u als lezer van dit weblog bericht de eerste bijzondere video-clip met Byrone Berline op viool en Vince Gill op de mandoline en met zang tijdens een “live” optreden in de Music Hall in Guthrie, Oklahoma met de song “You’re Going Nowhere”.

Gewoon even doorschakelen!

Skaggs and Rice - Brother Duets

Vervolgens de song “Memories of Mother & Dad” door Ricky Skaggs op mandoline en Tony Rice op gitaar en beiden zingen ze natuurlijk. Ook deze song staat op het vermelde verzamelalbum “Legacy” en is tevens uitgebracht op het album “Skaggs & Rice”. Na hun samenwerking bij de groep J.D. Crowe & The New South besloten Ricky en Tony samen een album te maken in de traditie van de zogenaamde “Brother duets”. Een zeer fraai album uitgebracht in 1980 door Sugar Hill.

Even terug naar 1980 met Ricky Skaggs en Tony Rice hier met de bluegrass gospel “Where The Soul of Men Never Dies”. Deze song staat ook op het vermelde album “Ricky Skaggs & Tony Rice” .

Gewoon even doorschakelen!

Peter Rowan - Sweetheart You Done Me Wrong

Dan als laatste bijdrage aan het eerbetoon “Sweetheart, You done Me Wrong” door Peter Rowan met vrienden hier met een song, die eveneens staat op het album “Legacy”

Een verzamelalbum met een eerbetoon aan de eerste generatie van Bluegrass en dat zijn resp. Bill Monroe, Flatt & Scruggs en The Stanley Brothers. Een eerbetoon door tal van bekende bluegrass en countrymusici zoals hier Peter Rowan op gitaar en met lead-zang met Alan O’Bryant achtergrondzang, Sam Bush op de mandoline, Bill Keith op de banjo, Richard Greene op de 1ste viool, Buddy Spicher op de 2e viool en de op 8 september 1997 overleden Roy Huskey Jr op de bas, die ooit ook speelde in de Nash Ramblers, de akoestische groep van Emmylou Harris.

Peter Rowan kwam in 1964 bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys als zanger/gitarist en vertrok in 1967 om te gaan samenwerken met mandoline-virtuoos David Grisman in de folk-rock band Earth Opera. Heel bekend is hij ook van de bluegrassgroep “Old & In The Way” met David Grisman, Jerry Garcia van de groep Grateful Dead en Vassar Clements.

Ook deze video-clip mag u niet missen Peter Rowan en de “late great” violist Vassar Clements hier tijdens een “live” optreden samen met vader Del op gitaar en met zang en zoon Ronnie McCoury op mandoline met Monroe klassieker “Blue Moon of Kentucky”.

Gewoon even doorschakelen!

Bill Monroe - Time Changes Everything

En van de Tribute gaan we nu echt naar Bill Monroe & The Bluegrass Boys met een 3-tal songs en we beginnen met “Time Changes Everything” gevolgd door “I Wonder Where You Are Tonight” en de song “I haven’t seen Mary in Years”.

Bill Monroe, de Vader van de Bluegrass, die op 9 september 1996 overleed op bijna 85-jarige leeftijd. Hij was niet alleen de uitvinder van de stijl van muziek, maar ook de naamgever van deze soort muziek uit de staat Kentucky , de Bluegrass State en tevens gedurende een groot deel van de 20ste eeuw het boegbeeld van deze kunstvorm.

William Smith Monroe, geboren op 13 september 1911 in Rosine Kentucky en opgegroeid in een zeer muzikale familie, begon op 18 jarige leeftijd samen met z’n broers Birch en Charlie te spelen in een traditionele country string band in de omgeving van East Chicago, waar zij overdag werkten op de raffinaderij van de oliemaatscappij Sinclair.

Ter onderbreking van dit verhaal even naar een video-clip van Bill Monroe & The Bluegrass Boys met song “My Sweet Blue Eyed Darling” met Bill natuurlijk op mandoline en met achtergrondzang.

Gewoon even doorschakelen!

Binnen een paar jaar traden zijn op in het programma “Barn Dance” bij her radiostation WLS Chicago en later regelmatig in de Squaredance Revue WLS Jamboree.

Broer Birch verliet de groep in 1934 en Charlie en Bill gingen als The Monroe Brothers verder. Begin 1938 ging Charlie vervolgens verder met z’n groep The Kentucky Pardners, terwijl Bill vertrok naar Little Rock en begon eerst met de groep “The Kentuckians” om al snel in Atlanta opnieuw te beginnen, maar nu met z’n legendarische Bluegrass Boys.

Bill Monroe trad in oktober 1939 voor het eerst op in The Grand Ole Opry. Het begin van een hele lange en beroemde carriere in de traditionele bluegrassmuziek en z’n Bluegrass Boys, waar in het begin ook Lester Flatt en Earl Scruggs deel van uitmaakten met verder nog Chubby Wise als violist en Howard Watts als bassist.

Hier ook nog even het schitterende verhaal van Ricky Skaggs over z’n eerste ontmoeting met Bill Monroe en waarbij Rick Skaggs de bluegrasssong “Ruby Are You Mad At Your Man” speelde op de mandoline van Bill.

Gewoon even doorschakelen!

Bill Monroe verkreeg tal van onderscheidingen, zoals lid van The Country Music Hall of Fame, The Nashville Songwriters Association International Hall of Fame. In 1981 werd bij hem kanker geconstateerd, maar na succesvolle behandeling kon hij gewoon weer verder gaan met optredens in de hele wereld tot hij in 1991 een dubbel by-pass operatie moest ondergaan. Maar ook daarvan herstelde hij snel en trad daarna nog wekelijks op in de Grand Ole Opry. In 1993 kreeg hij de “Grammy’s Lifetime Achiement Award”. Begin 1996 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waarvan hij niet meer goed herstelde, want zoals reeds vermeld overleed hij vier dagen voordat hij 85 zou zijn geworden op 9 september 1996.

Tenslotte aan het einde van deze “Tribute” nog Bill Monroe & The Bluegrass Boys met Marty Stuart als speciale gast met de instrumental “Southern Flavor” tijdens het televisieprogramma “American Music Shop” van TNN Televisie.

Gewoon even doorschakelen!

Ja en dan is het weer herfst en daarom in dit programma Cheryl Wheeler met de song” When Fall Comes To New England”. Dit lied staat op het verzamelalbum “Different Stripe” in 2003 uitgebracht door Philo een dochtermaatschappij van Rounder Records.

Cheryl Wheeler - When Fall Comes to New England

“When fall comes to New England “ of te wel “Als de herfst naar New England komt “ de zogenaamde “Indian Summer” in de noordoostelijke staten van Amerika, zoals Main, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en Rhode Island door Cheryl Wheeler.

Cheryl Wheeler geboren op 10 juli 1950 in Timonium in de staat Maryland is folksinger songwriter, die inmiddels een groot aantal albums heeft gemaakt, waarvan de laatste “Defying Gravity” op 8 februari 2005 ook via Philo werden uitgebracht. Zeer bekend om haar humoristische als ook diepgevoelige songs. In 1976 vertrok zij naar Rhode Island waar zij onder de hoede kwam van countryfolk singer/songwriter Jonathan Edwards, die zij eerst bijstond als basspeler. De bekende countryzanger Dan Seals kreeg met het door haar geschreven lied “Addicted” in september 1988 een nr.1 countryhit.

Voor u als lezer hierbij Cheryl Wheeler met de song “When Fall Comes to New England” met stemmige herfstbeelden uit New England.

Gewoon even doorschakelen!

Grant Lee Phillips - Me and This City

Vervolgens “Me and This City” door Grant Lee Phillips hier met z’n eigen song, die staat op het album “One More For the Road” – The I-10 Chronicles Vol. 2” in 2001 uitgebracht door Back Porch Records.

Grant Lee Phillips is de man achter ‘Grant Lee Buffaloo” een soort “cult groep”, die samen optrad met o.a. R.E.M. Pearl Jam en The Smashing Pumpkins” om maar eens een paar te noemen

“De Interstate 10 verhalen” of te wel songs, die te maken hebben met de streek zo aan weerszijden van de “Christopher Columbus Transcontinental Highway”, dat is een hele mooie naam voor een snelweg, die loopt van Jacksonville in de staat Florida via het Mississippi gebied naar San Franciso in de staat Californie. De mensen, die langs die weg wonen zijn geboren verhalen vertellers en liedjesschrijvers. Je hoort heel veel over valse hoop, de werkelijke waarheid, toewijding en wanhoop en alles wat daar tussen ligt.

Maar nu weer eens wat anders, ga er maar even voor zitten. Grant Lee Phillips als straatzanger met zelfs de Merle Haggard klassieker “Mamma Tried” in de TV-serie The Gilmore Girls.

Gewoon even doorschakelen!

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma en deze week staat de bijdrage nog geheel in het teken van de genomineerden voor de Dutch Country Awards, die tijdens het Award Gala, zoals in de agenda reeds aangegeven op 16 september a.s. in de Lievekamp in Oss zullen worden toegekend.

Colonel Hammond's Four - Adalida

En vanavond de Arnhemse groep Colonel Hammond’s Four met de song Adalida. Deze song staat op hun album “Closer Still” in 2004 uitgebracht door Multisound. CHF uit Arnhem, die vorig jaar ook was genomineerd voor een Nederlandse Country Muziek Award, is ook nu weer genomineerd. Dit keer tezamen met de groep “Change of key, The Buck Owens Revival band, “By Coincidence” en de bluegrassgroep Except-2 genomineerd als “Meest belovend” de zogenaamde “Gerard de Vries “Award”.

Don't Be Square! Be There!

Vervolgens “One Day at A Time” door Wim Pols samen met Thecla Rutting en The Country Trail band hier met de song, die staat op het album Country Gospel Classics.

Wim, Thecla en The Country Trail Band

Dit album bestaat uit 2 CD’s en is uitgebracht als herinnering aan het 20 jarig-jubileum van de Country Trail Band. Wim Pols is wederom genomineerd als “CountryZanger” van het jaar tezamen met Wim v.d. Vliert, Frank Jansen, Ruud Hermans en Dick van Altena. Maar er zijn nog meer nominaties voor Wim Pols samen met Thecla Rutting als Country Duo van het Jaar, en de mooiste countrysong “A Father and A Son” van Wim Pols gezongen door Thecla en Calyx is genomineerd.

En bovendien treedt Wim Pols op als presentator en het belooft een erg leuke en gezellige countrymuziek avond te worden met het “creme de la creme” van de Nederlandse countryartiesten!

Natuurlijk nog even terug naar Wim Pols en Thecla Rutting hier tezamen met The Country Trail Band bij de “Gemeenschap van Christus” in Zwaagwesteinde met de country gospelsong “One Day at A Time”. Luister en kijk ook nog even naar de andere opnames van Henk Peelen!

Gewoon even doorschakelen!

South Mountain - I Believe in Country Music

Speciaal op verzoek van Joke, Piet, Marjan en Els hier uit Lekkerkerk en omgeving nog even herinneringen ophalen aan de Canadese countrygroep “South Mountain” hier met de titelsong “I believe in country music” in Nederland uitgebracht door Continental Song City en ook nog de song “Love Bug” een “live” opname in juli 2003 in de Rattlesnake Saloon in Munchen.

Op zondagmiddag, 26 augustus traden zij op in Amicitia hier in Lekkerkerk en het was weer eens een leuke middag met stevige countrymuziek.

Herinneringen kunnen natuurlijk altijd worden opgehaald hier bij Country Music Round-up en voor u als lezer ook nog eens South Mountain en luister nog eens naar het fabuleuze gitaarwerk van Stev Pitico hier met de instrumental “Hot Wired”.

Gewoon even doorschakelen!

Rick Trevino - Seperate Ways

Dan de song “Seperate Ways” door Rick Trevino op dit moment nog als single te verkijgen, maar op 23 oktober verschijnt z’n nieuwe album The Whole Town Blue” uitgebracht door Warner Brothers Nashville.

Het belooft een mooi album te worden, want naast deze mooie country ballade ook nog via de stevige South Texas Swing “Better in Texas” en de sensuele bolero “Autumn Rose” naar Honky Tonker “Because of You”. Rick geeft u op z’n digitale ruimte alvast een klein voorsproefje van een aantal nieuwe songs op z’n nieuwe album “The Whole Town Blue”.

Gewoon even doorschakelen!

Maar U kunt ook nog de toekomstige countrytopper “Seperate Ways” van Trick Trevino in z’n geheel bekijken en beluisteren.

Gewoon even doorschakelen!

En we houden U natuurlijk op de hoogte.

Confederate railroad - Whiskey on Ice

Gelet op de tijd op naar onze stevige uitsmijter van vanavond. Er was ook nog een verzoek voor een song van de Mid-West country rock groep Heartsfield”, maar dat wordt uitgesteld naar een van de volgende uitzendingen en dus nu snel naar “Confederate railroad” hier met de song “Whiskey On Ice” ( and Women on Fire) van hun nieuwe album “Cheap Thrills” op 24 april van dit jaar uitgebracht door het label Shanachie.

Country Music Round-up, “The Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” . Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 met een heruitzending op de zaterdag van 12.00-13.00 via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & krimpen a.d. Lek).

Deze omroep is via de ether te beluisteren op de FM-frequentie 107.7 MHz en op 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek op de kabelkrant TV-kanaal 2.

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium.

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het email adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Sept. 11 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Sept. 15 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Byron Berline & Vince Gill *** Rose of Old Kentucky *** Sugar Hill Records

3. Ricky Skaggs & Tony Rice *** Memories of Mother & Dad *** Sugar Hill Records

4. Peter Rowan *** Sweetheart You Done Me Wrong *** Sugar Hill Records

5. Bill Monroe *** Times Changes Everything *** MCA Nashville

6. Bill Monroe *** I Wonder Where You Are Tonight *** MCA Nashville

7. Bill Monroe *** I Haven’t seen Mary in Years *** MCA Nashville

8. Cheryl Wheeler *** When Fall Comes to New England *** Philo

9. Grant Lee Phillips *** Me and This City *** Back Porch Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Colonel Hammond’s Four *** Adalida *** Multisound

12. Wim Pols & The Country Trail Band *** One Day at A Time *** LW Music

13. South Mountain *** Love Bug *** SM

14. South Mountain *** I Believe in Country Music *** Continental Record Service

15. Rick Trevino *** Separate Ways *** WB Nashville

16. Confederate Railroad *** Whiskey on Ice *** Shanachie

Be There Next Week! Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *