I Got Wise

Ralph Stanley with Dwight Yoakam, Bob Dyland and Laurie Lewis

Zaterdag, 1 september j.l. was ik bij de officiele presentatie van het album “Home is where my heart is” van de Goudse countrygroep “Change of Key”. Een heel leuke avond met voor de pauze een terugblik op de muzikale historie van de groep en na de pauze natuurlijk alle songs van hun nieuwe album.

Tijdens de pauze en na de voorstelling nog een leuk samenzijn van allemaal country-liefhebbers en daarbij ook nog het ophalen van herinneringen aan mooie muziek.

En daarom ben ik voor dit programma maar weer eens in het archief gedoken en gaan we zo direct van start met bluegrassmuziek door Ralph Stanley en een aantal bijzondere vrienden zoals Dwight Yoakam, Bob Dylan en Laurie Lewis.

Vervolgens muziek van Crosby Stills Nash & Young dit keer vertolkt door twee gelegenheidstrio’s n.l. Suzy Boguss, Alison Krauss en Kathy Mattea en ook nog Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt. Dan ook nog aandacht voor Solomon Burke “goes” Nashville.

Halverwege het programma nog

een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd een bijdrage van countryartiesten, die zijn genomineerd voor een Nederlandse countrymuziek onderscheiding!

Met dit keer Except-2 uit Delft en Annita Langereis met The Starbombers ook bekend onder de naam “The Barnstompers”.

Dan weer terug naar Amerika met King Wilkie, Gary Allan en treedt de groep Confederate Railroad op als uitsmijter van dit programma.

Ralph Stanly and Friends

We begonnen dit programma met de song “I got wise” door Dwight Yoakam & Ralph Stanley vervolgens de song “The Lonesome River” door Bob Dylan & Ralph Stanley en tenslotte “Old love letters “ of te wel “Oude liefdes brieven” door Laurie Lewis & Ralph Stanley allemaal samen met The Clinch Mountain Boys.

Songs, die staan op de schitterende album “Clinch Mountain Country” en die is uitgebracht door Rebel onder REB-5001 met in totaal zo’n 36 tracks, waarbij Ralph Stanley wordt bijgestaan door tal van gastspelers, zoals Marty Stuart, George Jones, Patty Loveless, Vince Gill, Alison Kraus, Ricky Skagss en in de laatste track dus met Laurie Lewis.

Laurie is zelf een eerste klas violiste en zangeres, die zich vooral bezig houdt met hedendaagse bluegrass muziek en trouwens ook regelmatig in Nederland optreedt. Laurie Lewis & The Right Hands, de volgende week zal ik eens een track van haar laatste album “The Golden West” in 2006 uitgebracht door Hightone laten horen.

De song “The Lonesome River” werd opgenomen op 30 november 1997 en het was de eerste keer sedert z’n album “Nashville Skyline” in 1969, dat Bob Dylan weer eens een opname maakte in Nashville.

Om in de stemming te komen kunt u alvast even kijken en luisteren naar een video-clip met Ralph Stanley samen met Ricky Skaggs en Vince Gill (Hi, Ralphie) en de Clinch Mountains Boys tijdens een optreden in The Grand Ole Opry met song “The Lonesome River”.

Gewoon even doorschakelen!

Dan nog even over “I got wise” met Dwight Yoakam, die u de vorige week in dit programma hoorde samen met Buck Owens.

Dwight is een echte vertolker van de Bakersfield en Honky Tonk Countrysound met oa. albums als Guitars, Cadillacs etc. ,Hillbilly DeLuxe.

In mei 1997 begonnen Ralph Stanley en The Clinch Mountain Boys met een serie opnames, die werden gehouden in Nashville Tennessee.

De bedoeling van Ralph was om een album op te maken met een aantal van zijn favoriete collega musici. Een dergelijk project opgenomen in 1992 had het succesvolle album “Saturday Night, Sunday Morning” opgeleverd. “Clinch Mountain Country” werd opgenomen over een periode van 8 maanden en het resultaat daarvan is zo’n 36 tracks met schitterende bluegrass songs.

Zo’n 30 zangers en zangeressen met een breed spectrum van muzikale genre zoals folk, country, gospel, bluegrass en rock hielpen graag mee om dit album “Clinch Mountain Country” tot werkelijkheid te maken. Het eind resultaat is dan ook een dubbel CD bestemd voor de geschiedenis van bluegrass.

Teach Your Children - Suzy Boguss, Alison Krauss & Kathy Mattea

Zoals aangekondigd is het vervolgens tijd voor herinneringen aan CSNY met de bekende CSN song “Teach Your Children Well”, maar nu in een vertolking door drie country zangvogels n.l. Suzy Boguss, Alison Krauss en Kathy Mattea.

Deze song staat op het album “Red Hot + Country” in 1994 uitgebracht door Mercury records. De baten van dit album kwamen ten goede aan het onderzoek naar AIDS en een speciaal opvoedingsproject voor kleine landelijke gemeenten in de V.S.

De toepasselijke song “Teach Your Children” werd tijdens de 37ste Jaarlijkse Grammy Award Festival genomineerd voor de Award “Best Country Vocal Collaboration”.

Hoe klonk dat ook al weer? Eerst even terug in de tijd met Crosby Stills & Nash in 1977!

Gewoon even doorschakelen!

Trio II Tiara - Dolly Parton, Emmylou Harris and Linda Ronstadt

Dan “After The Gold Rush” door drie andere nachtegalen van de countrymuziek n.l. Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt hier met de song, in de jaren ‘60 ooit geschreven en bekend geworden door Neil Young.

Jawel, jawel, tijd voor de originele versie door Neil Young.

Gewoon even doorschakelen!

De versie van de drie vermelde dames staat op het album Trio II, dat in 1998 werd uitgebracht door Elektra.

Het album was een vervolg op het succesvolle album “Trio”, dat in 1987 werd uitgebracht op LP door Warner Bros, maar natuurlijk ook al heel snel op CD verscheen.

Door drukke agenda’s van deze Opry Diva’s hebben de opname’s van de Trio II vijf jaar in beslag genomen en in 1998 was er weer sprake van een echte Diamant of misschien beter gezegd drie diamanten in een Trio II Tiara.

Dit album heeft echter iets meer inbreng van Dolly Parton en dat komt natuurlijk ook door haar stem.

Zowel Linda als Emmylou vertolken een aantal songs als lead-zangeres, maar met Dolly als achtergrond zangeres zeer herkenbaar aanwezig

Vervolgens heb ik nog een video-clipgevonden van de superzangvogel, Dolly Parton samen met nog twee mooie “Birdies”n.l. Alison Krauss en Suzanne Cox.

Het kan weer niet op. Gewoon even doorschakelen!

Solomon Burke and Patty Loveless - You're The Kind of Trouble

En dan is het nu tijd voor nog een bijzondere artiest n.l. Solomon Burke van huis uit een Rhythm & Blues zanger/schrijver, die op bezoek gaat bij Buddy Miller in Nashville Tennessee voor het maken van een album met grote countrymuziek invloed.

Om te beginnen met de song “Valley of Tears” door Solomon Burke vocaal ondersteund door met name Gillian Welch, die deze song heeft geschreven, gevolgd door “You’re the kind of Trouble” door diezelfde Solomon maar nu samen met Patty Loveless.

Deze songs staan op het album “Nashville” van Solomon Burke vorig jaar september uitgebracht door Shout Factory.

Het album is opgenomen gedurende de periode van 28 maart tot en met 6 april 2006 in de studio in het huis van Buddy Miller in Nashville Tennessee.

Nou, dat was wel even een verrassing van Solomon Burke.

Vier jaar na zijn schitterende album “Don’t give up on Me” van 2002 en waarvoor hij ook nog een Grammy verkreeg, kwam Solomon in 2006 met een album opgenomen in Music City USA of te wel Nashville Tennessee.

Toch eigenlijk ook weer niet zo vreemd, want hij bracht in de jaren 60 een countrymuziek-smaakje aan in z’n Rhythm & Blues singles bij de platenmaatschappij Atlantic.

Buddy Miller, zanger/schrijver/gitarist en producer, ooit ook nog eens de lead-gitarist van Emmylou Harris Hot Band”, nodigde een aantal duet partners uit zoals Emmylou Harris, Dolly Parton, Patty Griffin en zoals bij deze songs nog Patty Loveless en ook nog Gillian Welch.

Ook muzikale talenten als Brady Blade, Byron House, Al Perkins, David Rawlings, Sam Bush, Buddy Miller zelf en nog vele andere hebben bijgedragen aan dit album.

En natuurlijk nog even kijken en luisteren naar een video-clip van Solomon Burke & Patty Loveless tijdens de opnames van de song “You’re The Kind of Trouble” in het huis van Buddy Miller.

Gewoon even doorschakelen, maar wel weer terugkomen, he!

Except-2 - Junction

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma en de komende weken staat de bijdrage geheel in het teken van de genomineerden voor de Dutch Country Awards, die

tijdens het Award Gala, zoals in de agenda reeds aangegeven op 16 september a.s. in de Lievekamp in Oss zullen worden toegekend.

En vanavond de akoestisch spelende groep Except-2 uit Delft met de titelsong van hun album “Petticoat Junction”.

Petticoat Junction was een TV-show uit de jaren 70 dat zich afspeelde in een schimmig hotel nabij een spoorlijn in Hooterville en waarbij de drie dochters regelmatig “waarschijnlijk naakt” zwommen in het bassin van de watertoren voor de stoomtrein en waarbij hun petticoats over de rand van het basin hingen.

Kunt u zich dat als lezer nog herinneren? Petticoat Junction hoe begon het ook al weer?

Gewoon even doorschakelen!

De groep Except-2 is genomineerd voor zowel “Akoestisch spelende groep” en als “Meest belovende groep” voor de Gerard de Vries Award”.

In deze weblog ook nog even een video-clip van Except-2 hier met de song “Petticoat Junction” tijdens een “live”optreden in de Haarhorst te Gorkum op 16 december 2006.

Gewoon even doorschakelen!

Annita Langereis and The Starbombers- The Honeymoon's over

Vervolgens “The Honeymoon’s Over” door Annita Langereis hier samen met The Starbombers. Deze song staat ook op haar album album “What good’ll do me” uitgebracht in 2002. The Starbombers treden trouwens ook op onder de naam “The Barnstompers” met muziek, die terug gaat naar de jaren 40 met Country-Boogie, Western Swing, Honky Tonk en Rockabilly muziek.

Sedert 2004 treden zij op als begeleidingsgroep “The Starbombers” met Annita Langereis. Zij is evenals vorig jaar genomineerd voor de countrymuziek onderscheiding “Country Zangeres van het Jaar”. De Barnstompers zijn trouwens eveneens genomineerd als “Akoestisch spelende groep”.

Don't Be Square! Be There!

Mocht u deze groep nog niet kennen dan heeft u hierbij de mogelijkheid om eens kennis te maken met andere soort countrymuziek door The Barnstompers hier met de song “I Changed My Mind” tijdens de 11e Rockabilly Rave van 21 tot en met 25 juni van dit jaar in Camber Sands, Sussex in Engeland. “Rockabilly Rave” het grootste “Rockabilly Festival” van Europa.

Gewoon even doorschakelen!

King Wilkie - Angeline

Dan weer terug naar Amerika met de Honky Tonker “Angeline” door de groep “King Wilkie”. Deze song staat op hun album “Low Country Suite” op 26 juni van dit jaar uitgebracht door Zoë Records,een afdeling van Rounder Records.

Nadat deze jonge groep een reputatie had opgebouwd als een bluegrassgroep, waar je rekening mee moest houden, besloot King Wilkie kennelijk, dat het tijd was om te bedenken of ze nog meer konden doen als opvolger van hun mooie blugrass album “Broke”.

Het antwoord is kort en bondig: Heel veel.

Een heel bijzonder akoestisch country album met niet alleen deze stevige Honky Tonker, maar ook mooie ballades zoals de song “Stone & Steel” , “Savannah” en het romantische “Captivator”of te wel “De Betoverde” de tevens laatste song van hun album “Low Country Suite” uitgebracht door Zoë Records.

Gewoon even doorschakelen dus!

Vervolgens de song “Watching Airplanes” door Gary Allen. Deze song is op dit moment alleen nog als single verkrijgbaar, maar het maakt ook deel uit van z’n album “Living Hard” dat op 23 oktober a.s. zal worden uitgebracht door MCA Nashville.

Gary Allan - Watching Airplanes

“Watching Airplanes” door Gary Allen is deze week door het internet en kabel countryradiostation Nashville FM gekozen voor “Smashplay” en daar doen wij hier bij Country Round-up natuurlijk graag aan mee! U kunt natuurlijk voor de smashplay gewoon even doorschakelen naar Nashville FM!

George Strait - Wrapped

Dan naar andere topper van deze periode George Strait met de song “Wrapped” of te wel “Ingepakt”, dat staat op z’n album “It Just Comes Natural” uitgebracht door MCA Records. Zeer de moeite waard om nog eens naar te luisteren en dat kan!

George Strait hier in een “slide-show” met de song “Wrapped”.

Gewoon even doorschakelen!

Confederate Railroad - Hard Livin'

Maar gelet op de tijd op naar onze stevige uitsmijter van vanavond “Confederate railroad” hier met de song “Hard Livin’ “ van hun album “Cheap Thrills” op 24 april van dit jaar uitgebracht door het label Sanachie.

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste video-clip van dit weblog bericht.

Confederate Railroad hier met de ballade song “When You Leave That Way, You Can Never Go Back” van hun album “Confederate Railroad’ uit 1992.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” , “The Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard “ met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek op de dinsdagavond van 19.00-20.00, terwijl het programma op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw wordt uitgezonden!

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten! Misschien wel uw favoriete countrysong?

info@el-okay-ranch.nl

Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mailadres, dat wordt vermeld bij de desbetreffende afbeelding!

Speelijst ” Country Music Round-up ” Datum: Sept. 4 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Sept. 8 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Ralph Stanley & Dwight Yoakam *** I Got Wise *** Rebel Records

3. Ralph Stanley & Bob Dylan *** The Lonesome River *** Rebel Records

4. Ralph Stanley & Laurie Lewis *** Old Love Letters *** Rebel Records

5. Suzy Boguss/Alison Krauss & Kathy Mattea *** Teach Your Children Well *** Mercury Records

6. Dolly Parton/Emmylou Harris/Linda Ronstadt *** After The Goldrush *** Elektra

7. Solomon Burke & Gillian Welch *** Valley of Tears *** Shout! Factory

8. Solomon Burke & Patty Loveless *** You’re The Kind of Trouble *** Shout! Factory

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

10. Except-2 *** Petticoat Junction *** Except-2

11. Annita Langereis & The Starbombers *** The Honeymoon’s Over *** DCMA

12. King Wilkie *** Angelina *** Zoe/Rounder Records

13. Gary Allan *** Watching Airplanes *** MCA Nashville

14. George Strait *** Wrapped *** MCA Records

15. Confederate Railroad *** Hard Livin’ *** Sanachie

Be There Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *