Dieselsmoke & Dangerous Curves!

Radio Truckrun op zaterdag, 22 september van 08.00-18.00

Waarschijnlijk heeft u al als inwoner de reclameborden zien staan met de tekst dan wel gelezen in Nederlek Nieuws, één van de streekbladen, dan wel de Vrolek Kabelkrant : Zaterdag, 22 september a.s. de 15e Truckrun door de Krimpener en Lopiker-waard! En om alvast een beetje in de stemming te komen in dit programma veel Amerikaanse “truckers” muziek met o.a. Red Simpson & Junior Brown, Marty Stuart en het gelegenheidsduo Del Reeves & Jim Lauderdale.

In ieder geval lekkere muziek speciaal voor de truckers en de liefhebbers.

Maar we starten dit programma natuurlijk zoals altijd met bluegrassmuziek maar wel in het teken van a.s. Truckrun met “Take Me Home, Country Roads” door The Country Gentlemen.

Halverwege

het programma nog een overzicht is van de countrymuziekevenementen in de regio met ook een telefonisch interview met de hr. Egbert van der Veen, de voorzitter van de Waardse Truckers, met meer bijzonderheden rond de a.s. truckrun.

Vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit “truckers” programma door Wim Pols en ook nog Frank Jansen samen met Calyx. Dan weer terug naar de Amerikaanse truckers met oa. Mark Chesnutt , de bekende “Giddy Up Go” Red Sovine en is Patricia Vonne met haar song “Mudpies & Gasoline” de stevige uitsmijtster van dit programma.

The Country Gentlemen - Take Me Home Country Roads

We begonnen het programma geheel in truckerstijl met de John Denver song “Country Roads” gevolgd door “I’ll break out” of te wel “Ik ga ontsnappen” door de “Country Gentlemen” tijdens een live optreden in Japan begin 1970 in 1988 door Rebel Records op CD uitgebracht met kenmerk Rebel CD –1104.

Als trouwe lezer van m’n weblog-berichten weet u natuurlijk ook, dat we snel even de originele uitvoering van John Denver willen horen met daarbij mooie beelden van “Country Roads”.

Gewoon even doorschakelen!

The Country Gentlemen bestonden toen uit Charlie Waller op gitaar, “Big” Bill Emerson op de banjo, Doyle Lawson op de mandoline en Bill Yates op de bass en zoals u heeft kunnen horen met schitterende samenzang.

De songs in de bluegrass en countrymuziek bevatten meestal een bijzonder verhaal en in dit geval gaat het over een gevangene, die de cipier alleen maar kent van z’n gestreepte gevangenispak en waarvan hij denkt, dat hij nooit meer vrij komt.

Maar muren en tralies kunnen een man, die droomt niet gevangen houden. Ze kunnen zijn lichaam ketenen, maar niet z’n geest. En daarom zal hij vannacht weer uitbreken en bij z’n vrouw zijn.

Vervolgens de song “Bringing Mary Home” over een chauffeur, die het diepbleke meisje Mary s’avonds een lift naar huis geeft en bij haar huis aangekomen blijkt ze niet meer op de achterbank van de auto te zitten.

Haar moeder vertelt de chauffeur, dat op die dag haar dochter 13 jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam en bedankt hem voor het naar huisbrengen van Mary en vertelt hem ook, dat hij de 13e chauffeur is, die haar naar huis brengt.

“Bringing Mary home” een zeer bijzonder 3 minuten verhaal, dat door Stephen King zou kunnen zijn geschreven.

IJzersterke verhalen op een schitterende manier vertolkt door de Country Gentlemen. Zo nu en dan drama’s van jewelste, maar op deze manier gespeeld en gezongen, kan het onmogelijk als een “smartlap” worden aangemerkt en zo, ja, wat dan nog!

Bovenvermelde songs staan dus op het album “Live in Japan”, een album om gewoon in je bezit te hebben en zo nu en dan thuis heerlijk te beluisteren.

Charlie Waller, die meer dan 47 jaar betrokken is geweest bij The Country Gentlemen, overleed op 18 augustus 2004, maar z’n zoon Randy, die toen ook al deel uitmaakte van de groep en is sedertdien leadzanger/gitarist van de huidige formatie. In 2006 waren zij nog voor divserse optredens in Nederland en o.a. ook aanwezig tijdens een straatfestival in Surhuisterveen op 26 en 27 mei.

De bluegrassmuziek enthousiast Henk Peelen was daar natuurlijk ook bij en van hem nog deze unieke video-clip met de song “Bringing Mary Home”.

Gewoon even doorschakelen!

Hank Snow - I'm Moving On

We gaan gewoon weer verder met in dit geval door The Singing Ranger, Hank Snow, met de toepasselijke song “I’m moving on”. Hank Snow, geboren op 9 mei 1914 in Brooklyn in de buurt van Liverpool Nova Scotia, wordt nog steeds beschouwd als Canadaas grootste country ster.

Hij overleed op 20 december 1999 in Madison Tennessee. Deze beroemde zanger/schrijver /gitarist, heeft niet alleen lange tijd aan de countrytop gestaan en ontzettend veel albums uitgebracht, maar was destijds ook nog eigenaar van twee radiostations, twee uitgeverijen. Mocht u ooit nog eens in de Candese provincie Nova Scotia komen, vergeet dan niet te gaan naar het “Hank Snow” museum, dat is gevestigd in het oude treinstation van Liverpool.

“I’m moving on” niet onderweg met een truck, maar met een stoomtrein. Deze song ook staat o.a. ook op z’n verzamelalbum “Snow Country” een verzamel album in 1992 uitgebracht door BMG Music.

Maar op een dag is er ook een “Last Ride” en daarom nog even Hank Snow in 1963.

Gewoon even doorschakelen!

A Musical Salute to the American Truck Driver

Vervolgens nog zo’n dramatisch verhaal vertolkt in de song “Nitro-Express”, dat u ooit eerder in het programma “Country Music Round-up” al heeft kunnen horen in een uitvoering van Bill Kirchen, maar vanavond door Red Simpson & Junior Brown. Deze song staat op het verzamelalbum Rig Rock DeLuxe in Amerika in 1996 uitgebracht door het toepasselijke label Diesel Only Records

Red Simpson uit Bakersfield Californie is bekend geworden door een reeks van trucksongs en albums zoals “Roll, Truck, Roll” , “The Man Behind The badge” en “I’m A truck” uitgebracht in de jaren ‘60 en ‘70 hier dus tezamen met Junior Brown.

Nitro-Express staat ook op het vermelde eerste album van Red Simpson “Roll, Truck, Roll”.

En van deze uitvoering bestaat er ook nog een video-clip en dus?

Gewoon even doorschakelen!

Junior Brown met z'n

Junior Brown, geboren op 12 juni 1952 in Kirksville Indiana, maar inmiddels al jaren zeer actief in de staat Texas, is niet alleen als zanger, maar zeer bekend om z’n fantastische gitaarspel op een zogenaamde “guit-steel”, een combinatie van een 6 snaren gitaar en de “steel”-tegenhanger. Dat betekent dus een gitaar met een dubbele nek en natuurlijk een bijzondere geluid. Hij heeft inmiddels ook al een aantal albums uitgebracht met een mix van country en rock & roll. Denkt u daar wil ik meer van horen dan heb ik nog het volgende advies. Junior Brown met z’n albums “12 Shades of Brown” en z’n meest recente “Live at the Continental Club: The Austin Experience” uit 2005.

We gaan weer naar een truckersverhaal “Miss Marie & The Bedford Blaze” nu door Marty Stuart gevolg door Diesel, Diesel, Diesel door Del Reeves samen met Jim Lauderdale met een song, die ook staat op het verzamelalbum Rig Rock DeLuxe in Europa ook uitgebracht door Continental Record Service, een distributiemaatschappij in Wageningen.

Jim Lauderdale & Del Reeves - The Other Sessions

Net als bij de song Nitro Express twee generaties countryzangers, want Del Reeves, countryzanger/schrijver was geboren in 1933 in Sparta North Carolina en overleden op 1 januari van dit jaar, terwijl Jim Lauderdale, ook uit North Carolina qua leeftijd z’n zoon had kunnen zijn, op dit moment zeer actief is met de bluegrass en countrymuziek. De song Diesel, Diesel, Diesel is geschreven door Del Reeves samen met Jim Lauderdale en staat ook op het “hard-core Honky Tonk” album “The Other Sessions” van Jim Lauderdale. Zeer de moeite waard!

Hier nog even terug naar 1965 met Del Reeves met de titelsong van z’n truckersalbum “The Girl on The Billboard”.

Gewoon even doorschakelen!

Alle songs gaan dus allemaal over trucks en de chauffeurs met hun avonturen op de snelweg.

Wie daar natuurlijk ook heel veel over weet is de voorzitter van de Waardse Truckers de heer Egbert van der Veen.

Vervolgens in het radioprogramma een interview met hem met natuurlijk veel informatie over de 15e editie van de Truckrun door de Krimpener en Lopikerwaard en natuurlijk de activiteiten van de samenwerkende lokale omroepen in de regio, die voor deze speciale dag hun normale programmering van 08.00 tot 18.00 opzij hebben geschoven voor deze “happening”.

Radio Truckrun niet alleen via de ether, dan wel kabel in de regio, maar “world wide”ook via het medium “internet”.

Het interview met de hr. Van der Veen kunt u nog beluisteren, waarbij nog wel de opmerking, dat voor de overdrachtsnelheid het gesprek aanzienlijk digitaal is gestript en gecomprimeerd en zoiets gaat weer ten koste van de kwaliteit.Interview hr. Egbert van der Veen

Gewoon even gebruikmaken van de aangebrachte link naar deze geluidsfile.

En natuurlijk na dit interview weer snel verder met een mooie toepasselijke trucksong n.l. “He’s rolling’ door Wim Pols & Calyx, de Nederlandse bijdrage aan deze speciale uitvoering van “Country Music Round-up”.

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met een instrumentele uitvoering van de A.P. Carter song “Keep on the Sunny Side” door Earl & Randy Scruggs samen met Doc Watson als achtergrondmuziek gingen we verder met nog een Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer door Frank Jansen hier ook samen met Calyx met de truckerssong “Wrong State of Mind”.

He's rolling - Wim Pols en Calyx

Zowel “Wrong state of mind” door Frank Jansen & Calyx” als de song “He’s rolling” door Wim Pols staan op hetzelfde album, dat speciaal is geschreven en gemaakt door Wim Pols c.s. voor de introductie van een nieuw versnellingsbak systeem in nieuwe vrachtauto’s van Nederlands fabrikaat uit het Zuiden des Lands.

Het album is niet in de handel te verkrijgen, maar in dit programma natuurlijk wel te beluisteren.

Speciaal voor dit programma gekozen, omdat op zaterdag, 22 september de “Waardse Truckers, weer met geestelijk en/of lichamelijk gehandicapten een mooie rit gaan maken ‘sochtends door de Krimpenerwaard en s’middags door de Lopikerwaard. Een groot aantal lokale radiostations, waaronder ook uw Radio Vrolek zal onder de naam “Radio Truckrun” op die dag vanaf 08.00 tot 18.00 verslag doen van deze speciale gebeurtenis.

Mark Chesnutt - Savin' the Honky Tonk

Terug naar Texas met een lekkere meezinger voor de chauffeurs en hun bijrijders en natuurlijk de luisteraars van dit programma met de titelsong van het album “Savin’ The Honky Tonk” door Mark Chesnutt in Europa uitgebracht door AGR Television Records.

Voor deze gelegenheid nog even Mark met de Paul Craft song “Brother Jukebox” , dat staat op z’n album Too Cold at Home in 1990 uitgebracht door MCA Records, maar ook op het album “Trucker’s Jukebox, Vol. 4” in 1996 uitgebracht door Universal Special Products

Gewoon even doorschakelen!

Red Sovine - Giddy Up Go

Ja, dat kan natuurlijk niet missen ook nog “Giddy Up Go” in de originele uitvoering door de schrijver/zanger Red Sovine. Het dramatische verhaal van een trucker, die na jaren heel toevallig z’n zoon weer onmoet door de naam van de truck “Giddy Up Go” . Zo’ n 40 jaar geleden, dus zo rond 1965 stond deze song op eerste plaats van het US Country overzicht.

De meeste luisteraars zullen zich ook nog wel de Nederlandse uitvoering hiervan door Cowboy Gerard de Vries herinneren of ook de hilarische uitvoering door Paul de Leeuw.

Hoe was het ook al weer? De tekst van Giddy Up Go, zoals door Paul de Leeuw gezongen kunt u nog even nalezen.

Gewoon even doorschakelen!

De originele uitvoering staat trouwens ook op het verzamelalbum van Red Sovine met de toepasselijke titel “Honky Tonks, Truckers & Tears” in 2005 uitgebracht door Ace Records Ltd. Een album met een aantal trucktoppers van die tijd zoals “Teddy Bear” , “Freightliner Fever”, “Woman behind the man behind the wheel” en “Phantom 309”.

Er bestaat nog een video-clip van Red Sovine met het dramatische “Truckers” verhaal “Phantom 309”.

Gewoon even doorschakelen!

Patricia Vonne - Mudpies & Gasoline

Gelet op de tijd op naar onze stevige country uitsmijter van vanavond Patricia Vonne hier met haar song “Mudpies & Gasoline”, dat staat op haar album Patricia Vonne uitgebracht door het Nederlandse label Corazong records.

Een video-clip met deze song kon ik even niet vinden, maar op de website van Patricia Vonne kunt u even via een sound-clip kennismaken met haar stevige rocker “Mudpies & Gasoline”, die staat op haar debuut album.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek (Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden! Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Sept. 18 ‘07 19.00 – 20.00 uur

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Country Gentlemen *** Country Roads *** Rebel Records

3. The Country Gentlemen *** Bringing Mary Home *** Rebel Records

4. The Country Gentlemen *** I’ll break out *** Rebel Records

5. Hank Snow *** I’m moving *** RCA/BMG Records

6. Red Simpson & Junior Brown *** Nitro Express *** Diesel Only Records

Be There Next Week! Same Time, Same Wavelength

7. Marty Stuart *** Miss Marie & The Bedford Blaze *** Diesel Only Records

8. Del Reeves & Jim Lauderdale *** Diesel, Diesel, Diesel *** Diesel Only Records

9. Interview hr. Egbert van der Veen,voorzitter van de Waardse Truckers, met informatie over de Truckrun op zaterdag, 22 sept. ‘07

10. Wim Pols & Calyx *** He’s Rolling *** D & J Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** Agendamuziek *** Mercury Records

12. Frank Jansen & Calyx *** Wrong State of Mind *** D & J Records

13. Mark Chesnutt *** Savin’ The Honky Tonk *** AGR Television Records

14. Red Sovine *** Giddy-Up Go *** Ace Records

15. Patricia Vonne *** Mudpies & Gasoline *** Corazong Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *