The Blue Side of Lonesome

John Prine and Mac Wiseman - I Forgot to Remember to Forget

In dit programma, zoals reeds in de kabelkrant in de gemeente Nederlek aangekondigd, ruim aandacht voor het album “Standard Songs for Average People” of te wel “ Bekende countryliedjes voor U en mij” van John Prine en Mac Wiseman. Maar we beginnen zoals altijd met de bluegrassmuziek en gaan we eens kennis maken met “Perfect Strangers”. Vervolgens naar de folk-muziek met een drietal tracks van het album “Feed your Babies Onions” (so you can find them in the dark) door “The Highwoods Stringband”

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met uit het Hoge Noorden Will Stevens gevolgd door het duo Ruud Hermans en Dick van Altena met een song van het album “Down at the Mill”.

Vervolgens terug naar de V.S. met Pam Tillis met een song van haar nieuwe album “Rhinestoned” gevolgd door Mark Chesnutt met vanavond Toby Keith als uitsmijter van dit programma.

Perfect Strangers - Sing me a Song

“Sing Me a Song” en “Roll on, John” door de “Perfect Strangers” of te wel de “Volmaakt Onbekenden” hier met twee songs van hun album met hun eigen naam in 2003 uitgebracht door Rebel Records.

“Volmaakt Onbekenden”, als groep misschien, maar de leden zijn helemaal niet onbekend.

De start van deze groep begon met de uitnodiging van een aantal musici door zanger/schrijver, violist en gitarist Chris Brashear eind jaren ‘90 voor het opnemen van z’n album “Wanderlust”

Chris Brashear - Wanderlust

Met Chris Brashear op gitaar, viool en leadzang, Bob Black op banjo, Jody Stecher op mandoline, viool en zang, Peter McLauglin op gitaar met zang, Ed Neff op viool en mandoline en tenslotte Laurie Lewis op de bas klikte het erg goed. Het album kreeg goede resencies en de groep besloot op dat moment om samen verder te gaan als “The Perfect Strangers”.

Laurie Lewis, ook wel de “Queen of the West Coast Bluegrass” genoemd, had natuurlijk ook al haar eigen groep “Laurie Lewis & Her Bluegrass Pals” en ging haar eigen weg.

Forrest Rose kwam vervolgens bij“The Perfect Strangers als basspeler.En dat de deelnemers in de bluegrass en countrymuziek wereld echt geen onbekenden waren mag blijken uit het feit, dat Peter Mc Laughlin in 1998 werd uitgeroepen tot “National Flatpicking Guitar Champion”.

Bob Black was enige tijd banjospeler bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys en had ook nog samengewerkt met gitarist Norman Blake en de bekende John Hartford.

Multi-instrumentalist Jody Stecher zeer bekend in de bluegrass en old-time music wereld samen met z’n vrouw Kate Brislin met een groot aantal schitterende albums en basspeler Fred Forrest speelde o.a. bij Bill Monroe, David Olney, Kenney Baker.

Een groep doorgewinterde veteranen als “Perfect Strangers” op een mooi album met een aantal songs geschreven door Chris Brashear, een aantal traditionals en bijzondere verhalen van o.a. Utah Phillips in 2003 uitgebracht door Rebel Records.

The Highwoods String Band - You ain't talking to me

Nu naar nog zo’n bijzonder album “Feed your Babies Onions” van “The Highwoods String Band” hier met de song “You Ain’t Talking to Me” gevolgd door de leuke instrumentale rag “Ankle Pig Rag” en hun vertolking van de traditional “My Dixie Darling” . Zo’n 14 dagen geleden nog in Country Music Round-up de laatst vermelde song door Bill Clifton.

Het verzamel album “ Feed you babies onions” (so you can find them in the dark) “Fat city Favorites” in 1994 door Rounder op CD uitgebracht met kenmerk CD 11569.

Deze groep uit de begin jaren 70 zeer actief in de straten van de staat Californie, maar al snel verkast naar Ithaca in de staat New York was gedurende 6 jaar zeer actief en bestond toen uit Mac Benford op banjo , Walt Koken hier op viool, Bob Potts ook op viool, Doug Dorschug op gitaar en Jenny Cleland op de staande bas. Met uitzondering van Bob Potts zingen ze ook allemaal.

Een album samengesteld uit een aantal LP’s uit de jaren 70 met 23 tracks met bijzondere “old timey” songs en instrumentals. Stringband muziek het woord zegt het al snaarinstrumenten met de nadruk op violen, de melodie en ritme met een ondergeschikte rol voor de zang en vooral populair gedurende de jaren ‘20, maar die in de jaren ‘30 enigzins op de achtergrond geraakte bij de opkomst van countrysterren als Jimmie Rodgers en de Carter Family.

Stringband muziek uit het Appalachie-gebergte op een schitterende wijze teruggebracht door The Highwoods String Band.

Een meeste groepsleden zoals Mac Benford, Bob Potts, Doug Dorschug en Walt Koken zijn nog steeds zeer actief in de folk-muziek met nog regelmatig optredens in de staat New York en lesgeven in de muziek.

The Highwoods String Band

Er vindt trouwens in de eerste week van augustus nog jaarlijks het “Apalachian String Band Festival” plaats in Camp Washington-Carver in Clifftop, West Virginia . Een schitterend “folk” -festival met zo’n 3000 musici en liefhebbers van deze muziek uit verschillende landen en de andere staten van de V.S.

John Prine and Mac Wiseman - The Blue Side of Lonesome

Dan zo als reeds aangekondigd ruim aandacht voor het album “Standard songs for Average People” van John Prine en Mac Wiseman om te beginnen met “I forgot to remember to forget” gevolgd door “Pistol Packin’ Mamma” en “The Blue Side of Lonesome”.

John Prine & Mac Wiseman hier songs van hun album “Standard Songs for Average People” op 24 april van dit jaar uitgebracht door het label Oh Boy, die overigens eigendom is van John Prine

De titel van het album vertelt het verhaal goed “Standard Songs for Average People” of te wel “ De bekende songs voor U en mij”. Een album met 14 country klassiekers vertolkt door de eerbiedwaardige zanger/schrijver John Prine en de bluegrass balladenzanger Mac Wiseman. Voor meer informatie gewoon even de link gebruiken naar de website van John Prine!

John Prine, geboren op 10 oktober 1946 in Maywood Illinois, wiens songs flirtte met alles tussen folk en rockabilly tot recht toe rechtaan countrymuziek heeft nooit over een klassiek heldere stem beschikt, maar weet uitstekend de emotie in de tekst over te brengen ook al schreef hij niet alle songs van dit album.

En wat John Prine misschien mist in vokale glans, wordt gemakkelijk door Mac Wiseman aangevuld.

De stem van Mac Wiseman, geboren op 23 mei 1925 in Crimora Virginia dus inmiddels bijna 82 jaar, mag dan inmiddels met de jaren wat stroever zijn geworden, maar hij kan nog steeds op een overtuigende manier de tranentrekkers vertolken en waarbij zijn zang in de up-tempo songs van dit album je zullen plezieren.

En ja de songs van dit album, een aantal hiervan zijn zeker standaard songs geworden, waaronder dus deze “The Blue Side of Lonesome” en “I forgot to remember to forget” ook ooit nog vertolkt door en een “hit” van Elvis Presley, het bijzondere “Bill Anderson” verhaal van “Saginaw, Michigan”.

U kunt nog even een video-clip bekijken en beluisteren met klein gedeelte van het interview van Mac Wiseman en John Prine over hun album “Standard Songs for Average People” door Cowboy Jack Clement en Alamo Jones uitgezonden via Sirius Satellite Radio. Gewoon even doorschakelen!

John Prine en Mac Wiseman worden bijgestaan door meer dan uitstekende musici alsTim O’Brien op banjo, Stuart Duncan op viool, Ronnie McCoury op mandoline, Lloyd Green op pedal steel, Mike Bub op de bas, Joey Miskulin op accordion met vokale ondersteuning door o.a. The Carol Lee Singers en Lester Armistead

Will Stevens - Last Day of Forever

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymuziek bijdrage aan dit programma met als eerste Will Stevens uit Stadskanaal met de song “Last Day of Forever”.

Will Stevens hier met een song van z’n Engels-talige album “ I’m in the Mood”’ in 2003 uitgebracht door Maura Music. Will Stevens speelde 18 jaar langs als drummer/zanger in diverse orkesten w.o. “The Musical Sounds” met Henk Wijngaard, die trouwens op 5 mei zal optreden tijdens de Nederlandse avond in Amicitia hier in Lekkerkerk.

Maar Will Stevens is de countrymuziek kant opgegaan en heeft inmiddels ook 3 albums met countrysongs in de Groningse taal uitgebracht. Voor meer informatie gewoon even doorschakelen naar de website van Will Stevens!

Down at the Mill - Don Quixote

Vervolgens “Don Quixote” ooit geschreven door Gordon Lightfoot, maar hier gezongen en gespeeld door Dick van Altena en Ruud Hermans. En zoals waarschijnlijk nog wel weet uit het verleden. Don Quixote de Man van La Mancha vocht met z’n knecht Sancho Panzo tegen windmolens. Deze twee liedjes staan op een CD project uitgebracht ter gelegenheid van ‘Het Jaar van de Molens’.

Ruud Hermans en Dick van Altena hebben 14 liedjes met en over molens opgenomen. Niet alleen bestaande liedjes zoals ‘Daar bij de Molen’, ‘Een muis in een molen in mooi Amsterdam’ en ‘Bij de watermolen’, maar ook nieuwe liedjes zoals ‘Draai maar door’, ’60 Eindjes’ en ‘Naer haer waeyen’.

Er zijn twee CD’s gemaakt: één met alle liedjes in het Nederlands en één met alle liedjes in het Engels. De Engelse CD heet ‘Down at the Mill”. De CD’s zijn verkrijgbaar bij verschillende molens in het land, bij sommige platenwinkels, bij de artiesten en via de uitgever ‘VAROS Productions’. U kunt natuurlijk even gebruiken van de “link” naar de website van Varos Productions.

Pam Tillis - Rhinestoned

Dan weer terug naar Amerika met “Band in the Window” door Pam Tillis hier met een song, die staat op haar nieuwste album “Rhinestoned” midden vorige maand uitgebracht door Stellar Cat.

Deze song is geschreven door de Canadese zangeres/schrijfster Lisa Brokop.

11 mooie countrysongs geschreven door de beste Nashville tekstschrijvers, waaronder ook Jon Randall en Jim McBride, op een uistekende countrymanier gezongen door Pam Tillis.

En natuurlijk kunt U nog een video-clip van Pam Tillis met haar vertolking van de “Lisa Brokop” song “Band in the Window” , die staat op haar album “Rhinestoned”, bekijken. Gewoon even doorschakelen!

Mark Chesnutt - Dreaming my Dreams with You

Vervolgens de schitterende ballade “Dreaming my Dreams with You” door Mark Chesnutt hier met een song van z’n album “Heard it in a Lovesong” eind vorig jaar in Europa uitgebracht door AGR-Television Records.

Songs met covers van o.a. de Marshall Tucker Band, Waylon Jennings en Hank Wliiams.

In ieder geval een album met 10 mooie hedendaagse Honky Tonk songs. Zeer aanbevelenswaardig.

Mark Chesnutt met deze maand weer tal van optredens in o.a. Kansas, Georgia en 18 mei a.s. in San Antonio in de Cowboys Dance Hall en de 19e mei in de bekende Billy Bob’s in Fort Worth, Texas. Niet helemaal naast de deur en dus voor U als lezer en luisteraar nog even een video-clip van Mark Chesnutt met de titelsong van z’n album “Almost Goodbye” in 1993 uitgebracht via MCA. Gewoon even doorschakelen!

Toby Keith - Show Daddy Dog 12 juni a.s. verkrijgbaar!

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter Toby Keith met de song “High Maintenance Woman”. Deze song is op dit moment uitsluitend als single uitgebracht, maar op 12 juni wordt officieel z’n nieuwe album “Show Dog Daddy” uitgebracht en daarop staat natuurlijk ook deze song. Er is een leuke en grappige video-clip van deze song met Toby Keith beschikbaar! Gewoon even doorschakelen.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek te beluisteren via de lokale omroep Vrolek van de gemeente Nederlek op 107.7 MHz via de ether, 105.9 MHz via het lokale kabelsysteem en als achtergrondmuziek op het TV- kabelkrant kanaal 2.

Vindt U het programma leuk? Vertel het ue buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan van de gelegenheid gebruik en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Gebruik daarvoor het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: mei 1 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op mei 5 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Perfect Strangers *** Sing Me a Song *** Rebel Records

3. Perfect Strangers *** Roll on, John *** Rebel Records

4. The Highwoods String Band *** You Ain’t Talking to Me *** Rounder Records

5. The Highwoods String Band *** Pig Ankle Rag *** Rounder Records

6. The Highwoods String Band *** My Dixie Darling *** Rounder Records

7. John Prine & Mac Wiseman *** I Forgot to Remember to Forget *** Oh Boy

8. John Prine & Mac Wiseman *** Pistol Packin’ Mamma *** Oh Boy

9. John Prine & Mac Wiseman *** The Blue Side of Lonesome *** Oh Boy

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Will Stevens *** Last Day of Forever *** Maura Music

12. Ruud Hermans & Dick van Altena *** Don Quixote *** Varos Productions

13. Pam Tillis *** Band in the Window *** Stellar Cat

14. Mark Chesnutt *** Dreaming my Dreams with You *** AGR-Television Records

15. Toby Keith *** High Maintenance Woman *** Show Dog

Don't be Square! Be there! Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *