On & On

The Kentucky Colonels- l. to r. Roland -Roger Bush-Clarence-Bobby Slone and Billy Ray Latham

In dit programma ruim aandacht voor de bluegrassgroep “The Kentucky Colonels”, want 23 april was de verjaardag van Roland White samen met o.a. z’n broer Clarence White, oprichter van deze groep.

Vervolgens nog verder terug in de tijd naar 1968 met een “live” optreden van Vern Williams en Ray Park samen met Herb Pedersen, die op 27 april een verjaardagsfeestje heeft.

Vervolgens aandacht voor een bijzondere samenwerking van Ricky Skaggs en Bruce Hornsby met twee songs van hun album, dat 20 maart van dit jaar werd uitgebracht door Legacy.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met de Goudse country groep “Change of Key” en ook nog Sandra Mooy.

Vervolgens weer terug naar de overkant van de Oceaan met Trent Tomlinson gevolgd door twee Texanen n.l. Kenny Rogers samen met Don Henley met vanavond schrijfster/zangeres Amy Dalley als uitsmijtster van dit programma.

The Kentucky Colonels

U hoorde achtereenvolgens “On and On” , de bluegrass gospel “To the home above” dan “Hardhearted” en als laatste “I’m waiting to hear you call me darlin’ ” door de The Kentucky Colonels samen met Byron Berline en Roger Bush tijdens een muziek feestje onder vrienden in het huis van Clarence White, de oprichter, gitarist en zanger van deze bluegrass groep op 12 januari 1971 in Topanga Canyon en dat ligt even ten noordwesten van Los Angeles in Californie.

“Kentucky Colonels” nog eens een keer in hun oorspronkelijke bezetting met Clarence White, een virtuoos op de gitaar, z’n broer Roland op de mandoline, Roger Bush op de staande bas, Leroy (Mack) McNees dobro, Billy Ray Latham op banjo en ook nog gastspeler Byron Berline op viool.

Zoals reeds aangegeven unieke opname’s van avondje thuis bij Clarence White op 12 januari 1971 met vrienden onder elkaar weer eens bijeen, nadat ze al een aantal jaren elk hun eigen gang waren gegaan. Het verhaal begint begin jaren 50 bij de familie White, toen bestaande uit Roland, Eric, Clarence en zus Joann White, die samen de bluegrass groep “The Kentucky Colonels” vormden.

The White Brothers - l.to r. Roland, Eric and Clarence White

Toen hun zus de groep verliet gingen zij verder onder de illustere naam “ The Three Little Country Boys”. Ze waren “so wie so” al klein van stuk. Later veranderden ze de naam in “The White Brothers”, dat was in de periode, dat hun vader “Eric” zo nu en dan ook meespeelde op de “harmonica”.

Toen hun broer Eric ging trouwen kwam Roger Bush voor hem in de plaats. Roland White moest vervolgens ook nog eens in dienst en toen hij zo rond 1963 terugkeerde en kwam ook Bobby Sloane als violist bij de groep.

De naam werd toen weer gewijzigd naar The Kentucky Colonels. En onder deze naam bleef de groep zo’n 10 jaar bij elkaar. In juli 1973 werden Roland en Clarence tijdens het inladen van hun muziekinstrumenten aangereden door een auto, waarbij Clarence verongelukte. Roland is nog steeds zeer actief in de bluegrass en countrymuziek, waaronder nog zeer recent met z’n bijdrage aan het nieuwe album van Ry Cooder “My Name is Buddy”. Roland speelt ook nog in z’n groep “The Roland White Band”.

Vern & Ray with Herb Pedersen - 20 Second Rag

Dan nu aandacht voor Herb Pedersen hier samen met Vern Williams & Ray Park : 20 Second Rag gevolgd door de bekende Jimmie Rodgers song “Muleskinner Blues” ook bekend onder de titel “Blue Yodel No. 8” .

Deze songs staan op het album “Vern & Ray with Herb Pedersen San Francisco -1968” vorig jaar uitgebracht door Arhoolie Productions.

14 dagen geleden heeft u in dit programma al een aantal songs van het album “Bluegrass from the Gold Country” van de “The Vern Williams Band” uit 1980/1981 kunnen beluisteren, maar vanavond dus nog verder terug in de tijd naar 1968 met een toen zeer jeugdige, maar latentvolle banjospeler, Herb Pedersen op 22-jarige leeftijd. Herb zag het helemaal zitten. Een kans om samen te werken met twee ervaren bluegrassmusici in de “Bay Area” in Californie liet je niet onbenut.

Vern Williams en Ray Park kwamen allebei uit Arkansas voordat zij met hun muziek opvielen in de omgeving van Berkeley Cal., de geboorteplaats van Herb Pedersen.

De families van Williams en Park waren helemaal doortrokken met de traditie van landelijke countrymuziek met veel broers, zusters, tantes en ooms, die voornamelijk snaar instrumenten bespeelden voor gebruik binnen de familie.

Herb Pedersen - Southwest

Herb Pedersen bleef een aantal jaren spelen bij Vern & Ray aan de westkust van de V.S, maar ze brachten ook nog een korte periode door in Nashville Tennessee om daar werk te vinden. Ze speelden in en rondom het Nashville gebied en hadden ook nog een regelmatig optreden in de vroege ochtend show van “Smilin’ Eddie Hill van 5 uur s’morgens tot 9 uur op Channel 5 van het station WLAC.

Maar bluegrass musici hadden in die tijd veel concurrentie van de Britse Pop erg moeilijk om financieel rond te komen en in 1967 gingen ze weer terug naar Californie. In dit programma een Herb Pedersen uit de begin periode van z’n muzikale carriere in 1968 met een “live” optreden op het “San Fransisco State College” als een onderdeel van een jaarlijks folkfestival. Herb Pedersen hier dus op de banjo, Ray Williams op de mandoline, Ray Park op gitaar en tenslotte Howard Courtney op de staande bas.

Ricky Skaggs & Bruce Hornsby - Mandolin Rain

Dan nu naar het heden met een samenwerking van Ricky Skaggs en Bruce Hornsby met de song “Mandoline Rain” gevolgd door “Super Freak” door Ricky Skaggs & Bruce Hornsby met twee songs van hun album met hun naam dus “Ricky Skaggs & Bruce Hornsby op 20 maart van dit jaar uitgebracht door Legacy.

“Virginia Cool” ontmoet “Kentucky Thunder” in een samenwerking van zanger/pianist Bruce Hornsby en de “multi-instrumentalist en zanger Ricky Skaggs, die in hun album de grenzen van de bluegrass verleggen.

Zij worden op dit album nog bijgestaan door o.a. Jerry Douglas op dobro, Stuart Duncan op viool, Gordon Kennedy op gitaar en resonator, Cody Kilby op banjo evenals Jim Mills, Sonny Emory op drums en Mark Fain op de bas en ook nog vokale ondersteuning door John Anderson bij de song “Super Freak”, een spetterende bluegrassfinale van een bijzonder album.

En natuurlijk kun je vuurwerk verwachten als twee Grammy Award winnaars samen gaan spelen en vanuit hun eigen invalshoek en achtergrond de avontuurlijke Americana muziek vertalen mede met de hulp van de leden van Kentucky Thunder, de begeleidingsgroep van Ricky Skaggs.

Bluegrassmuziek met zang en de piano van Bruce Hornsby tezamen met instrumenten als banjo, mandoline, viool, gitaar, bas, dobro etc . Een boeiende mix “Ricky Skaggs & Bruce Hornsby” uitgebracht door Legacy.

Inmiddels staat dit album op de nr. 1 plaats van de Amerikaanse bluegrass muziekoverzichten.

Change of Key

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse country bijdrage aan dit programma met als eerste de Goudse countrygroep Change of Key met hun song “She can hardly wait” .

De Goudse countrymuziek groep “Change of Key” misschien op dit moment nog beter bekend als Mary Kee Country Company, die binnenkort bij het verschijnen van hun nieuwe album de naam van de groep offcieel zullen gaan wijzigen in “Change of Key” . Op zaterdag 1 september a.s. vindt de presentatie van hun nieuwe album plaats. Voor meer informatie even deze “link” gebruiken!

Marijke, de muzikale countrymotor van de groep op keyboard en of digitale piano, Joop, de snaren man op banjo, dobro en lap-steel en tenslotte Danielle, die sinds 2002 bij de groep rhythm gitaar en mandoline voor haar rekening neemt en alle drie zingen ze natuurlijk

Sandra Mooy - Today I started loving you again

Vervolgens “Today I started loving you again” een Merle haggard song hier vertolkt door Sandra Mooy met een song, die staat op haar album “On my way to You” , dat vorig jaar werd uitgebracht via het label Nash Music.

In 2003 won zij de prestigieuze SCPO Award Show in Oss. Ze sleepte 2 Awards in de wacht: eerste in de categorie ‘solisten’ en beste ‘overall artiest’. Vanaf 2003 verscheen ze ook jaarlijks op de DCMA/Country Gazette nominatielijst van ‘Beste Zangeres’. En natuurlijk kunt via deze weblog nog even doorschakelen naar een video-clip van Sandra met haar song “Don’t move, die ook staat op haar album “On my way to You”. Gewoon even de “link” gebruiken!

Op zondag, 16 september a.s. vindt de Dutch Country Award Gala 2007 plaats in theater De Lievekamp in Oss en U kunt als countrymuziekliefhebber mede bepalen wie volgens U de beste countryprestatie van dit jaar heeft geleverd. Gewoon even naar de website van de DCMA of anders het countrymuziekmaandblad Country Gazette om te vernemen op welke wijze U kunt meedoen aan deze verkiezing. Heel gemakkelijk gewoon even doorschakelen naar hun website! U kunt daarvoor natuurlijk gebruikmaken van de “link” in de linker kolom van m’n weblog

Trent Tomlinson - Just might have her radio on.

Op dinsdagavond en zaterdag, 28 april te beluisteren in dit programma “Country Music Round-up “ a.s. vrijdagavond, 27 april a.s. met dezelfde song in The Grand Ole Opry in Nashville Tennessee. Gewoon even naar de website van Trent voor meer informatie.

Op naar de country-rocker Trent Tomlinson met “Just might have her radio on” een song van z’n debuut album “Country is my rock” vorig jaar uitgebracht door Lyric Street.

Is deze song nog een mooie rustige countryballade de titelsong van z’n album doet alle eer aan. U kunt nog even een video-clip van Trent met de laatstvermelde song bekijken en beluisteren. Gewoon even doorschakelen!

Kenny Rogers feat. Don Henley - Calling Me

Vervolgens de song“Calling me” door de bekende Kenny Rogers hier vokaal bijgestaan door inmiddels 60-jarige Texaan Don Henley, drummer en een van de zangers en schrijvers van de bekende rockgroep “The Eagles” .

Deze song staat trouwens op het album “Water & Bridges” in 2006 uitgebracht door Capitol Records.

Kenny Rogers - The Gambler

Kenny Rogers uit Houston Texas is trouwens met z’n 69 jarige leeftijd ook niet meer de jongste, maar sommige countryzangers zoals Willie Nelson, Merle Haggard, George Jones lijken bijna onverslijtbaar. Ook van Kenny Rogers is er nog een leuke video-clip met de song “The Gambler”. Maak even gebruik van deze “link”.

Amy Dalley - Good Kind of Crazy

En dan is het nu tijd voor onze uitsmijtster Amy Dalley als countryzangeres/schrijfster van een aantal bekende countrysongs hier met haar single “Good kind of Crazy” uitgebracht door Curb records.

Ammy Dalley kunt U nog beluisteren via de website van myspace met o.a. “Good Kind of Crazy” op dit moment nog uitsluitend als single uitgebracht door Curb Records. Gewoon even doorschakelen.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden via de lokale omroep van de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek) op 107.7 MHz via de ether, op 105.9 MHz via het plaatselijk kabelsysteem en als achtergrondmuziek op het informatie TV-kanaal 2.

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan! Gewoon even gebruik maken van dit medium en uw verzoek even doorgeven!

info@el-okay-ranch.nl

Daarvoor kunt U gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de afbeelding.

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Apr. 24 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 28 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. The Kentucky Colonels *** On & On + To the Home Above *** Leroy “Mac” McNees Tapes

3. The Kentucky Colonels *** Hardhearted Heartbreaker *** I’m waiting to hear you call me Darlin’ *** Leroy “Mac” McNees Tapes

4. Vern & Ray with Herb Pedersen *** 20 Second Rag + Muleskinner Blues *** Arhoolie Productions

5. Vern & Ray with Herb Pedersen *** Sweet Fern *** Arhoolie Productions

6. Ricky Skaggs and Bruce Hornsby *** Mandolin Rain *** Legacy

7. Ricky Skaggs and Bruce Hornsby *** Super Freak *** Legacy

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

9. Change of Key *** She can hardly wait *** Change of Key

10. Sandra Mooy *** Today I started loving You again *** Nash Music

11. Trent Tomlinson *** Just might have her Radio on *** Lyric Street

12. Kenny Rogers feat. Don Henley *** Calling me *** Capitol Records

13. Amy Dalley *** Good Kind of Crazy *** Curb Records

Be there next week! Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *