Seven Sisters – A Kentucky Portrait

The Crooked Jades - Letter Edged in Black

In dit programma weer eens aandacht voor de “old-time” countrymuziek, maar dan wel in een hedendaagse vertolking door “The Crooked Jades” met een aantal tracks van hun album “ Seven Sisters”. Maar zoals altijd beginnen we met bluegrassmuziek dit keer door “The Osborne Brothers” tijdens een “live” optreden op zondag, 30 juli 1989 in Streekermoor in Duitsland. Vervolgens akoestische country-folk door het gelegenheids duo Norman Blake en Larry Rice en ook nog Chris Brashear samen met Peter McLaughlin.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma door Stef White en Kersten de Ligny gevolgd door de huidige countrymuziekgroep van het Jaar “Cash on Delivery” met een song van hun nieuwe album “Echoes of Leaving”

Vervolgens weer terug naar de overkant van de “Grote Plas” met Texaanse Miranda Lambert gevolgd door Lee Brice met vanavond Ty England als uitsmijter van dit programma.

The Osborne Brothers - Fire on the Mountain

Het programma werd begonnen met een “live” optreden van The Osborne Brothers op 30 juli 1989 in Streekermoor en dat ligt in de buurt van Oldenburg Duitsland met de openings-instrumental “Fire on the mountain” gevolgd door “Walkin’ the Floor over you” en de lofzang op de staat “Kentucky”. Heel bijzonder, want dat de muziek van dit optreden was opgenomen, was jarenlang onbekend, totdat de eigenaar Tom Riggs van Pinecastle Records in 2004 werd benaderd met de mededeling , dat de orginele tapes nog bewaard waren gebleven.

Om een lang verhaal kort te maken de opnames werd aangekocht en vervolgens was er een enorm karwei op de kwaliteit van de opname’s op te poetsen, het zogenaamde “remasteren”. Met de hulp van heel veel uitstekende technici, waaronder ook nog Pieter Groenveld van Strictly Country Records , de violisten Charlie Cushman en Glen Duncan tezamen met Sonny Osborne, is er een schitterend album opgeleverd door Pinecastle Records.

Het album met de titel “The Osborne Brothers “live” in Germany bestaande uit twee CD’s en waarvan ook nog een DVD bestaat, is begin april 2007 uitgebracht. En hoe mooi een “live” optreden met The Osborne Brothers kan zijn, kunt U zelf nog constateren door even door te schakelen naar een “live” optreden van hen in The Grand Ole Opry in 1994 met de song “Midnight Flyer”. Even deze link gebruiken!

Bobby on mandoline and Sonny on the banjo

Het verhaal van The Osborne Brothers begint in Hyden, Kentucky tijdens de eind jaren 40 met Bobby, die o.a. speelde bij de Lonesome Pine Fiddlers en ook nog even een duo vormde met Jimmy Martin. Sonny speelde tijdens de militaire dienst van z’n broer bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys. Toen Bobby weer terugkwam, gingen ze samen verder als “The Osborne Brothers” met in 1989 hun sterkste samenstelling met Terry Eldredge op gitaar met leadzang, Terry Smith op akoestische bas met eveneens lead zang(inmiddels alle twee bij The Grascals), Steve Thomas op viool, Bobby Osborne op mandoline en viool met leadzang en tenslotte Sonny Osborne op de banjo en allemaal met achtergrondzang.

Sonny Osborne (69)uit Hendersonville Tennessee, die z’n eigen banjo bouwde, is inmiddels met pensioen gegaan en treedt dus niet meer op, maar z’n broer Bobby Osborne(1931) zeer duidelijk te herkennen aan z’n zeer grote hoed is vervolgens weer aan de slag gegaan met z’n groep “The Rocky Top Express” en heeft in februari 2006 via Rounder nog het album “Try a little Kindness’” uitgebracht.

Norman Blake and Tony Rice - It's Raining Here this Morning

Na ruim zes weken van droogte heel bijzonder maar wel heel toepasselijk “It’s raining here this morning” door Norman Blake & Tony Rice. Deze song staat op het album Norman Blake and Tony Rice 2 in 1990 uitgebracht door Rounder Records.

Norman en Tony worden bij een aantal instrumentals, zoals Lost Indian, Blackberry Blossom en Salt Creek trouwens nog bijgestaan door nog zo’n geweldenaar op gitaar n.l. Doc Watson en vervolgens ook nog assistentie van de vrouw van Norman, Nancy Blake op cello en mandoline en tenslotte de bekende Mark Schatz op de staande bas.

Ook het tweede album van deze super-gitaar pickers weer met bijzondere ballades zoals “The Two Soldiers” , “Lincoln’s Funeral Train” en “Eight more miles to Louisville”. Een album voor de flat-top gitaar liefhebbers. Norman Black uit Chattanooga, Tennessee, aan de grens met Georgia, zeer bedreven op allerlei snaar-instrumenten en beroemd om z’n bijzondere gitaarspel viel voor het eerst op als begeleider van o.a. June Carter en Bob Dylan bij z’n album “Nashville Skyline” , Kris Kristofferson en Joan Baez.

Later vormde hij met z’n vrouw Nancy en violist James Bryan de bijzondere groep “Rising Fawn String Ensemble”. Het wordt eigenlijk wel hoogtijd om eens kennis te maken met hun muziek en daarvoor kunt U natuurlijk even doorschakelen naar een bijzondere video-clip van deze groep.

Gewoon even doorschakelen dus! Maar wel terug komen he?

En natuurlijk is de muziek van Norman Blake in tal van bekende countrymuziekfilms te beluisteren w.o. “Walk the Line” , “Cold Mountain” en de bluegrasstopper “O Brother, Where art Thou.”

Tony Rice, geboren in Danville Virginia en afkomstig uit een zeer muzikale familie (The Golden State Boys) met z’n broers Larry, Ron en Wyatt, wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende gitaarspeler in de bluegrassmuziek. Hij speelde o.a. bij de Bluegrass Alliance, J.D. Crowe & The New South en The Bluegrass Album Band en vormde met z’n broers de groep “The Rice Brother” en maakte met hen ook nog twee albums. Zeker vermeldenswaardig is nog het gezelschap “Rice, Rice, Hillman en Pedersen”. Geen renommeerd advocatenkantoor, maar vier snaarvirtuozen met een uitstekend album “Out of the Woodwork”

En natuurlijk kan dit verhaal niet zonder een video-clip van Tony Rice. En jawel hoor gewoon even doorschakelen voor Tony Rice met de door Norman Blake geschreven song “Church Street Blues”.

Van het duo Norman Blake en Tony Rice ook nog een video-clip met de instrumental “New Chance Blues” uit 1988 tijdens hun optreden bij New Country. Voor de echte “die-hards” van virtuoos snarenspel gewoon even gebruikmaken van de link.

Chris Brashear and Peter McLaughlin - Round up Time in Heaven

Vervolgens gaan we naar een ander duo met “Round up Time in Heaven” door Chris Brashear & Peter McLaughlin hier met een song, die staat op hun album “Canyoneers” in 2003 uitgebracht door Copper Creek Records.

De vorige week heeft U in dit programma een aantal tracks kunnen beluisteren van het album “Perfect Strangers” en waaraan ook Chris Brashear en Peter McLaughlin meededen met oa. Ook Jody Stecher, Bob Black en Forrest Rose.

Maar hier dus met z’n tweeen en wat is er eenvoudiger dan twee singer/songwriters met een aantal mooie liedjes bij elkaar te voegen. Het album “Canyoneers” zullen de luisteraars herinneren aan mooie “live” country-folk muziek niet op een concertpodium, maar meer op de achterwaranda van het huis.

Chris en Peter geven in ieder geval de indruk van twee vrienden, die na een heerlijk diner met schitterend gitaarspel en mooi zingend de avond tot een niet te vergeten herinnering maken. Een schitterend album dus met Chris Brashear als zanger/schrijver op gitaar, viool, mandoline en bas en Peter McLauglin eveneens als zanger/schrijver ook nog op gitaar.

The Crooked Jades - Moonshiner

De vorige week speciale aandacht voor de “string-band” muziek door The High Woods String Band” in dit programma naar de “old-time” countrymuziek met The Crooked Jades” hier met de song “Letter edged in black” gevolgd door de instrumental “Put my little shoes away” en

“Moonshiner” van oorsprong een oude Ierse folksong, maar meegeneomen naar Virginia en in de loop van tijd een enigzins gewijzigde tekst, maar toch nog steeds “ de illegale drankstoker” hierin in een uitvoering door “The Crooked Jades”.

Alle songs staan op het album “Seven Sisters” “A Kentycky Portait” en het is eigenlijk muziek uit de gelijknamige bijzondere filmdocumentaire over het leven van zeven zusters in de staat Kentucky.

Deze documetaire doet verslag het leven van zeven zussen, die ieder op hun eigen manier vertrekken van de familie boerderij in het Appalachie gebergte naar de stad Lexington in Kentucky. Het is een schitterend verhaal over het ouder worden van deze vrouwen, hun verhuizing van het platteland naar de stad en hoe de familiebanden worden versterkt door hun persoonlijke moeilijkheden en vreugde. En temidden hiervan zijn de zeven kleurijke zusters met hun sterke karakters. 1 familie en de zeer sterke banden, die hen tezamen houdt. En bijzonder album met heel veel liedjes, die deze zussen in hun tijd zongen en hier dus vertolkt door “Crooked Jades”.

The Crooked Jades - Put my Little Shoes Away

De groep afkomstig uit Californie bestond toen uit Jeff Kazor met leadzang en op gitaar, Lisa Berman met zang en op een Hawaiian steel gitaar en resonator gitaar, Tom Lucas met zang en op de banjo, Dan Lynn met zang en op viool met nog hulp van Bill Foss op viool en mandoline, Erik Pearson op banjo.

Nogmaals”het album “Seven Sisters: A Kentucky Portrait” door “Crooked Jades” en uitgebracht door Copper Creek Records zeer bijzondere muziek en zeker aanbevelenswaardig.

Stef White en Kersten de Ligny - A Million Cries

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse country bijdrage aan dit programma met als eerste “A Million Cries” door het duo Stef White en Kersten de Ligny.

Deze song, door Kersten ter nagedachtenis aan Theo van Gogh geschreven, staat op het album met hun naam “Stef White & Kersten de Ligny” uitgebracht voor Inbetween Records. Zij zijn begonnen als akoestisch duo in 2000. Hun muziekstijl wordt gerangschikt onder de noemer ‘Americana’, maar zij laten zich niet beïnvloeden door wat men onder deze stijl verstaat. Via hun website www.sk-management.nl kunt nog eens een gedeelte van een aantal songs van hun album beluisteren. Een mix van country/rhythm& blues/jazz roots muziek.

Niet op hun album maar wel op een mooie video-clip Stef White en Kersten de Ligny begeleid door Martin van Helden hier met de Townes Van Zandt klassieker “If I Needed You”. Gewoon even doorschakelen!

Cash on Delivery - (When Do I) Get to Be Me

Vervolgens “(When do I) get to be me” door de groep “Cash on Delivery” hier met de eerste song van hun album “Echoes of Leaving” uitgebracht door Rounder Europe. Een album met 15 songs, waarvan een groot aantal door leden van de groep bestaande uit Jacqueline v.d. Griend met lead en achtergrondzang, Loek van Heijster op drums, Johan Jansen op steel gitaar, Wim v.d. Vliert met lead en achtergrondzang op akoestische en electrische gitaar, Ad Welten op de bas en met achtergrondzang.

Op dit album worden ze nog bijgestaan door o.a. Patrick van Gerven op dobro en mandoline, hanz Martens op piano, organ en tenslotte Joost van Es op viool.

Op vrijdagavond, 1 juni a.s. treden zij op in het “Groene Hart van de Krimpenerwaard” Lekkerkerk in The Shop of te wel Amicitia. Zorg, dat U erbij bent.. Zeer de moeite waard!!

Miranda Lambert - Down

In dit programma nu naar de hedendaagse Amerikaanse pop-countrymuziek met uit Texas Miranda Lambert met de song “Down” van haar nieuw album “Crazy Ex-Girlfriend” Miranda Lambert, een talentvolle zangeres/schrijfster uit Lindale Texas, een klein plaatsje zo’n 120 km ten oosten van Dallas en dochter van countryzanger/schrijver Rick Lambert.

Het album “ Crazy Ex-girlfriend” met 8 eigen songs, waaronder “Gunpowder & Lead” en de titelsong en waarin het een en ander wordt afgerekend met een “oude liefde” en z’n nieuwe vriendin. “Crazy Ex-girlfriend” door Miranda Lambert op 1 mei van dit jaar uitgebracht door Sony. En natuurlijk nog even de ex-girlfriend met een video-clip “Famous in s Small Town” ook een song, die staat op dit album.Even doorschakelen!

Lee Brice - She ain't right

Vervolgens “She ain’t right” door Lee Brice en dat is tevens de titelsong van z’n album.Deze song werd op 12 maart van dit jaar eveneens als “single” uitgebracht. Deze schrijver/zanger/gitarist is op dit moment “hot”, want niet alleen wordt deze song deze week door Nashville FM gepromoot met een “smash-play”, maar a.s. vrijdagavond staat hij ook voor het eerst in The Grand Ole Opry in Nashville Tennessee en dat wordt vast een leuke avond, want ook Pam Tillis zal optreden. De vorige week heeft U haar in dit programma kunnen beluisteren met de song “Band in the Window” van haar nieuwe album “Rhinestoned”.

U kunt nog even een akoestische versie van de song “She ain’t right” beluisteren via een video-clip opgenomen tijdens een optreden in “The Rising Star Showcase” van het radio-station WQMX Akron Ohio. Gewoon even doorschakelen!

Ty England - The Perfect Girl

Maar dan is het nu tijd voor onze uitsmijter van dit programma Ty England met de song en met een knipoog naar de vorige song “The Perfect Girl” . Ty England, misschien bekender als gitarist en achtergrondzanger bij Garth Brooks is al weer een aantal jaren op de solo tour.

Deze song staat op z’n album “ Alive and Well” in januari van dit jaar uitgebracht door z’n eigen label Triple T.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” , “The Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek.

Vindt U het programma leuk? Vertele het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten! Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding.

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Mei 8 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mei 12 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Osborne Brothers *** Fire on the Mountain + Walkin’ the Floor over You *** Pinecastle Records

3. The Osborne Brothers *** Kentucky *** Pinecastle Records

4. Norman Blake & Tony Rice *** It’s Raining Here this Morning ***Rounder Records

5. Chris Brashear & Peter McLaughlin *** Round Up Time in Heaven *** Copper Creek Records

6. The Crooked Jades *** Letter Edged in Black *** Copper Creek Records

7. The Crooked Jades *** KeepMy Little Shoes Away *** Copper Creek Records

8. The Crooked Jades *** Moonshiner *** Copper Creek Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

10. Stef White & Kersten de Ligny *** A Million Cries *** Inbetween Records

11. Cash on Delivery *** (When do I)Get to Be Me *** Rounder Europe

12. Miranda Lambert *** Down *** Sony

13. Lee Brice *** She ain’t My Girlfriend *** Curb/Asylum Records

14. Ty England *** The Perfect Girl *** Triple T Records

Be there next week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *