When Tragedy Struck

Hank Snow - When Tragedy Struck

In dit programma zoals reeds aangekondigd in de kabelkrant speciale aandacht voor het album “When Tragedy struck” of te wel “Toen het Noodlot toesloeg” van Hank Snow. En dat betekent countrysongs met dramatische verhalen uit de eind jaren 50.

Maar zoals altijd eerst bluegrassmuziek met dit keer weer eens aandacht voor de muziek uit de film “O Brother, Where Art Thou?”, die donderdag, 10 mei, te zien was via een van de Nederlandse TV-stations.

Dus bluegrass songs met o.a. The Soggy Bottom Boys, The Whites en The Cox Family.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met de nestor van de Nederlandse countrymuziek Ben Steneker samen met z’n dochter Carmen gevolgd door de huidige countrymuziekgroep van het Jaar “Cash on Delivery” met een song van hun nieuwe album “Echoes of Leaving”.

Vervolgens weer terug naar Amerikaanse country met Solomon Burke gevolgd door George Strait, terwijl Darryl Worley optreedt als uitsmijter van dit programma.

The Soggy Bottom Boys - Man of Constant Sorrow

Het programma zijn we begonnen met de “Soggy Bottom Boys” de speciaal voor de film “O Brother, Where Art Thou?“ geformeerde groep bestaande uit Dan Tyminski, Pat Enright en Harley Allen.

Tim Blake Nelson - George Clooney and John Turturro as The Soggy Bottom Boys

Zij vormen de “Rootsy” groep in de film onder leiding van de onweerstaanbare slimmerik Everett Ulysses McGill (een rol George Clooney) met z’n “Dapper Dan” haarcreme en die samen met de aardige en eenvoudige Delmar O’Donnell (Tim Blake Nelson) en de onaangepaste Pete Hogswallop (John Turturro), die na een ontsnapping uit de gevangenis op avontuurlijke zoektocht gaan naar een grote schat tezamen met Chris Thomas King als de gitarist Tommy Johnson, die ze op een van vele “Crossroads” of te wel kruispunten oppikken.

Het hele verhaal loopt vrijwel parallel met “Odyssee” het heldengedicht van Homerus over de avontuurlijke zwerftochten van Odysseus. In de film zijn talrijke verwijzingen hiervoor te vinden zoals bijvoorbeeld de naam van de held Everett Ulysses McGill. De Romeinse naam voor Odysseus is Ulysses. Big Dan Teague gespeeld door John Goodman met ooglap komt overeen met Pholyphemus de Cycloop.

Het verhaal van de bluesgitarist Tommy Johnson is ook heel bijzonder. Er wordt aangenomen, dat Robert Johnson de bekende bluesgitarist als model heeft gefunctioneerd over z’n Kruispunt-Afspraak met de Duivel, maar het verhaal gaat, dat Robert dit verhaal heeft gehoord van een bluesgitarist met de naam Tommy Johnson.

Het wordt nu toch tijd om eens nader kennis te maken met Tommy Johnson. Gewoon even doorschakelen! Een mooie video-clip met “Hard Time Killin’ Floor Blues” door Tommy Johnson! Gewoon even doorschakelen!

Op donderdag, 10 mei j.l. werd deze film weer eens uitgezonden via een van de Nederlandse TV-stations.

Een bijzonder leuke en grappige film van Joel en Etha Coen, dat zich afspeelt in de staat Mississippi tijdens de “Great Depression” zo om en nabij 1937 met o.a. ook nog een radio-optreden in het radiostation WEZY, dat de start van hun succes met de song “Man of Constant Sorrow en later tevens hun redding zal blijken te zijn.

En natuurlijk nog even een “link” naar een trailer met The Soggy Bottom Boys en de song “Man of Constant Sorrow” met beelden van de film “Oh Brother, Where Art Thou?”.

Gewoon even doorschakelen!

From L.t.R -Cheryl, Buck and Sharon White

Vervolgens de song “Keep on the sunny side” of te wel “Zorg, dat je aan de zonnige kant van het leven blijft” door The Whites.

Dit trio, bestaande uit vader Buck White samen met z’n dochters Sharon en Cheryl, hier met hun vertolking van de bekende “A.P.Carter ” song , zoals u heeft kunnen zien en beluisteren in de film.

Deze familie maakt al zo’n 30 jaar deel uit van de countrymuziek, ooit begonnen met bluegrassgroep, maar later verder gegaan met countrymuziek en op dit moment actief als een country & bluegrass– gospelgroep, waarbij Buck White en z’n dochters Sharon en Cheryl de kern van de muzikale familie vormen, waarvan ook nog Ricky Skagss deel heeft uitgemaakt. Van het een komt en ander en Ricky Skaggs en Sharon White zijn sedert 1982 een countrymuzikaal echtpaar.

Tim Blake Nelson nam als Delmar O’Donnell in de film zelf de “lead-zang” voor z’n rekening van de “Jimmie Rodgers song “In The Jailhouse Now” met op de achtergrond de andere Soggy Bottom Boys bestaande uit Dan Tyminski, Pat Enright en de Nashville schrijver Harley Allen, zoon van de bekende bluegrasszanger Red Allen.

The Cox Family - I'm Weary, Let Me rest

Ook nog in de film te zien en te horen The Cox Family met de song “I am weary, let me rest” of te wel “ Ik ben vermoeid, laat me rusten” een mooie countrygospel. De kijkers en luisteraars van de schitterende film zullen deze song misschien nog wel herkennen.

In ieder geval staat ook deze track “I’m weary, let me rest” door de Cox Family op de evenzo genoemde schitterende audio-CD “O Brother, Where Art Thou“, die op 5 december 2000 werd uitgebracht door Mercury met kenmerk 170069.

De zingende Cox-familie uit Cotton Valley in de buurt van Shreveport, Louisiana ,bestaande vader Willard, zoon Sidney en de dochters Evelyn en Suzanne, die hun muziek baseren op mix van country, bluegrass en gospelmuziek.

In 1976 begonnen zij met hun gezamelijke optredens en waren zeer populair op festivals en jaarmarkten, maar hun bekendheid werd behoorlijk gestimuleerd, toen zij in de begin jaren 90 Alison Krauss tegenkwamen, die hen introduceerde bij Rounder Records.

Inmiddels hebben zij een aantal albums opgenomen, waaronder “Everybody’s reaching out for someone” (1993) en Beyond the city (1995), waarmee zij “Grammy nominatie” als “Beste Bluegrass album” behaalden. Zij werkten ook nog mee aan het project “Amazing Grace” een Country Salute to Gospel, waarvoor zij ook een Grammy ontvingen. In 1996 werd hun album “ Just when we’re thinking it’s over” uitgebracht door Asylum Records in 1996.

Ook van deze familie nog een video-clip met een “live” optreden met de song “Will There Be Any Stars in My Crown”. Gewoon even doorschakelen

De film “O Brother, Where Art Thou” en de muziek werden overladen met Country Music Awards en hebben aanzienlijk bijgedragen aan de bekendheid en populariteit van de bluegrassmuziek.

Tenslotte nog even een laatste “knipoog” naar de Soggy Bottom Boys. Over het algemeen wordt aangenomen, dat deze naam een vervorming is van de “Foggy Mountain Boys” met Lester Flatt & Earl Scruggs.

Nog even ter herinnering aan de Foggy Mountain Boys en hun muziek een video-clip met aantal mooie bluegrass songs met o.a. de aankondiging door de “late” John Hardford en de groep “California” violist Byron Berline en gitarist Dan Crary. Heel beeld is enigszins onscherp, maar het geluid is prima!

Gewoon even doorschakelen! Wel weer terugkomen he!

Hank Snow - There's a Little Box of Pine on The 7

En dan nu naar de countrymuziek uit de eind jaren ‘50 met Hank Snow “When Tragedy struck” met om te beginnen “There’s a little box of pine on the 7:29” gevolgd “Letter edged in black” de vorige week nog in het programma in een uitvoering door The Crooked Jades en

“Old Shep”.

Hank Snow hier met o.a. het dramatische verhaal van een hond met de naam “Shep” en een jongen, die opgroeien en allerlei avonturen beleven en waarbij de jongen zelfs nog door Shep wordt gered van de verdrinkingsdood.

En dan op een gegeven moment de dag, dat Shep oud en blind werd en waarbij de dierenarts verteld niets meer voor de hond te kunnen doen.

Een afscheid van een trouwe hond en beste vriend met als troost de mededeling, dat als er een hemel is voor honden, Shep daar een bijzondere mooi huis moet hebben.

Deze drie songs staan op het verzamelalbum “The Singing Ranger” Vol. 2 in 1990 uitgebracht door “Bear Family Records” met kenmerk BCD 15476-4.

Een verzamelalbum bestaande uit 4 CD’s met op elke CD zo’n 25 tracks, waarbij bovenvermelde songs staan op CDnr. 4 uit de eind jaren ‘50.

Zoals gezegd verzamelalbum Vol. 2 van Hank Snow uitgebracht door de Duitse producent Big Bear van Richard Weize. Er zijn door deze maatschappij in totaal 4 muziekboxen van The Singing Ranger” met meerdere CD’s uitgebracht en trouwens ook nog een aantal van z’n eerdere periode onder de naam “Yodelling Ranger”.

Hank Snow, geboren op 14 mei 1914 in Brooklyn Nova Scotia Canada, wordt beschouwd als Canada’s grooste bijdrage aan de countrymuziek.

In de begin jaren 40 al zeer populair in Canada, maar begin jaren 50 op aandringen van z’n vriend Ernest Tubb vertrokken Nashville en met songs als “I’m movin’on” wekenlang op de nr. 1 plaats in de Top 20 country overzichten tot eind jaren ’60, toen de pop-country muziek en de “Bakersfield-sound” z’n intrede deed.

Hank Snow overleed op 85-jarige leeftijd op 25 december 1999 in Madison Tennessee.

Ben en Carmen Steneker - Country Cafe

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse country bijdrage aan dit programma met als eerste Ben & Carmen Steneker met de titelsong van hun nieuw album “Country Cafe” op 14 april van dit jaar uitgebracht via het label RoodHitBlauw.

Na het succes van voorgaande DVD en C.D. “Like father, like daughter”, kon een opvolger natuurlijk niet uitblijven. En inderdaad in april van dit jaar het nieuwe album “Country Cafe” met daarbij een DVD met 9 songs geschreven door de bekende zanger/schrijver Dick van Altena en een aantal met minder bekende covers en op de DVD staat ook nog een bijzondere bonustrack uit 1980. Neem voor meer informatie even een kijkje in de website van Ben! .

C.O.D. - As Good As It Is

Vervolgens “As good as it is” door de groep “Cash on Delivery” hier met de tweede song van hun album “Echoes of Leaving” uitgebracht door Rounder Europe.

Een album met 15 songs, waarvan een groot aantal door leden van de groep bestaande uit Jacqueline v.d. Griend met lead en achtergrondzang, Loek van Heijster op drums, Johan Jansen op steel gitaar, Wim v.d. Vliert met lead en achtergrondzang op akoestische en electrische gitaar, Ad Welten op de bas en met achtergrondzang. Voor meer informatie kunt u ook nog even de link gebruiken naar de website Kees de Haan in Schoonhoven

Op dit album worden ze nog bijgestaan door o.a. Patrick van Gerven op dobro en mandoline, hanz Martens op piano, organ en tenslotte Joost van Es op viool. Op vrijdagavond, 1 juni a.s. treden zij op hier in Lekkerkerk in The Shop of te wel Amicitia. Zorg, dat U erbij bent.

Solomon Burke - Honey, Where's the Money Gone

Op dit moment in Nederland o.a. voor een optreden in Eindhoven, maar vanavond alvast hier bij Solomon Burke met “Honey, where’s the money gone” of te wel “Schat, waar is het geld gebleven”.

Deze song staat op het album “Nashville” van Solomon Burke vorig jaar uitgebracht door Shout! Factory.

Het album werd opgenomen gedurende de periode van 28 maart tot en met 6 april 2006 in de studio’s in het huis van Buddy Miller in Nashville Tennessee.

Nou, dat was wel even een verrassing van Solomon Burke. Vier jaar na zijn schitterende album “Don’t give up on Me” van 2002 en ook nog een Grammy verkreeg, komt Solomon Burke met een album opgenomen in Music City USA of te wel Nashville Tennessee.

Deze week toert Solomon Burke door Nederland met op 17 mei een optreden in Einhoven, 18 mei in Deventer, zaterdag 19 mei in het CongresCentrum in Den Haag tijdens The Hague Jazz festival, zondag, 20 mei in Haarlem in het Patronaat en tenslotte op 21 mei in Oosterpoort in Groningen. U kunt natuurlijk nog even kijken en luisteren naar een video-clip van Solomon Burke samen met Trisha Yearwood en de song “You’re The Kind of Trouble”, dat ook staat op het albun Nashville. Gewoon even doorschakelen!

George Strait - Wrapped

“Wrapped” gezongen en gespeeld door George Strait hier met een song, die staat op z’n album “It just comes natural” eind vorig jaar uitgebracht door MCA Records. Deze song is ook als single uitgebracht en staat op dit moment op de 12e plek van de Country Top 25 USA Singles. En natuurlijk ook nog even een video-clip van George met deze song op de achtergrond. Gewoon even doorschakelen!

Darryl Worley - Living in The Here and Now

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter Darryl Worley met z’n song “ Living in the here and now” die staat op z’n album “Here & Now” uitgebracht via het label 903. Voor dit bericht weer de laatste link naar een video-clip met een Darryl Worley “Live on the Daily Buzz” in Lake Mary, Florida (Orlando) met de song “Living in the Here and Now”.

Gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” , “The Grand Ole Opry in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek!

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Vindt u, dat er iets ontbreekt? Geef het even door!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor het e-mailadres gebruiken, dat is vermeld bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Mei 15 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mei 19 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Soggy Bottom Boys feat. Dan Tyminski *** Man of Constant Sorrow *** Mercury

3. The Whites *** Keep on the Sunny Side *** Mercury

4. Soggy Bottom Boys feat. Tim Blake Nelson *** In the Jailhouse Now *** Mercury

5. The Cox Family *** I’m Weary, let Me Rest *** Mercury

6. Hank Snow *** There’s a Little Box of Pine on the 7:29 *** Bear Family Records

7. Hank Snow *** Letter Edged in Black *** Bear Family Records

8. Hank Snow *** Old Shep *** Bear Family Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

10. Ben & Carmen Steneker *** Country Café *** RoodHitBlauw

11. Cash on Delivery *** As good as it is *** Rounder Europe

12. Solomon Burke *** Honey, Where’s the Money gone *** Shout! Factory

13. George Strait *** Wrapped *** MCA Nashville

14. Darryl Worley *** Living in the Here and Now *** 903 Music

Be There Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *