Let Old Mother Nature have her Way

Classic Honky Tonk Heroes

In dit programma gaan we weer eens ver terug in de tijd met de klassieke “Honky Tonk Heroes”, zoals Carl Smith, Lefty Frizzel en ook nog Marty Robbins met songs uit de begin jaren ‘50.

Maar natuurlijk beginnen we eerst met de bluegrassmuziek met dit keer de groep “No Speed Limit” uit Virginia en vervolgens ook nog de bluegrassgroep “Special Consensus” met muziek van hun nieuwste album “The Trail of Aching Hearts” uitgebracht door Pinecastle Records.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met een hele speciale n.l. een album met liedjes over molens uitgebracht in het kader van “Het Jaar van de Molens 2007” met het duo Ruud Hermans en Dick van Altena

Vervolgens weer terug naar Amerika met Joe Ely alvast een beetje vooruitlopend op het Blue Highways Festival op zaterdag, 21 april in Utrecht. Daarna Tim McGraw en met Gary Allan als uitsmijter van dit programma, allebei trouwens met een song van hun nieuwste album.

No Speed Limit - Sweet Virginia

We begonnen het programma met de titelsong “Sweet Virginia” gevolgd door “Ruby(Are you mad at your man) door de groep “No Speed Limit” of te wel “Geen maximum snelheid” met songs, die dus staan op het album “Sweet Virginia” vorig jaar uitgebracht door Arhoolie Productions uit Californie.

“No speed limit” bestaat uit de zangeres Amber Collins, Steve Barr op banjo, Josh Pickett op gitaar en ook met zang, Ryan Blevins op mandoline en met zang en tenslotte Jacob Eller op de staande bas.

Deze groep begon ooit als een trio toen banjospeler Steve Barr samenspeelde met bassist Jacob Eller en zangeres Amber Collins, die toen nog maar 16 jaar was. Al gauw trokken ze de aandacht in hun omgeving en kregen versterking van gitarist Josh Pickett, die in 2001 was uitgeroepen tot Merlefest’s Nationale Gitaarkampioen en vervolgens ook mandoline speler Ryan Blevins.

In 2005 brachten zij hun eerste album “Bluegrass Lullaby” uit, die dus vorig jaar werd gevolgd door dit album “Sweet Virginia” “live” opgenomen in het Blue Ridge Music Center in de buurt Van Galax Virginia en is uitgebracht door het label Arhoolie. Voor meer informatie kunt ook even naar hun website gaan!

Special Consensus - Down The Trail of Aching Hearts

Pinecastle Records heeft recentelijk een groot aantal nieuwe bluegrass albums uitgebracht en in het vorige programma heeft U al het dubbel album van “The Osborne Brothers Live in Germany”kunnen beluisteren.

Deze week aandacht voor het nieuwe album van Special Consensus met om te beginnen titelsong “Down The Trail of Aching Hearts” gevolgd door “Rich Man’s Coal” door Special Consensus evenals trouwens de titelsong van hun album “The Trail of Aching Hearts”.

Special Consensus werd in 1975 opgericht door Greg Cahill en heeft in de afgelopen 30 jaar veel verschillende samenstellingen overleefd met een goede balans tussen traditionele en hedendaagse bluegrassmuziek.

In 1996 sloten zijn een contract bij Pinecastle Records en brachten zij hun eerste album “Strong Enough to Bend” uit.

De groep bestond toen uit Greg Cahill op banjo, Colby Maddox op mandoline, de bekende Aybrey Haynie op viool en bassist Diana Phillips.

In de loop van de laatste tien jaar werden nog de albums “Our little town”, het 25 Jarig Jubileum Album met de daarbij behorende video natuurlijk in 2000 en in 2002 het album Route 10, in 2006 “Everything’s Allright” en nu dus dit jaar “The Trail of Aching Hearts”.

Ik heb ze niet allemaal geteld, maar inmiddels heeft Special Consensus 13 albums uitgebracht.

De groep bestaat nu uit natuurlijk de frontman Greg Cahill met Ron Spears op mandoline, Justine Carbone op gitaar en Davod Thomas op bas en allemaal zingen ze.

Op dit album werden ze nog bijgestaan door door o.a. Tim Crouch op viool, Rob Ickes op dobro, Phil Leadbetter op dobro, Tim Dishman op de bas en Tres Nugent ook nog eens op de bas. U kunt trouwens nog even een video-clip van Special Consensus bekijkjen en beluisteren met hun song “The Rounder” van het album Route 10. Gewoon even doorschakelen!

Inmiddels is Gregg Cahill ook gekozen tot voorzitter van de IBMA of te wel “The International Bluegrass Music Association” voor de bluegrassmuziek een zeer belangrijke organisatie.

Dit jaar wordt voor de 18e keer de jaarlijkse Bluegrass Music Award Show gehouden op donderdag 4 oktober 2007 in Nashville Tennessee.

Maar noteer het alvast in uw agenda eerst in Nederland van donderdag, 17 mei t/m zaterdag, 19 mei het 10de EWOB-festival in ‘t Trefpunt in Voorthuizen met 42 groepen uit Europa en de rest van de wereld.

Carl Smith - Let Old Mother Nature have Her Way

Maar dan nu zoals reeds aangekondigd naar de klassieke Honky Tonk Heroes met als eerste Carl Smith “Let Old Mother Nature have her Way” van 4 augustus 1951 gevolgd door Lefty Frizzell met “I love you a thousand ways” opgenomen op 25 juli 1950 en als laatste “Honky Tonker” in dit programma Marty Robbins met “I couldn’t keep from crying” opgenomen op 26 november 1952 . U kunt nog even doorschakelen naar een video-clip van Carl Smith tijdens een optreden in de Grand Ole Opry met z’n song “Don’t just stand there”.

We waren dus wel erg ver terug in de tijd de beginjaren ‘50 met een stroming in de countrystijl aangeduid als Honky Tonk., die ooit in de jaren ‘30 was gestart door Jimmie Rodgers.

Lefty Frizzell - I love you a Thousand Ways

Songs, die gingen over liefdesverdriet, maar ook het drinken, een feestje bouwen en zo nu en dan flink tekeer gaan, die vooral in wegrestaurants en kroegen “live” werden gespeeld en die in het Zuidwesten van Amerika zoals Texas, Arizona en Californie “Honky Tonks” werden genoemd. Ook herinneringen aan Lefty Frizzell kunt nog even ophalen met de echte “Honky Tonk” song “She’s gone, gone, gone”. Even doorschakelen, maar wel weer terug komen he!

Meestal stond er daar dan wel een piano met een blikkerig geluid, waarop in de jaren 30 veeal ragtimemuziek werd gespeeld. Zeker in het Zuiden kent men de uitdrukking “Let’s go Honky Tonkin’ ” en dat betekent dan zoiets van “Kom op we gaan een feestje bouwen”.

In de jaren ‘40 waren vooral Bob Wills met z’n Texas Playboys, Floyd Tillman zeer bekend.

Carl Smith uit Maynardsville in Tennessee behoorde samen met Marty Robbins tot de jongere generatie Columba zingers en met zijn vertolking van Let Old Mother Nature have her way” stond hij in 1951 acht weken op de nummer 1 positie. Ook Lefty Frizzel, die lange tijd had rondgetoerd in Texas kreeg in Nashville van Columbia een kans met grote hits in de jaren ‘50 als “If you’ve got the money, I’ve got the time” en “Always late”, maar in dit programma dus de song “I love you a thousand ways”.

Marty Robbins - I couldn't keep from crying

En dan tenslotte Marty Robbins uit Phoenix Arizona, die eind jaren ‘52 de song “I couldn’t keep from crying” opnam en zeer bekend werd met deze song, die de Top 5 bereikte en ook nog van de song “Singing The Blues”. Deze songs staan trouwens allemaal op het album “Columbia Country Classics “Honky Tonk Heroes Volume-2” . U kunt de beroemde zanger/schrijver/gitarist Marty Robbins ook nog even bewonderen met z’n tophit “Singing the Blues”. Even naar de video-clip!

Daar bij de Molen - Ruud Hermans & Dick van Altena

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse country bijdrage aan dit programma dit keer verzorgd door Ruud Hermans samen met Dick van Altena met een wel heel “landelijk” project n.l. “Het Jaar van de Molens 2007” en om te beginnen “Don Quixote” gevolgd door “Down by the River, Down by the Mill” of te wel “Daarbij die molen”.

“Don Quixote” ooit geschreven door Gordon Lightfoot, maar hier dus vertolkt door Ruud Hermans. En zoals U waarschijnlijk nog wel weet uit het verleden. Don Quixote, de Man van La Mancha, vocht geassisteerd door z’n knecht Sancho Panzo tegen windmolens.

Deze twee liedjes staan op een CD-project uitgebracht ter gelegenheid van “Het Jaar van de Molens 2007”

Ruud en Dick hebben 14 liedjes met en over molens opgenomen. Bestaande liedjes zoals ‘Daar bij de Molen’, ‘Een muis in een molen in mooi Amsterdam’ en ‘Bij de watermolen’. Nieuwe liedjes zoals ‘Draai maar door’, ’60 Eindjes’ en ‘Naer haer waeyen’.

Er zijn twee CD’s gemaakt: één met alle liedjes in het Nederlands en één met alle liedjes in het Engels. De Engelse CD heet ‘Down at the Mill”.

De CD’s zijn verkrijgbaar bij verschillende molens in het land, bij sommige platenwinkels, bij de artiesten en via de uitgever ‘VAROS Productions’. En natuurlijk voor meer informatie even doorschakelen naar de website!

Joe Ely - Miss Bonnie & Mr. Clyde

Dan nu weer naar Texas met Joe Ely hier met de song “ Miss Bonnie & Mr. Clyde” en deze song staat op z’n nieuwe album “Happy Songs from Rattlesnake Gulch” ook in maart van dit jaar uitgebracht door trouwens z’n eigen platenmaatschappij Rack’em Records.

Joe Ely zal optreden tijdens The Ultimate Americana Music Fest 2007 “Blue Highways”, dat zal worden gehouden op zaterdag. 21 april van 16.00 tot 01.30 Kaart verkoop en informatie via TF 030– 231 45 44 maar U kunt natuurlijk ook even kijken op de website van het theater Vredenburg in Utrecht.Kunt U niet zo land wachten? Gewoon even doorschakelen naar een video-clip met een “live” optreden van Joe Ely & Double Trouble op 23 augustus 2006 tijdens “Blues on the Green” in Austin,TX.

Nog even over de song “Miss Bonnie & Mr. Clyde” geschreven en gezongen door Joe Ely, natuurlijk ook zeer bekend van z’n deelname in de groep The Flatlanders met Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore.

Deze versie lijkt heel veel op”de song “Me and Billy The Kid” maar nu natuurlijk met een geheel nieuwe tekst.

Tim McGraw _ Kristofferson

Vervolgens Tim McGraw met de mooie countrysong “Kristofferson” en die staat op z’n nieuwste album “Let it go” op 7 maart van dit jaar uitgebracht door Curb Records.

Gary Allan - Nothing on but the Radio

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond Gary Allan. Van hem is op 6 maart j.l. ook een nieuw album verschenen n.l. het verzamelalbum “Greatest Hits” met 15 mooie songs, waaronder “Nothin on but the radio” en hier dus in dit programma. De laatste video-clip van dit programma met een “live” optreden van Gary Allan en een akoestische vertolking van “The One” . Deze song staat ook op het verzamelalbum “The Greatest Hits” uitgebracht door MCA Nashville. Gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” ! “The Grand Ole Opry in het Verre Westen & Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek!

Te beluisteren via de ether op 107.7 MHz van de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek en natuurlijk ook via 105.9 MHz van de plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek op het TV-informatie kanaal 2.

Wilt U ook eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan!

info@el-okay-ranch.nl

Maak gewoon even gebruik van dit medium en geef het even door via het e-mail adres, dat is vermeld van de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Mar. 27 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Mar. 31 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek: Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. No Speed Limit *** Sweet Virginia *** Arhoolie

3. No Speed Limit *** Ruby (Are you mad at your man ) *** Arhoolie

4. Special Consensus *** Down the Trail of Aching Hearts *** Pinecastle Records

5. Special Consensus *** Rich Man’s Coal *** Pinecastle Records

6. Carl Smith *** Let old Mother Nature have her Way *** Columbia Records

7. Lefty Frizzell *** I love you a Thousand Ways *** Columbia Records

8. Marty Robbins *** I couldn’t keep from crying *** Columbia Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records

10. Ruud Hermans & Dick van Altena *** Don Quixote *** Varos Productions

11. Ruud Hermans & Dick van Altena *** Down by the River ( Down by the Mill) *** Varos Productions

12. Joe Ely *** Miss Bonnie & Mr. Clyde *** Rack’em Records

13. Tim McGraw *** Kristofferson *** Curb

14. Garry Allan *** Nothing on but the Radio *** MCA Nashville

Be there next week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *