Irish Heartbeat

March 17 -Saint Patrick' s or Paddy's Day

Zaterdag a.s. is het al weer 17 maart en dat betekent Saint Patrick’s Day ook wel “Paddy’s Day” genoemd en dat is toch wel een feestdag in Ierland en natuurlijk ook in Amerika. In dit programma dus bijzondere country & folkmuziek met o.a. Van Morrison samen met The Chieftains vervolgens The Fureys samen met Davey Arthur.

Maar we beginnen het programma natuurlijk traditie getrouw met bluegrass dit keer van de westkust met Laurie Lewis & The Right Hands” gevolgd door Paul Craft.

De vorige week uitgebreid muzikaal aandacht voor Doug Dillard, vanavond nog even terug samen met Arlo Guthrie met de schitterende folksong “If you ain’t got that Do Re Mi”.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gevolgd door een Nederlandse bijdrage aan dit programma en in verband met St Patricks Day de groep “Auburn Bums” met de titelsong van hun album “Whack-folde-do folde didle-idley day” en de bekende “Star of County Down”

Daarna weer terug naar Amerika met o.a. Toby Keith vervolgens ook nog Kellie Pickler met vanavond Jerrod Niemann met z’n single “I love Women my Momma can’t stand” als uitsmijter van dit programma.

Laurie Lewis and The Right Hands - Your Eyes

We begonnen het programma met het jazzy-bluegrass “Your eyes” geschreven, gezongen en gespeeld door Laurie Lewis gevolgd door “99 Years Blues” een “Jimmie Rodgers” song door “Laurie Lewis & The Right Hands” hier met lead-zang door mandolinespeler Tom Rozum met natuurlijk Laurie Lewis op viool, Craig Smith op de banjo, Scott Huffman op gitaar en tenslotte Todd Phillips op de bas.

Beide songs staan op het album “The Golden West” vorig jaar september uitgebracht door het label Hightone.

Laurie Lewis, geboren in september 1950 in Berkeley California, leerde als kind viool spelen, nam al heel snel deel aan de in San Francisco florerende “folkscene” en raakte onder de indruk van de jaren 60 bluegrassmuziek van Flatt & Scruggs, The Stanley Brothers en speciaal van Doc Watson.

In de jaren 70 won zij tal van vioolwedstrijden en speelde in een aantal combo’s in de “Bay Area” . Samen met haar vriendin zangeres/schrijfster/gitariste Kathy Kallick richtte zij in 1975 de bluegrassgroep “Good Ol’Persons” op. In 1979 richtte zij de all-woman groep “Grant Street String Band” op en bracht in 1986 haar eerste solo-album “Restless Rambling Heart” via Flying Fish met een mix van old-timey, hedendaagse bluegrass en folk muziek. Het album “Love chooses you” volgde in 1989.

In 1993 raakte zij tezamen met haar groepsleden betrokken bij een ernstig autoongeluk en verdween een aantal jaren van het podium. Later kwam ze terug met het album “Oak & the Laurel” tezamen met mandolinespeler Tom Rozum. Dit album werd in 1996 genomineerd voor Grammy als “Best Traditional Folk Album”. Inmiddels al een groot aantal albums op haar naam tezamen met haar “Bluegrass Pals” en nu dus met “The Right Hands” het schitterende album “The Golden West” uitgebracht door “Hightone” met 13 tracks, waarvan 3 eigen songs en een aantal vertokingen van o.a. “Rank Stranger” zeer bekend door The Stanley Brothers, maar op dit album schitterend gezongen tezamen met Linda Ronstadt. U kunt nog even naar een “live” optreden van haar tezamen met The Right Hands! “I’m gonna be the wind”. Even doorschakelen!

Paul Craft - The just don't make the blues like they used to

We blijven nog even in de bluegrass-sfeer met om te beginnen “They just don’t make the blues like they used to” gevolgd door “I don’t care where you go ( but you can’t stay here) ” door schrijver/zanger Paul Craft met een song van z’n album “Too bad you’re no good” dit jaar uitgebracht door Strictly Country Records.

“They just don’t make the blues like they used to” Deze song geschreven en gezongen door Paul Craft met vokale ondersteuning door mede-schrijver Shawn Camp met Ronnie McCoury op mandoline en z’n broer Robbie op de banjo, Thom Bresh op gitaar, Terry Eldredge op rhythm gitaar, Mike Daly op steel gitaar , Jason Carter en tenslotte Mike Bub op de bas. Eigen op vader Del na bijna de complete Del McCoury Band ook nog Grammy Award Winner Gene Wooten op dobro.

Paul Craft geboren in Memphis Tennessee is voornamelijk bekend door het schrijven van tal van songs en waarvoor hij zelfs al eens is genomineerd voor de Country Musci Songwriters Hall of Fame. Hij speelt trouwens ook uitstekend op de gitaar en op de banjo en staat ook bekend om z’n uitgebreide collectie van deze snaarinstrumenten.

Hij schreef songs, die o.a. zijn vertolkt door The Eagles, Linda Rondstadt, Randy Travis, Kenny Rogers.

Arlo Guthrie and The Dillards - Do Re Mi

Vervolgens de folksong “Do Re Mi” of iets uitgebreiden “If you ain’t got that Do Re Mi” ooit geschreven door de bekende folkzanger/schrijhver/gitarist Woody Guthrie, maar vanavond vertolkt door z’n zoon Arlo Guthrie tezamen met The Dillards.

Deze song maakte oorspronkelijk deel uit van de “Dust Bowl Ballads”, waar de droevige gevolgen van de stofstormen in Oklahoma aan de orde komen en waarbij grote groepen boeren en hun gezinnen naar California vertrekken om daar in het “Paradijs op Aarde “ of ook wel in de “Tuin van Eden” een bestaan op te bouwen, om vervolgens aan de grens te worden tegen gehouden door de politie. Alleen met geld de “Do Re Mi” valt er wat te oogsten. Maar vanavond in een bijzondere vertolking door Arlo Guthrie samen met The Dillards. Via m’n vorige weblog bericht kon U ook al even die mooie video-clip bekijken! Wegens groot succes geprolongeerd! Nog even doorschakelen!

Wel weer terugkomen he!

Van Morrison and The Chieftains - Irish Heartbeat

A.s. zaterdag, 17 maart St. Patrick’s Day of te wel “Paddy’s Day” en dat betekent in dit programma extra aandacht voor de Ierse muziek met om te beginnen Van Morrison samen met The Chieftains “Irish Heartbeat” .

“Van The Man” of the wel Van Morrison tezamen met The Chieftains met de titelsong van het album “Irish Heartbeat”, dat in 1988 werd uitgebracht door Mercury/Phonogram.

Een opname uit december 1987 met een samenwerking van Van Morrison en The Chieftains met Paddy Moloney als producer en arrangeur en dat allemaal in dit programma ter ere van St. Patrick’s of te wel Paddy’s Day.

Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland. Van deze bisschop wordt verteld, dat hij als jongen van 16 jaar door Ierse plunderaars als slaaf werd verkocht, maar na 6 jaar wist te ontsnappen en ging studeren bij de bisschop St Germain van Auxerre. Hij werd opgeleid tot priester en ging vervolgens terug naar Ierland om de heidenen daar te bekeren.

De Druiden waren het daar natuurlijk niet mee eens, maar hij wist het vertrouwen te winnen van de koning, die ook toetrad tot het katholieke geloof. St Patrick stichtte veel kloosters, scholen en kerken. 30 jaar was hij actief als bisschop en zijn sterfdag 17 maart 461 AD is thans niet alleen meer een katholieke feestdag, maar wordt meer beschouwd als een algemene feestdag.

De viering van Saint Patrick’s Day kwam in 1737 naar Amerika, want dat was het 1ste jaar dat deze dag publiekelijk werd gevierd in Boston Massachusetts

The Fureys and Davey Arthur - I'll be your Sweetheart

Vervolgens “I’ll be your sweetheart” door The Fureys samen met Davey Arthur hier met een song, die staat op het album “The best of The Fureys & Davey Arthur” in 1991 uitgebracht door Music Collection Int.

Een album met “The Fureys & Davey Arthur” in uitstekende vorm met 20 romantische Ierse songs, waaronder “When you were sweet sixteen”, I’ll take you home Kathleen”, “Love is pleasin’” en natuurlijk ook deze “I’ll be your sweetheart”. De vorige maand traden zij nog in Nederland op o.a. in Dordrecht, maar vanavond dus in een jongere uitvoering. Heeft U ook al eens hun vertolking van het dramatische verhaal van de “Green Fields of France” beluisterd? Moet U echt even doen! Gewoon doorschakelen!

De vier broers Eddie, Finbar, Paul en George Furey, die al sinds 1978 gezamenlijk optreden tezamen met de Schot Davey Arthur, die al als jongen van twaalf jaar was opgegroeid in het gezin van de Fureys in Ballyfermot in de buurt van Dublin en zich dus helemaal thuisvoelt bij de vier broers.

Auburn Bums - Whack folde-do folde didle-idley day

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het nu tijd voor een Nederlandse bijdrage aan “Paddy’s Day” en met een knipoog naar de Ierse avond in “De Engel” in Schoonhoven de groep “Auburn Bums” met “Whack -folde do-folde didle-idley-day” .

Vervolgens ook nog “Sweet Coleen” of te wel “The Star of County Down” hier gespeeld en gezongen door de “Auburn Bums” of te wel “De schooiers van Auburn”, een leuke groep uit Woerden. De songs van de Auburn Bums zijn meestal traditionals, oude verhalende volksliedjes (natuurlijk vooral uit Ierland ), die in vroeger tijden al gespeeld werden met bijzondere gebeurtenissen of simpele liefdesgeschiedenissen weer te geven. De Ierse muziek heeft een rijke historie en er zijn evenzo vele Ierse verhalen, die zich uitstekend lenen voor een mooie song. Naturlijk zijn de Dubliners, die de Ierse folksongs wereldwijd bekend maakte, het grote voorbeeld voor de Bums.

“Dirty old Town”, “Whiskey in the Jar” , “Seven Drunken Nights”, “Wild Rover” zijn songs die hun bekend maakte maar ook door veel andere artiesten zijn vertolkt. Ook Shane Macgowan & The Poques zijn voor Auburn Bums een inspiratiebron.

Inmiddels hebben de Auburn Bums twee albums uitgebracht, waaronder “Whack– folde do– folde didle idley day” en het “live”album “A Sunday Afternoon with The Bums” A.s. zaterdagavond in “De Engel” Schoonhoven. Zorg, dat je er bij! Neem in ieder geval nog even een kijkje in hun website!

Toby Keith - High Maintenance Woman

Dan nu weer terug naar de Amerikaanse countrymuziek met de song “High Maintenance Woman” door Toby Keith. Deze song is op dit moment als single uitgebracht door Show Dog Records en U kunt natuurlijk binnenkort deze single wel aan treffen op een nieuw album van Toby Keith. Maar in dit programma Country Music Round-up dus reeds te beluisteren via uw lokale omroep Radio Vrolek.Wilt U alvast even kennis maken met deze song? Dat kan gewoon even doorschakelen!

Kellie Pickler - I wonder

Vervolgens de song “I wonder” door de Amerikaanse Idols winnares Kellie Pickler met een song van haar album “Small town girl” vorig jaar oktober uitgebracht via BNA Entertainment. En ook van haar een mooie video-clip met deze song tijdens een “live”optreden. Zoals gewoonlijk even doorschakelen!

Jerrod Niemann - I love Women ( My Momma can't stand)

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter Jerrod Niemann, als zanger/schrijver/gitarist hier met de song “I love Women ( My Momma can’t stand) of te wel “Ik hou van vrouwen, die mijn moeder niet kan uitstaan” ook als single uitgebracht door Category 5 Records. Hij was recentelijk te gast bij het countryradiostation KMPS-FM Studio 941 in Seattle in de staat Washington. Een kleine indruk? Jawel, dat kan! Even doorschakelen dus!

“Country Music Round-up” Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard via de lokale omroep Vrolek van de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek) te beluisteren op 107.7 MHz in de ether, 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondmuziek op de lokale kabelkrant TV-kanaal 2.

Op de zaterdag wordt het programma heruitgezonden van 12.00-13.00!

Wilt U ook eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan! Gewoon uw verzoek even doorgeven via dit medium! Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gebruik daarvoor het adres, dat is aangegeven bij de e-mail aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Mar. 13 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending on Mar. 17 ‘07 12.00 – 13.00

Presentation : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Laurie Lewis & The Right Hands *** Your Eyes *** Hightone

2. Laurie Lewis & The Right Hands *** 99 Years Blues *** Hightone

3. Paul Craft *** They just don’t make the Blues like they used to *** Strictly Country Records

4. Paul Craft *** I don’t care where you go ( but you can’t stay here) *** Strictly Country Records

5. Do Re Mi *** Arlo Guthrie & The Dillards *** Rising Son/Blue groove

6. Van Morrison & The Chieftains *** Irish Heartbeat *** Mercury/Phonogram

7. The Fureys & Davey Arthur *** I’ll be your sweetheart *** Music Club

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

9. Auburn Bums *** Whack folde-do folde didle-idley day *** Auburn Bums

10. Auburn Bums *** Star of County Down *** Auburn Bums

11. Toby Keith *** High Maintenance Woman *** Show Dog Records/Universal

12. Kellie Pickler *** I wonder *** BNA Records

13. Jerrod Niemann *** I love Women (My Momma can’t stand) *** Category 5 Records

Next week! Same time, same wavelength! Don't be square, be there!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *