I got a Date

center

De meer dan uitstekende Nashville Bluegrass Band zal begin september optreden in Amsterdam en in dit programma alvast een voorproefje. Vervolgens kunt U weer eens kennis maken met “stringband”-muziek van niet alleen de “Highwoods Stringband” tijdens een “live” optreden, maar…

ook nog van Mac Benford & the Woodshed All-Stars. Echte “barn”-muziek . Dan weer eens aandacht voor de zogenaamde “Independent Artists”.
Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse artiesten op dit muziekgebied. Op zaterdag, 17 september a.s. zullen tijdens het “Dutch Country Award Gala 2006” de Nederlandse Country Muziek Awards worden uitgereikt.
De komende weken hoort U in dit programma een aantal genomineerden voor een Award met dit keer o.a. Ruud Hermans en de bluegrassgroep “Bluegrass Boogiemen”. Dan gaan we naar de Amerikaanse Country HOT 40 met o.a. Sugarland, Kacey Jones en functioneert Shooter Jennings als uitsmijter van dit programma.

center

We begonnen met “I got a date” en “Dark shadows of Night” door de Nashville Bluegrass Band met twee songs van hun album “Unleashed” of te wel “Niet aangelijnd” dan wel “Ontketend” in 1995 uitgebracht door Sugar Hill Records. De groep bestond toen uit Alan O’Bryant op banjo, de gitarist en zanger Pat Enright, Stuart Duncan op viool, Roland White op mandoline en Gene Libbea op staande bas.
De Nashville Bluegrass Band is ooit ontstaan als een “backing” groep voor een tour in 1984 van de countrymuziek verteranen Vernon Oxford en Minnie Pearl. Hun debuut album “My native home” werd uitgebracht in 1985.
Zij werden ook bekend door hun bluegrassvertolking van gospelsongs, waarbij vooral hun virtuoze samenzang opviel. In 1987 werd zelfs een geheel gospel-album met de naam “To be his child” uitgebracht, terwijl in 1991 ook nog eens het bluegrass “blues”-album “Home of the blues” werd uitgebracht met o.a. assistentie door de “Fairfield Four” als gast-zangers.
In de “blanke” bluegrass muziek waren dergelijke uitstapjes ongehoord, maar daarmee werd de Nashville Bluegrass Band wel een belangrijke attractie in ongebruikelijke festivalkringen. Soms samen optredend met de “Fairfield Four” verschenen zij op de meeste belangrijke “folk-podia” van de V.S. en waren zij ook nog eens de eerste bluegrass groep, die optrad in China, naast optredens in ongeveer 20 andere landen in de vijf contintenten.

center

Vervolgens ook nog de song “Travelin’Railroad Man Blues” door de Nashville Bluegrass Band van hun laatste album “Twenty Year Blues” in 2004 uitgebracht door Sugar Hill records. Nou niet voor niets heet dit album “Twenty Ear Blues” , want het album werd uitgebracht ter herinnering aan het feit, dat deze groep al 20 jaar betrokken is bij hoogwaardige bluegrassmuziek.
In de loop van de tijd is er aan de beztting wel het een en ander veranderd, maar toch van de oorspronkelijke leden nog steeds aanwezig Alan O’Bryant, Pat Enright en Mike Compton, terwijl Stuart Duncan sedert 1986 meedoet en Dennis Crouch als bassist z’n oorspronkelijke leermeester Mark Hembree en Gene Libbea is opgevolgd.
Op dinsdag, 5 september a.s. voor een uniek optreden in Paradiso aan de Weteringschans 6 in Amsterdam. U kunt nog even luisteren en dan snel even een kaartje bestellen via www.paradiso.nl.

center

We gaan weer verder, maar wel terug in de tijd, eigenlijk naar de begin jaren 20 met de “stringband” muziek en een schitterende “revival” in de jaren 70 door de Highwoods Stringband . Twee songs “Walking” in my sleep” en “When springtime comes again” door The Higwoods String Band en deze songs staan op het album “ Highwoods Stringband “live” in 2004 door Mudthumper op CD uitgebracht met kenmerk MM-055CD.
Deze groep uit de begin jaren 70, zeer actief in de straten van de staat Californie, maar al snel verkast naar Ithaca in de staat New York, was gedurende 8 jaar zeer actief en bestond toen uit Mac Benford op banjo , Walt Koken hier op viool, Bob Potts ook op viool, Doug Dorschug op gitaar en Jenny Cleland op de staande bas.
Tussen 1972 en 1979 speelde The Highwoods Stringband tijdens de belangrijkste Amerikaanse traditionele muziek-festivals, zoals The Smithsonian, The National, Down Home en Walnut Valley. In 1974 namen zij ook deel aan een 6-weekse toer door Latijns- Amerika georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
In 1977 waren zij voor een optreden in West-Europa en traden in 1978 op samen met de New Lost City Ramblers in de Carnegie Hall. De opname van dit concert werd later genomineerd voor een Grammy Award. Maar hier dus een album samengesteld uit een aantal opnames uit de beginjaren 70 , die Walt Koken had gemaakt van hun optredens, zowel buiten als binnen, met 19 tracks met bijzondere “old timey” songs en instrumentals en waarbij je het publiek enthousiast hoort dansen en plezier hebben.
Walt Koken begon in 1994 met z’n eigenplatenmaatschappij “Mudthumper Music” en is nog steeds actief op het gebied van het promoten van stringbandmuziek. Stringband muziek uit het Appalachie-gebergte van o.a. Charlie Poole & The North Carolina Ramblers uit de jaren ‘20 op een schitterende wijze teruggebracht door The Highwoods String Band.
Een meeste groepsleden, zoals Mac Benford, Bob Potts, Doug Dorschug en Walt Koken, zijn nog steeds zeer actief in de folk-muziek met nog regelmatig optredens in de staat New York en lesgeven in de muziek.

center0

Vervolgens is het tijd voor “Kiss me quick and go” door Mac Benford & The Woodshed All-Stars hier met een song van hun album “Willow” in 1996 uitgebracht door Rounder Records.

center

Vervolgens is het weer eens tijd voor “Independent Country Musici”en achtereenvolgens de bekende song “Abilene” hier vetolkt door Wayne Carter, daarvoor de instrumental vertolking van “Everybody’s had the blues” door Mike Headrick & Ralph Mooney en de ode aan de Texaanse “Cow Town” door Derrick Mehaffey.
Drie tracks, die staan op het verzamelalbum “Summer 2006 Compilation” uitgebracht door Country Discover Records, een countrymuziek promotie maatschappij van Mike Headrick , gevestigd in South Pittsburgh, Tennessee. Mike en z’n vrouw Teri verzorgen de productie van songs op CD’s en dedistributie/ verzending naar de diverse countrymuziek programmamakers, die actief zijn over de gehele wereld. En zo komt het ook terecht bij uw programmamaker in het Groene Hart van de Krimpenerwaard met het vriendelijke verzoek de aandacht van de luisteraars te vestigen op soms minder bekend countrytalent.

center

Derrick Mehaffey komt trouwens uit Ierland en heeft inmiddels via Country Discovery Records een 6-tal albums uitgebracht zoals o.a “Over the moon”, Don’t thin twice” en “Emerald Country” uitgebracht. Het laatst vermelde album bevat veel Ierse songs zoals Danny Boy, When Irish eyes are smiling”. Het 1ste album “Over the moon” bevat 16 tracks met gewone lekkere country muziek niet alleen om naar te luisteren, maar vooral om mee te zingen.
En neem voor meer informatie gewoon even een kijkje bij www.countrydiscovery.com.

center

Mike Headrick zelf speelt vaak mee als “steelgitarist”en van hem samen met Ralph Mooney nog eens een instrumentale vertolking van “Everybody’s had the blues” en tenslotte dus Wayne Carter, die hier Abilene, een song van Brown & John D. Loudermilk, vertolkt.

center

Ook hij heeft inmiddels een album uitgebracht via Country Discobery records, zoals trouwens ook onze eigen Nederlandse Frank Jansen, die dit jaar ook is genomineerd voor de Nederlandse Award “Countryzanger van het Jaar”.

center

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is tijd voor Nederlandse countrymuziek met in dit programma dus aandacht voor twee genomineerden voor een Nederlandse Country Muziek Award en we beginnen met de song “Color of Time” door Ruud Hermans. Deze song staat op het nieuwste album van Ruud Hermans en Dick van Altena “Lonely 2” zeer recent uitgebracht via Rounder Records Europa.
Natuurlijk is Ruud genomineerd voor de Award “Countryzanger van het Jaar”. Ruud, zanger/schrijver/gitarist en ook nog radiopresentator-muzieksamensteller, van o.a. het programma “Americana”. En ik vestig de aandacht van lezers op het feit, dat er weer “gerommel” is in openbaar omroepland m.b.t. de programma’s en dit mooie KRO-muziekprogramma”Americana” dreigt te verdwijen. Dus protesteer!!
Ruud Hermans is al meer dan 37 jaar bezig met optreden, zingen, liedjesschrijven, platen/CD’s maken en maak al meer dan 25 jaar radio voor de KRO. Een ouwe rot in het vak dus, maar muziek maken is nog steeds erg belangrijk voor hem.

center

Vervolgens “I wish I had a nickel” of te wel “I wou, dat ik een stuiver had” door de Bluegrass Boogiemen en om geen misverstand te laten bestaan. Zij treden ook op onder de naam de Hillbilly Boogiemen. Grof gezegd betekent het gewoon een verschil in repertoire. Bluegrass, de stijl uit de omgeving van Kentucky,terwijl Hillbilly meer diverse countrysoorten, zoals Honky Tonk en Texas Swing, omvat.
De Hillbilly Boogiemen zijn genomineerd voor de Country Muziek Award “Akoestisch spelend Country Band ”. Deze Utrechtse groep heeft net weer een nieuw album uitgebracht “Who’s afraid of the Boogiemen?” en dat kan niet anders dan weer zeer de moeite waard zijn? Dus “Get your Copy Today”!

center

Dan nu op naar de HOT country TOP 40 met om te beginnen Sugarland en hun single “Want to” . Sugarland, het trio van singer/songwriters uit Atlanta, Georgia, sinds 2004 actief in de countrymuziek. Op dit moment is “Want to” als single uitgebracht door Mercury Records, nadat vorig jaar okotber hun succesvolle album “Twice the speed of Life” verscheen.

center

Iets speciaals voor de luisteraars “San Francisco Mabel Joy” door Kacey Jones hier met een track van haar album “Kacey Jones sings Mickey Newbury”. Kacey Jones van oorsprong komend uit de omgeving van San Francisco, maar thans werkend vanuit Nashville Tennessee, is eigenlijk een vreemde eend in de bij van de HOT Country TOP40.
Kacey, singer/songwriter en muzikale humorist mixt tijdens haar optredens humor en countrymuziek. Heeft ook al een aantal bijzondere albums gemaakt met titels als : “Man are some of my favorite people”, “Every man I love is either married, gay or dead” . Maar dit album “Kacey Jones sings Mickey Newbury” is een eerbetoon aan de legendarische Nashville singer/songwriter, die net als Kris Kristofferson, z’n vriend, mooie en soms diepgaande song teksten schreef. In het begin van haar carriere waren ze ooit vrienden van elkaar. “Kacey Jones sings Mickey Newbury” uitgebracht door het label Image Entertainment.

center

Maar dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijter van vanavond “Shooter Jennings”, de enige zoon van Wylon Jennings en Jessi Colter, hier met de song “Gone to Carolina”, dat staat op het album “Electric Rodeo” uitgebracht door Universal South.

Iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Vrolek’s Country Music Round-up”. Dit programma wordt op zaterdag van 12.00 – 13.00 opnieuw uitgezonden.
Heeft U een verzoek voor deze muziek? Aarzel niet en geef het gewoon even door!

Speellijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Datum: 22 augustus ‘06 19.00 – 20.00 uur met een heruitzending op 26 augustus ’06 van 12.00 – 13.00
Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records
2. The Nashville Bluegrass Band *** I got a date *** Sugar Hill Records
3. The Nashville Bluegrass Band *** Dark shadows of night *** Sugar Hill Records
4. The Nashville Bluegrass Band *** Travelin’ Railroad Man Blues *** Sugar Hill Records
5. Highwoods String Band “live” *** “Walking” in my sleep *** Mudthumper Music
6. Highwoods String Band “live” *** When Springtime comes again *** Mudthumper Music
7. Mac Benford & The Woodshed All-Stars *** Kiss me quick and go *** Rounder Records
8. Derrick Mehaffey *** Cowtown *** Country Discovery Records
9. Mike Headrick & Ralph Mooney *** Everybody’s had the blues *** Country Discovery Records
10. Wayne Carter *** Abilene *** Country Discovery Records
11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records
12. Ruud Hermans *** Color of time *** DCMA/CG/Nash Music
13. Bluegrass Boogiemen *** I wish I had a nickel *** DCMA/CG/Nash Music
14. Sugarland *** Want to *** Mercury Records
15. Kacey Jones *** San Francisco Mabel Joy *** Image Entertainment
16. Shooter Jennings *** Gone to Carolina *** Universal South.