No Depression. What it sounds like!

center

The Chatham County Line, deze groep heeft het album “Speed of the whippoorwill” uitgebracht.Dat betekent mooie hedendaagse bluegrassmuziek en daar beginnen we dan ook zo dadelijk mee….

Vervolgens via de The Chapmans en The South Austin Jug Band door naar de folk van Mike Seeger samen met Maria Muldauer en David Grisman. 

Dan neem ik u mee naar bijzondere countrymuziek door Allison Moorer en ook nog Buddy Miller. Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse artiesten op dit muziekgebied.

Op zondag, 17 september a.s. zullen tijdens het “Dutch Country Award Gala 2006, dat in Theater “De Lievekamp” te Oss zal worden gehouden, de Nederlandse Country Muziek Awards worden uitgereikt. De komende weken in dit programma een aantal genomineerden voor een Award met dit keer o.a. Sandra Mooy en de bluegrassgroep “4 Wheel Drive”.

Dan gaan we naar de Amerikaanse Country HOT 40  met George Strait, Faith Hill en functioneren The PovertyNeck Hillbillies als uitsmijters van dit programma.

 

center

We begonnen dit programma met de bluegrassgroep “Chatham County Line met twee tracks van hun nieuwe album “Speed of the whippoorwill” of te wel “De snelheid van de nachtzwaluw” uitgebracht via het label Yep Roc Records.

Zij komen uit Raleigh North Carolina en de groep bestaat uit gitarist Dave Wilson, Chandler Holt op de banjo, Greg Readling op de staande bas en John Teer is een multi-instrumentalist. Zij ontmoeten elkaar in 1996, een hele jonge groep dus en maakten ook nog deel uit van de “Carbines”, de backing groep van Tift Merritt.

Maar inmiddels dus via Yep Records in 2005 hun eerste album “Route 23” en nu dus in 2006 hun 2e album “Speed of the Whippoorwill”. Ze waren trouwens in het voorjaar van dit jaat ook in Nederland en hebben o.a. opgetreden in het Muziekcafe te Deventer.

center

Vervolgens “Sometimes you just can’t win” door The Chapmans hier met een song van hun album “Simple man” in 2005 uitgebracht door Pinecastle Records.

De muzikale reis van The Chapmans begon in de begin jaren 90 in de staat Colorado, toen John Chapman, toen nog in z’n tienerjaren, daar werd uitgeroepen tot beste vioolspeler. Geinspireerd door de interesse van z’n zoon in de muziek, pakte z’n vader, Bill Chapman, z’n banjo weer op en de twee begonnen een bluegrassgroep met een aantal vrienden van de familie. 

John schakelde over naar de gitaar en nam de lead-zang voor z’n rekening. Toen z’n jongere broers Jeremy en Jason respectievelijk de mandoline en bas erbij pakten, was er een hele familiegroep ontstaan, waarbij de oorspronkelijke hoby veranderde in een “fulltime” hartstocht.
Gedurende de jaren 90 kregen ze steeds meer ervaring en kunde door op te treden tijdens provinciemarkten en bluegrass muziekfestivals. In 1998 kwamen zij in de nationale belangstelling te staan toen zij werden uitgeroepen tot beste Bluegrass Groep door The Society for Preservation of Bluegrass Music in America (SPBGMA). 

Tezamen met het uitbrengen van hun eerste “Independent” album “Love’s gonna live here” verkregen zij een contract bij het prestigeuze countrymuzieklabel “Pinecastle Records”. In 2005 brachten The Chapmans het album “Simple Man” uit, waarbij ze werden geassisteerd door oa. Ron Block, Suart Duncan, Aubrey Haynie, Rob Ickes en Sonya Isaacs. 

center

“She don’t care about me” door The South Austin Jug Band” hier met een song, die staat op het album “Dark and weary world” in 2005 uitgebracht door Blue Corn Music. De groep bestaat uit Brian Beken op viool, mandoline, Will Dupuy op staande bass, James Hyland op rhythm gitaar, Dennis Ludiker op mandoline, gitaar en viool en tenslotte Willie Pipkin op lead-gitaar en allemaal zingen ze.

Vijf jonge honden uit de ‘Live Music Capitol Of The World’ Austin Texas, allen afkomstig uit muzikale families waar traditionele deunen met de paplepel werden ingegoten. Dit heeft bij South Austin Jug Band geresulteerd in een aanstekelijke mix van Bluegrass en akoestische country-folk en zelfs een vleugje Hot Club Jazz. De media thuis bestempelt ze met de meest uiteenlopende labels: bluegrass, newgrass, neo-Jug, acoustic country-folk, Texas roots unplugged, swinging Lone Star beatnik country, young traditionalists. 

Hun inspiratie komt van old-timers als Bill Monroe, Bob Wills, Walter Hyatt, Ernest Tubb, maar naast deze heren hebben ze ook liedjes van Jerry Garcia, destijds de leider van de “psychedelic rock” band “The Grateful Dead”,  Townes Van Zandt en zelfs Jimi Hendrix onder handen genomen. In ieder geval is dit inmiddels hun tweede album, dat door deze jonge groep is uitgebracht en voor meer informatie kunt u het beste even een kijkje nemen in hun website: www.southaustinjugband.com.

 

center

Zoals reeds aangekondigd verder met de folkmuziek met  “The memory of your smile” door Mike Seeger tezamen met de bluesy Maria Muldauer en David Grisman, dat oorspronkelijk staat op het album “Third Annual Farewell Reunion” op Rounder nr. 313.

Op dit album speelt en zingt  Mike Seeger 23 liedjes met 23 verschillende soloartiesteten en groepen, waar hij in het verleden mee had samen gewerkt. 100% akoestische “old-time” country muziek, de wortels dus van de hedendaagse countrymuziek. Maar “The memory of your smile” staat ook op het verzamelalbum “Hills of Home”, dat door Rounder in 1995 werd uitgebracht. 

center

Dit album ook bekend onder de naam “25 Years of Folk Music on Rounder Records staat boordevol met een mix aan akoestische folk en countrymuziek. 

center

Bijzondere countrysongs zoals “Is heaven good enough for you” door Allison Moorer en dat staat op haar debuut album “Alabama Song” in 1998 uitgebracht door MCA Nashville.

Het komt maar zelden voor, dat twee zussen allebei slagen met elk een eigen carriere in de populaire muziek. Shelby Lynne en Allison Moorer behoren tot die zeldzamen uitzonderingen. Van Shelby Lynne werd verwacht dat zij in de jaren 90 een belangrijke countryster zou worden, maar dat gebeurde niet. Zij verdween een poosje op de achtergrond en in die tijd begon Allison met haar carriere, waarbij zij haar debuut maakte de song “A soft place to fall “ te horen in de film “Horse Whisperer”. Enigzins droefgeestige country ballades zijn haar specialiteit.

center

Vervolgens “Does my ring burn your finger” geschreven, gespeeld en gezongen door Buddy Miller. Deze song staat niet alleen op z’n album “Cruel Moon” in 1999 uitgebracht door Hightone Records, maar terecht ook op het verzamelalbum “No Depression, What it sounds like” Vol. 1” in 2004 uitgebracht door Dualtone. 

center

Buddy Miller’s “Cruel Moon” werd in z’n eigen studio gemaakt in samenwerking met een aantal oude vrienden, die langs kwamen en hem hielpen op een aantal tracks. Het werd een schitterend resultaat met mooie hedendaagse countrymuziek. Buddy Miller met z’n bijzondere doorleefde stem hier op gitaar, schreef de meeste songs samen met z’n vrouw Julie.

Zoals gezegd bijgestaan door een aantal vrienden zoals Emmylou Harris, Joy Lynn White en Steve Earle. Buddy Miller speelde natuurlijk ook in de band van Emmylou Harris. In ieder geval is “Cruel Moon” zeer de moeite waard om weer eens tevoorschijn te halen.

center

Na een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het  tijd voor Nederlandse countrymuziek met vanavond dus aandacht voor twee genomineerden voor een Nederlandse Country Muziek Award en we beginnen met de song “Burn” door Sandra Mooy. 

Zij is genomineerd als “Countryzangeres van het Jaar” tezamen met Doreen, Ilse de Lange, Jacqueliene van der Griend en Sandra Vanreijs. Sandra Mooy bracht vorig jaar een album uit met de titel “What if we fly” en presenteert a.s. donderdag haar nieuwe album “On my way to you” via het lokale radiostation van Schagen, genaamd Schagen FM in het countrymuziekprogramma “Country Krol” tussen 20.00-22.00 ook te beluisteren via “streaming audio” via http://www.schagenfm.nl .

center

Dan “Wreck of the Old ‘97” door de bluegrass groep “4 Wheel Drive” . Zij zijn genomineerd voor de “Award” akoestisch spelende countryband tezamen met “By Coincidence”, de Bluegrass Boogiemen, Except-2 en Ranch House Favorites. 

“4 Wheel Drive” is een van de meest succesvolste bluegrassgroepen van Nederland, want zij wonnen tijdens het EWOB-festival in Voorthuizen in mei van dit jaar niet alleen de “Publieksprijs”, maar kwamen ook nog eens op de 2e plaats als “Europese Bluegrass Band 2006”. 

In 2002 werden zij, toen nog met de helaas overleden onvergetelijke bassist en lead-zanger Theo Lissenberg, ook al eens eerste en mochten vervolgens als prijs spelen in het “Wahalla van de Bluegrass-muziek” in Louisville Kentucky.

Dan nu op naar de HOT country TOP 40 met om te beginnen nogmaals George Strait en z’n single “Give it away”.

 

center

Na meer dan 30 albums en 25 jaar van tijdloze countrymuziek en in het bezit van heel veel Awards, meer dan 62 miljoen albums te hebben verkocht, onnoemelijke aantallen bezoekers van zijn optredens, de meeste nummer 1 countrysingles op z’n naam zou je kunnen denken, dat er maar weinig is overgebleven voor de grootste naam in de countrymuziekwereld.

Maar nee hoor. Hij heeft al weer gedaan George Strait met z’n nieuwste single “Give it away” op 27 juni van dit jaar voor het eerste via de radio te beluisteren. Hij bereikte de country TOP 25 in slechts drie weken en z’n nieuwe album, waar deze song ook op zal staan zal op 3 oktober a.s. worden uitgebracht.

center

Gevolgd door “Sunshine & Summertime”  of te wel “Zonneschijn en zomertijd” door Faith Hill, ja dat hebben in de Krimpenerwaard ook nodig. Faith Hill hiernog eens met een song, die staat op haar album “Fireflies” vorig jaar uitgebracht door Warner Brothers. Deze song staat op dit moment op de 11e plaats in de Hot Country 40 Singles.

center

Inmiddels worden we gewaarschuwd door onze uitsmijters van vanavond de PovertyNeck Hillbillies hier met de song “Mr. Right Now, dat staat op hun album  met hun eigen naam “PovertyNeck Hillibillies” uitgebracht door Rust Records.

center

 

Iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 bijzondere countrymuziek in het radioprogramma “Vrolek’s Country Music Round-up” . Deze uitzending wordt op de daarop volgende zaterdag van 12.00 – 13.00 heruitgezonden.

Wilt U eens uw favoriete countryster horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

center

 

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ”  Date:  Aug. 15 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Aug. 19 ‘06 12.00 – 13.00.

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*            Artiest/groep ***            Titel muziek ***            Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown  *  openingsmuziek  **        BGO Records

2. Chatham County Line   *** Coming home   ***  Yep Roc Records

3. Chatham County Line   *** Lonesome in Caroline   *** Yep Roc Records

4. The Chapmans   *** Sometimes you just can’t win   *** Pinecastle Records

5. South Austin Jug Band   *** She don’t care about me   ***  Blue Corn Music

6. Mike Seeger feat. Maria Muldauer & Davis Grisman   *** The memory of your smile   *** Rounder Records

7. Allison Moorer   *** Is Heaven good enough for you   *** Dualtone 

8. Buddy Miller   ***      Does my ring burn your finger   ***  Dualtone 

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   *** Keep on the sunny side   *** agendamuziek   *** Mercury 

10. Sandra Mooy   *** Burn   *** DCMA/Country Gazette

11. 4 Wheel Drive   *** Wreck of the Old ’97   *** DCMA/Country Gazette

12. George Strait   *** Give it away   *** MCA Records 

13. Faith Hill   *** Sunshine & Summertime   *** Warner Brothers

14. PovertyNeck Hillbillies   *** Mr. Right Now   *** Rust Records