How I love them old Songs

center

Net als de vorige week beginnen we het programma met bijzondere bluegrass muziek door de Nashville Bluegrass Band, die op dinsdag, 5 september zullen optreden in het theater Paradiso in Amsterdam en dat betekent in dit programma alvast even kennismaken met hun muziek. Vervolgens terug in de tijd van het “Nashville Sound” tijdperk .

zo rond de jaren 60-’80 met duetten van o.m. Dottie West & Don Gibson, Jim Reeves samen met Deborah Allen. Bent U ze vergeten? Dat wordt dan weer mooie herinneringen ophalen.
En dat doen we trouwens ook met Kacey Jones en ook nog eens met de groep The Hole Dozen met een eerbetoon aan de zanger/schrijver/gitarist Mickey Newbury.
Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse artiesten, die zijn genomineerd voor een Nederlandse Country Muziek Award met dit keer o.a. Ilse de Lange en zanger/schrijver/gitarist Dick van Altena.
Vervolgens gaan we naar de Amerikaanse Country HOT 40 met Dixie Chicks en functioneert George Strait als uitsmijter van dit programma.

center

Ter promotie van het optreden van de Nashville Bluegrass Band op dinsdag, 5 september a.s. in het theater Paradiso aan de Weteringschans 6 te Amsterdam wordt begonnen met “I got a date” of te wel “Ik heb een afspraak” (Maak ook gauw een afspraak via het Theater Paradiso) en “You wouldn’t know love” door deze groep.
Twee songs van hun album “Unleashed” “Niet aangelijnd” dan wel “Ontketend” in 1995 uitgebracht door Sugar Hill Records. De groep bestond in die periode uit Alan O’Bryant op banjo, de gitarist en zanger Pat Enright, Stuart Duncan op viool, Roland White op mandoline en Gene Libbea op staande bas.
De Nashville Bluegrass Band is ooit ontstaan als een “backing” groep voor een tour in 1984 van de countrymuziek verteranen Vernon Oxford en Minnie Pearl.

center

Daarna nog de songs “Tell me your love is still true” en “Hush” door de Nashville Bluegrass Band .Songs van hun laatste album “Twenty Year Blues” in 2004 uitgebracht door Sugar Hill records. “Hush (Somebody’s callin’my name) is een traditional gospel, die helemaal terug gaat naar de jaren ‘20 en in die tijd uitgevoerd door de Wisemen Sextette.
Het album is een echt bluegrassmuziekalbum, maar de Nashville Bluegrass Band is niet bang om af te wijken van traditie en zij zijn tevens een van de weinige bluegrass groepen, die ook songs vertolken van zogenaamde “zwarte stringbands” en zwarte gospelmuziek.
Traditionele melodien en songs van Bill Monroe gaan goed samen met hun vertolking van “Travelin’ Railroad Man Blues” en “Sitting on top of the world” beiden oude “string band songs” , die oorspronkelijk werden uitgevoerd door de Alabama Sheiks en de Mississippi Sheiks gedurende de jaren ‘30.
Vervolgens gaan ze weer een heel andere kant op met hun vertolking van “Luckiest Man Alive”. Een verhaal over een man tijdens de Vietnam oorlog en dat is niet een alledaags onderwerp in de bluegrass muziek.
The Nashville Bluegrass Band weet wat traditie is, maar ze weten ook hoe ze een bredere bluegrass horizon kunnen scheppen zonder de “pure” blugrassmuziekliefhebbers tegen de haren in te strijken. Niet voor niets heet dit album “Twenty Year Blues” , want het album werd uitgebracht ter herinnering aan het feit, dat deze groep al 20 jaar betrokken is bij hoogwaardige bluegrassmuziek.
De groep bestaat tijdens hun tournee in Europa en het optreden in Amsterdam uit Alan O’Bryant, Pat Enright en Mike Compton, terwijl Stuart Duncan sedert 1986 meedoet en Dennis Crouch als bassist z’n oorspronkelijke leermeester Mark Hembree en Gene Libbea is opgevolgd.

center

Dan zoals reeds aangekondigd is het tijd vaan het “Nashville Sound” tijdperk met “I love you because” door het gelegenheids duo Dottie West en Don Gibson. Deze song staat op de verzamelalbum “Exclusive country duets” in 1988 uitgebracht door Ariola. Oorspronkelijk staat deze song op het album “Dottie en Don” in 1969 uitgebracht door RCA/Victor.
Dottie West was een van de meest succesvolle en controversiele zangeressen gedurende het “Nashville Sound” tijdperk net zoals haar vriendin en mentor Patsy Cline. Haar strijd voor een eigen identiteit en respect binnen de door mannen gedomineerde countrymuziek stelde andere country-zangeressen in staat om zelf te kunnen bepalen welke richting ze wilden inslaan.
Op 4 september 1991 sloeg de auto, waarin zij op weg was naar een optreden in de Grand Ole Opry in Nashville, over de kop. Zij overleed een paar dagen later aan haar verwondingen op 59-jarige leeftijd.

center

Al even dramatisch is eigenlijk het verhaal van Jim Reeves. U hoorde hem samen met Deborah Allen met de song “Take me in your arms and hold me” . Een onafgemaakte song van Jim Reeves en die op verzoek van de weduwe van Jim Reeves trouwens pas in 1973 door Deborah Allen werd ingezongen. Ze kwam met deze song in de TOP 10 en ze verkreeg hiermee grotere bekendheid.
Countryzanger Jim Reeves (1924-64) kwam in 1964 samen met zijn pianist-manager Dean Manuel om het leven, toen zijn éénmotorige Beechcraft tijdens slecht weer neerstortte bij Nashville. Reeves zat zelf achter de stuurknuppel. Hij begon in 1944 als prof-baseballer bij de ‘St. Louis Cardinals’, maar moest na 3 jaar stoppen door een blessure. Hij startte in de begin jaren ’50 discjockey, presentator en verslaggever bij diverse radiostations voor hij succes kreeg als zanger. Veel trouwe luisteraars zullen hem zeker kennen van songs als “He’ll have to go”, “Distant drums”, “I love you because”, “Adios amigo”, en “Have you ever been lonely?” ( met Patsy Cline), die ook op dit album “Exclusive Country Duets” staat en in 1988 werd uitgebracht door Ariola.

center

Vervolgens nog het bekende “The Door is always open” door het echtpaar Dave & Sugar Rowland, dat ook staat op hetzelfde album van Ariola en trouwens ook op hun album “Dave & Sugar Anthology.”

center

Dan is het tijd voor een eerbetoon aan Mickey Newbury met een van z’n bekendste songs “San Francisco Mabel Joy” door Kacey Jones hier met een track van haar album “Kacey Jones sings Mickey Newbury” .
Kacey, singer/songwriter en muzikale humorist mixt tijdens haar optredens humor en countrymuziek en heeft een aantal bijzondere albums gemaakt met titels als : “Man are some of my favorite people”, “Every man I love is either married, gay or dead” . Maar dit album “Kacey Jones sings Mickey Newbury” is een eerbetoon aan de legendarische Nashville singer/songwriter, die net als Kris Kristofferson, z’n vriend, mooie en soms diepgaande song teksten schreef.

center

Vervolgens “Doggone my soul, how I love them old songs” door “The Hole Dozen” een gelegenheidsgroep met als leider Mark Olson, samen met z’n vrouw Victoria Williams en een aantal vrienden ook met een eerbetoon aan Mickey Newbury. Deze song staat op het het album “No Depression” What it sounds like Vol.1” , dat in 2004 door het muziekblad “No Depression” werd uitgebracht via Dualtone Music Group.
In 1995 verliet Mark Olson na 10 stormachtige jaren van toenemend succes The Jayhawks en begon met een solo carriere om zijn persoonlijke voorkeur voor de eerlijke en eenvoudige Americana muziek voorrang te geven.
The Jayhawks gingen zonder Olson verder met hun nieuwe leider Gary Louris in de richting van meer pop-georienteerde muziek. Met de hulp van z’n vrouw Victoria Williams (ook een succesvolle singer/songwriter) en zijn oude vriend en vioolspeler Mike “Razz” Russel startte hij met een geluidsstudio in z’n eigen huis in het landelijke Joshua Tree in de staat Californie en nam in 1997 z’n eerste album op met de naam “The Original Harmony Creek Dippers”.
Een album, dat goed werd ontvangen door de alternatieve countrymuziekliefhebbers en tevens warm aanbevolen werd door het alternatieve countrymuziekblad “No Depression” . Het trio had er zoveel plezier in, dat in 1999 het album “Pacific Coast Rambler” en in 2000 het album “Zola & The Tulip Tree” . Het gedeeltelijke autobiografische album “My own Jo Ellen” werd eind 2000 uitgebracht door Hightone Records.

center

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor Nederlandse countrymuziek met vanavond dus aandacht voor twee genomineerden voor een Nederlandse Country Muziek Award met om te beginnen Ilse de Lange. “Was it love” gezongen en gespeeld door Ilse, dat staat op haar nieuwe album “The Great Escape” op 16 juni van dit jaar is uitgebracht.
In 1994 trad Ilse op voor de Nederlandse Country Music Awards. In 1998, inmiddels deel uitmakend van de countrymuziek groep Cash On Delivery, vertrok ze naar Nashville (Verenigde Staten) en om het album “World Of Hurt”op te nemen. Doordat ze in de country-hoofdstad van de wereld, Nashville, een country-CD mocht opnemen, raakte ze bekend in Nederland en dit album werd hier een groot succes.
In Nederland ontving de Lange in 1999 een TMF Award en een Edison. Haar nieuwe album “The Great Escape” was bij uitkomen reeds goud en bereikte in augustus 2006 de platina-status (70.000 verkochte albums). In september 2006 verschijnt de 2e single van het album, The Only One. Ilse de Lange dus nu ook nog weer genomineerd voor de Award “Countryzangeres van het Jaar”.

center

Vervolgens “Juliet” door Dick van Altena, destijds leider, lead-zanger/gitarist van de groep “Major Dundee” hier met een song van het album “Silver” in 2002 uitgebracht. Begin dit jaar werd het album “Lonely 2” uitgebracht een album samen met Ruud Hermans. En beiden zijn genomineerd voor de Award “Country Zanger” van het Jaar.

center

En dat is het al weer tijd voor de HOT country TOP 40 met om te beginnen The Dixie Chicks en “Everybody knows”, dat staat op hun album “Taking the long way”.
Een album met 14 songs, die allemaal zijn medegeschreven door de Chicks zelf samen met hun legendarische producer Rick Rubin, die zo’n beetje met iedereen heeft gewerkt van Johnny Cash tot de Red Hot Chili Peppers, van Run DMC tot Neil Diamond. De Dixie Chicks, de best verkopende vrouwengroep in de geschiedenis, hebben zich met dit album weer tot grote hoogte weten op te werken zowel als schrijvers en als zangeressen.

center

En dan is het al weer tijd voor onze “ervaren” uitsmijter van dit programma met “Give it away” en dus door George Strait. Deze song is op dit moment alleen nog als single verkrijgbaar, maar hier natuurlijk al wel te horen in het countrymuziek & informatie programma “Vrolek’s Country Music Round-up” .Op dit moment al doorgestoomd naar plaats 5 van de US Top 25 Singles & Tracks van de Country Muziek.
De single is uitgebracht door MCA Records en nog even voor de line-dancers. Het is een 2-Step-slow. De song“Give it Away”, staat op het nieuwe album “It Just Comes Natural” met daarop 15 tracks, en is de snelststijgende single van George Strait in de afgelopen 5 jaar. Het album wordt op 3 oktober a.s. officieel gepresenteerd en dan ook overal verkrijgbaar zijn.

Iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 bijzondere bluegrass, folk en country -muziek in het programma “Vrolek’s Country Music Round-up” met een heruitzending op zaterdag van 12.00 – 13.00. Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door!

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: Aug. 29 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Sept. 2 ‘06 12.00 – 13.00
Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records
2. The Nashville Bluegrass Band *** I got a date *** Sugar Hill Records
3. The Nashville Bluegrass Band *** You wouldn’t know love *** Sugar Hill Records
4. The Nashville Bluegrass Band *** Tell me your love is still true *** Sugar Hill Records
5. The Nashville Bluegrass Band *** Hush (Somebody’s callin’ my name) *** Sugar Hill Records
6. Dottie West & Don Gibson *** I love you because *** Ariola
7. Jim Reeves & deborah Allen *** Take me in your arms and hold me *** Ariola
8. Dave & Sugar *** The door is always open *** Ariola
9. Kacey Jones *** San Francisco Mabe Joy *** Image Entertainment
10. The Hole Dozen *** How I love them old songs *** Dualtone
11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury
12. Ilse de Lange *** Was it love *** DCMA/CG/Nash Music
13. Dick van Altena *** Juliet *** DCMA/CG/Nash Music
14. The Dixie Chicks *** Everybody knows *** Open Wide/Columbia
15. George Strait *** Give it away *** MCA Records