1927 The Bristol Sessions – “The Big Bang of Country Music”

center

In dit programma gaan we ver terug in de tijd. Naar wat wel eens wordt genoemd het begin van de countrymuziek op 1 augustus 1927, toen Ralph Peer voor RCA Viktor (Viktor Talking Machine Company) in Bristol Tennessee de eerste opnames maakte van een aantal songs gespeeld en gezongen door Alvin Pleasant Carter, z’n vrouw Sara en hun nicht Maybelle Carter..

Naast unieke opnames van de Carter Family uit 1927 ook nog uit latere jaren Mother Maybelle samen met de Nitty Gritty Dirt Band. Een eerbetoon aan de Carters met o.a. Johnny Cash en ook nog Levon Helm, ooit spelend in “The band”.
Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en in verband met deze speciale “Carter Family” uitzending geen Nederlandse artiesten, maar gaan we gewoon door met o.a. Willie Nelson, Shawn Colvin, gevolgd door Marty Stuart en his Fabulous Superlatives, John Prine en functioneert Kris Kristofferson samen met de Nitty Gritty Dirt band als uitsmijter van dit programma.

center

We begonnen de uitzending met “Foggy Mountain Top”en “False-hearted Lover” door  Lester Flatt & Earl Scruggs tezamen met Mother Maybelle Carter. Twee songs, die staan op het album “Songs of the famous Carter Family” in 1961 op LP en in 1990 door Columbia op CD uitgebracht. Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys pasten hun bluegrassstijl aan om zo goed mogelijk de “originele sound” van de Carters te benaderen.
En dat betekende, dat Earl Scruggs niet op z’n banjo, maar voornamelijk op gitaar is te horen met achtergrond zang en Lester Flatt eveneens op gitaar met lead-zang. Maybelle Carter neemt de autoharp voor haar rekening en zorgt voor een mooie mix met Earl’s gitaarspel.

center

Dan uit 1929 “I’m thinking tonight of my blue eyes” door Alvin Pleasant Carter, z’n vrouw Sara en Maybelle Carter, die veeal optraden onder de naam “The Carter Family. The Carters kwamen van Maces Spring Virginia, in de heuvels aan de voet van de Clinch Mountains. In een omgeving en tijd , waar de landelijke bevolking hun ontspanning vonden in plaatselijke activiteiten en de gezamenlijke bijeenkomsten op de zondag en de Carters vaak werden gevraagd om op te treden.
Het was tijdens zo’n gelegenheid, dat Ralph Peer van RCA Viktor hen hoorde en ze uitnodigde om naar Bristol Tennessee te komen om opnames te maken. Hun eerste opnames voor deze platenmaatschappij maakten ze op 1 augustus 1927. Gedurende de volgende 17 jaar namen zij zo’n 300 ballades, traditionele folk en gospelsongs op, allemaal volksliedjes uit het erfgoed van de Zuidelijke Staten.
Zoals reeds aangegeven bestond de originele Carter Family uit Mother Maybelle Addington- Carter op de gitaar en met achtergrondzang , Sara Dougherty-Carter, de zangeres van het drietal op de autoharp en Alvin Pleasant Carter (A.P.) de liedjesschrijver en verzamelaar op viool en met achtergrondzang.
Ze werkten tot 1938 vanuit hun huis in Maces Springs, vervolgens verhuisden zij naar Texas, waar zij bij het Mexicaanse radiostation XET net over de grens bij San Anton een zeer populair radioprogramma hadden. Dit radiostation was niet gebonden aan de Amerikaanse beperkingen van het zendvermogen voor radiostations en had dus een enorm bereik over de toen populaire middengolf-omroepband.
In 1941 verhuisden zij naar Charlotte in North Carolina. Sara en A.P. waren inmiddels gescheiden. Hun laatste gezamenlijke radioshow vond plaats in 1942, waarna Maybelle Carter, die ook wel de “Moeder van de Country Muziek” werd genoemd, verder ging met de muziek en haar carriere tezamen met haar drie dochters Anita, Helen en June. Laatstgenoemde trouwde later met Johnny Cash en haar familienaam luidde dus June Carter-Cash.
In 1953 kwamen A.P., Sara en Maybelle nog 1 keer bij elkaar voor een openbaar optreden tijdens het Jimmy Rogers Memorial Festival in Meridian, MS, terwijl Maybelle en Sara in augustus 1975 hun laatste openbaar optreden hadden tijdens het eerste A.P. Carter Memorial Festival in het Carter Centerfold in Hiltons, VA.
En rest mij U nog te vertellen, dat A.P. op 7 november 1960 op 69-jarige leeftijd overleed in z’n geboorte en woon-plaats Maces Springs. Maybelle, z’n schoonzus, overleed op 23 oktober 1978 op 69-jarige leeftijd, terwijl Sara, de ex-vrouw van A.P. een half jaar later overleed op 80-jarige leeftijd.Maar hun muziek is niet verloren gegaan en blijft gelukkig nog steeds te beluisteren.

center

De luisteraars hebben vervolgens kunnen luisteren  naar een unieke aankondiging van het radioprogramma van de Carters via het Mexicaanse radiostation XET. Zoals reeds eerder op gemerkt waren de Mexicaanse radiostations niet gebonden aan een beperking van het zendvermogen en dat leidde tot het bouwen van radiostations vlak over de Texaanse grens in Mexico.
Met enorme zendvermogens van 500 tot 1000 kWatt behoorden deze radiostations toen tot de sterkste van de wereld. Men kon de X-stations enigszins afhankelijk van het tijdstip van de dag beluisteren in geheel Amerika, Australie, Finland etc. Vogels, die in de buurt van de antenne’s vlogen,  vielen gebraden en wel uit de lucht, de lampen in de omgeving behoefden niet te worden aangestoken, die branden zowel vanwege de grote hoeveelheid hoogfrequente energie.
June Carter Cash vertelde ooit, dat men de Carters zelfs kon beluisteren via prikkeldraad afrasteringen in Texas.
Nog even terug naar A.P., Sara en Maybelle.Van hen hoorde U nog de song “Bury me under the weeping willow” een opname uit 1927, dus uit de begin tijd van de Carters inmiddels “digitaal opgepoetst” en uitgebracht o.a. door Disky op het album “American Roots” CD 1.

center

Vervolgens hoorde U “Keep on the sunny side” door Mother Maybelle hier tezamen met de Nitty Gritty Dirt Band in 1972 met een song van hun album “Will the circle be unbroken”. 
Het album bestond toen uit 3 LP’s, natuurlijk helemaal grijs gedraaid, maar in 1985 door EMI (United Artists)  op 2 CD’s uitgebracht en in  1996 door Disky o.a. in Nederland uitgebracht. 38 songs op twee CD’s met niet alleen herinneringen aan de countrymuziek van de Carters, maar ook van andere pioniers van de vroege jaren van deze muziek. Medewerking van oa. Earl Scruggs, Doc Watson, Roy Acuff, Jimmy Martin Merle Travis en Norman Blake.
Een schitterend album uit de jaren 72 en waarschijnlijk het eerste country album, die in die tijd door een groot aantal rockmuziek-liefhebbers onder de 30 zeer werd gewaardeerd. Dit album was echt een “opener” voor de countrymuziek voor het grote publiek. In 1989 dus 17 jaar later volgde het album “Will the circle be unbroken” Volume 2 en in 2003 gevolgd door volume 3 en ik kan ze alle drie van harte aanbevelen.

center

Vervolgens Maybelle’s schoonzoon Johnny Cash met de countrygospel “Life’s railway to heaven”  of te wel “ Het spoor van het leven naar de hemel “ . Gespeeld en gezongen door “ Johnny Cash “ samen z’n vrouw June en haar zusters Helen & Anita samen met de Nitty Gritty Dirt Band. Het is de 1ste track van de  CD “ Will the circle be unbroken” deel II en in 1989 uitgebracht door MCA Records.
Op een namiddag in december 1988 arriveerden Johnny Cash en de Carter zussen in de studio van Randy Scruggs in Nasville, Tennesee, om te zingen en daarmee een start te geven aan een nog grotere “ Zal de cirkel niet worden gebroken “ . Een cirkel groot genoeg om ook blues, gospel, cajun, honky-tonk en traditionele folksongs te omvatten!
Tal van beroemdheden op het gebied van country muziek, waaronder  Chris Hillman, Emmylou Harris,  Ricky Skaggs, John Hiatt enz. hebben meegewerkt aan dit werkelijk schitterende album.
Vervolgens de song “When I get my rewards” of te wel “Als ik mijn beloningen krijg”  door Levon Helm, ooit opgegroeid op een boerderij in Arkansas, maar uitgegroeid tot multi-instrumentalist, drummer, zanger van de zeer bekende, maar inmiddels opgeheven groep “The Band”, schrijver, producer, impressario, studio-eigenaar en technices,  hier als gast- leadzanger op het album “Will the circle be unbroken Volume 2” . Bijgestaan door natuurlijk de Nitty Gritty Dirt Band met assistentie van Randy Scruggs op gitaar, Mark Oçonnor op viool, Jerry Douglas op dobro en Roy Huskey Jr. op de staande bas.
 Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio, waarbij vooral de aandacht werd gevestigd op het 26ste Floralia Country Festival op 12 en 13 augustus a.s. gaan we nu weer terug naar de muzikale erfenis van de Carter Familie.

center

“ You are my flower” ook al een song uit de muzikale erfenis van de Carter Familie hier op gitaar en met zang vertolkt door de zeer herkenbare Willie Nelson gevolgd door Single Girl, Married Girl”  door Shawn Colvin tezamen met Earl en Randy Scruggs.

center

Shawn Colvin een van de bekendste singer/songwriters van de “new folk movement” uit de jaren ‘80 en trouwens nog steeds zeer actief op het gebied van de folkmuziek hier tezamen met de bekende banjospeler Earl Scruggs samen met z’n zoon Randy op gitaar. In “Single Girl, Married Girl”wordt nog eens duidelijk uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een “vrijgezelle” en  “getrouwde” meid.
Vervolgens uw aandacht voor het verhaal van Marty Stuart, ooit een schoonzoon van Johnny Cash tezamen met his Fabulous Superlatives hier met een goed advies “Never let the devil get the upper hand of you” . Marty Stuart is ooit een aantal jaren getrouwd geweest met dochter Cindy van Johnny Cash en maakte dus ook een tijdje deel uit van de Carter-Cash clan.  

center

“Bear creek blues” door John Prine met een song, die staat op het album “The unbroken circle” , de muzikale erfenis van de Carter Family dit jaar uitgebracht door Dualtone. Een album dus met tal van songs uit een tijd, dat de countrymuziek nog moest worden uitgevonden. Hier dus een Carter song vertolkt door John Prine, de bekende zanger/schrijver/gitarist, wiens werk flirt met alles van akoestische folk, rockabilly tot recht toe recht aan countrymuziek.
John Prine geboren op 10 oktober 1946 in Maywood Illinois, wiens ouders uit het landelijke Kentucky kwamen, kreeg op 14 jarige leeftijd gitaarles van z’n broer, terwijl de inspiratie kwam van zijn grootvader, die ooit had gespeeld met Merle Travis In dit album John Prine op akoestische gitaar met Pat McLaughlin op mandoline, akoestische gitaar en op percussie, Jason Wilbur op de electrische gitaar en met achtergrond zang en tenslotte Dave Jaques op electrische bas. Ook deze song staat ook op het album “The Unbroken Circle” The Musical Heritage of the Carter Family”.

center

Vervolgens is het alweer tijd voor de uitsmijter en dus voor onze laatste Carter song” Gold watch and Chain” door Kris Kristofferson tezamen met de Nitty Gritty Dirt band.Een tijdperk van de countrymuziek ooit begonnen in de zomer van 1927 met The Carters en Jimmie Rogers en die nog steeds voortduurt, een niet-gebroken circkel.

 Iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 bijzondere countrymuziek in het radioprogramma “Vrolek’s Country Music Round-up”.
Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!
Vindt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!
Wilt U eens uw favoriete countryzanger/zangers of groep horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef het even door!

 Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up “op  Aug. 1 ‘06 19.00 – 20.00 uur en opnieuw uitgezonden op Aug. 5 ’06 12.00 – 13.00
Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr*            Artiest/groep ***            Titel muziek ***            Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown   *** openingsmuziek  *** BGO Records
2. Lester Flatt & Earl Scruggs feat. Mother Maybelle Carter *** Foggy Mountain Top   ***Columbia Records
3. Lester Flatt & Earl Scruggs feat. Mother Maybelle Carter *** False-hearted lover *** Columbia Records
4. The Carter Family *** I’m  thinking tonight of my blue eyes *** Disky 
  5. The Carter Family *** Intro at the radiostation XET + Bury me under the weeping willow *** Disky 
  6. Maybelle Carter & The NGDB *** Keep on the sunny side *** Disky
7. Johnny Cash & The NGDB *** Life’s railway to heaven *** Universal Records
8. Levon Helm & The NGDB *** When I get my rewards   *** Universal Records
9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records
10. Willie Nelson *** You are my flower *** Dualtone Records
11. Shawn Colvin + Earl & Randy Scruggs *** Single girl, married girl *** Dualtone Records
12. Marty Stuart & the Fabulous Superlatives *** Never let the devil get the upper hand of you *** Dualtone Records
13. John Prine *** Bear Creek Blues *** Dualtone Records
14. Kris Kristofferson &  The NGDB *** Gold watch and chain*** Dualtone Records