Wait a minute!

The Cherry Bombs

Iedereen weer van harte welkom bij deze zonnige uitzending van “ Vrolek’s Country Music Round-up“ aflevering 294 op dinsdag, 18 juli 2006 “live” vanuit de oververhitte studio van uw Radio Vrolek….

In dit programma natuurlijk weer mooie country in bluegrass stijl door o.a. The Stonemans, vervolgens Larry Sparks met songs van Hank Williams gevolgd door een “live” optreden van Marty Stuart & his Fabulous Superlatives vanuit “The Ryman Audatorium” in Nashville Tennessee. Dan gaan we naar Texas met countrymuziek door Bruce Robison en ook nog de Outlaw David Allan Coe.
Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de muziek uit Nederland met dit keer nog eens aandacht voor J.J. Johns en vervolgens ook nog voor Ted uit Ridderkerk met een song van z’n album “Ted sings the Hits of George Jones”.
Vervolgens terug naar Amerika en de gelegenheidsgroep The Notorious Cherry Bombs, Lori McKenna, Billy Brag samen met Wilco, terwijl Gretchen Wilson optreedt als uitsmijtster van dit programma.

The Family Stoneman

We begonnen het programma met de song “Watermelon of the Vine” gevolgd door het dramatische verhaal van een mijnwerkersdochter uit “Tecumseh Valley” door de Stonemans. De “Stonemans” behoorden tot de meeste beroemde familiegroepen in de countrymuziek nauw verbonden met hun legendarische vader Ernest “Pop” Stoneman, die een aantal jaren deel uitmaakte van de groep.
De oorspronkelijke kern van de Stonemans bestond uit zes van de dertien kinderen van Pop, Patsy, Scotty, Donna, Jimmy, Roni en Van en in de beginjaren bekend onder de naam de “Bluagrass Champs”.
Pop kwam er later nog bij en zij kregen veel aanhangers uit hun omgeving in Washington DC, traden regelmatig op met een “live” optreden in televisie programma’s en kregen zelfs later nog een eigen televisieshow. In 1962 debuteerden zij in de Grand Ole Opry en toerden zo’n tien jaar door het land en traden regelmatig in de Black Poodle Club in Nashville, Tennessee.
Hun televisie show werd in het gehele land door zo’n 50 stations uitgezonden. In 1966 kwamen zij met hun song “Tupelo Country Jail” in de Country Top 40. Pop Stoneman overleed in 1968 z’n schoondochter Patsy kwam er toen nog bij en met hun song “The five little Johnson Girls” kwamen zij in 1969 nog in de Country Top 50, maar gedurende de jaren 70 namen zij steeds minder op en gingen met langzaam maar zeker met pensioen.
Maar gelukkig beschikken we nog over hun muziek via dit album “Family Tradition” The Stoneman Legacy in 2002 uitgebracht door CMH Records. Door het label King Records werd trouwens in 2000 ook nog het album “28 Big Ones” uitgebracht met songs uit de begin jaren ‘60.

Larry Sparks sings Hank Williams

Maar nu weer verder met de country in bluegrass stijl door Larry Sparks hier met een tweetal songs van Hank Williams om te beginnen met “Someday you’ll call my name” and I wan’t answer. Twee songs, die staan op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” ooit in 1977 op een LP gezet, maar gelukkig in 1991 door Rebel Records op een CD geperst. Larry Sparks vertolkt op schitterende bluegrass wijze een aantal van Hank Williams songs.
Gedurende de geschiedenis van de countrymuziek zijn er heel wat dynamische en belangrijke personen geweest, maar er zijn er maar weinig, die zoveel invloed op de muziek hebben gehad als de jonge magere en droevig kijkende Alabamian met de naam King Hiram Williams, beter bekend als Hank Williams, die voor hij 30 werd, overleed op de achterbank van z’n Cadillac onderweg naar een optreden overleed in de nacht van Oud en Nieuw in 1953.
In de loop van de jaren zijn de songs van Hank Williams door tal van artiesten vertolkt en ofschoon zijn songs ook in de bluegrassmuziek niet onbekend zijn, heeft Larry Sparks er een schitterend eerbetoon van gemaakt. Larry Sparks, geboren op 15 september 1947 in Lebanon Ohio, was 19 jaar toen Carter Stanley overleed en door Ralph Stanley werd gevraagd om bij zijn groep “The Clinch Mountain Boys” als gitarist en lead-zanger te komen spelen.
Larry heeft ruim 3 jaar hiervan deel uitgemaakt en deze jaren kunnen worden aangemerkt als de “ Stanley Brothers School of Bluegrass”. In 1969 vormde hij zijn eigen groep “The Lonesome Ramblers”. Op het album “Larry Sparks sings Hank Williams” wordt hij op sublieme wijze geassisteerd door Tommy Boyd op dobro en banjo, Ricky Skaggs op de mandoline, Art Wynder en Jerry Schieber op de bas en tenslotte Chubby Wise op de viool.

Marty Stuart

Vervolgens “No hard times blues” door Marty Stuart en zijn Fabulous Superlatives tijdens een “live” optreden op 24 juli 2003 in The Ryman Audatrium in Nashville Tennessee in bluegrass stijl. Marty maakte ooit deel uit van Lester Flatt & The Nashville Grass. Van het live optreden is in februari van dit jaar het album “Live at the Ryman” uitgebracht door Universal South.

Bruce Robison & Eleven Stories

Op naar Texas en “Every once in a while” door de uit Texas afkomstige singer/songwriter Bruce Robison, die Austin Texas heeft gekozen als uitvalsbasis.
Deze song staat op z’n album “Eleven stories” of te wel “Elf verhalen” , eigenlijk elf schitterende verhalen, waarbij Bruce o.a. wordt bij gestaan door o.a. Randy Scruggs en Kelly Willis, ook al een bekende singer/songwriter en die in 1996 trouwde met Bruce. Een muzikale familie bij elkaar, want ook de Dixie Chicks zijn nauw verwant.

David Allan Coe - For the record

Van Texas naar de zogenaamde “Outlaw Country” met “You never even called me by my name” door David Allen Coe hier met een song, die staat op z’n album “For the record : The first 10 Years” in 1990 door Columbia Records op CD uitgebracht. De opnames zijn trouwens van de periode 1974 t/m 1984 en in die tijd betekende dat nog een mooie LP-dubbelalbum. Op de CD dus 20 opnames met schitterende songs door een echte Outlaw van de countrymuziek.
David Allan Coe, geboren op 6 september 1939 in Akron Ohio, kwam al op 9-jarige leeftijd leeftijd in de problemen met justitie. Gedurende de volgende 20 jaar bracht hij z’n tijd voornamelijk door in opvoedingsgestichten en gevangenissen in Ohio.
Toen hij in 1967 werd vrijgelaten, vertrok hij onmiddelijk naar Nashville, waar hij een tijdje bivakeerde in een lijkwagen, die hij had geparkeerd voor de deur van de Ryman Auditorium, de thuis basis van de Grand Ole Opry. En waar hij al snel de aandacht trok van de Independent Country bewonderaars.
Hij maakte voor Plantation Records twee albums Penitantiary Blues met songs, die gingen over z’n ervaringen in de gevangenis. Hij had er lange tijd doorgebracht en kon er dus veel over zingen. Z’n carriere kende vele up’s en downs, maar inmiddels toch kans gezien om ontzettende veel albums gemaakt.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het weer tijd voor de Nederlandse countrymuziek en dit keer heb ik weer eens gekozen voor J.J. Johns met een track van z’n album “Nothin’ wrong with me”.

J.J. Johns

“ Hold up in some Honky Tonk” en dan weet U, dat het gaat om een café, waar veel mannen en vrouwen hun liefdesverdriet proberen te vergeten met vroeger het geluid van een aftandse piano, maar tegenwoordig natuurlijk met een mooie jukebox of “a lonesome countrysinger/songwriter”.
U zult J.J. Jonhs trouwens nauwelijks meer in Nederland zien optreden, want hij woont inmiddels vlakbij het Portugese stadje Silves aan de Algarve en naast veel optredens in de diverse gelegenheden aan de kust, runt hij ook nog samen met z’n vrouw een “Bed & Breakfast” op z’n “landgoed Vivenda Yucca” . In Portugal richt JJ Johns zich met zijn muziek op de touristen die daar het gehele jaar in grote getalen aanwezig zijn en de vele Engelse “pensionado’s, die deze streek als hun domicilie hebben gekozen. Voor meer info even naar z’n website

Ted sings

Vervolgens de song “Hello darling” door Ted hier met een track van z’n album “Ted sings the Hits of George Jones” in 2005 uitgebracht via het Starsound Label.
Ted een keer op de solo toer, want normaal gesproken vormt hij samen met z’n Helen een countryduo uit Ridderkerk en voor meer informatie kunt even een kijkje nemen in hun website

The Notorious Cherry Bombs

Terug naar Amerika en de bijzondere gelegenheids groep “The Notorious Cherry Bombs”, met de song “Wait a minute” . “Cherry Bombs”, Rodney Crowells’s road-band, een naam, die terug gaat naar de jaren “70 met o.a. Vince Gill , Rodney Crowell en Tony Brown.
In 2004 werd door Universal South het album “The Notorious Cherry Bombs” uitgebracht en ter promotie van dit album was er destijds ook nog een zeer humoristisch videoclip aangeboden, waarbij “the boys” zich uitleefden met de song” It’s hard to kiss the lips at night, that chew your ass out all day long”.
Op verzoek wil ik natuurlijk best ook deze song weer eens in het programma opnemen.

Lorri McKenna - Bittertown

Vervolgens de “Bible Song” door Lori McKenna, singer/songwriter en moeder van vier kinderen en die woont op steenworp afstand van het huis, waarin ze opgroeide en die als niet alledaagse zangeres niet gemakelijk in een bepaalde categorie valt onder te brengen, als je dat al zou willen trouwens.
De “Bible Song” staat op het album “Bittertown” in 2004 uitgebracht door Signature Sounds Recordings. Op dit album wordt zij o.a. geholpen door de bekende singer/songwriter ; Buddy Miller; Kevin Barry op lapsteel en mandoline; Duke Levine op electrische gitaar, Lorne Entress op drumns en gitaar en tenslotte Dave Limina op hammond orgel.

Billy Bragg & Wilco

Dan gaan we naar de “Golden State”, California met “California Stars” door de Engelse singer/songwriter Billy Bragg en de Amerikaanse groep “Wilco” hier met een eerbetoon aan de Amerikaanse folksinger Woody Guthrie. Een mooi album met de naam “Mermaid Avenue” in 1998 uitgebracht door “Elektra Entertainment”.

Gretchen Wilson & All jacked up

En waren we met Billy Bragg & Wilco onder de sterren van Californie, onze uitsmijtster van vanavond is Gretchen Wilson hier met de song “California Girls” een song van haar album “All jacked up” uitgebracht door Columbia Records.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, diverse soorten country en “Americana” in het programma “Vrolek’s Country Music Round-up”.
Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!
Vindt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!
Wilt U eens uw favoriete countrygroep, zanger, zangeres of speciale “song” horen? Geef het even door!

Speellijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: July 18 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on July 22 ’06 12.00 – 13.00
Radio Vrolek- Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek
Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records
2. The Stonemans *** Watermelon on the vine *** CMH Records
3. The Stonemans *** Tecumseh Valley *** CMH Records
4. Larry Sparks *** Someday you call my name *** Rebel Records
5. Larry Sparks *** My heart would know *** Rebel Records
6. Marty Stuart & his Fabulous Superlatives *** No hard time blues *** Universal South
7. Bruce Robison *** Every once in a while *** Sustain Records
8. David Allan Coe *** You never even called me by my name *** Columbia Records
9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records
10. J.J. Johns *** Hold up in some Honky Tonk *** Music Net
11. Ted *** Hello Darling *** Starsound
12. Notorious Cherry Bombs *** Wait a minute *** Universal South
13. Lorri McKenna *** Bible Song *** Signature Sounds Recordings
14. California Stars *** Billy Bragg & Wilco *** Elektra Entertainment
15. Calfornia Girls *** Gretchen Wilson *** Columbia Records