Something old, something new!

20 Best of Bluegrass

Zo vlak voor de vakantie in dit programma terug naar de country met het beste van de bluegrassmuziek met o.a. The Stonemans, Bill Evans en Lester Flatt & The Nashville Grass. …

Vervolgens nog verder terug in de tijd naar Johnnie Wright & Jack Anglin, maar natuurlijk ook nog hedendaagse bluegrassmuziek met de South Austin Jug Band.
Dan gaan we naar een “live” optreden van Willie Nelson op 6 september 1990 in Austin, Texas. Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de muziek uit Nederland met dit keer de elegenheidsgroep “Grand Ole Country” met Cor Sanne en ook nog Ruud Hermans.
Vervolgens weer terug naar Texas met oa. Dale Watson and his Lonestars en ook nog James Hand, terwijl Kenny Chesnutt optreedt als uitsmijter van deze aflevering.

The Stoneman Legacy

We begonnen dit programma met de song “Muleskinner blues” door de Stonemans en dat betekent gewoon de familie Stoneman, die het muziek maken in het bloed zit, want al sinds de begin jaren ‘20 was er sprake van de familie Stoneman, bestaande uit Ernest V. “Pop” Stoneman, die samen met z’n vrouw, zwagers, neven en nichten tal van platen opnam.
In de jaren ‘50 was er inmiddels een nieuwe generatie actief. Deze song staat evenals de twee volgende op het verzamelalbum “20 Best of Bluegrass”. In 2003 werd trouwens door CMH een mooi album uitgebracht met de naam “Family Tradition” The Stoneman Legacy”, waarop deze song ook staat.

Vervolgens ook nog banjo-speler/zanger Bill Evans uit de omgeving van San Francisco met de song “Heavy Traffic Ahead”, gevold door “Cabin on the hill” door Lester Flatt hier samen met The Nashville Grass. Een song, die eveneens staat op het verzamelalbum 20 Best of Bluegrass dit jaar uitgebracht door ARC Music, een Engelse maatschappij. “Cabin on the hill” staat trouwens op veel meer albums, waarop hij nog samenwerkte met Earl Scruggs.
Er zijn maar weinig mensen, die zoveel voor de bluegrass muziek hebben betekent dan Lester Flatt. Geboren in Tennessee in 1914 begon hij in 1939 met optredens voor de radio in Roanoke. In 1949 vormde hij samen met Earl Scruggs, die als banjospeler eveneens bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys speelde, hun eigen groep met de naam “Foggy Mountain Boys”. De Flatt-Scruggs samenwerking leidde tot een van de meest commercieel succesvolle bluegrassgroepen “Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys”.
De samenwerking eindigde 20 jaar later in 1969 naar aanleiding van een voortdurend verschil van mening over de koers van de groep. Lester was meer behoudend, terwijl Earl Scruggs samen met z’n zoons meer de toen moderne countrymuziek kant op wilden gaan. Zoals reeds gemeld ging Lester toen verder met z’n eigen Nashville Grass, waarbij werd teruggegrepen op de vroegere stijl van bluegrasssmuziek. Hij bleef optreden tot aan z’n dood in 1979 ( 65-jaar) Samen met Bill Monroe, werden hij en Scruggs in 1991 de eerste ereleden van de Bluegrass Hall of Fame.

Johnnie Wright & Jack Anglin

“Something old” met Johnnie Wright en Jack Anglin om precies te zijn op 31 januari 1949 in het Fox Theatre Building in Atlanta Georgia met de songs “What about you” en “For old times sake”.
Twee songs, die staan op het album “For old times sake” Johnnie en Jack uitgebracht door de bekende Duitse platenmaatschappij Bear Family.
Geen broers, maar zwagers van elkaar . Johnnie Wright getrouwd met Ellen Muriel Deason, beter bekend als “Kitty Wells” . Johnnie en Jack begonnen al als duo in 1939 en bleven bij elkaar tot de dood van Jack Anglin in 1963. Johnnie en Kitty Wells allebei al in de 90 wonen in de omgeving van Nashville Tennessee.

South Austin Jugband

Dan is het tijd voor “Something new” met hedendaagse bluegrass met Ghost” door The South Austin Jug Band”. Een song, die staat op het album “Dark and weary world” in 2005 uitgebracht door Blue Corn Music.
De groep bestaat uit Brian Beken op viool en mandoline, Will Dupuy op staande bass, James Hyland op rhythm gitaar, Dennis Ludiker op mandoline, gitaar en viool en tenslotte Willie Pipkin op lead-gitaar en allemaal zingen ze. Vijf jonge honden uit de ‘Live Music Capitol Of The World’ Austin Texas, allen afkomstig uit muzikale families, waar traditionele deunen met de paplepel werden ingegoten. Dit heeft bij South Austin Jug Band geresulteerd in een aanstekelijke mix van Bluegrass en akoestische country-folk en zelfs een vleugje Hot Club Jazz.
De media thuis bestempelt ze met de meest uiteenlopende labels: bluegrass, newgrass, neo-Jug, acoustic country-folk, Texas roots unplugged, swinging Lone Star beatnik country, young traditionalists. Hun inspiratie komt van old-timers als Bill Monroe, Bob Wills, Walter Hyatt, Ernest Tubb, maar naast deze heren hebben ze ook liedjes van Jerry Garcia, Townes Van Zandt en zelfs Jimi Hendrix onder handen genomen.
Tijd dus om eens nader kennis te maken met de “South Austin Jugband. In ieder geval is dit inmiddels hun tweede album, dat door deze jonge groep is uitgebracht en voor meer informatie kunt u het beste even een kijkje nemen in hun website: http://southaustinjugband.com.

Wille Nelson Live from Austin Texas

Dan gaan we naar 6 september 1990 naar een optreden van Willie Nelson in Austin Texas met de songs “Nothing I can do about it now” en “Help me make it trough the night”. Willie Nelson met z’n “Family Band” in schitterende vorm tijdens een “live” optreden. Een mooi album uit gebracht op 2 mei van dit jaar door New West Records.
Willie Nelson natuurlijk op z’n aftandse maar vertrouwde gitaar met de naam “Trigger” en zijn zeer herkenbare zang-stem. En hij blijft dan ook een van de meeste originele countryzangers of hij nou blues zingt, honky tonkt’, als crooner van pop-songs optreedt of het theater laat rocken.
En iedereen kent zijn verhaal. Een jongen uit Abbott Texas, die opgroeide terwijl hij samen met z’n zus Bobbie muziek maakte en die vertrok naar Nashville, Tennessee om zijn deel van de countrymuziek op te eisen, maar na 20 jaar songs schrijven, waar andere artiesten beroemd mee werden zoals “Crazy”, Night Life” en “Funny how time slips away” , Nashville hem de keel uit ging hangen en terug ging naar Texas, waarbij Austin als thuisbasis werd gekozen.

Grand Ole Country

Na een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse artiesten in deze genre met de gelegenheidsgroep “Grand Ole Opry” bestaande uit Cor Sanne en de “Hillbilly Boogiemen”.
Cor Sanne ziet regelmatig kans om schitterende Amerikaanse countryartiesten naar Nederland te halen voor een optreden in ’t Turfschip in Nieuwkoop.

Ruud Hermans sings the Hits of Bobby Bare

Vervolgens “good old” Ruud Hermans met de song “Lorena” , die staat op het album “Ruud Hermans sings the Hits of Bobby Bare” uitgebracht door het label Starsound. Ruud Hermans zal trouwens op zondag, 23 juli optreden tijdens het prestieuze “Butterfly Country Festival” in Emmen en voor meer informatie gewoon even hun website www.butterflycountryfestival.nl raadplegen.

Dale Watson & his Lonestars

Dan weer terug naar Texas met Dale Watson & his Lonestars met de song “I ain’t been right, since I’v been left” van zijn album “Heeah!!” vorig jaar uitgebracht door Contintal Song City gevolgd door de song “Here lies a good old boy” door James Hand.
Een track van z’n album “The truth will set you free” dit jaar uitgeracht door Rounder Records.

James Hand -The truth will set you free

Een schitterende album, die ik van harte kan aanbevelen aan de “country die-hards” en opgelet zowel Dale Watson & his Lonestars en James Hand komen voor een gezamenlijk optreden naar Nederland.
Op 11 november a.s. zullen zij optreden in partycentrum Newland in Klaaswaal. De countrymuziekliefhebbers zeker in de regio mogen dit niet missen. Voor meer informatie gewoon even doorschakelen naar de agenda van Newland www.newland.nl/agenda.htm

Mark Chesnutt

En dan is het tijd voor onze uitsmijter Mark Chesnutt, die evenals Ruud Hermans, op 23 juli zal optreden tijdens het gemelde Butterfly Country Weekend. Mark Chesnutt hier met de song “My best drinkin’” van z’n album “Savin’ the Honky Tonk” in 2004 in Europa uitgebracht door AGR Television Records.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 en op zaterdag van 12.00-13.00 een heruitzending met de mooiste countrymuziek in “The Grand Ole Opry” in het Groene Hart van de Krimpenerwaard. Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden. Vindt U dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!
Wilt U eens uw favoriete countryzanger/zangeres of groep horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef hier even door!

Speelijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: July 11 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on July 15 ’06 12.00 – 13.00
Samengesteld & gepresenteerd : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records
2. The Stonemans *** Muleskinner Blues *** CMH Records
3. Bill Evans *** Heavy traffic ahead *** ARC Music
4. Lester Flatt & the Nashville Grass *** Cabin on the hill *** ARC Music
5. Johnnie Wright and Jack Anglin *** What about you *** Bear Family Records
6 . Johnnie Wright and Jack Anglin *** For old times sake *** Bear Family Records
7. South Austin Jug Band *** Ghost *** Blue Corn Music
8. Willie Nelson & his Family Band “live” *** Nothing I can do about it now *** New West Records
9. Willie Nelson & his Family Band “live” *** Help me make it through the night *** New West Records
10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury
11. Grand Ole Country *** A thing about trains *** Starsound
12. Ruud Hermans *** Lorena *** Starsound
13. Dale Watson & his Lonestars *** I ain’t been right since I’ve been left *** Continental Song City
14. James Hand *** Here lies a good old boy *** Rounder Records
15. Mark Chesnutt *** My best drinkin’ *** AGR Television Records