The Last Cowboy Song

 

In dit programma ”Countrymusic Round-Up” een muzikaal eerbetoon aan countrumuziek schrijver, zanger en acteur Ed Bruce, die op 8 januari j.l. op 81-jarige leeftijd overleed in Clarksville TN.

Zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass vanavond verzorgd door de ‘Level Best Band’ met een drietal songs van hun debuut album ‘Level Best’, dat in eigen beheer werd uitgebracht.

Vervolgens ook nog eens terug naar Gillian Welch en haar partner Dave Rawlings met muziek van hun album ‘Boots No 2: The Lost Songs, Vol 3’, dat op 13 november vorig jaar werd uitgebracht door Acony Records.

Halverwege nog de agenda met een aantal meldingen en dan is het tijd voor de nederlandse inbreng  en daarvoor gaan we weer eens naar het het “Hoge Noorden” voor respectievelijk uit Groningen de “Stroatklinkers” met een song van hun album “Vrizze Wind” en uit Friesland zanger/schrijver en gitarist Gurbe Douwstra  met een song van zijn album “Dizze Stoarm”.

Daarna gaan we terug naar de V.S. voor Barry Gibb hier samen met Dolly Parton met een nieuwe uitgave van de song “Words” en treedt vervolgens de Texaan Weldon Henson op als uitsmijter van dit programma met een countrygospelsong van het album “Count Your Blessings”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de songs “Gonna Paint the Town”, “Just When I Needed You Most” en “High on a Hilltop” door de Level Best Band  hier met songs, die staan op hun debuutalbum “Level Best” alvast als opwarmer voor hun tweede album “Happy Together” dat binnenkort wordt verwacht.

 Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht middels een optreden van de “Level Best Band” met de “Song for Life”  in Dorney Bridge Venue te Ballinamallard Noord-Ierland.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“High on a Hilltop” is een song uit de begin jaren ‘50 geschreven door Tommy Collins en daarna bekend geworden van de vertolking hiervan door countrysterren als Merle Haggard en Emmylou Harris, terwijl “Gonna Paint the Town” bekend is geworden door vertolking hiervan door o.a. The Stanley Brothers en dat is natuurlijk een metafoor voor de intentie om de bloemetjes eens flink buiten te zetten.

 “Just When I Needed You Most” is een song uit 1979 van zanger/schrijver/gitarist Randy Vanwarmer en die gaat over z’n oude auto, die het na jaren begaf op weg naar z’n werk in Denver Colorado en de plotselinge eind aan z’n verhouding met z’n vriendin. Deze song is vervolgens ook nog met succes vertolkt door o.a. Dolly Parton, Smokie en Tim McGraw, maar in dit programma nu eens uitgevoerd door de “Level Best Band”.

“Level Best Band” uit de omgeving van Washington DC regio Virginia/Maryland  bestaande uit ervaren musici zoals guitarist, James Field, de senior van Level Best. Hij is al sedert de jaren ‘60 betrokken bij de bluegrassmuziek en maakte in 1966 tezamen met mandolinespeler en zanger Joe Val, Bob Siggins op de banjo en Everett Lilly op mandoline het album “Beatle Country”uitgebracht door Elektra. De andere leden zijn resp.

Wally Hughes op viool, dobro en reso-gitaar, Lisa Kay Howard-Hughes on mandoline met zang, Terry Wittenberg op banjo en Joe Hannabach op staande bas. Allen zijn ze trouwens ook actief in verschillende bluegrass-groepen, maar treden graag op als “de “ Level Best Band”.

Nog even terug naar hun optreden in Dorneybridge, Ballinamallard met de song “I Have Just Seen a Face”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens de songs “How’s About You”, “There’s a First Time for Everything” en “Make Me Down a Pallet on Your Floor” door singer/songwriter/gitariste Gillian Welch samen met haar Multi-instrumentale muzikale zanger en partner David Rawlings.

Deze songs staan op het album “Boots No.2 : The Lost Songs Vol.3” met 17 tracks, dat op vrijdag 13 vorig jaar werd uitgebracht door Acony Records.

In deze tijd van het Coronavirus zijn Gillian en David in de kelders van hun muziek op zoek gegaan naar restmateriaal.

De zoektocht heeft inmiddels geleid tot het uitbrengen van drie fraaie albums met als Boots. No. 2 : The Lost Songs Vol. 1, Vol. 2 en Vol.3

Uit de archieven van Gillian Welch en David Rawlings komt werk voorbij dat tussen de albums Time (The Revelator) uit 2001 en Soul Journey uit 2003 werd opgenomen.

De twee Amerikaanse muzikanten maakten destijds overuren om van een platencontract af te komen, maar de meeste songs die werden opgenomen, werden niet uitgebracht.  Sinds 2003 waren er nogal wat jaren voorbij gegaan zonder een enkel album van Gillian Welch, maar dit jaar vliegen de fraaie akoestische albums je om de oren met niet alleen de drie delen van Boots No. 2: The Lost Songs, maar ook het volledig met 10 covers gevulde “All The Good Times”, dat in juli van dit jaar door acony records werd uitgebracht. Alleen de drie delen Boots No. 2: The Lost Songs zijn al goed voor meer dan twee uur muziek en bijna alles had niet misstaan op de reguliere albums van Gillian Welch.

David Rawlings haar partner bracht trouwens in 2016 z’n 4de solo album met als titel “Poor David’s Almanac” met 10 zelfgeschreven songs uit, waarvan vijf samen met z’n onafscheidelijke muzikale partner en singer/songwriter Gillian Welch. Zij werken inmiddels zo’n 25 jaar zeer succesvol samen met o.a. een Award voor hun bijdrage aan de soundtrack en film “Oh Brother Where Art Thou?”  en ook hun samenwerking met Solomon Burke in de song “Valley of Tears” en die staat op het album “Live in Nashville”.

U kunt als lezer hier nog even luisteren naar Gillian Welch en David Rawlings met hun “There’s a First Time for Everything”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Voor een grotere uitvoering even aanklikken!

Dan nu naar het eerbetoon aan Ed Bruce hier met de songs “My First Taste of Texas”, “Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys” en “The Last Cowboy Song” door Ed Bruce bij deze laatste song vokaal bijgestaan door Willie Nelson.

Deze songs staan op het verzamelalbum “Girls, Women & Ladies”The Universal Recordings”, bestaande uit 3 CD’s met  in totaal zo’n 63 songs en werd vorig jaar september uitgebracht door Hump Head Records.

Voor u als lezer nog een optreden van Ed Bruce temidden van tal countrymuziek collega’s met de song “Cold Hard Facts of Life”.

Gewoon even doorschakelen/ Just Use the Link!

De meeste countrymuziek liefhebbers kennen de song “ Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys” wellicht van de vertolking hier van door Willie Nelson en Waylon Jennings, die in 1978 hun duet-album “Waylon & Willie” met deze song uitbrachten en waarvoor zij een jaar later de Award “Best Country Performance by a Duo or Group” ontvingen.

De song is ook nog te horen in de film “The Electric Horsemen”, een bijzondere Western van Sydney Pollack met o.a. Robert Redford en Jane Fonda.

Ed Bruce en z’n vrouw Patsy waren de schrijvers van deze countrysong in de mid-jaren ‘70.

Ed Bruce in 1939 geboren in Keiser Arkansas en die opgroeide in Memphis Tennessee stond op 17 jarige leeftijd voor de deur van Sun Records voor een afspraak met de befaamde Cowboy Jack Clement, de geluid– en opnametechnicus en hij kreeg diezelfde dag nog een platencontract van Sam Phillips, de eigenaar van Sun Records.

Hij heeft ondanks het schrijven van tal van zijn bekende songs zoals ook “The Last Cowboy Song” ,”You’re the Best Break This Old Heart Ever Had” en “You Turn Me On Like A Radio” nooit in de schijnwerpers gestaan zoals Waylong Jennings, Merle Haggard, Johnny Cash en Willie Nelson. Zijn interesse en aandacht ging vervolgens uit naar het optreden als gastheer tijdens radio en TV-shows, optreden als acteur in films zoals ook “Fire Down Below” met Steven Seagal.

Ed Bruce woonde tot voorkort in Monterey Tennessee,maar overleed op 8 januari j.l. op 81 jarige leeftijd in Clarksville TN.

Terug in de tijd voor Ed Bruce hier met z’n song “The Last Cowboy Song”   tijdens een live-show geïntroduceerd door Tom T. Hall.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Na de agenda met een aantal meldingen is het nu tijd voor de nederlandse bijdrage aan dit programma en daarvoor gaan we om te beginnen naar Groningen voor de Stroatklinkers hier met de song “Der Bennen Veul Mooie Wichter in Grunnen”.

Dit lied staat op hun album “Vrizze Wind” in 2013 uitgebracht door Strictly Country Records van Pieter Groenveld.

De Stroatklinkers bestond toen uit Bob Heidema uit Harkstede op rhytm-gitaar met lead-zang en Adrian Farmer op dobro en lead-gitaar ,Frank Heidema uit Harkstede bassist en broer van Bob, Henk Bloupot uit Zuidbroek op accordeon en Harry Jansen uit Drachten op mandoline en viool en ze zongen allemaal mee.

De groep werd op dit album nog bijgestaan door de gastmuzikanten Geert Oude Weernink op thin whistle en Joost van Es op viool.

2020 was trouwens ook een dramatische jaar voor de Stroatklinkers vooral toen Harry Jansen tijdens het klussen bij zijn zoon in Bunde even over de grens bij Nieuwe Schans op woensdagmiddag, 2 september van dat jaar door een hartstilstand werd getroffen en overleed.

Als zanger/snarenspeler speelde Harry Jansen speelde van meet af aan in deze bluegrassformatie, die vorig jaar ook nog hun 30 jarig jubileum zou vieren maar ook al door de Corona-perikelen moest worden afgelast.

Natuurlijk kunt u hier nog luisteren naar de Straotklinkers met hun ode aan de Groningense meisjes met hun “Der Bennen Veul Mooie Wichter in Grunnen”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “Sjoukje Is Dea” of te wel “Sjoukje is dood” een vrije vertolking van de Johnny Cash song “Delia Is Gone” door zanger/schrijver/gitarist Gurbe Douwstra uit Drachten Friesland met een song, die staat op z’n album “Dizze Stoarm” in 2013 uitgebracht door Marista

 Gurbe Douwstra, zanger/schrijver en guitarist uit Drachten, ooit ook journalist en programma maker/presentator bij omroep Friesland.

Sinds de eind jaren ‘90 treedt hij vaak solo op, maar werkte ook regelmatig samen met zijn collega-troubadours Jaap Louwes, Doede Veeman en Piter Wilkens onder de benaming “De Fjouwer Trûbadoers”.

Doede Veeman is trouwens in het najaar van 2018 in verband met zn leeftijd en geheugenproblemen gestopt met z’n publieke optredens.

Gurbe trad ook op als mentor van zangeres Gerbrich van Dekken en stond haar o.a ook muzikaal en vokaal bij bij haar fraaie album “Bubbels”. Hij doet mee aan het Frysk Sjongers Gala, dat jaarlijks wordt georganiseerd vanaf 2012.

U kunt hier nog even luisteren naar Gurbe Douwstra met de song “Sjoukje Is Dea” middels een slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu snel door naar Barry Gibb hier tezamen met Dolly Parton met een nieuwe versie van de Brothers Gibb song “Words”.

Deze song staat op het album “Green Fields : The Gibb Brothers Songbook Vol. 1”, dat vorig jaar november werd uitgebracht door Capitol/EMI Records, maar sedert 8 januari verkrijgbaar is.

Een bijzonder album van de laatste overlevende van de Gibbs Brothers destijds bestaande uit Barry, de oudste broer en de tweeling broers Andy en Maurice Gibb en tezamen optredend onder de bekende naam “The Bee Gees”.

Een fraaie album met tal van herinneringen aan de fraaie songs van de Bee Gees, waarbij Barry Gibb wordt bijgestaan door het “Crème de la crème” van de countrymuziek zoals Alison Krauss, Gillian Welch & David Rawlings, Brandi Carlisle, Keith Urban e.v.a.

Tijd om eens kennis te maken met het gelegenheidsduo Barry Gibb en Dolly Parton hier met de song “Words” middels een fraaie slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste countrysong in het programma “Countrymusic Round-Up en wel “Count Your Blessing” of te wel”Tel uw zegeningen” een goed advies in deze moeilijke Corona-tijdens door Weldon Henson uit Austin TX, hier nu eens niet met z’n bekende “Honky Tonk” songs, maar met een album vol met countrygospels dat op 22 November j.l. in eigen beheer werd uitgebracht.

Tot slot kunt u nog eens luisteren naar Weldon Henson hier met de song “Count Your Blessings”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM en het DAB+ netwerk kanaal 8B, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Jan. 12 ‘21 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling,techniek en prrsentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep  ***   titel muziek  ***   titel album   ***  Label

 1. Level Best Band *** Gonna Paint the Town   ***   Level Best   ***               Redstart Records 201
 2. Level Best Band *** Just When I Needed You Most   ***   Level Best   ***   Redstart Records 201
 3. Level Best Band *** High on a Hilltop   ***   Level Best   ***   Redstart Records 201
 1. Gillian Welch *** How’s About You   ***   Boots No. 2 The Lost Songs, Vol.3   ***   Acony Records
 2. Gillian Welch *** There’s a First Time for Everything   ***   Boots No. 2 The Lost Songs, Vol.3   ***   Acony Records
 3. Gillian Welch *** Make Me Down a Pallet on Your Floor   ***   Boots No. 2 The Lost Songs, Vol.3   ***   Acony Records
 1. Ed Bruce *** My First Taste of Texas   ***   Girls, Women & Ladies   ***   Humphead Records
 2. Ed Bruce *** The Last Cowboy Song   ***   Girls, Women & Ladies   ***   Humphead Records
 3. Ed Bruce *** Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys   ***   Girls, Women & Ladies   ***   Humphead Records
 1. Stroatklinkers *** Der Bennen Veul Mooie Wichter in Grunnen ***   Vrizze Wind   ***   Strictly Country Records
 2. Gurbe Douwstra *** Sjoukje Is Dea  (Delia’s Gone)   ***   Dizze Stoarm   ***   Marista
 1. Barry Gibb ft. Dolly Parton *** Words   ***   Greenfields : The Gibb Brothers Songbook Vol.1   ***   Capitol/EMI
 2. Weldon Henson *** Count Your Blessings   ***   Song for the Soul   ***   Weldon Henson

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *