Donald, where’s your trousers?

Dinsdag 17 maart St. Patricks Day ook wel Paddy’s Day genoemd, een culturele en religieuze Ierse feestdag, die normaal ook in Nederland uitbundig wordt gevierd, maar waarvan de festiviteiten als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn geannuleerd, toch nog een lichtpuntje.

Het radioprogramma is als troost bijna geheel gevuld met bijzondere country & folkmuziek uit Ierland door niet alleen The Chieftains bijgestaan door o.a. Ricky Skaggs, Martina McBride, maar ook door gerenommeerde hedendaagse Ierse groepen als The Kilkennys en The High Kings.

Ook fraaie Ierse Ierse ‘Singalongs’ zoals ‘”Donald Where’s Your Trousers”, “Cutting Corn in Creeslough” ,”Lovely Derry” en “The Rooster”  uit het grijze verleden zullen de revue passeren en nog veel meer moois!.

Halverwege het programma geen agenda van countrymuziek evenementen in de regio, want die zijn natuurlijk in deze periode allemaal afgelast.

En gaan we gewoon door met Ierse muziek door o.a. Rosanna Cash met een muzikale eerbetoon aan Ierland geschreven door haar vader Johnny Cash “40 Shades of Green” en treedt zanger/schrijver / gitaris Paul Brady uit Strabane op als uitsmijter van het programma met een song van z’n album “True for You”.

Dan u snel van start met een Iers feestje in Amerika door de The Chieftains uit Dublin hier met de titelsong van hun album “Down the Old Plank Road” samen John Hiatt, Bela Fleck en Jeff White, gevolgd door de Ierse folkgroep samen met Ricky Skagss & Kentucky Thunder met de song “Cindy” en

“I ‘’ Be All Smiles Tonight” door The Chieftains met lead-zang door de bekende Amerikaanse countryzangeres Martina McBride.

Deze songs staan op het album “Down the Old Plank Road – The Nasville Sessions ” in september 2002 uitgebracht door RCA.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking van dit bericht middels de trailer van het album “Down the Old Plank Road – The Nashville Sessions”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Een schitterend album, waaraan door tal van bekende Amerikaanse countrysterren zoals ook Earl Scruggs, Vince Gill, Buddy & Judy Miller, Gillian Welch & David Rawlings, The Del McCoury Band en nog vele anderen waaronder Martina McBride die U dus hoorde met “I’ll Be All Smiles Tonight”. Een van de vele Ierse folksongs op deze bijzondere CD en dat allemaal ter ere van Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland.

Van deze bisschop wordt verteld, dat hij als jongen van 16 jaar door Ierse plunderaars als slaaf werd verkocht, maar na 6 jaar wist te ontsnappen en ging studeren bij de bisschop St Germain van Auxerre.

Hij werd opgeleid tot priester en ging vervolgens terug naar Ierland om de heidenen daar te bekeren.

De Druiden waren het daar natuurlijk niet mee eens, maar hij wist het vertrouwen te winnen van de koning, die ook toetrad tot het katholieke geloof. St. Patrick stichtte veel kloosters, scholen en kerken.

30 jaar was hij actief als bisschop en zijn sterfdag 17 maart 461 AD is thans niet alleen meer een katholieke feestdag, maar wordt meer beschouwd als een algemene feestdag. De viering van Saint Patrick’s Day kwam met de Ierse emigranten in 1737 naar Amerika, want dat was het 1ste jaar dat deze dag publiekelijke werd gevierd in Boston Massachesetts.

U kunt hier nog luisteren naar de fraaie versie van de song “I’ll Be All Smiles Tonight Love” door The Chieftains met Martina McBride.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bij zo’n feestje in de pub behoren natuurlijk ook fraaie verhalen waaronder ook deze “Donald, Where’s Your Trousers” door The Irish Rovers hier tijdens een “live’ optreden, maar als u op zoek gaat naar hun muziek, dan zult u dit lied ook aan treffen op het mooie dubbelalbum met de titel “The Irish Rover Gems” in eigen beheer uitgebracht.

“Donald, Where’s Your Trousers” een schitterende pub-song met leedvermaak over de Schotten, die dus een paar eeuwen geleden hun broeken hebben ingeruild en rokken zijn gaan dragen en tijdens de oorlog bekend stonden als “Ladies from Hell”.

Natuurlijk kunt u hier nog even luisteren naar The Irish Rovers met hun song “Donald Where’s Your Trousers” middels een leuke slide-show.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolges in dit programma nog de Sean O’Neill Band met de songs “Cutting Cornin Creeslough, “Lovely Derry” en “If I Were a Blackbird”.

Deze songs staan op hun verzamelalbum met de titel “50 Irish Singalong Favorites” in 2013 uitgebracht via K-Tel.

Deze groep heeft tal van verzamel-albums uitgebracht met allemaal Ierse traditionele meezingers waaronder “50 Irish Pub Songs”, “50 Irish Drinking Songs”, “50 Irish Party Songs” en “Irish Songs of Wit and Wisdom” .

U kunt als lezer hier nog luisteren naar de Sean O’Neill Band met een mix van Ierse singalongs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Nog zo’n fraai verhaal middels “The Black Velvet Band” door de Irish Ceili Band hier met een song, die staat op hun album “Spend a Hour in the Irish Country Side” uitgebracht door Suite 102. Het dramatische verhaal van een jongeman in het leuke Belfast, die wordt verleid door een mooi meisje met fraaie zwarte krulharen met een zwarte sjaal, die als zakkenrolster een gouden horloge steelt en aan hem overhandigd en waarvoor hij vervolgens wordt veroordeeld tot een werkstraf van zeven jaar op Van Diemensland Tasmanie.

Een dramatische verhaal door tal van folkgroepen gezongen zoals ook door The Dubliners, Bill Monroe & His Bluegrass Boys, The Bray Brothers & Red Cravens, The High Kings en Johnny Logan.

Toch ook nog even hier een optreden van The Dubliners in Vicar Street met The Dublin Experience 2006  met de song “The Black Velvet Band”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens meer naar de countrymuziek door de Honky Tonk Angels, Lorraine McDonald, Bernie Haeynie en CC Cooper uit Ierland hier met de songs “Hello Trouble bijgestaan door Matt Leavy en Charlie Arkin & Band.

Deze song”staat op hun debuutalbum “Satin Sheets”, dat op 11 april 2018 officieel werd gepresenteerd door Irish Music Co.

Deze drie Ierse zangeressen brengen fraaie herinneringen naar boven naar de begin jaren ‘90 aan de legendarische samenwerking van Dolly Parton , Loretta Lynn en Tammy Wynette.

Hier kunt u nog eens luisteren naar de Honky Tonk Angels met de song “Hello Trouble”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Gevolgd door het bijzondere verhaal van “The Rooster”of te wel “De Haan”, die op avontuur gaat, gespeeld en gezongen door “The Fair Isle Folk” hier met een song, die staat op het album “The Best of Irish Pub Songs”.

Tijd om eens kennis te maken met deze fraaie pub-song en kunt u hier nog even luisteren middels deze clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ook de song “Love Is Teasin’”of te wel “Liefde is verleidelijk” door The Chieftains hier samen met Marianne Faithful mag niet ontbreken in dit programma.

Deze song staat op het fraaie album “ The Long Black Veil” van The Chieftains, dat werd uitgebracht door RCA/BMG.

Een album waarbij The Chieftains worden bijgestaan door tal van bekende Britse en Ierse musici zoals Mark, Knopfler, Sting, Mick Jagger, Sinead OÇonnor, Van Morrisson zelfs The Rolling Stones als groep en tenslotte als buitenbeentje Ry Cooder met het bijzondere “Coast of Malabar”.

Maar hier dus samen met Marianne Faithful, die werd ontdekt door Mick Jagger en Keith Richards en in 1964 in Nederland zeer bekend werd van haar vertolking van Mick Jaggers en Keith Richards song “As Tears Go By”.

Marianne inmiddels 73 jaar heeft een behoorlijk ruig leven achter rug en dat is dan ook wel duidelijk te horen in haar bijzondere vertolking van “Love Is Teasin’”.

Nog steeds actief want in  2018 kwam ze terug met het positief onthaalde “Negative Capability”. Hiervoor werkte ze samen met onder anderen Ed Harcourt, Nick Cave en Warren Ellis.

Als lezer kunt u hier nog eens luisteren naar Marianne Faithful hier samen met The Chieftains met de song “Love Is Teasin’”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Terug naar de meer hedendaagse Ierse muziek met “The Molly Maguires” door The Kilkennys hier met een song, die staat op hun album “Blowin’ in the Wind”, dat in september 2018 via Beaumex werd uitgebracht.

Gespeeld en gezongen door vier vrienden uit de Ierse stad Kilkenny, die  hun passie deelden voor muziek, in 1998 samen een band stichtten en menig pub op stelten zetten met hun optredens.

Davey Cashin op mandoline, gitaar, banjo en fluit, Robbie Campion Multi-instrumentalist vooral op de banjo, mandoline en gitaar, Tommy Mackey op bas-gitaar en het jongste lid van de groep Mick Martin op de traditionele Ierse Uilleann Pipes, Bodhran en Low Whistles.

Voor u als lezer nog even terug naar The Kilkennys met de song “The Molly Maguires” tijdens hun optreden in november 2017 in “Grenswerk” te Venlo.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu weer snel door naar St.  Patricks Day met een nieuwe generatie Ierse folksingers “The High Kings” hier met hun vertolking van de tradionele bluessong“Goodnight Irene”.

“Irene Goodnight” ooit een song uit de jaren ’30 door de Amerikaanse bluesmuzikant Leadbelly (Huddie Ledbetter), die het al zong in 1908, maar in 1932 werd dit lied voor het eerst opgenomen.

Daarna natuurlijk door vele malen vertolkt door tal van musici zoals Eric Clapton, Ry Cooder, Johnny Cash, Van Morrison, Willie Nelson, maar vanavond in dit programma door The High Kings.

Deze song staat op hun album “Grace & Glory”, dat februari 2017 werd uitgebracht door Celtic Collections/ARD RI Entertainment.

Zo’n 14 jaar geleden vormden vier zeer ervaren Ierse zangers/schrijvers Finbarr Clancy, Brian Dunphy, Martin Furey en Darren Holden “The High Kings” een naam uit het zeer verre verleden van Ierland, toen het eiland bestond uit een aantal koninkrijken.

Finnbarr Clancy heeft in z’n jeugd nog als gitarist meegespeeld bij The Clancy Brothers, terwijl Martin Furey een jongere uitgave is van “The Fureys”, Brian Dunphy op gitaar met zang, is de zoon van de beroemde Ierse zanger Sean Dunphy en Darren Holden op accordeon, heeft tevens opgetreden als zanger bij shows als Riverdance en Rhythm of the Dance.

met de “High Kings” met de song” Goodnight Irene”.

Nog weer eens kennismaken met het fraaie Ierse landschap “As the Sun Sets in the West” middels de Ierse countryzanger Nathan Carter en The High Kings middels de song “May The Road Rise To Meet You”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We blijven gewoon in Ierland voor Shaun Laughrey hier met de song “Can You Hear Me Now”,  die staat op z’n album “Back Home To You” uitgebracht in 2009 door Diamond Records.

Inmiddels zijn sedert die tijd tal van andere albums uitgebracht, waaronder z’n laatste album “Look at Us” en ook een DVD met als titel “The Ultimate Collection” met mooie Ierse beelden, een interview met Shaun en natuurlijk z’n fraaie muziek.

Tijd om eens kennis te maken met Shaun Laughrey hier met een medley van populaire pubsongs.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens “40 Shades of Green”, “40 tinten groen” door Rosanne Cash hier met een song, die ooit is geschreven door haar vader Johnny Cash en die staat op het album “Trans Atlantic Sessions 2 Vol. 1 uitgebracht door Iona Records.

Rosanna Cash,  geboren op 24 mei 1956 in Memphis Tennessee, is de dochter van de bekende Johnny Cash en z’n eerste vrouw Vivian Liberto. Na de scheiding van haar ouders in de begin jaren 60  groeide zij op bij haar moeder in Zuid Californie.

Natuurlijk kunt u hier nog kijken en luisteren naar een optreden van Rosanne Cash in Ierland met de song “40 Shades of Green”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu snel door naar onze uitsmijter Paul Brady uit Strabane hier met de song “Steel Claw”, die staat op z’n 4 studio album “True for You” in 1983 uitgebracht door Mercury. Deze song is bekend geworden van de vertolking door Tina Turner en Dave Edmunds.

Inmiddels zijn er daarna nog zo’n vijftien albums van hem uitgebracht, terwijl hij ook regelmatig is te beluisteren op de fraaie “Transatlantic Sessions” albums van de Schotse violist Aly Bain en Amerikaanse dobro-speler Jerry Douglas, financieel gesteund en geproduceerd voor BBC Scotland, BBC Four en RTE of Ireland.

In dit programma heeft hoorde u hem ook samen met Rosanne Cash in de song “40 Shades of Green”.

En dan is het ook al weer tijd voor de laatste clip en kunt u nog luisteren naar de oorspronkelijke versie van Paul Brady, die staat op z’n album “Truy for You”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard” .

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz FM, de diverse kabelfrequenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Mar. 17 ‘20 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   titel muziek   ***  titel album   ***   Label

 1. The Chieftains *** Down the Old Plank Road   ***   Down the Old Plank Road – The Nashville Sessions   ***   RCA
 2. The Chieftains ft. Ricky Skaggs & Kentucky Thunder *** Cindy   ***   Down the Old Plank Road – The Nashville Sessions   ***   RCA
 3. The Chieftains ft. Martina McBride *** I’ll Be All Smiles Tonight  ***   Down the Old Plank Road – The Nashville Sessions   ***   RCA
 1. The Irish Rovers *** Donald Where’s Your Throusers   ***   The Irish Rover’s Gems   ***   Rover Records
 2. The Sean O’Neill Band *** Cutting the Corn in Creeslough /Lovely Derry a.o.   ***   50 Best of Irish Singalongs   ***   K-Tel
 3. The Irish Celi Band *** The Black Velvet Band   ***   Spend an Hour in the Irish Countryside   ***   Suite 102
 1. Fair Isle Folk *** The Rooster   *** Best of Irish Pub Songs   ***   Aran Music
 2. The Chieftains ft. Marianne Faithfull *** Love Is Teasin’   ***   Long Black Veil   ***   RCA
 3. The Kilkennys *** The Molly Maguires   ***   Blowin’ in the Wind   ***   The Kilkennys
 1. The High Kings *** Goodnight Irene   ***   Grace and Glory   ***               Celtic Collection
 2. Shaun Laughrey *** Can You Hear me Now   ***   Back Home to You   ***   Diamond Records
 3. Rosanna Cash *** 40 Shades of Green   ***   Trans Atlantic Sessions 2 Vol.1   ***   Iona Records
 4. Paul Brady *** Steel Claw   ***   True for You   ***   Mercury Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *