Across the Borderline

Ry Cooder - Across the Borderline

In dit programma “Country Music Round-Up” gaan we terug in de tijd naar 1982 met muziek van Ry Cooder uit de film “The Border” samen met o.a. Jim Dickinson, Sam “The Sham” Samudio en Freddy Fender.

Vervolgens ook nog “The Crooked Jades” uit California met o.a. “Diamond Joe” en “The Evening Train” van hun album “Unfortunate Rake Vol. 1”

Maar zoals altijd beginnen met de bluegrass en daarvoor gaan we naar de Burie Family uit Wisconsin met een drietals songs van hun album “Here Today Gone Tomorrow”

Natuurlijk ook nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gevolgd door de nederlandse inbreng in dit programma door Fredrique Spigt met muziek van haar album “The Medicine Show” en ook nog eens Lana Wolf uit Gelderland met een song van haar album “Nashville”.

Vervolgens terug naar Nashville voor respectievelijk The Roys, Vince Gill en treedt Corey Farlow op als uitsmijter van dit programma met een song van zijn nieuwe album “Country Never Stops”.

The Burie Family - Good in Goodbye

Voor de start van het programma “Country Music Round-Up” gaan we naar New Berlin in Wisconsin voor de Burie Family met een drietal songs van hun niewe album “Here Today Gone Tomorrow” op 6 juni j.l. in eigen beheer uitgebracht.

Als eerste de song “Good in Goodby” gevolgd door “Powder Your Face with Sunshine”en daarna “I Wouldn’t Change You If I Could” ooit in de jaren ‘50 geschreven door Jim Eanes en daarna gespeeld en gezongen samen met z’n Shenadoah Valley Boys en waarmee de bekende bluegrass mandolinespeler/zanger Ricky Skaggs in 1982 op de eerste plaats stond in de muziekoverzichten en natuurlijk ook vertolkt door tal van andere bluegrass grootheden als Don Reno & Red Smiley.

Vanavond een nieuwe versie nu door de Burie Family uit Wisconsin, een familiegroep bestaande uit de twee zussen Bethany op respectievelijk gitaar en Bekah op viool en lead-zang, de twee broers Nate op solo-gitaar/mandoline en Joe Burie staande bas en zo nu en dan geassisteerd door Russ Caron op de banjo.

Russ Caron, de vriend van Bethany Burie, maakt ook deel uit van Ricky Skaggs “Kentucky Thunder”.

Er valt verder nog niet zoveel over te vertellen, want de leeftijd van de broers en zussen varieert tussen de 16 en 21 jaar, dus echt nieuw aan het muzikale firmament van de bluegrass, maar inmiddels dus wel al gesignaleerd hier bij uw RTV Krimpenerwaard. Een belofte voor de toekomst!

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking met een optreden van “The Burie Family” in hun eigen huis met de song “I Wouldn’t Change You if I Could”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan gaan we nu van Wisconsin naar Californie voor The Crooked Jades met “old time country en stringband muziek” hier met de song “Diamond Joe” gevolgd door “I Saw a Man at the Close of Day” en het hartverscheurende “The Evening Train”, dat op verzoek van de uitgever Fred Rose werd geschreven door Hank en Audrey William voor Molly O’Day, een countryzangeres met vooral bekendheid in de eind jaren ‘40 begin ‘50.

Ver terug in de tijd voor Molly O’Day hier met haar vertolking van “The Evening Train”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

“I Saw a Man at the Close of Day” is een dramatisch verhaal uit de begin jaren ‘30 geschreven door G.B. Grayson en er bestaat ook nog een opname van deze song  gezongen en gespeeld door hem samen met Whitter.

Inmiddels al vaak vertolkt door o.a. in de jaren ’60 door Doc Watson and Clarence Ashley en in de jaren ’90 door The Dry Branch Fire Squad op o.a. hun “30th Anniversary” album.

Maar in dit programma gespeeld en gezongen door The Crooked Jades en waarbij deze songs staan op het album met de titel “Unfortunate Rake Volume One” destijds in eigen beheer uitgebracht en later opnieuw door Copper Creek Records

“Unfortunate Rake – Volume One” van The Crooked Jades met 21 old-timey country en folk songs.

The Crooked Jades - I Saw a Man at the Close of Day

De groep, afkomstig uit Californie, bestaat uit Jeff Kazor met leadzang en op gitaar en piano, Lisa Berman met zang en op een Hawaiian steel gitaar en resonator gitaar, Tom Lucas met zang en op de banjo, Dan Lynn met zang en op viool met nog hulp van Bill Foss op viool en mandoline, Erik Pearson op banjo.

Zo nu en dan kwam daar nog assistentie bij zoals o.a. Richard Buckner op lead-gitaar en zang, Mayne Smith op pedal-steel.

Van deze groep is nadien o.a. ook nog het album “Unfortunate Rake Volume Two” uitgebracht door Copper Creek Records en het bijzondere album “Seven Sisters : A Kentucky Portrait”.

Bijzondere akoestische “old-timey” countrymuziek, die u bijna uitsluitend kunt horen bij een lokale omroep door liefhebbers van deze meestal niet commerciële muziek gepresenteerd.

In het verre verleden als eens door mij in “Youtube” geplaatst en daarom voor u als lezer ook nog even de mogelijkheid om eens te luisteren naar “The Crooked Jades” hier met de song “I Saw a man at the Close of Day”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ry Cooder - Across the Borderline

Vervolgens naar de filmmuziek van “The Border” met “Across the Borderline” ooit geschreven door John Hiatt samen met Ry Cooder en James Dickinson en hier gezongen door Freddy Fender begeleid door Ry Cooder en Jim Hiatt op gitaar, Jim Dickinson op piano, Tim Drummond op de bas, de bekende Jim Keltner op drums, San “The Sham” Samudio op electronische orgel en tenslotte Ras Baboo op percussie.

Sam “The Sham” in dit programma ook nog vokaal in de song “Palomito”, terwijl Jim Dickson niet alleen op de piano, maar ook het vokale deel van  “Texas Bop” voor z’n rekening nam. “Across the Borderline” is wel een van de bekendste songs uit de film “The Border” met Jack Nicholson in de hoofdrol met o.a. ook nog Harvey Keitel, Warren Oates, Valerie Perrine en Elpidia Carrillo.

Als lezer kunt u ook nog even kennismaken met Sam “The Sham” Samudio met zijn “Palomito” middels de originele vinylplaat en daarbij behorende platenspeler!

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Een belangrijk thema in de jaren ‘80 was ook al het tegenhouden van emigranten op zoek naar een beter leven uit de midden-amerikaanse staten, zoals Mexico, Nicaragua en Guatemala aan de ruim 3300 km lange grens tussen Mexico en Texas, Arizona en Californie en later natuurlijk ook de enorme drugshandel richting de V.S.

“Across the Borderline” is in de loop van de jaren door tal van musici vertolkt en trouwens ook nog in andere versies met Ry Cooder, John Hiatt en Flaco Jeminez.

Ook in Nederland was er een unieke uitvoering van “Across the Borderline” te beluisteren door Willie de Ville tijdens een “live” optreden in het “Crossing Border”festival in het Lucent Dans Theater in Den haag op 6 oktober 1999.

Van de soundtrack van de film werd door Backstreet Records in een LP uitgebracht die later weer werd gepubliceerd door de bekende Geffen Records inmiddels natuurlijk helemaal grijsgedraaid, maar gelukkig werd door de Australische platenmaatschappij Raven de filmmuziek tezamen met de filmmuziek uit “Alamo Bay” in 2006 op één CD geperst.

U kunt ook nog even luisteren naar de originele versie van “Across the Borderline” uit de film “The Border” met Freddy Fender.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Frederique Spigt - Nos Levanteremos

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we weer verder met de nederlandse inbreng in dit programma “Countrymusic Round-Up” hier door de Rotterdamse Frédérique Spigt in Tex-Mex stijl met de song “Nos Levanteremos”.

Deze song staat op haar album “The Medicine Show” in 2014 uitgebracht door Coast to Coast. Met dit album duikt de Rotterdamse zangeres/schrijfster nog dieper in de rootsmuziek dan op haar vorige album “The Land”, dat 3 jaar geleden werd uitgebracht.

“The Medicine Show” is een verwijzing naar het optreden van vaak misvormde en gehandicapte mensen, kwakzalvers en verhalenvertellers in een rondreizende kermis. Een bijzonder album met Americana muziek.

Frederique toerde tot voor kort rond samen met Annet Malherbe en een vijfkoppige band met haar show “Elvis Never Left the Building” en gaat daar in het najaar weer mee verder een soort eerbetoon aan Elvis Presley dus.

Afgelopen zaterdag trad zij nog op met haar band in theater Walhalla op Katendrecht te Rotterdam voor een uitverkocht huis en daar kunt u als  lezer ook nog even naar kijken en luisteren hier met de song “There Ain’t No Bugs On Me” van het album “The Medicine Show” in theater Walhalla op Katendrecht in Rotterdam.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Lana Wolf - Blowing Away

Vervolgens “Blowing Away” door Lana Wolf hier met een song, die staat op haar album “Nashville”, dat op 1 november 2014officieel werd uitgebracht. Begin januari van dit jaar trad zij met veel success op in het World Forum Theatre te Den Haag tezamen met Pam Macbeth en een groot aantal leden van de bekende groep “Cash on Delivery

Ook een aantal luisteraars van dit programma “Country Music Round-Up” kennen haar natuurlijk van het interview in het zaterdagochtendprogramma “De Waard op de Kaart” van RTV Krimpenerwaard en haar optreden met Toni Willé op zondagmiddag, 19 april in Amicitia te Lekkerkerk.

Voor Lana Wolf nog even terg in de tijd met een “live” optreden van de Country Legends met haar versie van de bekende song “D-I-V-O-R-C-E”.

Gewoon even dorschakelen/Just Use the Link!

The Roys - Absolutely, Positively Maybe

Dan nu naar terug naar Nashville voor broer en zus Lee en Elaine Roy, optredend onder de naam “The Roys”, opgegroeid in de provincie New Brunswick Canada, hier met de song “Absolutely, Positively Maybe”, die staat op hun tweede album “Good Days” in 2008 uitgebracht door Pedestal Records

De muziek van The Roys is inmiddels doortrokken met de bluegrass alhoewel zij in oostelijk Canada ook opgroeiden met traditionele countrymuziek en Arcadian muziek, van waaruit de Cajun muziek in het Mississippi Deltagebied weer is ontstaan.

Hun eerste twee albums bevatten zoals hier meer countrymuziek en na hun vertrek van Pedeestal Records naar Rural Rhythm Records stonden hun albums vol met fraaie bluegrass muziek.

Een fraaie uitvoering voor de “line-dancers” met de song “Absolutely, Positively, Maybe” door de Roys”.  

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vince Gill & Carl Jackson - Soldier's Sweetheart

Vervolgens “Soldier’s Sweetheart” hier gezongen en gespeeld door Vince Gill met een song, die staat op het zeer bijzondere album “Orthophonic Joy: The 1927 Bristol Sessions Revisited” de vorige maand uitgebracht door Legacy.

Nog geen “Soldier’s Sweetheart” van Vince Gill te vinden, maar natuurlijk nog wel een fraai optreden van hem als zanger en supergitarist met de song “One More Last Chance” tijdens een optreden in de Bluegrass Undergroud TV-show vanuit de Cumberland Caverns.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Over dit album heb ik u de vorige week al veel verteld en ik zal er binnenkort nog wel meer van laten horen in het prgramma “Country Music Round-Up” met o.a. ook Dolly Parton, Emmylou Harris en Marty Stuart.

Fraaie countrymuziek uit het verre verleden in een schitterende nieuwe verpakking met heel veel informatie op fraaie wijze verteld door de bekende DJ van WSM en violist Eddie Stubbs.

Voor u als lezer toch nog even terug naar 4 augustus 1927 met de originele uitvoering van de song “Soldier’s Sweetheart” door de “Singing Breakman” Jimmie Rodgers in een fraaie orthophonic uitvoering.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Corey Farlow - Watchin' Forever Begin

Dan nu snel door naar onze uitsmijter Corey Farlow hier met de song “Watchin’ Forever Begin”, die staat op het album “Country Never Stops” met 13 songs en dat op 25 j.l. in eigen beheer werd uitgebracht.

Tot slot van dit bericht kunt u nog luisteren naar onze uitsmijter Corey Farlow met de song “Watchin’ Forever Begin”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep RTV Krimpenerwaard onstaan uit de lokale omroepen van Nederlek, Bergambacht en Schoonhoven.

Vooralsnog via de drie etherfrequenties, kabelfrequenties van de vermelde omroepen en natuurlijk via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst” Country Music Round-up ” 

Datum: Juni 23 ‘15 19.00 – 20.00 uur (CET)

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   titel muziek ***   titel album  ***   Label

1. The Burie Family   ***   Good in Goodbye   ***   Here Today Gone Tomorrow   ***   TBF

2. The Burie Family   ***   Powder Your Face with Sunshine      ***   Here Today Gone Tomorrow   ***   TBF

3. The Burie Family   ***   I Wouldn’t Change You If I Could   ***   Here Today Gone Tomorrow   ***   TBF

4. The Crooked Jades   ***   Diamond Joe   ***   Unfortunate Rake Vol. 1  ***   Copper Creek Records

5. The Crooked Jades   ***   I Saw a Man at the Close of Day   ***   Unfortunate Rake Vol. 1  ***   Copper Creek Records

6. The Crooked Jades   ***   The Evening Train   ***   Unfortunate Rake Vol. 1  ***   Copper Creek Records

7. Ry Cooder ft. Jim Dickinson      ***   Texas Bop   ***   The Border   ***   Raven Records

8. Ry Cooder ft. Sam Samudio  ***   Palomita   ***   The Border   ***   Raven Records

9. Ry Cooder ft. Freddy Fender  ***   Across the Borderline   ***   The Border   ***   Raven Records

10. Frederique Spigt   ***   Nos Levanteremos   ***   The Medicine Show   ***   Coast to Coast

11. Lana Wolf   ***   Blowing Away   ***   Nashville   ***   JL Records

12. The Roys   ***   Absolutely, Positively, Maybe   ***   Good Days   ***   Pedestal Records

13. Vince Gill   ***   Soldier’s Sweetheart   ***   Orthophonic Joy : The 1927 Bristol Sessions Revisited   ***   Legacy

14. Corey Farlow   ***   Watchin’ Forever Begin   ***   Country Never Stops   ***   Corey Farlow

Be There Next Week! Same Time, Same Frequencies & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *