Dame La Luz

Joris Lnssen & Caramba - Licht

In dit programma gaan we over de “borderline” van de countrymuziek met alvast een voorproefje op de muziekvoorstelling van Joris Linssen & Caramba met hun mexicaanse muziek in de nederlandse taal op zaterdag, 31 januari a.s. in theater “Concordia” te Haastrecht.

Joris Linssen & Caramba temidden van de muziek van o.a. “Los Pregoneros del Puerto”, “Linda Ronstadt en haar Canciones”, een “live”-optreden van “Mana” uit Guadalajara, “Los Super Seven met Rick Trevino” en nog veel meer moois!

Halverwege het programma de agenda met

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma door natuurlijk Joris Linssen & Caramba met een tweetal songs van z’n album “Licht”.

Dan gaan we terug naar het grensgebied van Texas en Mexico met de groep Los Super Seven met Rick Trevino, David Hidalgo en Doug Sahm en met Ruben Ramos als uitsmijter met de song “Heard It on the X”.

Los Pregoneros del Puerto - La Bamba

We begonnen het programma met een welkomslied door de “stadsomroepers van de haven” met “Siquirisi” en de song “A Orilla del Papaloapan” , een lofzang op de oevers van de rivier Papaloapan uitmondend in de Golf van mexico even ten zuiden van Veracruz.

Vervolgens ook nog het beroemde “La Bamba” hier door “Los Pregoneros del Puerto” in de orginele uitvoering als een Mexicaanse folksong uit de omgeving van Veracruz.

Deze songs staan op het album “Music of Veracruz” The Sones Jaroches of Los Pregoneros del Puerto”, dat gelukkig in 1990 door Rounder Records op CD werd uitgebracht.

In 1958 werd “La Bamba” heel bekend en populair door de vertolking hiervan door Richie Valens en later in 1963 nog eens door Trini Lopez en in 1983 nog eens als filmuziek over het leven van Richie Valens door de bekende groep Los Lobos.

Traditionele muziek uit de omgeving van Veracruz aan de Golf van Mexico op een schitterende wijze vertolkt door “Los Pregoneros del Puerto” in de nederlandse taal “De stadsomroepers van de haven”. Een vier leden tellende groep met Gonzalo Mata op de harp, Jose Gutierrez en Oliverio Lara op de 5-snarige jarana en requinto,Valente Reyes op gitaar en lead-zang, maar de overigen zingen natuurlijk ook van hartelust mee.

Fraaie akoestische muziek met enorm veel vaart, die je aandacht voortdurend vasthoudt.

Tijd om eens kennis te maken met “Los Pregoneros del Puerto” met de song “Coco”, die ook staat als 13e track op het album “Music of Veracruz : The Sones Jaroches”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Linda Ronstadt - La Charreada

Van de “son jarocho”, de muziekstijl uit de omgeving van Veracruz naar de westelijke “mariachis” hier vertolkt door Linda Ronstadt met de songs “la Charreada” en “Mi Ranchito” of te wel “Mijn kleine boerderij”.

Een echte mariachi in de vorm van de song “La Charreada”, die staat op haar album “Canciones de Mi Padre”, dat in 1987 werd uitgebracht door eveneens Elektra/Asylum Records en “Mi Ranchito” op haar album “Mas Canciones”, dat in 1991 werd uitgebracht door Elektra.

Linda Ronstadt is natuurlijk heel bekend van haar talrijke country-rock en pop albums, maar heeft via haar vader mexicaanse roots en is van oorsprong afkomstig uit Tuscon Arizonan vlakbij Mexico

Linda Ronstadt - Mi Ranchito

Twee albums met mooie  mariachis en andere traditionele mexicaanse liedjes en voor een Amerikaanse doet zij dat verbluffend goed, haar spaans is accentloos en de uitvoering van de liedjes zijn te evenaren met echte beroemde Mexicaanse zangeressen als Ana Gabriel en Lucero Leon.

“La Charreada” is een lofzang op de zon , de feestelijke optocht van schitterend verklede straatmuzikanten met hun grote hoeden en kleurijke kostuums en een soort rodeo!

Het album “Canciones de Mi Padre” kreeg Linda Ronstadt werd uitgeroepen tot “Beste Mexicaanse/Mexicaans-Amerikaanse Album” en zij kreeg daarvoor een “Grammy Award”.

“La Charreada” door Linda Ronstadt middels een fraaie video-clip met alle onderdelen van de “la Charreada” en waarbij Linda zelf ook schitterende jurken draagt.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vicente Fernandez - El Chofer

Dan gaan we nu naar één van de beroemdste mariachi en ranchera vertolkers van Mexico, Vicente Fernandez uit Guadalajara, hier met de vrolijke song “El Chofer”, die staat op z’n album “Para Siempre” of wel “Voor Altijd” en dat in 2007 werd uitgebracht door “Norte/Sony BMG Entertainment Mexico”.

Ook nog even naar de Mexicaanse snelwegen met Vicente Fernandez hier met de song “El Chofer” of te wel “Trucker” speciaal gekozen als voorproefje op de “Truckers Reunie”, die in mei 2015 zal worden gehouden in Amicitia te Lekkerkerk. We houden u op de hoogte!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Fernández is afkomstig uit een arme familie uit Jalisco. Als kind had hij verschillende baantjes tot hij op 21-jarig leeftijd een zangwedstrijd won en besloot zich aan de muziek te wijden.

Hij zong voor verschillende mariachi-orkesten, tot hij door Felipe Arriaga ontdekt werd en uitgenodigd te komen zingen bij het radiostation XEX in Mexico-Stad.

Fernández heeft niet minder dan 56 albums opgenomen met als hoogtepunt van zijn carrière zijn optreden in la Plaza de México. Fernández zwoer te stoppen met zingen als hij het Plaza niet vol zou krijgen en hoewel het op de dag van zijn optreden regende, waren alle 54.000 plaatsen bezet. Fernández heeft in verschillende films gespeeld, en heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame.

In 1963 trouwde hij met María Abarca Villaseñor met wie hij drie kinderen heeft.

Toch ook nog even Vicente Fernandez met z’n mariach song “La Differencia” tijdens een “live” optreden.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Alejandro Fernandez - La Seven

Één van hen, Alejandro Fernández, is tegenwoordig ook actief als zanger en van hem in dit programma de song “La Seven”, die staat op z’n album “Dos Mundos” bestaande uit twee CD’s, waarvan eentje met populaire hedendaagse popsongs, terwijl de tweede voornamelijk traditionele songs in de sfeer van mariachi’s, ranchera’s en sones bevat.

Alejandro Fernandez, inmiddels ook zeer populair in Mexico en een waardige opvolger van z’n vader, wordt op dit album bijgestaan door Joan Sebastian eveneens zanger en schrijver.

Het album “Dos Mundos” werd in 2009 uitgebracht door Fonovisa Records

Mana - Mariposa Traicionera

Vervolgens de song “Mariposa Traicionera” of te wel letterlijk “Verradelijke vlinder”, misschien wel beter vrij vertaald als “vlinder, die wegvliegt en je in de steek laat” door de Mexicaanse groep “Mana” tijdens een van hun vele “live” optredens.

Van hun “live” optreden is ook een DVD  en CD verschenen me de titel “Acceso Total” Gira Mundial in 2004 uitgebracht door Warner Music Latina.

De Mexicaanse rockband Mana uit Guadalajara in de mexicaanse provincie Jalisco, hier met een fraaie ballade,  behoort tot één van de beste Latijns-Amerikaanse groepen van de wereld en heeft inmiddels meer dan 25 miljoen albums verkocht.

U kunt als lezer ook nog even kijken en luisteren naar een “live” optreden van “Mana” met de song “Mariposa Traicionera” in Vina del Mar (in de buurt van Valparaiso, Chili).

Gewoon even doorschakelen/Just Use Link!

Joris Linsen & Caramba - Ay Ay Caramba

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en natuurlijk met de schijnwerpers op Joris Linssen & Caramba hier met de song Ay Ay Caramba en titelsong “Licht” “Dame la Luz”, “geef mij licht”

Deze songs staan op hun album met 14 tracks, waarvan de laatste met de titel Seven een bonustrack, werd in 2013 werd uitgebracht door Silvox Records.

Joris Linssen is dan wel vooral bekend geworden als presentator van televisieprogramma’s als “Hello Goodbye”, “Taxi” en “Joris’ Showroom”, maar daarnaast heeft hij als zanger en tekstschrijver een nog langere carrière.

Mexicaanse mariachi-muziek klinkt maar zelden in ons koude kikkerlandje; Linssen en zijn combo Caramba vullen met plezier deze leemte.

Ze vertolken op kleurrijke wijze mariachi-klassiekers, die in het Nederlands vertaald zijn en ook creëren ze nieuwe songs in dezelfde stijl met veel weemoed en gemis om het verliezen van een geliefde op fraaie melodieuze en warmbloedige wijze verpakt

De huidige bezetting bestaat uit Marcel van der Schot (accordeon), Kees van den Hoogen (gitaar) en Erik van Loon (contrabas).

Op dit studioalbum “Licht” worden ze aangevuld door trompettist Jan Wessels, violist Aili Deiwiks en percussionist Dave van Beek.

Het cd-boekje bevat teksten en een fotoverslag van Caramba’s reis naar Mexico gedurende de periode van 12 t/m 22 oktober 2012 met onder meer ook nog een ontmoeting met hun held Armando Manzanero en optredens op pleinen en in het grote stadion “Auditorio Benito Juarez” te Guadalajara.

Voor u als lezer van dit bericht nog even de mogelijkheid om even tekijken en luisteren naar Joris Linssen & Caramba hier met de titelsong van z’n album “Licht” op 22 maart 2013 tijdens een optreden in “Live uit Lloyd”, een fraai radio-programma van RTV Rijnmond, waarbij natuurlijk ook video-opnames worden gemaakt.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Los Super Seven ft. Rick Trevino - Paloma Guarumera

Dan gaan we nu naar de Tex-Mex van Los Super Seven hier met Rick Trevino met de song “Paloma Guaramera”, die staat op het album “Canto” in 2001 uitgebracht door Columbia Records.

Een album van Los Super Seven met dit keer ook nog met naast de bekende namen ook nog Raul Malo, de Cubaanse Amerikaan uit Florida van zeer bekend van o.a. The Mavericks.

Speciaal voor u als lezer van dit bericht nog even in youtube aangebracht Los Super Seven ft. Rick Trevino met de song “Paloma Guarumera”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Los Super Seven - Rio de Tanampa

Vervolgens ook nog “Rio de Tenampa”, die staat op het album “Los Super Seven”met 13 tracks van het muzikale collectief Los Super Seven met Cesar Rosas en David Hidalgo van Los Lobos, countryzanger-schrijver Rick Trevino, Tejano-ster Ruben Ramos met de zeer herkenbare accordenoist Flaco Jeminez en de Texanen Joe Ely o.a. zeer bekend van The Flatlanders en tenslotte Doug Sahm met z’n “Spanglish” of te wel Spaans-Engelse uitspraak.

Weemoedige herinneringen aan hoe het vroeger ging in de bar “Rio de Tenampa”, waar kinderen speelden met speelgoed, gemaakt van hout en touw, verliefden elkaar kusten en anderen lachten, terwijl er een akoestisch bandje optrad.

Los Super Seven ft. Ruben Ramos - heard It on the X

Dan is het nu ook al weer tijd voor onze uistmijter Ruben Ramos met Los Super Seven” hier met de titelsong van het album “Heard It on the X”.

De titel van dit album “Heard It on the X” van Los Super Seven is tevens een veel gebruikte uitdrukking van luisteraars in Texas, Arizona en Californie,die hun radio hebben afgestemd op de “super & border blaster “-radiostations net over de grens van Mexico en de Verenigde Staten met als toch wel de bekendste radiostations met de roepnaam XERF en XERB in respectievelijk Ciudad Acuña in de buurt van Del Rio TX en Rosarito Beach in de buurt van Tijuana.

Tot slot van dit bericht kunt u nog luisteren naar onze uitsmijters Ruben Ramos en Los Super Seven met de song “Heard It on the X”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep RTV Krimpenerwaard onstaan uit de lokale omroepen van Nederlek, Bergambacht en Schoonhoven.

Vooralsnog via de drie etherfrequenties, kabelfrequenties van de vermelde omroepen en natuurlijk via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Jan. 27 ‘14 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

http://vrolek.nl/radio.html

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   titel muziek ***   titel album   ***  Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   ***   intromusic   ***   BGO Records

2. Los Pregoneros del Puerto   ***   Siquisiri   ***   The Sonos Jaroches   ***   Rounder Records

3. Los Pregoneros del Puerto   ***   A Orilla del Papaloapan   ***   The Sonos Jaroches   ***   Rounder Records

4. Los Pregoneros del Puerto   ***   La Bamba   ***   The Sonos Jaroches   ***   Rounder Records

5. Linda Ronstadt   *** La Charreada   ***   Canciones de Mi Padre   ***   Asylum Records

6. Linda Ronstadt   *** Mi Ranchito   ***   Mas Canciones   ***  Elektra Records

7. Vicente Fernandez   ***   El Chofer   ***   Para Siempre   ***   Sony Music

8. Alejandro Fernandez ft. Joan Sebastian  ***   La Seven   ***   Dos Mundos CD2   ***   Fonovisa

9. Mana   ***   Mariposa Traicionera   ***   Acceso Total Gira Mundial   ***   Mana/Warner Music

10. Joris Linssen & Caramba   ***   Ay Ay Caramba   ***   Licht   ***   Silvox Records

11. Joris Linssen & Caramba   ***   Licht   ***   Licht   ***   Silvox Records

12. Los Super Seven ft. Rick Trevino   ***   Paloma Guarumera   ***   Canto   ***   Columbia/Legacy

13. Los Super Seven ft. David Hidalgo, Rick Trevino & Doug Sahm   *** Rio de Tenampa   ***   Los Super Seven   ***   Sony Music/BMG

14. Los Super Seven ft. Ruben Ramos  ***   Heard It on the X   ***   Heard It on the X   ***   Telarc

Be There Next Week! Same Time Same Frequencie & via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *