The Pale Horse and His Rider

Hank Williams Tribute

29 December, de laatste dinsdagavond van 2009. In de Krimpener- waard is het regenachtig en koud, maar geen sneeuwjacht, zoals in de nacht van 31 december en 1 januari 1953, toen Hank Williams onderweg naar Canton Ohio overleed op de achterbank van z’n nieuwe Cadillac.

In dit progamma een eerbetoon aan de “vader van de hedendaagse country-muziek” met muzikale herinneringen door niet alleen Hank zelf met zeer bijzondere opnames uit zijn “Mother’s Best Flour” radioshows, maar ook door Sharon White, Waylon Jennings.

Maar zoals altijd beginnen we het radioprogramma “Countrymusic Round-Up” met de bluegrass met ook een soort eerbetoon aan John Duffey & The Seldom Scene en muziek van hun “live” optreden op 27 en 28 December 1974 in het theater “The Cellar Door” in Washington DC.

Halverwege het programma nog de agenda met

een overzicht van de countrymuziek-evenementen in de regio en dan natuurlijk ook nog een nederlandse bijdrage aan het eerbetoon aan Hank Williams en wie kunnen dat beter dan The Bluegrass Boogiemen uit Utrecht, Hank Williams kenners bij uitstek!

Vervolgens gewoon verder met het eerbetoon aan Hank middels muziek van het bijzondere album “The Unreleased Recordings” uitgebracht met medewerking van z’n dochter, Jett Williams.

Seldom Scene - Californian  Cottonfields

Nou ze hebben zich zelf al even voorgesteld “The Seldome Scene” in The Cellar Door” of te wel “De kelder deur” in Washington DC in het Georgetown-gebied en dat is het centrum van de hoofdstad van de V.S.

John Duffey op mandoline met zang , John Starling op gitaar met zang, Mike Auldridge op dobro met zang, Ben Eldridge op de banjo en Tom Gray op de bas.

Het is niet de instrumental “Grandfater’s Clock”, maar een zeer bijzondere uitvoering van de song “The Rider” door de Seldom Scene tijdens  een “live” optreden en waarbij iedere speler ook een staaltje van zijn kunnen laat horen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De mooiste muziekalbums nemen de luisteraar mee naar een andere plaats en tijd en het album “Live at the Cellar Door” is daarop geen uitzondering.

35 jaar geleden en het is eind 1974 om precies te zijn 27 en 28 december 1974 en de plaats dus Washington DC.

Het optreden was zoals reeds opgemerkt in de Cellar Door, een toen bekende muziek club in het centrum van de stad Washington.

Op het podium “The Seldom Scene toen reeds een grote naam in het plaatselijke circuit met reeds 4 albums op hun naam met een groeiende nationale reputatie als leiders van de progressieve bluegrass.

Deze beroemde bluegrassgroep hier tijdens een “live” optreden in 1985 met John Starling als gastspeler en leadzanger met de song “Out Among the Stars”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

We waren aanwezig bij de aanvang van hun optreden met de song “California Cottonfields”geschreven door Dallas Frazier en Earl Montgomery met vervolgens een bijzondere introductie van de bandleden en de “instrumental” Grandfather’s Clock”, waarbij traditie getrouw in de bluegrassmuziek alle musici op meer dan uitstekende wijze fraai laten horen hoe zij hun instrument beheersen.

Op het album staan zowel “traditionals” of te wel “oude”, zoals ook de door Carter Stanley geschreven “The Fields have Turned Brown” en nieuwe songs als met in dit programma nog “He rode all the way to Texas” geschreven door Dolly Parton en maar nu met John Starling in de hoofdrol.

The Seldom Scene - After Midnight

We gaan nog even door met de Seldom Scène met een tweetal songs van het album “After Midnight” met als starter de traditional “The Old Home Town” en “If I Had Left It Up To You” door de Seldom Scène hier met lead-zang door de flamboyante John Duffey tevens op mandoline, Phil Rosenthal op gitaar  en met zang, Ben Eldridge op de banjo, Tom Gray op de staande bas, Mike Auldridge op de dobro en Met Carl Nelson als gastspeler op viool.

Deze song staat op het album “After Midnight” in 1981 uitgebracht door Sugar Hill Records.

En van dit album hoorde u ook nog de songs “The Old Hometown” en “If I Had Left It Up to You”.

“After Midnight” in 1966 geschreven door de bekende zanger/schrijver/gitarist J.J. Cale en in 1970 zeer bekend geworden van vertolking door Eric Clapton.

Voor de lezer ook nog even kennismaken met de titelsong van het album “After Midnight”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Een eerbetoon in dit programma aan John Duffey, de muziekinstrument maker, die in 1971 samen met de legerarts John Starling,  de wiskundige Ben Eldrige, grafisch kunstenaar Mike Auldridge en cartograaf voor de National Geographic de bluegrassgroep “The Seldom Scène” oprichtte, nadat hij daarvoor zo’n 10 jaar had gespeeld en gezongen bij The Country Gentlemen.

John Duffey, de grote stuwende kracht van de groep, overleed helaas op 10 december 1996 op 62-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zoals ik al zei een eerbetoon aan hem in dit programma maar toch ook aan Mike Auldridge, die op 30 december a.s. z’n 72ste verjaardag viert en eveneens aan de bluegrass groep “The Seldom Scène”, die nog steeds met Ben Eldridge als enige oorspronkelijke banjospeler van de groep zeer veel succes boekt met nu oa. de bekende zanger/gitaarspeler Dudley Connell.

Tot slot van dit gedeelte nog The Seldom Scene met John Duffey als presentator, mandolinespeler en leadzanger tijdens een “live” optreden met de song “The Old Hometown”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Hank Williams - Blue Eyes Crying in the Rain

Dan zoals aangekondigd nu naar een ander eerbetoon Hank Williams, ook wel eens aangeduid als de vader van de hedendaagse countrymuziek, die op 1 januari 1953 overleed.

Tot voorkort nog niet uitgebracht maar natuurlijk wel te beluisteren bij uw radio Vrolek Hank Williams hier tijdens z’n countryshow “Mother’s Best” met  achtereenvolgens “Hey, Good Lookin’”, “Next Sunday Darling Is My Birthday” en de bekende “Blue Eyes Crying in the Rain”.

Voor de lezer natuurlijk de mogelijkheid om de kijken en luisteren naar een optreden van Hank Williams met de song “Hey Good Lookin’” met nog commentaar van z’n zoon Hank Williams Jr.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Deze songs staan op het album “The Unreleased Recordings” of te wel “De nog niet eerder uitgegeven opnames” van Hank Williams dan toch nog in 2008 uitgebracht door Time Life.

Een schitterend album bestaande uit 3 CD’s verpakt in een mooi en informatief boekwerk mede samen gesteld door z’n dochter Cathy Yvonne Williams beter bekend als Jett Williams en die 5 dagen na het overlijden van haar vader werd geboren.

Heel veel mensen denken, dat de song “Blue Eyes Crying in the Rain” een Willy Nelson song is.

Natuurlijk is die versie ook heel erg mooi en succesvol voor Nelson, maar oorspronkelijk in de mid-jaren ‘40 geschreven door de bekende producer , schrijver en muziekuitgever Fred Rose en in die tijd o.a. ook opgenomen door de bekende countryzanger Roy Acuff.

“Blue Eyes Crying in the Rain” hier in een versie van Shania Twain samen met Willie Nelson tijdens de opname van het album “Willie Nelson & Friends” ter ere van z’n 70ste verjaardag.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

“Hey, Good Lookin’”geschreven door Hank Williams is waarschijnlijk geïnspireerd door Cole Porter’s song met dezelfde titel uit 1942, maar nu al een klein beetje met een voorproefje op de rock ‘n roll uit de latere jaren.

Deze werd ook nog een pop-hit met covers van diverse artiesten zoals zelfs een duet van Frankie Lane samen met Jo Stafford.

Vervolgens ook nog zo’n bijzondere song “Next Sunday Darlin’ Is My Birthday” gezongen en gespeeld door Hank Williams samen met z’n Drifting Cowboys. Een song vol verwijzingen naar z’n grote eerste liefde Audrey, want hij voegde nog de woorden “Do You Care? ” of te wel “Maakt het jou iets uit?” toe aan de tekst.

The Bluegrass Boogiemen - Jambalaya on the Bayou

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is nu tijd voor de nederlandse bijdrage aan het eerbetoon aan de “Vader van de hedendaagse countrymuziek “ Hank Williams” hier met de Utrechtse groep “Bluegrass Boogiemen” met de song “Jambalaya (On the Bayou)”.

Deze song staat op hun album “Hits of Hank Williams” uitgebracht door CRS Continental Europe en waarbij de BB’s  in deze song worden bijgestaan door Joost Witte en Mark Söhngen van Captain Gumbo en een duidelijke cajunsmaak toevoegen.

Een mooie eerbetoon door de Bluegrass Boogiemen, die het repertoire van de “Hillbilly Shakespeare” kennen als hun broekzak en zijn liedjes op afroep kunnen spelen.

Laat u zich ook eens verrassen door een heel andere versie van “Jambalaya on the Bayou” tijdens een reusachtig feest met Fats Domino, Jerry Lee Lewis en Ray Charles. Tijdens een opname van de DVD “Fats & Friends” uit 1986.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Hank Williams and His Drifting Cowboys

“Tennessee Border” door Hank Williams & His Drifting Coyboys” ooit in de jaren ‘40 geschreven door countryzanger/schrijver Jimmie Work en die nog steeds woont in het grensgebied van de staten Kentucky en Tennesssee. De song werd een hit voor o.a. Red Foley en Ernest Tubb.

U kunt ook nog even luisteren naar een originele “live” opname van gedeelte van de “Mother’s Best Flour” radioshow van Hank Williams & z’n Drifting Cowboys met o.a. de song “Tennessee Border” en ook nog een reclame-boodschap.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dat geldt ook voor de song “Pins & Needles (In My Heart)”, die in 1945 was geschreven door de bekende Fred Rose en waarmee Roy Acuff zeer succesvol was. Hank zong wel vaker songs, die bekend waren geworden door Acuff en waarbij het ook duidelijk was, dat Hank Williams Acuff’s  muziek uit de kerk en in de Honky Tonk’s bracht.

Voor de lezer nog even “Pins and Needles” in de oorspronkelijke uitvoering door Roy Acuff in 1942 een hit met een “geremasterde” versie uit 1962.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Sharon White - mansion on the Hill - TransAtlantic Sessions Volume 2

“Mansion on the Hill” of eigenlijk “Loveless Mansion on the Hill” geschreven door Fred Rose en natuurlijk zeer bekend van de vertolking door Hank Williams, maar  in dit programma nu door Sharon White met natuurlijk ook haar echtgenoot Ricky Skaggs op mandoline, Jerry Douglas op dobro, Michael Doucet op viool, Russ Barenberg op gitaar en een aantal Ierse collega’s.

Een opname, die staat het album “Transatlantic Sessions Volume 2” uitgebracht door Iona Records.

Een schitterende video-clip van Sharon White samen met Ricky Skaggs en tal van vrienden met de opname van de song “Mansion on the Hill”.

Just use the Link/Gewoon even doorschakelen!

Hank Williams - Timeless

Dan nu weer terug naar Hank Williams tijdens z’n optreden in “Mother’s Best Flour Show” radioshow bij WSM met de song “The Pale Horse and His Rider”, een typische Hank Williams song en uitleg over de naderende dood.

Hank beeindigde z’n shows meestal met een countrygospel song en nam samen met z’n Drifting Cowboys op humoristische wijze afscheid van de luisteraars, die hierdoor toch met een goed gevoel achterbleven.

Het blijft verbazingwekkend, hoe 57 jaar na z’n dood, de liedjes van Hank Williams, die vrijwel allemaal gaan over eenzaamheid, liefdesverdriet en de dood de liefhebbers van countrymuziek en luisteraars nog steeds kunnen boeien. Tijdloze muziek!

Voor de lezers ook nog de mogelijkheid om de opname van Hank Williams van de laatste song van z’n programma “Mother’s Best Flour” radioshow middels de link naar een slide-show nog eens te beluisteren.

Just Use the Link/Gewoon even doorschakelen

Waylon Jennings and Hank Williams Jr. - The Conversation

Dan tot slot van dit programma naar nog zo’n outlaw Waylon Jennings hier met zijn eerbetoon aan Hank Williams samen met de zoon van Hank, Hank Williams Jr & Company met de song “The Conversation”.

Deze song staat o.a. op het album “The Very Best of Waylon Jennings” in 2008 uitgebracht door RCA Legacy.

Tot slot van dit laatste bericht van 2009 nog een bijzondere video-clip van Waylon Jennings en Hank Williams Jr. in een Honky Tonk met hun verhaal over Hank Williams.

Ik wens alle lezers van m’n weblogberichten een prettige jaarwisseling en een voorspoedig Nieuwjaar!

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Musicround-up ” 

Datum: Dec. 29 ‘09 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 2 ‘10 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*      Artiest/groep ***       Titel muziek ***         Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** intromusic   ***   BGO Records

2. The Seldom Scene   ***   California Cottonfields + Band Intro’s   ***   Rebel Records

3. The Seldom Scene   ***   Grandfather’s Clock   ***   Rebel Records

4. The Seldom Scene   ***   He Rode All the Way to Texas   ***   Rebel Records

5. The Seldom Scene   ***   The Old Home Town   ***   Sugar Hill Records

6. The Seldom Scene   ***   If I Had Left It Up to You   ***   Sugar Hill Records

7. Hank Williams   ***   Hey Good Lookin’  ***   Time Life

8. Hank Williams   ***   Next Sunday Darling Is My Birthday   ***   Time Life

9. Hank Williams   ***   Blue Eyes Crying In the Rain   ***   Time Life

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep On the Sunny Side   ***   agendamusic   ***   Mercury Records

11. The Bluegrass Boogiemen   ***  Jambalaya (on the Bayou)   ***   CRS Continental  Europe

12. Hank Williams   ***   Pins and Needles   ***   Time Life  

13. Hank Williams   ***   Tennessee Border   ***   Time Life  

14. Sharon White   ***   Mansion on the Hill   ***   Iona Records

15. Hank Williams   ***   The Pale Horse & His Rider   ***   Time Life  

16. Waylon Jennings & Hank Williams Jr.   ***   The Conversation   ***   RCA Legacy

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the World Wide Web!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *