Somebody Stole My Gal

l. Jim Kweskin en r. Geoff Muldaur©Courtesy Photo

Zondagmiddag, 11 oktober j.l., traden Geoff Muldaur en Jim Kweskin, twee zeer bekende musici uit de Amerikaanse folkscene, op in Paradiso Amsterdam.

In dit programma halen we nog eens herinneringen op uit de jaren ‘60 met bijzondere muziek door Jim Kweskin & The Jug Band.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen met bluegrass met aandacht voor het nieuwe album van Jim Lauderdale en vervolgens ook nog Ricky Skaggs, waarvan het album “Waitin’ for the Sun to Shine” opnieuw is uitgebracht!

Halverwege het programma nog een

overzicht is van de countrymuziek evenementen en dan is het ook tijd voor de nederlandse bijdrage aan dit programma door Dick van Altena met een songs van zijn nieuwe album “One Love Ago” en ook nog Wim Pols samen met The Country Trail Band

Hierna gaan we naar San Antoon TX met Augie Meyers in de schijnwerpers gevolgd door David Nail en dan komt het einde van dit programma weer inzicht met onze uitsmijters van vanavond John Fogerty samen met Bruce Springsteen.

Jim Lauderdale - All She Wrote

We begonnen dit programma trouwens met de song “All She Wrote” gevolgd door “Tennessee Dawn” en “I’m Kinda Learning as I Go” door zanger/schrijver/gitarist Jim Lauderdale hier met songs van z’n nieuwe album “Could We Get Any Closer?” op 18 augustus van dit jaar uitgebracht door Sky Crunch Records.

Alvast even kennismaken middels een leuke humorische video-clip met Ralph Stanley & Jim Lauderdale met de Clinch Mountain Bluegrass Boys met als verleidelijke dame Alisson Moorer met de song “She’s Looking at Me”.

Deze song staat op het vermelde album “Lost in the Pines” in 2002 uitgebracht door Dualtone Music Group.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jim Lauderdale, geboren op 11 april 1957 in Statesville North Carolina, is een getalenteerde liedjesschrijver voor o.a. George Strait, Patty Loveless, Vince Gill, George Jones en Kathy Mattea.

Jim is eigenlijk ook een beetje een raadsel. Hij maakt moderne countrymuziek, die is vermomd als bluegrassmuziek.

Geen“Newgrass”, waarbij de grenzen van de bluegrassmuziek worden verlegd met de introductie van pop en rocksong, drums en electrische muziekinstrumenten.

Nee, Jim Laderdale voegt nog iets toe aan de traditional bluegrassmuziek met o.a. de sfeer van de Honky Tonk met fraaie teksten.

De twaalf songs op dit album zijn door hem geschreven met bij twee songs assistentie werd verleend door Candace Randolph, die ook bij achtergrondzang aanwezig is en waarbij hij verder muzikaal wordt ondersteund door o.a. Terry Beaucom , Scott Vestal en Charlie Cushman op banjo, Tim Crouch en Aaron Till op viool, Adam Steffey op mandoline Randy Kohrs op resonator-gitaar en Josh Williams op mandoline.

Jim Lauderdale - This Is the Last Time ( I'm Gonna Hurt)

Van het “Award winning” album “The Bluegrass Diaries” nog een mooie video-clip van Jim Lauderdale met de song “This Is the Last Time (I’m Gonna Hurt)”, die staat op het album “Bluegrass Diaries” op 18 september 2007 uitgebracht door Yep Roc Records.

Met Randy Kohrs op dobro, Richard Bailey op banjo, Jesse Cobb op mandolin en Aaron Till on viool.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De laatste jaren heeft Jimmy Lauderdale een aantal fraaie bluegrassmuziek albums, waaronder in 1992 het album “Lost in the Pines” samen met Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys, in 2006 het album “Bluegrass”, in 2007 “Bluegrass Diaries” en in 2008 “Honey Songs”.

Dit jaar dus het album “Could We Get Any Closer?” door Jim Lauderdale zeer aanbevelenswaardig!

Een fraaie overgang van Jim Lauderdale & Chris Hillman naar Gram Parsons “Wheels” tijdens een optreden van Emmylou Harris’ Hot Band met o.a. Buddy Miller. En Emmylou Harris was ook degene, die Ricky Skaggs introduceerde in haar “Hot Band”

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rick Skaggs - Waitin' For the Sun to Shine

En zoals reeds aangekondigd nu naar de “akoestische country” uit 1981 met de songs “If That’s the Way You Feel”, “Old Love Letters” en “Waitin’For the Sun To Shine” of te wel “Ik wacht wel op betere tijden” door Ricky Skaggs tevens de titelsong van z’n album, dat in 1981 werd uitgebracht door EPIC later overgenomen door Sony.

Het was het eerste album, dat ook door Ricky Skaggs werd geproduceerd en kon in die periode worden beschouwd als het meest belangrijke country-rock album sinds het uitbrengen van Gram Parsons’ “Grievous Angel”.

Ook een belangrijk album, want door dit laatst vermelde album kwam Emmylou Harris in de schijnwerpers te staan en vervolgens vroeg zij Ricky Skaggs om in 1977 ter vervanging van Rodney Crowell deel uit te gaan maken van haar “Hot Band”.

Vervolgens bracht Ricky brengt met zijn inbreng en muziekstijl weer leven in de brouwerij van Emmylou met o.a. het uitbrengen van haar album “Blue Kentucky Girl” en een van haar meesterwerken het album “Roses in the Snow”.

Ricky Skaggs heeft de countrymuziek in de begin jaren ‘80 mede de “back to basic country”beweging in gang gezet en een einde gemaakt aan de overdaad aan orkestbewerkingen in de countrymuziek met veel violen en grote achtergrondkoren en cynische sentimentaliteit van o.a. Kenny Rodgers.

Op het album “Waitin’ for the Sun to Shine” met voornamelijk akoestische instrumenten en schitterende samenzang met songs over liefde en drank, twee van die belangrijke elementen in de countrymuziek.

Ricky Skaggs - Favorite Country Songs

Terug in de tijd naar de jaren ’80 van Ricky Skaggs hier met de song “If That’s The Way You Feel” zoals staat op z’n LP “Waitin’ for the Sun to Shine” en zoals hier vermeld op de verzamel LP “Favorite Country Songs” uit 1985.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Ricky Skaggs zelf op mandoline en gitaar wordt vokaal op uitstekende wijze bijgestaan door z’n vrouw Sharon White, haar vader Buck op piano met Bruce Bouton op steel, Ray Flacke op electrische gitaar, Bobby Hicks op viool, Jerry Douglas op dobro en Joe Osborne op de bas.

In 2009 werd dit album ín samenwerking met Sony opnieuw uitgebracht door Skaggs Family Records tezamen met een fraaie DVD met een interview met Ricky over zijn muziek en het opnieuw uitbrengen van dit album. 

Ricky Skaggs & Kentucky Thunder tijdens een optreden by Bill Gaither’s “Country Bluegrass Homecoming” met de song “I’m Ready to Go”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

 

Jim Kweskin and The Jug Band - Somebody Stole My Gal

Afgelopen zondagmiddag traden zij op in Paradiso Amsterdam en vanavond hier in het radioprogramma “Countrymusic Round-Up” Geoff Muldaur & Jim Kweskin  met “Somebody Stole My Gal” gevolgd door “Richland Woman” met leadzang door Maria D’Amato-Muldaur en “Downtown Blues”.

Downtown Blues van oorsprong uit de eind jaren ‘20 afkomstig van Frank Stokes & Dan Shane en The Beal Street Sheiks, maar in de jaren 60 opnieuw vertolkt door Jim Kweskin & The Jug Band met Geoff Muldaur lead-zang.

Voor u als lezer nog even de sfeer uit de mid-jaren 60 met de Jim Kweskin Jugband tijdens een “live-optreden” met de song “Downtown Blues”. Het geluid is niet denderend, maar op de CD is het allemaal prima voor elkaar! U kunt natuurlijk ook gewoon op zaterdag, 17 oktober van 12.02 -13.00 nog even de heruitzending beluisteren via de radio danwel PC middels “streaming audio”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De “Jug” is een stenen of glazen fles, waar met de mond wordt in geblazen, waardoor een geluid ontstaat, dat gebruikt wordt als een soort bas.

De eerste opnames van Jug Bands komen uit de omgeving van Louisville en Brimingham Alabama uit de jaren ‘20 , die populaire jazzdansmuziek speelden en waarbij de “jug” als nieuwigheid werd gebruikt. Ook Jimmie Rodgers maakte voor zijn muziek soms gebruik van jugbands, zoals trouwens ook Louis Armstrong vaak meespeelde.

De jug-bands uit de omgeving van Memphis waren meer gebaseerd op de countryblues en de vroege Afrikaans-Amerikaanse tradities met Gus Cannon’s Jug Stompers als een van de bekendste.

Door de depressie van de jaren ‘30 en het negatieve effect van het gebruik van de radio op de verkoop van platen verminderde de activiteiten van de jugband groepen tot het minimum.

In de jaren ‘60 dus weer een opleving met o.a. Jim Kweskin & z’n Jugband, die u ook nog hoorde met de bekende song “Somebody Stole My Gal” met leadzang door Jim Kweskin en Bill Keith op de banjo en “Richland Woman” met lead-zang door Maria D’Amato-Muldaur.

Terug in de tijd naar de eind jaren ’80 tijdens een levendig “live-optreden” op het Philadelphia Folkfestival met Jim Kweskin & The Jug Band en Maria D’Amato-Muldaur met leadzang bij de song “Richland Woman Blues” met o.a. Geoff Muldaur en Jim Kweskin op gitaar.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze songs staan op het album “Greatest Hits” door Jim Kweskin & The Jug Band in 1988 door Vanguard Records digitaal  “geremastered” en uitgebracht met kenmerk VCD 13/14.

Zondagmiddag 11 oktober j.l. waren Geoff Muldaur en Jim Kweskin dus voor een optreden in Paradiso ongetwijfeld bijgestaan door Bob Siggins op z’n banjo en collega van het 1ste uur van de “Jugband”.

Geoff Muldaur heeft de vorige maand september nog het fraaie album met de illustere naam Geoff Muldauer & The Texas Sheiks uitgebracht. Wellicht binnenkort nog iets van deze bijzondere folkmuziek in dit programma .

l. Bob Siggins m. Geoff Muldaur and r. Jim Kweskin

Tot slot voor u als lezer, die het concert in Amsterdam heeft gemist nog even een video-clip met een mooi ingetogen optreden in de Acoustic Music San Diego van Geoff Muldaur en Jim Kweskin op gitaar met Bob Siggins op de banjo op 15 december 2007.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Wim Pols en The Country Trail Band - Turn Your Radio On

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de nederlandse countrymuziek en deze keer Wim Pols hier samen met The Country Trail Band met de song “Turn Your Radio On”.

Deze song staat op het album “Back to the Country” dit jaar uitgebracht door Living Water Music.

Een fraai album van The Country Trail Band, die weer helemaal terug gaan naar het begin van hun bestaan met de Engelstalige country-gospelmuziek met 17 covers van tal van bekende Amerikaanse songs als “Long Black Trian”, “When I get Where I’m Going” en deze “Turn Your Radio On” ook zeer bekend van de vertolkingen door o.a. Skeeter Davis en Chris Hillman & The Desert Rose Band.

In een van mijn bericht van 24 september j.l. kunt u nog een link naar een video-clip aantreffen van een “live-optreden”van de Country Trail Band en daarom in dit bericht middels een link naar een slide-show de countrygospel song “Turn Your Radio On” door Skeeter Davis.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dick van Altena - From Now On

Vervolgens “From Now On” door Dick van Altena hier met de song, die staat op z’n nieuwe en al weer 25ste album “One Love Ago” uitgebracht door CRS P & C. Op het album staan een aantal eigen liedjes van Dick waaronder de titelsong “One love ago”, “Missing you girl” en “Carrie”.

Daarnaast heeft Van Altena een paar mooie covers neergezet zoals het openings-nummer  van het album “ I still miss someone”, een liedje van Johnny Cash. “You’re my best friend” is een nummer,waarmee Don Williams in 1975 een grote hit scoorde.

De cd is gemaakt samen met drummer Ben Jansen, gitarist Patrick van Gerven, toetsenist Frans Senden en John Jansen op pedal steel guitar.

Voor meer nieuws over Dick van Altena kunt u natuurlijk ook even z’n fraaie website raadplegen!

Augie Meyers - Sometimes

Dan nu naar de thuisbasis van Augie Meyers, San Antoon TX, hier met de song “Sometimes”,

die staat op z’n nieuwe album “Country” op 18 augustus van dit jaar uitgebracht door El Sendero Records.

Augie Meyers, geboren op 31 mei 1940 in San Antonio Texas, een oud-gediende dus, die in z’n jonge jaren eind ‘50 als toetsenist zeer actief was in allerlei populaire San Antionio muziekgroepen en op die manier ging samenwerken met z’n vriend gitarist en zanger Doug Sahm.

Ze begonnen samen met de Sir Douglas Quintet en kwamen hoog in de muzieknoteringen terecht met songs als “Mendocino”. Later vormden zij ook nog de Texas Tornados met oa. ook nog Flaco Jeminez en Freddy Fender en werden beschouwd als de beste Tex-Mex en traden in 1989 voor het eerst op met hun Tex-Mex Revue tijdens een concert in San Francisco.

De nauwe samenwerking en vriendschap eindigde toen Doug Sahm in 1999 in een hotelkamer aan een hartverlamming overleed. Augie was er kapot van, maar na verloop van tijd ging hij toch weer als toetsenist aan de slag bij o.a. Bob Dylan en Tom Waits.

Nu dus op 18 augustus j.l. weer een mooi countrymuziek album uitgebracht met medewerking van o.a. de Texanen Bobby Flores op steel en viool met Joe Forlini en Chris Holzhous op lead-gitaar.

Ga er maar even voor zitten! Een zeer fraaie trailer van de documentaire “South Texas Soul: The San Antionio Sound” met Augie Meyers en veel informatie over de Tex-Mex, Texas Rock’n Roll en Tejano met o.a. muziek van de Sir Douglas Quintet & The Texas Tornados.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

David Nail - Mississippi

Vervolgens “Mississippi” door David Nail hier met de eerste track van z’n album met de titel “I’m About to Come Alive” uitgebracht MCA Nashville.

Deze jonge countryzanger/schrijver uit Kennett Missouri kreeg in 2002 een contract bij Mercury en zag kans met ervaren producers Keith Stegall en John Kelton een mooi country album te maken, maar Keith Stegall verliet de maatschappij en hoewel de song “Memphis” als single van het project uitgebracht zeker succesvol was, werd het album nooit uitgebracht. Maar gelukkig kwam hij in 2007 in contact met producer Frank Liddell en kreeg vervolgens een contract bij MCA, dat leidde tot het uitbrengen van dit album.

Tijd om eens kennis te maken met David Nail middels een video-clip met de song “Red Light” de 3 track van het album “I’m About to Come Alive”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

John Fogerty and Bruce Springsteen - When Will I Be Loved

Dan met een blik op de klok op naar onze uitsmijters John Fogerty hier samen met Bruce Springsteen met de Phil Everly klassieker “When Will I Be Loved”, die staat op John Fogerty’s album “The Blue Ridge Rangers Ride Again” uitgebracht door Verve Forecast.

In de afgelopen weken heb ik al vaker de aandacht van de luisteraars en lezers gevestigd op het verschijnen van dit fraaie album.

En dus tot slot van dit bericht nog een link naar een slide-show van John Fogerty & Bruce Springsteen met de song “When Will I Be Loved”.

Gewoon even doorschakelen/Just The Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en natuurlijk ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” 

Datum: Okt. 13 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Okt. 17 ‘09 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr*      Artiest/groep ***   Titel muziek ***   Label

1. Country Gazette   ***   Hot Burrito Breakdown   *** beginmuziek   ***   BGO Records

2. Jim Lauderdale   ***   All She Wrote   ***   Sky Crunch Records

3. Jim Lauderdale   ***   Tennessee Dawn   ***   Sky Crunch Records

4. Jim Lauderdale   ***   I’m Kinda Learning as I Go   ***   Sky Crunch Records

5. Ricky Skaggs   ***   If That’s The Way You Feel   ***   Skaggs Family Records /Sony

6. Ricky Skaggs   ***   Your Old Love Letters   ***   Skaggs Family Records /Sony

7. Ricky Skaggs   ***   Waitin’ for the Sun to Shine   ***   Skaggs Family Records /Sony

8. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Somebody Stole My Gal   ***   Vanguard Records

9. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Richland Woman   ***   Vanguard Records

10. Jim Kweskin & The Jug Band   ***   Downtown Blues   ***   Vanguard Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson   ***   Keep on the Sunny Side   ***     agendamuziek   ***            Mercury Records

12. The Country Trail Band   ***   Turn Your Radio On   ***   Living Water Music

13. Dick van Altena    ***   From Now On   ***   CRS P & C

14. Augie Meyers   ***   Sometimes   ***   El Sendero Records

15. David Nail   ***   Mississippi   ***   MCA Nashville

16. John Fogerty & Bruce Springsteen   ***   When Will I Be Loved   ***   Verve Forecast

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *