Heard It On the X

Adios Mexico

In dit programma ruim aandacht voor de muziek uit het grensgebied van Texas en Mexico of te wel de Tex-Mex, want Flaco Jimenez met zanger Nunie Rubio & The Banditos zijn weer eens op tournee door Nederland met o.a. a.s. donderdag in het Cultureel Centrum Pius X in Volendam.

Alvast een voorproefje met de Texas Tornadoes en Los Super Seven met songs als “Hey Baby Que Paso”, Adios Mexico en “Rio de Tenampa”.

Maar zoals altijd beginnen we dit programma met de bluegrassmuziek met dit keer Joe Val & The New England Bluegrass Boys en ook nog The Grass Cats uit North Carolina.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de Tex Mex muziek uit eigen land door The Bayou Mosquitos en uit het Hoge Noorden de groep Tekielja.

Daarna gaan we nog terug naar Nashville Tennessee met een stevige country-rocker door Martina McBride gevolgd door de Zac Brown Band uit Atlanta Georgia en treedt de Canadees Adam Gregory op als onze uitsmijter met z’n single “Crazy Days”.

Joe Val and The New England Bluegrass Boys - Comin' on Strong

We begonnen dit programma zoals aangekondigd met Joe Val & The New England Bluegrass Boys hier met de song “Comin’ on Strong” en 1ste track van het album “One Morning in May” ooit in de maanden maart/mei van 1971 opgenomen, maar gelukkig voor de bluegrassmuziekliefhebber in 1996 door Rounder records op CD uitgebracht tezamen met een aantal songs, die nog nooit eerder waren uitgebracht.

Joe Val & z’n New England Bluegrass Boys ook vanwege z’n optredens in Nederland zeer goed bekend, overleed op 11 juni 1985 aan kanker en dat is alweer 23 jaar geleden.

Maar wij zijn hem en zijn muziek hierbij “Country Music Round-up” niet vergeten en dus niet zonder reden begonnen met deze bluegrass/zanger en mandolinespeler Joe Val.

In New England werd dit jaar door de Boston Bluegrass Union in de maand februari voor de 23ste keer het “Joe Val Bluegrass Festival” georganiseerd en tijdens dit festival o.a. ook een optreden van de “Steep Canyon Rangers” op zaterdag, 16 februari ’08 op het in Framingham MA met de song “Lovin’ Pretty Women”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Grass Cats - Pill or Potion

Vervolgens “Pill or Potion” of te wel “geen pil of drankje kan het verdriet verhelpen” hier door “The Grass Cats” met een song van hun album “Home to Carolina” eind 2006 uitgebracht door het Independent label New Time Records.

Nog niet eerder hierbij “Country Music Round-up”, maar “Home to Carolina” is alweer het zesde album, dat deze 5-mans formatie sedert de start in 1997 heeft uitgebracht en zij hebben inmiddels zeker op de diverse podia in North Carolina al een zeer goede naam opgebouwd.

De groep bestaat uit zanger/schrijver en mandolinespeler Russell Johnson, Tim Woodall op de banjo, Greg Miller op gitaar, Chris Hill op de viool en Robin Burke op de bas.

Op dit album zijn 13 songs aanwezig, waarvan 7 geschreven door Russell Johnson, vroeger deel uitmakend van de groep New Vintage, die ook al eens in de prijzen viel van het “Genootschap tot Instandhoudding van de Bluegrass Muziek in America” of te wel de SPBGMA in 1993, terwijl Russell in 2003 door dit zelfde genootschap werd genomineerd als “Songwriter of the Year”.

Vorig jaar oktober traden zij op tijdens het “World of Bluegrass Festival” in Nashville TN georganiseerd door de IBMA.

“Home to Carolina” door The Grass Cats een zeer fraai album en een verrijking van de bluegrassmuziekwereld.

The Grass Cats hebben enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun schitterende bluegrassmuziek! Neem echt even de tijd om te luisteren naar een aantal songs van hun album “Home to Carolina” en zeker “Pill or Potion” niet vergeten!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Texas Tornados - Hey Baby Que Paso

Maar dan nu toch weer verder en zoals aagekondigd aandacht voor Flaco Jeminez hier met de Texas Tornados en de bekende song “Hey Baby Que Paso” of te wel “He schatje, hoe gaat het” gevolgd door de wals “Laredo Rose” ooit geschreven door de Texas Gentlemen, Rich Minus en heel toepasselijk ook nog de song “Adios Mexico”.

Deze songs staan op het album met hun eigen naam `Texas Tornados` in augustus 1990 uitgebracht door Reprise Records.

Texas Tornados was een Tejano groep en waarvan de muziek een samensmelting was van rock, country en diverse Mexicaanse stijlen. Tejano is de Mexicaanse uitdrukking voor Texano of te wel afkomstig uit Texas.

Tijd om terug te gaan in de tijd en eens kennis te maken met hier Texas Tornados “live” at Austin City Limits hier met de song “Hey Baby Que Paso”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

L.t.R. Flaco Jimenez, Doug Sahm, Freddy Fender en Augie Meyers

Nadat Freddy Fender, Flaco Jeminez, Augie Meyers en Doug Sahm voor het eerst eens samen optraden tijdens een concert on Los Angeles wisten zij, dat zij deze muziek een grotere bekendheid zouden kunnen geven.

Oorspronkelijk aangekondigd en werkend onder de naam Tex-Mex Revue kozen zij al snel de naam Texas Tornados en dat was de naam van een song (zonder s) geschreven door Doug Sahm en ook een titel van z´n album van de Sir Gouglas Quintet uit de begin jaren ´70.

In de jaren 60 had Doug Sahm ook al albums uitgebracht en waarbij in een aantal gevallen Freddy Fender, Augie Meyers en Jimenez ook al meespeelden.

Multi-instrumentalist Doug Sahm in 1941 geboren in San Antonio wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertolkers van de Tex-Mex met een grote liefde voor z’n San Antoon

San Antiono ligt aan de San Antonio River en is een bruisende stad op ongeveer 225 km afstand van de Mexicaanse grens en waarvan de bevolking voor zo’n 60% van oorsprong voor een groot deel afkomstig is uit Mexico en voor een kleiner deel uit andere Midden Amerikaanse landen.

Nog verder naar het zuiden ligt Laredo en dat is een echte grensplaats in Texas aan de rivier de Rio Grande en het is dus ook niet zo vreemd, dat de accordeonmuziek van de Duitse emmigranten, die zich vooral in de omgeving van Fredericksburg (tussen Austin en San Antonio) vestigden met z´n polka´s en walzen in Texas werd gemixt met de mariachi´s, traditionele ranchera´s en corrido´s en tot een geheel nieuw stijl, die werd gespeeld door de Cojunto/Norteno groepen of te wel de noordelijke muziekgroepen in het Noorden van Mexico en Zuidwesten van de Verenigde Staten.

Laredo Rose is trouwens ook de titel van een bijzonder mooi album van de Texas Tornados van hun live optreden in Austin Texas, dat op DVD en CD werd uitgebracht.

Als verrassing in dit bericht ter afwisseling countryzanger/schrijver/gitarist Rich Minus hier met z’n song “Laredo Rose” tijden een optreden in “Hole in the Wall” in Austin TX.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In november 1999 kwam door het overlijden van Doug Sahm een einde aan de `Texas Tornadoes`, terwijl Freddy Fender op 14 oktober 2006 overleed.

Heel toepasselijk nog een bijzondere video-clip van de song “Adios Mexico” door de Texas Tornados.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Los Super Seven - Heard It on The X

De titel van dit weblogbericht “Heard It on the X” is niet alleen de titel van het album van Los Super Seven, maar tevens een veel gebruikte uitdrukking van luisteraars in Texas, Arizona en Californie,die hun radio hebben afgestemd op de “super & border blaster “-radiostations net over de grens van Mexico en de Verenigde Staten met als toch wel de bekendste radiostations met de roepnaam XERF en XERB. Nog even luisteren naar de jingle van het laatst vermelde radiostation!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link! Jingle XERB

Wolfman Jack at the WNBC studio in New York

Het XERF radiostation bevond zich in Ciudad Acuna in de buurt van Del Rio TX, terwijl XERB was gevestigd in Rosarito Beach in de buurt van Tijunana met in de jaren ‘60 en ‘70 als bekendste DJ Bob Smith beter bekend als Wolfman Jack, die met zijn bijzondere stem en presentatie een zeer succesvolle mix van muziek en commerciele informatie de AM-radiostations een grote luisterdichtheid en financieel succes bezorgde.

Nog even herinneringen ophalen aan Wolfman Jack? Dat kan natuurlijk in dit weblogbericht! Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link! Wolfman Jack’s Commercial Announcement

Het financieel succes trok echter ook de aandacht van bandieten en corrupte politici, waardoor Wolfman Jack genoodzaakt was een eigen beveiligingsdienst op te richten. Na een paar schietpartijen en een aantal doden vertrok Jack naar het radiostation XERB met veel luisteraars in Los Angeles en omgeving.

Deze radiostations bestaan trouwens nog steeds en waarbij men zich richt op de bevolking van Mexico, maar natuurlijk ook zeer veel luisteraars on de “Chicanos” in Amerika kent.

Los Super Seven - Piensa en Mi

Maar nu terug naar de mooie gloriedagen met Flaco Jimenez, Freddy Fender, Doug Sahm met hun deelname aan de groep Los Super Seven.

Met hier Freddy Fender en de overige leden van Los Super Seven met de song “Piensa en Mi” of te wel “Denk aan Mij” gevolgd door de song `El Ausente` of te wel `De afwezige` met vokale ondersteuning door Rick Trevino en natuurlijk Flaco Jeminez weer op de accordeon.

“Piensa en Mi” hier in een uitvoering door de Spaanse zangeres Luz Casal

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens de song “Rio de Tenampa” met mooie jeugdherinneringen aan het cafe met die naam in Mexico bezongen door Rick Trevino en David Hidalgo. Deze schitterende wals en de vorige twee songs staan op het album “Super Seven” in 1998 uitgebracht door RCA.

Een album met 13 tracks van het muzikale collectief Los Super Seven met Cesar Rosas en David Hidalgo van Los Lobos, countryzanger-schrijver Rick Trevino, Tejano-ster Ruben Ramos met de zeer herkenbare accordenoist Flaco Jimenez en de Texanen Joe Ely o.a. zeer bekend van The Flatlanders en tenslotte Doug Sahm met z´n `Spanglish` of te wel Spaans-Engelse uitspraak.

En deze muzikale bijdrage uit het grensgebied van Texas en Mexico heeft natuurlijk tot doel uw aandacht te vestigen op het a.s. optreden van Flaco Jimenez in Nederland met op 12 juni a.s. z´n eerste optreden in Volendam waarover straks meer informatie in het overzicht van de agenda. Voor u als lezer kan in de website van Flaco Jimenez in Europa aanbevelen..

Flaco Jimenez, geboren in 1939 in San Antonio (Texas) is de bekendste telg uit een familie van TexMex-accordeonisten. Zijn vader, Santiago Jimenez, was de uitvinder van de Conjunto-muziek. Flaco begon op zijn 15e al in het bandje Los Caporales, daarna ging hij samenwerken met Doug Sahm, de oprichter van het Sir Douglas Quintet. Hoewel Flaco in de jaren 60 naar New York City trok om daar als studiomuzikanten te spelen met Dr.John en Bob Dylan, is hij altijd populair gebleven in het grensgebied tussen Texas en Mexico. Ry Cooder hielp hem aan een breder (pop)publiek. Sindsdien maakt Flaco regelmatig internationale toernees, en is hij een graag geziene gast bij optredens van andere muziekgroepen, maar ook voor u als luisteraar heeft hij hierbij even een bijzondere aubade aan de “Nortenitas”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link! Las Nortenitas

Tot slot van dit deel van het programma nog Freddy Fender met Flaco Jimenez en o.a. Willie Nelson tijdens een “live” optreden met de song “Volver, Volver” of te wel “Kom terug, Kom terug”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The Bayou Mosquitos - Un Mojada sin Licencia

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de countrybijdrage uit eigen land met zoals reeds aangekondigd in Tex Mex sfeer met om te beginnen de Bayou Mosquitos hier met de song “Un Mojada sin Licensia ” of te wel het lied van `Een illegale Mexicaan`, die vaak de grens naar Texas overstak door de rivier de Rio Grande/Rio Bravo over te zwemmen om vervolgens in de V.S. vaak uitgebuit te worden.

Dit soort situaties kennen wij natuurlijk ook in Nederland met illegale werkers o.a.uit Oost-Europa.

De Bayou Mosquitos spelen op hun album `Con Alma y Vida` uitgebracht in 2003 Cajun, Zydeco en Tex-Mex muziek met Abel de Lange als frontman met zang, op slide en gitaar, dobro, Rik Verhorst op accordion, akoestische gitaar met zang, Evert Willemstijen op bas met zang en Chris Langerhort op drums en percussie.

Voor de samenstelling van dit programma was mijn keuze op dit album gevallen aangezien de vorige week alle aandacht uitging naar de Cajun en Zydecomuziek uit het Mississippi Delta gebied. Het bovenvermelde album bevat ook veel van deze muziek.

Een video-clip met hun muziek heb ik niet kunnen vinden, maar als zeer goede vervanger de groep Rowen Heze uit America Limburg samen met Los Lobos hier met de song “Anselma/ Bestel Mar”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tekielja - Bist Vot

“Bist Vot` of te wel “ , “Je Bent Weg` door de Groningse groep Tekielja hier met een track van hun album “ Tou mor “ of te wel “Ga je gang maar “. Als luisteraar heeft het kunnen horen. Tekielja is een band uit het Noorden van het land, die voornamelijk Tex Mex in de Groningse taal ten gehore brengt.

De combinatie van de accordeon en de zang in het dialect spreekt velen aan en het blijkt, maar weer eens dat de taal in de muziek geen barrière hoeft te zijn. Tekielja bestaat uit zanger/gitarist Ben Zuur, accordeonist Henk Puister, drummer Kees Zee, bassist Henk Dob en sologitarist Joop de Raaf.

Ben Zuur en Henk Puister hier als duo met de song in beetje de Tex-Mex stijl “Du Bist Mien Zunschien” opgenomen in de Prinsentuin aan het Martinikerkhof in de stad Groningen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Martina McBride - Two More Bottles of Wine

Dan nu weer terug naar de countrymuziek uit Nashville door Martina McBride met de stevige country-rocker en Delbert McClinton song `Two More Bottles of Wine` en die staat op haar album `Wild Angels` in september 1995 uitgebracht door RCA. Er zijn natuurlijk al meer versies van deze song uitgebracht door natuurlijk ook zanger/schrijver Delbert McClinton en Emmylou Harris, zelfs samen, maar de vertolking door Martina is meer dan uitstekend.

Gewoon even luisteren middels een slide-show van Martina McBride hier met de country-rocker “Two More Bottles of Wine”.

Gewoon even doorschakelen!

Zac Brown - Chicken Fried

Vervolgens “Chicken Fried” door de Zac Brown Band hier met een track, die staat op het album `Homegrown` in december 2005 eigen beheer uitgebracht .

De Zac Brown Band is een country-rock groep uit Atlanta Georgia met Zac Brown als frontman op de gitaar, Jimmy De Martini op viool en met zang, John Hopkins op bas met zang, Coy Bowles op gitaar en keyboard en Chris Fryar op drums.

De groep toerde door geheel Amerika en trad zo´n 200 keer per jaar op evenals een bijdrage leverend aan optredens van The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en B.B. King.

Tijd om eens kennis te maken met de leden van de Zac Brown Band en daarom hebben zij ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van hun muziek en album “Foundation”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Adam Gregory - Crazy Days

Maar onze uitsmijter staat al weer driftig te gebaren en dat betekent tijd voor de laatste song in dit programma. Adam Gregory hier met “Crazy Days” en deze song is door het kabel en internet countryradiostation voor deze week aangemerkt voor `Smashplay` en daar doen wij hier bij Country Music Round-up natuurlijk graag aan mee!

Tot slot nog een bijzondere video-clip van onze uitsmijter Adam Gregory hier met z’n single “Crazy Days”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Technical Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Juni 10 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juni 14 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Joe Val & The New England Boys *** Comin’ On Strong *** Rounder Records

3. The Grass Cats *** Pill of Potion *** New Time Records

4. Texas Tornados *** Hey Baby Que Paso *** Reprise Records

5. Texas Tornados *** Laredo Rose *** Reprise Records

6. Texas Tornados *** Adios Mexico *** Reprise Records

7. Los Super Seven *** Piensa a Mi *** RCA Records

8. Los Super Seven *** El Ausente *** RCA Records

9. Los Super Seven *** Rio de Tenampa *** RCA Records

10.Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. The Bayou Mosquitos *** Un Mojada sin Licencia *** The Bayou Mosquitos

12. Tekielja *** Bist Vot *** BIP

13. Martina Mcbride *** Two More Bottles of Wine *** RCA/BMG

14. Zac Brown Band *** Chicken Fried *** Zac Brown Band

15. Adam Gregory *** Crazy Days *** Midas Records

Be There Next Week! Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *