Laissez les bon temps roulez!

Laissez les bon temps roulez a Zydecozity

Vanaf vrijdag, 6 t/m zondag 8 juni is Raamsdonkveer weer omgedoopt tot Zydeco Zity en wordt daar het 16e Cajun & Zydecofestival gehouden.

In dit programma alvast een voorproefje van deze muziek uit het Mississippi Delta-gebied met o.a. Steve Riley & The Mamou Players, Rockin’ Sydney Simien, Joe-El Sonnier en Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers.

Maar zoals altijd beginnen we dit programma met de bluegrass dit keer uit de jaren ‘80/90 met o.a. Emmylou Harris, Dolly Parton en ook nog The Rice Brothers. Verder ook nog een mooie bluegrass gospelsong door Ricky Skaggs samen met The Whites van hun nieuwste album “Salt of the Earth”.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de region met vervolgens aandacht voor de Cajun & Zydecomuziek uit eigen land met uit Noord-Brabant de River Zydeco Band en ook nog de groep “Louisiana Radio”.

Daarna gaan we nog terug naar de staat Louisiana USA met Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers gevolgd door onze uitsmijter van dit programma Tim McGraw met een mooie Honky Tonker van z’n album “Let It Go”.

Emmylou Harris - Roses in the Snow

Het programma werd gestart met de song “Roses in the Snow” door Emmylou Harris en die staat op een mooi verzamelalbum met de toepasselijke naam “The Best of Bluegrass” uit “The Americana Series” in 2003 uitgebracht door het label Sanctuary Records/BMG.

Alvast maar even kennismaken met Emmylou Harris en de bluegrass hier met The Nash Ramblers tijdens een “live” optreden in the Ryman met de Bill Monroe/Peter Rowan song “Walls of Time”.

The Nash Ramblers bestond in 1992 uit Sam Bush op mandoline, Jon Randall Stewart op gitaar, Al Perkins op dobro, Larry Atamanuik op drums en de in 1997 overleden Roy Huskey, Jr op de staande bas.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Best of Bluegrass - Various Artists

“The Best of Bluegrass” ,een mooi album met 12 songs van diverse countrymusici zoals Alison Krauss, Ricky Skaggs, Bill Monroe & His Blue Grass Boys, The Carter Family.

“Roses in the Snow” is trouwens de titelsong van het album van Emmylou Harris, dat in 1980 werd uitgebracht door Warner Brothers.

Een album met 10 songs met een mooie mix van bluegrass en songs uit het Appelachie-gebied met akoestische assistentie van o.a. Linda Ronstadt en Dolly Parton.

Wellicht was dat de aanzet voor de samenwerking van deze Amerikaanse nachtegalen voor hun albums “Trio” en “Trio II” in 1987 en 11 jaar later in 1998.

Nog even herinneringen ophalen aan hun eerste gezamelijke album “Trio”? In dit weblog bericht zijn natuurlijk weer verrassende links naar diverse video-clips aanwezig. Zoals hier van Linda Ronstadt, Dolly Parton en Emmylou Harris met de song “Dear Companion”van hun album “Trio” tijdens de TV-show van Dolly in 1988.

De beeldkwaliteit fluctueert nogal in kleur en is dus niet denderend, maar de muziek is zeer herkenbaar goed!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dolly Parton - Mule Skinner Blues (Blue Yodel No.8)

Haar naam hebben we al genoemd Dolly Parton en van haar in dit programma de Jimmie Rodgers song “Mule Skinner Blues ( Blue Yodel No.8)” en ook deze song staat dus op de vermelde verzamel CD “The Best of Bluegrass” .

Heeft U zonet herinneringen kunnen ophalen aan de muziek van het album “Trio” dan nu zo’n 11 jaar later met een schitterende vertolking van de Neil Young song “After the Goldrush” en Dolly Parton met lead-zang en die song staat op het album “Trio II”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

Dolly Parton zal op donderdag, 18 juni optreden in Ahoy te Rotterdam aanvang 20.00 en het concert maakt deel uit van haar “Backwoods Barbie” European Tour 2008. In dit programma dus alvast een voorproefje van haar met deze Jimmi Rodgers klassieker “Mule Skinner Blues”

Deze song staat trouwens ook op het 2 CD-verzamelalbum “The Essential Dolly Parton” over de periode 1966-2000 en in 2005 uitgebracht door RCA

Maar er zijn nog veel meer mooie verzamelalbums van haar uitgebracht en ook u als lezer kunt kennismaken met een Dolly Parton in bluegrassstijl hier met de song “Will He Be Waiting For Me” , die staat op haar 4 CD verzamelalbum “The Accoustic Collection 1999-2002” in 2006 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

The Rice Brothers - That's When I'll Stop Loving You

Vervolgens “That’s When I’ll Stop Loving You” door The Rice Brothers hier met een song, die staat op hun album “Rice Brothers 2” in 1994 uitgebracht door Rounder Records.

Alle vier broers toen nog bij elkaar en dat waren Tony op gitaar met zang, Larry op mandoline met zang, Ron op de akoestische basen en Wyatt Rice op gitaar met daarbij nog Jerry Douglas op dobro, Bill Emerosn op banjo eveneens met zang, Frank Pointdexter op dobro, Rickie Simpkins op viool en tenslotte Jon Carroll op de piano. De vier broers hier nog in betere tijden met een schitterend album, maar daar is een eind aangekomen, want

Larry Rice overleed ten gevolge van een ernstige ziekte in mei 2006.

De song “That’s When I’ll Stop Loving You” staat ook op het album “The Best of Bluegrass”, zoals hiervoor ook al vermeld.

Tijd om kennis te maken met virtuoze bluegrassmuziek met Tony Rice met lead-zang en op gitaar hier tijdens een “live” optreden met Jerry Douglas op dobro, Bela Fleck op de banjo, Sam Bush op mandoline, Marc O’Connor op de viool en Mark Schatz op de bas, die zich muzikaal uitleven op de Keith Allison song “Freeborn Man”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Ricky Skaggs and The Whites - Homesick for Heaven

Voor de muziek uit de staat Louisiana in dit programma nog de bluegrassgospel “Homesick for Heaven” door Ricky Skaggs en The Whites hier met de song, die staat op hun album “Salt of the Earth” vorig jaar september uitgebracht door het label Skaggs Family Records.

Tijdens een optreden in The Ryman in Nashville TN in juli 2006 traden zij al op met de titelsong van hun nieuwe album “Salt of the Earth”.

Voor een korte kennismaking toen met multi-instrumentalist/zanger/schrijver Ricky Skaggs weer eens op gitaar.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Het blijft in de familie, want u hoorde hier Sharon White, de vrouw van Ricky Skaggs op gitaar, met lead-zang met de hulp van Cheryl White, de zuster van Sharon, op de staande bas en tenslotte ook nog hun vader Buck White op mandoline en met zang met natuurlijk ook nog met de hulp van een aantal andere musici.

Een mooi bluegrass gospel album met 13 tracks, zeer de moeite waard.

Nog even naar Ricky Skaggs op de viool & The Whites tijdens een “live”optreden in 2007 met de gospel “Follow the Leader” in bluegrassstijl tijdens een eerbetoon aan de “Koningin van de Gospel” , zangeres, musicus en schrijfster Dottie Rambo, die meer dan 2500 liedjes heeft geschreven, maar helaas op 11 mei j.l. op tragische wijze door een busongeluk om het leven kwam.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Steve Riley and The Mamou Players - Paradies des Musiciens

En dan zijn we in Louisiana aangeland, dat moet u als luisteraar gemerkt hebben, want u hoorde een introductie met het typische achtergrond geluid van krekels op een zwoele zomeravond tezamen met muziek van een typische Cajun accordion ook wel diatonische accordion genoemd.

Tja, daar heeft u als lezer niet zoveel aan, maar met enige technische ingrepen is dit verhaal ook voor u hoorbaar.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link

De Louisiana zomeravondgeluiden wordt gelijk gevolgd door Steve Riley met z’n Mamou Players met de song “Paradis des Musiciens” of te wel “het paradijs van de musici”, die staat op het album “Bon Rêve” in 2003 uitgebracht door Rounder Records.

Steve Riley, in 1970 geboren in Mamou, Louisiana, speelde al vanaf z’n 13e accordion en maakte deel uit van de groep van Dewey Balfa. Vanaf z’n 18e is hij begonnen met zijn groep, waarbij uitsluitend in het Frans wordt gezongen en dat geeft ook de ernst en de liefde voor de Cajun muziek weer. Steve bespeelt trouwens ook net zo gemakkelijk de gitaar en neemt ook veel van de zang voor z’n rekening. The Mamou Players zijn dus natuurlijk musici met allemaal van die moeilijke Franse namen, zoals bijv. Arconge Touchet op (steel)gitaar, Sam Broussard op akoestische en electrische gitaar, Tony Daigle op percussie, Kevin Dugas op drums, Brazos Huval op drums en Dvid Greely op bas, viiol etc. uit het bekende Cajun plaatsje Mamou.

Zij behoren samen met Beausoleil, Balfa Toujours tot de bekenste Cajun groepen die veel spelen op festivals in Amerika, maar ook in Europa regelmatige te zien en te horen zijn.

Ga even mee op een Zydeco Cruise met Steve Riley & The Mamou Players met de song “Paradies des Musiciens” en Geno Delafose met de Zydeco “Everybody’s Dancin’”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Courtney Granger - Depuis l'age de quinze ans

Dan nu weer terug naar de Cajun met Courtney Granger hier met de song “Depuis l’age de quinze ans” of te wel “Vanaf de leeftijd van vijftien jaar”

Deze song staat op zijn album “Un Bal chez Balfa” of te wel “Een feestje bij de familie Balfa” uitgebracht in 1999 door Rounder Records.

De toen 16 jarige Courtney Granger (25) was toen al de belofte voor de toekomst voor de Cajun muziek met z’n uitstekende vioolspel en zang.

Dat hij een feestje had bij de familie Balfa was niet zo vreemd, want hij is een heef van Dewey Balfa en het dus ook niet zo verwonderlijk, dat hij in dit album wordt bijgestaan door Christine Balfa op gitaar en met zang, haar echtgenoot , producer en multi-instrumentalist Dirk Powell op gitaar, accordion, viool en bas, Peter Schwarz op viool, Horace Trahan op de accordeon en tenslotte nog een familielied Burkeman Balfa op de triangle.

“Depuis l’age de quinze ans” staat trouwens ook op een verzamelalbum met de naam “The Best in Cajun & Zydeco—Homebrew” in 2003 uitgebracht door de Engelse uitgever ARC Music Productions.

Tijd om eens kennis te maken met Courtney Granger hier tijdens een “live” optreden met de Balfa Familie.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rockin' Sidney Simien - Go Chere Go

Vervolgens meer in de richting van de Zydeco, R&B en de blues met Rockin’ Sydney Simien hier met de song “Go Chere Go” , die eveneens staat op het album “The Best in Cajun & Zydeco- Homebrew”.

Sydney geboren in 1938 en afkomstig uit het kleine plaatsje Lebeau St. Landry Parish in Lousiana, waar zijn ouders een klein boerenbedrijf hadden gepacht, begon al op jeugdige leeftijd met gitaar en harmonica spelen.

Toen hij bijna twintig was had hij z’n eigen muziekgroep met de naam Sidney Simien & His All Stars, waarin ook verscheidene familieleden speelden. Eind jaren ’40 begon hij met het maken van zijn vele albums

Sidney Simien wordt beschouwd als een Cajun-Zydeco musicus, die bijna alle stijlen van de muziek speelde van de beat uit de Caribbean tot de blues en een van de weinige Zydeco-legendes, die een aanzienlijk commercieel succes wist te bereiken.

Zijn grootste succes behaalde hij in 1984 met z’n platinum single “My Toot Toot” , een begeerde Grammy Award en een nationaal en internationale bijzonderheid vanwege het feit, dat het de eerste Zydeco opname was, die zowel door pop, rock en countryradiostations werd uitgezonden.

De populariteit had ook enigszins te maken met de uitleg van de tekst “Don’t Mess with My Toot Toot”, waarbij in sommige gevallen werd gedacht aan drugs en sex, terwijl het in werkelijkeheid een liefdevolle uitdrukking was in het Cajun-Frans “Ma Chere Tout-Tout”.

Inmiddels bent u als lezer natuurlijk al enigszins nieuwsgierig geworden! Hoe ging dat ook al weer?

B.C. Norris en Bill Martin uit Oklahoma City stellen u in de gelegenheid om deze song nog eens te horen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Joe-El Sonnier - Pine Grove Blues

Vervolgens “Pine grove blues” ooit geschreven door Nathan Abshire en tesamen met z’n Pinegrove Boys bekend gemaakt, maar hier vertolk door Joe-El Sonnier en dat staat op z’n album “Cajun Pride”, dat in oktober 1995 werd uitgebracht door Rounder Records. Deze song staat trouwens ook op het verzamelalbum “The Essential Cajun Music” ook uitgebracht door Rounder , een album met 19 tracks van verschillende Cajun musici, als Bruce Daigrepont, Eddie Jejeune, Charivari, Balfa Toujours, Steve Riley & The Mamou Playboys.

Dus als u iets van alles zoekt dan is het album “The Essential Cajun Music” van Rounder wellicht het mooie muzikale advies.

Joe-El Sonnier, een van de beste Cajun accordionisten, hier op gitaar en accordion en met zang, met Michael Doucet en Tony Thibodeaux op viool, David Doucet op gitaar, Junior Martin op steel gitaar, David Egan op de piano en Peter Schwarz op de bas en tenslotte Danny Zeringue op de drums.

Voor deze bijzondere gelegenheid en vlak voor het Cajun & Zydeco Festival in Raamsdonkveer is het niet meer dan passend om ook een “link” naar een bijzondere video-clip aan te brengen.

Cajun accordenoist Nathan Abshire hier in 1976 met z’n groep in Fred’s Lounge in Mamou Louisiana met z’n song “Pine Grove Blues”(Ma’Negresse), waarbij hij wordt geinterviewd door de beroemde radiopresentator en Cajun historicus Revon Reed.

Vindt u het leuk? Vertel het uw buren en vrienden! Laat hen ook eens kennis maken met deze bijzondere muziek uit het Mississippi Delta-gebied

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

The River Zydeco Band - Come and Get Yourself Some

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de countrybijdrage uit eigen land met zoals reeds aangekondigd in Cajun en Zydeco sfeer met om te beginnen de ZydecoZity House band of te wel de “River Zydeco band” hier met de song “Come and Get Yourself Some”.

Zij zullen natuurlijk ook aanwezig zijn en spelen tijdens het 16e Cajun en Zydeco festival in Raamsdonkveer.

De River Zydeco Band is een zeskoppige band uit Brabant die je op de meest uiteenlopende gelegenheden tegen kan komen.

Voor meer informatie echt even naar Raamsdonkveer via de website van ZydecoZity!

Louisiana Radio - Play Wolf

Vervolgens de titelsong “Playwolf” met ook nog de introductie Playwolf, twee tracks door de groep “Louisiana Radio” , die staan op het album, dat in 1992 werd uitgebracht door het label Music & Words met “Hans “Homesich” de Vries op gitaar en met zang, Onno Kuipers op accordion, Arthur Bont op drums, Rob Verheem op akoestische bas en ook nog steun van Arend Bouwmeester op de saxofoon.

Louisiana Radio - Play Wolf

De muzikale introductie van dit album wil ik u niet onthouden.

Louisiana Radio – You Got To Play Wolf(Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link)

Deze groep heeft in de periode 90 t/m 99 zes albums uitgebracht, waarvan “Playwolf” de eerste dus was in 1992. Het is door allerlei activiteiten een beetje stil geweest, maar ze zijn nog steeds actief in allerlei formaties zoals “Homesick & The Louisianamen”.

Op 7 juni a.s. speelt Homesick op het podium in de Dorpsstraat van Zoetermeer in het kader van het bluesfestival.

Beau Jocque 1997 - Going to the Country

Terug naar Louisiana USA met een mix van Zydeco, R&B in een funky stijl door Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers met de song “Going to the Country” Deze song staat op het album “The Best of Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers in 2001 uitgebracht door Rounder records.

Andrus Espre, in 1952 geboren in Duralde Lousiane, wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Zydeco-sterren van de jaren ’90 en die een brug sloeg tussen de traditionele Creool cultuur en de hedendaagse mix van Zydeco, Funk, Rock en Reggae in z’n krachtige muziek maakte hem zeer populair en niet alleen in de staat Lousiana.

Aan z’n oorspronkelijke carriere als electricien kwam een eind toen hij na een ongeluk meer dan een jaar tot z’n middel verlamd raakte. Gedurende z’n herstelperiode leerde hij de Cajun accordion van z’n vader te bespelen, maar wel op z’n heel eigen wijze.

Na een grondig meer dan 5-jarige onderzoek van de muziek in de diverse Zydeco-clups door hem samen met z’n vrouw Michelle vormde hij in 1991 z’n eigen Zydeco Hi-Rollers.

Zij werden onmiddellijk verpletterend verwelkomd met grote aantal toeschouwers en luisteraars, waarvan sommige nog nooit een danslokaal van binnen hadden gezien.

Toch heeft z’n muziek carriere maar ongeveer 10 jaar geduurd mede door zijn levensstijl werd hij 46-jarige leeftijd op 10 september 1999 getroffen door een hartverlamming.

Beau Jocque - The Best of

In 2001 bracht Rounder het verzamelalbum “The Best of” als een soort eerbetoon uit en natuurlijk kunnen we in dit bericht niet achterblijven en dus hierbij nog een “link” naar een video-clip met de muziek en een slideshow van Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Tim McGraw - Kristofferson

In dit programma hebben we toch wel echt de grenzen van de countrymuziek opgezocht en aan het einde van dit programma gaan we toch nog even terug naar Nashville en is het tijd onze uitsmijter van dit programma Tim McGraw met de Honky Tonker “Kristofferson”, een song van z’n album “Let It Go”, dat op 19 juni vorig jaar werd uitgebracht door Curb.

Toen Tim McGraw in de begin jaren ‘90 zijn debuut maakte in de countrymuziek, hadden maar weinigen gedacht dat hij ooit de positie van Garth Brooks als de meest populaire countryzanger zou overnemen. Mede dankzij een reeks van multi-platinum albums, z’n opvallende huwelijk met de populaire countryzangeres Faith Hill en de afname van de populairiteit van Garth Brooks.

Z’n voorlaatste album “Live Like You Were Dying” was ook enorm succes voor hem evenals trouwens het succesvolle tournee met z’n vrouw met songs als “Just to Hear You Say That You Love Me”.

We hebben drie jaar moeten wachten op z’n nieuwe album, maar de song “Kristofferson” geeft al weer aan, dat het wachten niet vergeefs is geweest.

Een paar weken geleden heeft u ook al eens deze “link” kunnen gebruiken om naar deze mooie song te luisteren en in dit bericht toch nogmaals even de mogelijkheid om opnieuw deze ballade te horen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for Further Details

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: Juni 3 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juni 7 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Emmylou Harris *** Roses in the Snow *** Sanctuary Records

3. Dolly Parton *** Mule Skinner Blues (Blue Yodel No.8) *** Sanctuary Records

4. The Rice Brothers *** That’s When I’ll Stop Loving You *** Sanctuary Records

5. Ricky Skaggs & The Whites *** Homesick for Heaven *** Skaggs Family Records

6. Steve Riley & The Mamou Players *** Paradies des Musiciens *** Rounder Records

7. Courtney Granger *** Depuis l’age de quinze ans *** ARC Music

8. Rockin’ Sydney *** Go Chere Go *** ARC Music

9. Joe-El Sonnier *** Pine Grove Blues *** Rounder Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. River Zydeco Band *** Come and Get Yoursel Some *** Swamp Music Studio

12. Louisiana Radio *** Play Wolf *** Music and Words Records

13. Beau Jocque & The Zydeco Hi-Rollers *** Going to the Country *** Rounder Records

14. Tim McGraw *** Kristofferson *** Curb Records

Be There Next Week! Same Time, Same Wavelength and via the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *