There’s a Star-Spangled Banner Waving Somewhere

Memorial Day at Country Music Round-Up

De laatste maandag van de maand mei was het Memorial Day, in 1868 ooit begonnen als Decoration Day, een Amerikaanse feest en gedenkdag voor militairen, die tijdens hun dienst om het leven kwamen.

Memorial Day at Country Music Round-Up

In dit programma beginnen dan ook met een patriotische instrumental en een tweetal songs in bluegrass stijl.

Vervolgens een Country Memorial Day voor Jimmie Rodgers, bijgenaamd “The Father of Country Music, met een aantal song en vervolgens ook nog een eerbetoon aan hem door o.a. Bono, Bob Dylan en Steve Earle met z’n V-Roys.

Halverwege het programma krijgt u natuurlijk ook

een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio met vervolgens aandacht voor de countrymuziek uit eigen land met vanavond de nestor van de Nederlandse countrymuziek Ben Steneker.

Daarna gaan we nog terug naar de hedendaagse countrymuziek uit Nashville met Brooks & Dunn gevolgd door de Texaan Mark Chesnutt met z’n single “When You Love Her Like Crazy” en treedt Rissi Palmer op als onze vrouwelijke uitsmijter met haar song “No Air”.

Under the Double Eagle

We begonnen het programma met “ Under the double eagle ” van oorsprong een mars in 1902 gecomponeerd door Josef Frans Wagner, de Oostenrijkse militaire kapelmeester onder verwijzing naar de banier van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, maar hier dus in de vorm van een instrumentale bluegrass vertolkt door Byron Berline, Dan Crary en John Hickman.

Double Eagle

In Amerika was de “Double Eagle” eigenlijk een gouden 20 dollar stuk, die allang niet meer bestaat hij werd namelijk uitgegeven tussen 1849 en 1933, maar het is ook een metafoor voor “The Leader of the Free World” een term, die tijdens de “Koude Oorlog” is ontstaan en nog steeds wordt gebruikt.

Tijd voor de eerste video-clip met deze keer nog even op een akoestische manier met goed gitaarspel door de Japanner Tosaku de herinnering opfrissen van deze muziek in dit programma.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Deze track staat op het album “Chambergrass” in 2002 uitgebracht door Sugar Hill records met kenmerk SUG CD 3945.

Er zijn bekende grenzen aan het gebied van de bluegrass en folk, maar van het muzikaal territorium van deze drie virtuozen is geen kaart.Ik denk, dat ook niemand ooit heeft gehoord van Chambergrass naast traditional, hedendaagse bluegrass of zelfs newgrass.

Een album helemaal met instrumenale nummers, zeer de moeite waard.

There's a Star Spangled Banner Waving Somewhere

Vervolgens de wel heel patriotische song “There’s a Star-Spangled Banner Waving Somewhere” door “ Charlie Waller & The Country Gentlemen” en die staat op het album “ Songs of the American Spirit” in 2004 uitgebracht door Pinecastle Records. Deze song is trouwens in 1942 geschreven door Paul Roberts en Bob Miller.

Even uit die periode kennismaken met countryzanger/schrijver/gitarist, TV-acteur en filmspeler Elton Britt, die in zijn periode meer dan 60 albums uitbracht via RCA Victor, hier met de song “There’s a Star-spangled Banner Waving Somewhere” .

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dit album met 13 “Songs of the American Spirit” werd trouwens in 2005 tijdens het SPBGMA Bluegrass Music Award Festival onderscheiden met “The bluegrass Album of the Year” Award .

Het festival werd georganiseerd door de Society of the Preservation of Bluegrass Music in America” een mond vol voor het genootschap tot de instandhouding van de bluegrass-muziek in Amerika.

Charlie Waller leidde de “The Country Gentlemen” vanaf 4 juli 1957 toen de groep werd opgericht met o.a.John Duffey, Bill Emerson en Tom Morgan.

Charlie overleed kort na het uitbrengen van dit album op 18 augustus 2004 aan een hartaanval tijdens het tuinieren.

Bluegrass Reunion - Down Where the River Bends

Vervolgens hoorde U ook nog “Down where the River Bends” door Red Allen samen met o.a. David Grisman, Herb Pedersen en Jerry Garcia.

In dit lied maakt een soldaat een afspraak met z’n geliefde om elkaar bij terugkeer te vinden bij “The Old Sycamore Tree” of te wel “De oude esdoorn/plataan” in de bocht van de rivier.

De song staat op het album “Bluegrass Reunion in 1992 uitgebracht door de platenmaatschappij van David Grisman, Acoustic Disc.

Jimmie Rodgers - In the Jailhouse Now

Zoals reeds aangekondigd ook een Country Memorial Day voor Jimmie Rodgers, die op 26 mei 1933 overleed en we gingen dan ook van start met “ In the jailhouse now “ gevolgd door “ Waiting for a Train” en “Peach Picking Time Down in Georgia” door de Jimmie Rodgers met songs uit zo rond 1930 en dat is dus alweer zo’n 78 jaar geleden.

In die periode bestond er nog geen muziek, die “country” werd genoemd. Jimmie wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke personen in de ontwikkeling van moderne songwriting en een ware pionier op het gebied van de Amerikaanse muziek.

Songs, die vandaag de dag nog steeds worden vertolkt en gebruikt zoals bij de schitterende film “O Brother Where Art Thou?” met “ In the Jailhouse Now” hier door The Soggy Bottom Boys.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Jimmie Rodgers werd op 8 september 1897 geboren in Meridian Mississppi . Zijn vader werkte bij de Mobile & Ohio Railroad en de jongie Jimmie groeide op in de wereld van treinen en spoorwegarbeiders. Deze werkers leerden hem gedurende de pauze’s gitaarspelen.

Toen hij 14 werd ging hij werken als hulpje bij z’n vader en hij bleef er z’n 14 jaar met verschillende baantjes zoals remmer.

Mobile and Ohio Railroad Steam

Jimmie Rodgers werd in die tijd ook wel de “Singing Breakman” of te wel “zingende remmer” genoemd en werkte bij de spoorwegen totdat hij het wegens zijn slechte gezondheid (TBC) moest opgeven.

Om zijn vrouw en kind te kunnen onderhouden, ging Jimmie zich bezig houden met het spelen van muziek, waarbij zijn moeilijke levensomstandigheden hem de inspiratie gaven voor het schrijven en waarbij de tragiek doorklonk in songs en zang.

Hij nam blues, volksliedjes en de geest van de plantages en vermengde ze tot een nieuw type muziek, waarin ook soms Louis Armstrong met hem optrad.

Dit mag u niet missen! Maak eens kennis met een zeer bijzondere opname van Jimmie Rodgers als “The Singing Breakman” hier met de song “Waiting for a Train”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the link!

In 1927 werd hij door de bekende RCA Victor scout Ralph Peer ontdekt, waarbij twee songs werden opgenomen. In November van dat jaar werd hij uitgenodigd om in de studio in Camden New Jersey een aantal songs op te nemen. In de daarop volgende jaren had Jimmie Rodgers veel succes, waarbij o.a. ook zoals te horen in de song “Waiting for a Train” samenwerkte met Louis Armstrong en diens vrouw Lillian, die op de piano speelde.

In mei 1933 maakte hij ondanks z’n ernstige ziekte nog een aantal opnames voor RCA Victor in New York, waar hij op 26 mei van dat jaar overleed.

Tot slot van dit gedeelte van het programma nog even kijken en luisteren naar een mooie versie van deze song door Doc Watson!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Bono - Dreaming with Tears in My Eyes

In dit programma dus ook een “Memorial Day” voor de “Father of Country Music” Jimmie Rodgers met vervolgens ook nog een tribute door Bono, de lead-zanger van de Ierse rockgroep U-2 met de Jimmie Rodgers song “Dreaming with My Eyes Open”.

Zoiets had u misschien als lezer niet verwacht in een countrymuziek programma, maar “Country Music Round-Up” bestrijkt een zeer breed gebied en daarom als verrassing hier Bono hier met de song “Dreaming with Tears in My Eyes” van het album “.

Gewoon even doorschakelen/Just use the link!

Bob Dylan -My Blue Eyed Jane

Vervolgens de song“ My blue Eyed Jane ” natuurlijk had U hem al herkend door Bob Dylan maar hier met een eerbetoon aan Jimmie Rodgers met Bob Dylan op gitaar en met zang, nou dat hoefde ik natuurlijk niet meer te zeggen, Bucky Baxter op pedal steel, Tony Garnier op bas, Winston Watson op drums en John Jackson ook op de gitaar.

Nog even een opname van Jimmie Rodgers hier met de song “My Blue Eyed Jane” met een slide-show van de bekende folksinger/songwriter Janis Joplin.

Gewoon even doorschakelen/Just use the link!

En tenslotte “In the jailhouse now” door “Steve Earle & The V-Roys” een bijzondere folksong van “good old” Jimmie Rodgers door Steve Earle & The V– Roys” omgebouwd tot een stevige country-rocker. En dat kan bijna ook niet anders van Steve Earle is best wel een ruige muzikant., geboren op 17 januari 1955 in Fort Monroe is eigenlijk geen countrymusicus, maar bestrijkt een breed gebied, dat varieert van rock, country rock., Americana, maar ook een bluegrass-album maken met de Del McCoury Band, gaat hem goed af.

Even tijd voor Steve Earle in bluegrassstijl hier met de Del McCoury Band en vokale ondersteuning door Iris Dement met de song “I’m Still in Love With You”, die staat op het album “The Mountain” in 1999 in Europa uitgebracht door het label Glitterhouse Records.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In de begin jaren ‘90 heeft hij in ernstige persoonlijke problemen gezeten en inderdaad als eens kennis gemaakt met de “Jailhouse”, maar gelukkig heeft hij ze overwonnen

De V-Roys zijn een rockgroep uit de omgeving van Knoxville Tennessee, die in 1994 is gevormd en zich bezig houden met “rootsy country en messcherpe alternatieve rock”. Zij hebben een 3-tal albums uitgebracht via E-Squared, het label van Steve Earle. En zo is de circkel ook hier weer rond.

Deze en voorgaande twee songs staan op op het album “The songs of Jimmie Rodgers” “A Tribute” of te wel “Allemaal songs van Jimmie Rogers” “Een eerbetoon” en dat betekent weer een verzamel CD met 14 songs door tal van bekenden van de country, bluegrass, folk, maar ook pop. Uitgebracht door het Bob Dylan label Egyptian Records/Columbia.

Wie doen er nog meer mee? Mary Chapin Carpenter, Willie Nelson, Alison Kraus & Union Station, Jerry Garcia, David Grisman en John Kahn, Iris DeMent, Aaron Neville, Dwight Yoakam en ook nog Van Morrison. En ik heb de artiesten op dit album nog niet allemaal opgenoemd en dus in ieder geval natuurlijk niet te versmaden

Ben Steneker - Lonesome Road

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor deze muziek uit eigen land met “Lonesome Road” door de nestor van de Nederlandse countrymuziek Ben Steneker hier met de titelsong van z’n speciale album, dat eind vorig jaar werd uitgebracht als een soort eerbetoon aan z’n 50 jarig jubileum op 3 November 2007.

Tijdens vermelde jubileumfeest werd er dus een nieuw album met vier nummers uitgebracht geschreven door Dick Van Altena met ook nog de titeltrack van het album “Country Café” en dat werd natuurlijk samengezongen met de dochter van Ben, Carmen Steneker.

Het album “Lonesome Road” is uitgebracht door het label Rood Hit Blauw.

Als trouwe lezer heeft u wellicht al de bijzonder mooie video-clip van Ben Steneker tijdens zijn bezoek aan Omroep Friesland in het radioprogramma “Noardewyn” of te wel “Noordenwind” en waar hij in de studio een schitterende vokale vertolking gaf van de song “Baby Blue”, gezien.

Maar voor de spijtoptanten en voor hen, die dit optreden nogmaals willen meemaken, zoals ikzelf!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Het album en de song “Country Café” van Ben samen met z’n dochter Carmen zijn door de DCMA genomineerd voor een Award, waarvan de uitreiking zal plaatsvinden op 14 September a.s. in theater De Lievekamp op het Raadhuisplein 14 in Oss. Zorg, dat u erbij bent.

Brooks and Dunn - Put a Girl in It

Dan nu naar Nashville TN met het bekende country duo Brooks & Dunn hier met de song:Put a Girl in It., dat staat op hun album “Cowboy Town”, dat in oktober 2007 is uitgebracht door Arista Nashville. Een album een beetje in het verlengde van hun vorige “Hillbilly DeLuxe” en dat ondanks de titel qua muziek meer thuis hoort in sportbar dan in een “Honky Tonk”. Meer rock dan country-rock! Maar zoals reeds eerder gemeld de muziekkeuze hierbij “Country Music Round-Up” is breed en dat kan er ook nog wel bij.

Luister maar eens naar Brooks & Dunn hier met de song “Put a Girl in It” en geef eens uw mening. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van de gelegenheid om eens uw favoriete countrysong of ster in dit programma terug te zien komen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Mark Chesnutt - When You Love Her Like Crazy

Vervolgens “When You Love Her Like Crazy” door de Texaan Mark Chesnutt een song, die op dit moment als single door het label Lofton Creek is uitgebracht.

Mark Chesnutt uit Beaumont Texas, die opgroeide met de enorme countrymuziek collectie van z’n vader, Bob Chesnutt, die plaatselijk ook bekend was als een goede zanger. De voorliefde voor de countrymuziek had hij dus niet van een vreemde en hij startte z’n zangcarrière dan ook in de muziekgroep van z’n vader.

Gedurende de jaren ‘80 bracht hij een aantal singles en albums uit via lokale platenmaatschappijen en optredens met de countryzanger Tracy Byrd. Na aanbevelingen verkreeg bij een contract bij MCA en waarbij in 1990 z’n eerste album en de titelsong “Too Cold at Home” de Country Top 5 bereikte.

Inmiddels vele albums en successen verder dus nu de single “When You Love Her Like Crazy” alvast in afwachting van een nieuw album.

Niet vergeten even te luisteren naar Mark Chesnutt hier met de song “When You Love Her Like Crazy”, terwijl u verder kunt lezen.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Rissi Palmer - No Air

Maar gelet op de tijd op naar onze vrouwelijke uitsmijter Rissi Palmer hier met haar single “No Air” .

Rissi, uit Saint Louis Missouri is ook tamelijk nieuw in de country pop scène en zeker vanwege haar Afrikaans-Amerikaanse afkomst vrij uniek in de countrymuziekwereld.

Tijd om eens nader kennismaken met Rissi Palmer en haar de achtergrond tijdens een programma van FOX-TV.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In 2007 kreeg zij bekendheid met het album met haar naam “Rissi Palmer” vooral met de song “Country Girl” uitgebracht door 1720 Entertainment.

Natuurlijk heeft Rissi Palmer ook enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van haar muziek met natuurlijk ook haar laatste single “No Air”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

One Stair Down for More Information

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry in Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Uitzending gemist? Jammer, jammer, maar u krijgt een herkansing, want het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 herhaald en sinds kort ook via “streaming audio” middels het internet overal op de wereld te beluisteren.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Het adres staat vermeld “achter” de emailafbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ”

Datum: mei 27 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op mei 31 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO Records

2. Byron Berline, Dan Crary & John Hickman *** Under the Double Eagle *** Sugar Hill Records

3. Charlie Waller & The Country Gentlemen *** There’s a Star Spangled Banner Waving Somewhere *** Pinecastle Records

4. Bluegrass Reunion *** Down Where the River Bends *** Acoustic Disc

5. Jimmie Rodgers *** In the Jailhouse Now *** BMG

6. Jimmie Rodgers *** Waiting For a Train *** BMG

7. Jimmie Rodgers *** Peach Picking Time Down in Georgia *** BMG

8. Bono *** Dreaming With Tears in My Eyes *** Egyption Records/Sony

9. Bob Dylan *** My Blue Eyed Jane *** Egyption Records/Sony

10. Steve Earle & The V-Roys *** In the Jailhouse Now *** Egyption Records/Sony

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

12. Ben Steneker *** Lonesome Road *** Rood Hit Blauw

13. Brooks & Dunn *** Put a Girl in It *** Arista

14. Mark Chesnutt *** When You Love Her Like Crazy *** Lofton Creek

15. Rissi Palmer *** No Air *** 1720 Entertainment

Be There next Week! Same Time, Same Frequency and on the Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *