Devine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood

Alison Krauss - Sitting in the Window of My Room

In dit programma speciale aandacht voor een aantal bijzondere optredens met een unieke Alison Krauss o.a. samen met Sam Bush dan ook nog met de groep Shanandoah en een song van haar uit de film “Devine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood”.

Dan gaan we ver terug in de tijd naar de begin jaren 50 in de countrymuziek geschiedenis met Hank Snow met een aantal tracks van het album “The Thesaurus Transcriptions”.

Maar zoals u van ons gewend bent beginnen we de bluegrass door o.a. Sam Bush en daarna ook nog The Charlie Sizemore Band.

U krijgt natuurlijk halverwege het programma een

overzicht van de andere countrymuziek evenementen in de regio en vervolgens aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer de groepen “Savannah” en “Cash on Delivery”, die afgelopen zondagmiddag/avond optraden in het theater Amicitia in “Our Hometown” Lekkerkerk.

Daarna gaan we terug naar de USA of beter gezegd New Mexico met “Retro Country” door Bill Hearne’s Roadhouse Revue gevolgd door hedendaagse countrymuziek door Josh Turner samen met Trisha Yearwood en met Carrie Underwood als uitsmijtster van dit programma.

Sam Busk - Howlin' at the Moon

Zoals aangekondigd begonnen we het programma trouwens met Sam Bush met de titelsong van het album “Howlin’ at the Moon” in 1998 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Een album met 14 tracks, waarbij de zeer getalenteerde multi instrumentalist Sam wordt bijgestaan door o.a. Bela Fleck evenals J.D. Crowe op banjo, Jerry Douglas op dobro, Larry Atamanuik op drums, Darrell Scott en Jon Randall op gitaar, Viktor Krauss op bass.

En om alvast even op te warmen beginnen we gelijk al met een link naar schitterende muziekvideo, een zogenaamde “blogbuster”, in dit weblog-bericht met Sam Bush samen met Emmylou Harris in de “Judie Miller” song “River’s Gonna Run”. En volgens mij zag ik Buddy Miller met z’n pet ook nog op z’n gitaar spelen!

Gewoon even doorschakelen!

Zeer de moeite waard! “Howlin’ at the Moon” staat trouwens ook nog op het verzamelalbum “Absolutely Bluegrass Vol. 1 met 17 tracks en eveneens uitgebracht door Sugar Hill Records.

En we hebben natuurlijk ook nog even een link naar een “live” optreden met de song “Howlin’ at the Moon” met zoals reeds eerder gemeld multi-instrumentalist Sam Bush hier op de viool met Jimmy Ibbotson (Nitty Gritty Dirt Band) op gitaar met lead-zang. Het kan weer niet op!

Gewoon even doorschakelen!

The Charlie Sizemore Band - Blame It on Vern

Vervolgens “Blame It on Vern” door The Charlie Sizemore Band hier met een song, die staat op het album “Good News” eind vorig jaar uitgebracht door Rounder records.

“Blame It on Vern” en met Vern wordt natuurlijk bedoeld “The Voice of Country” Vern Gosdin, waarbij zowel de inhoud van de tekst als de zangstem sterke herinneringen oproept aan deze beroemde zanger/schrijver/gitarist.

Jawel, jawel, eindelijk weer terug en dat is echt goed nieuws! Charlie Sizemore, de bluegrass zanger/schrijver/gitarist, die opgroeide in Magofinn County in het oosten van de staat Kentucky, het echte country gebied.

Hij was 16 jaar toen hij als lead-zanger/gitarist bij de Clinch Mountain Boys van Ralph Stanley in de plaats kwam van Keith Whitley, The Kentucky Bluebird”.

Hij maakte bijna tien jaar deel uit van deze groep, waarbij in de periode eind jaren ‘70 begin jaren ‘80 meer dan 12 albums werden uitgebracht, voordat hij z’n eigen groep “the Charlie Sizemore Band” vormde.

Met deze groep bracht hij zeven albums uit, de meeste via het bekende bluegrass label Rebel Records en toerde met zijn groep gedurende de volgende 12 jaar. Hij zag in de tussentijd ook nog kans om op de Universiteit van Kentucky af te studeren in de politieke wetenschap. Vervolgens ging hij verhuizen naar Nashville waar hij ook nog ging werken voor “Paul Craft Music” met songs voor o.a. Ralp Stanley, Jimmy Martin, Doyle Lawson en The Dry Branch Fire Squad. In Nashville ging hij ook weer naar de universiteit , studeerde af als advocaat en werkt daar ook als zodanig, maar ondertussen ook nog muziek maken en opnemen met The Charlie Sizemore Band.

Het goede nieuws is ook, dat Charlie enige digitale ruimte heeft gereserveerd bij Myspace en dus kunt u nog even luisteren naar een aantal tracks van zijn nieuwe album “Good News”. Vooral doen en niet nalaten het album aan te schaffen!

Gewoon even doorschakelen!

Hank Snow - Blue Eyes Crying in the Rain

Dan gaan we nu ver terug in de tijd van de countrymuziek naar de begin jaren ’50 met de songs “Blue Eyes Crying in the Rain”, “Jealous Heart” en de bekende Carter song “I’m Thinking Tonight of My Blue Eyes” door Hank Snow hier samen met z’n Rainbow Ranch Boys.

Deze songs staan op het verzamelalbum “The Thesaurus Transcriptions” vrij vertaald als “Achtergebleven muziek uit de Schatkamer” in 1994 uitgebracht door de Duitse muziekuitgever Bear Family.

Een schitterend en overweldigend album bestaande uit 5 CD’s met nog niet eerder uitgebrachte muziek uit de periode 1950-1956 en waarbij deze periode ook wel eens wordt aangemerkt als “de beste jaren van Hank Snow”.

Verschillende songs kom je best nog wel eens weer tegen in een andere versie van Hank, maar alle 138 tracks waren opgenomen door RCA, nooit uitgebracht en vervolgens door Bear Family schitterend opnieuw opgenomen van zogenaamde “ mastertapes” en “kunstof-platen”.

Zoals gezegd Hank Snow begeleid door z’n Rainbow Ranch Boys en hier en daar door andere muzikale zwaargewichten als Chet Atkins, steel-gitarist Joe Talbot en vioolspeler Chubby Wise.

Alle 138 opnames zijn gemaakt in een ontspannen en gemakkelijke sfeer en waarbij de indruk ontstaat Hank en zijn collega’s hun samenspel zagen als een ontmoeting van vrienden met leuke muziek.

Hank Snow, geboren in 1914 in Brooklyn Nova Scotia, wordt ook wel aangeduid als de grooste bijdrage van Canada aan de countrymuziek.

Hij begon eerst onder de bijnaam van Yodelling Ranger vervolgens als de Singing Ranger en werd in 1950 wereld beroemd met z’n eerste hit “I‘m Moving On”, waarna er nog onnoemelijk veel hits en albums volgden.

Hij verhuisde naar Nashville Tennessee, waar hij met grote regelmaat op trad in de “Grand Ole Opry”.

Hank Snow overleed op 20 december 1999 in Madison Tn, maar z’n muziek gaat echt niet verloren en zal ook in dit programma nog vaak zijn te horen.

En natuurlijk kunt u in dit weblogbericht nog gebruik maken van een mooie link naar Hank Snow met z’n Rainbow Ranch Boys tijdens een optreden in New York met de songs “I’m Movin’ On” en “A Fool Such As I” .

Gewoon even doorschakelen!

Alison Krauss, Sam Bush and Ledward Kaapana - Waltz in the Wind

Dan nu een ander zeer groot talent van deze tijd de bluegrass ,country – zangeres en violiste Alison Krauss hier samen met Sam Bush en Ledward Kaapana met de titelsong van het album “Waltz of the Wind”.

Een album van de fenomenale slack-key gitarist Ledward Kaapana, die de mooie muziek van de Pacific mixt met de muziek uit het Diepe Zuiden met musici als Ricky Skaggs, Alison Krauss, Sam Bush, Sonny Landreth op steel, Joe Muskulin op accordion en snarenwonder Bob Brozman, Jerry Douglas op dobro, gitaar en Weissenborn en Stuart Duncan op viool.

Dit album werd in 1998 uitgebracht door Windhill Records. Om u als lezer van dit bericht even te laten proeven nog even een link naar een bijzonder optreden van slack-gitarist Ledward Kaapana hier tezamen met “snaren-virtuoos” Bob Brozman met het Hawaiiaanse “Ua Like”.

Gewoon even doorschakelen!

Alison Krauss and Shanandoah - Somewhere in the Vicinty of My heart

Dan naar Alison Krauss samen met de groep Shanandoah met de song “Somewhere in the Vicinty of My Heart” en dat staat o.a. staat op het album van Shanandoah “ 15 Favorites” in 1999 uitgebracht door Capitol.

Nog even voor de variatie nog zo’n prachtig optreden van Alison Krauss hier tijdens een “live” optreden met de James Taylor song “Carolina in My Mind” en natuurlijk Jerry Douglas op dobro.

Gewoon even doorschakelen!

Alison Krauss - Sitting in the Window of My Room

En tenslotte “Sitting in the Window of My Room” door Alison Krauss hier met een song, die te horen is in de film “The Devine Screts of the Ya-Ya Sisterhood” in 2002 uitgebracht door Warner/Sony.

De producer T-Bone Burnett, die ook verantwoordelijk was voor de bijzondere muziekfilm “O Brother, Where Art Thou?” heeft ook hier weer een groot aantal songs uit de oude tijd tevoorschijn gehaald opnieuw opgenomen in de oude stijl met een aantal blues gezongen door Jimmy Reed, Cajun songs door Ann Savoy, Taj Mahal met een song van Fats Waller, Richard & Linda Thompson met hun versie van de oude song “Dimming the Day”, maar hier vanavond dus Alison Krauss met haar versie van “Sitting in the Window of My Room”.

De film “The Devine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood” vertoont wel enige overeenkomst met een andere bekende film “Steel Magnolias” en vertel het verhaal over de toneelschrijfster Sidda Lee Walker, die in New York verblijft ver van haar oorspronkelijk huis in Lousiana en haar moeder Vivi met wie zij in onmin leeft.

De vriendinnen van haar moeder Vivi, die eveneens behoren tot de club van de Ya-Ya priesteressen, proberen die twee op een bijzondere manier weer bij elkaar te brengen, maar of dat lukt? Natuurlijk ga ik niets verklappen! Een film met Sandra Bullock en Ellen Burstyn in de hoofdrol.

Proef even de sfeer van Louisiana en maak nog even kennis met de trailer van de film “Devine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood” met o.a. Sandra Bullock en Ellen Burstyn.

Die film wil je gezien en gehoord hebben! Bel mij nog eens op als uw telefoon het weer doet en laat mij eens weten wat u ervan vindt!

Gewoon even doorschakelen!

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma.

Savannah at Amicitia Lekkerkerk

Zondag, 27 januari speelden zij in Amicitia Lekkerkerk tijdens de 1000ste opname van het radioprogramma “Countrytrack” van mijn collega samensteller en presentator Jac Oerlemans.

Voor luisteraars, die er geweest zijn nog even een kleine herinnering aan Savannah met de song “Love’s Gonna Live Here” .

Deze song van de meer dan uitstekende groep Savannah staat op het album “Tribute to the Sixties” in 2001 in eigen beheer uitgebracht en voor veel meer informatie gewoon even een kijkje nemen in hun website!

Cash on Delivery at Amicitia Lekkerkerk

Vervolgens “She thinks I still care” door de nr. 1 countrygroep van Nederland Cash on Delivery met Wim van de Vliert als lead-zanger/gitarist, countryzangeres van het Jaar, Jaqueline van der Griend op rhythmgitaar, Johan Fransen op steelgitaar, Loek van Heijster op drums en last but not least Ad Welten op drums.

Cash on Delivery op het concert met een spetterend optreden, maar ik verwachtte wel elk moment ook nog een optreden van de politie in verband met geluidsoverlast, want de versterkers stonden volgens mij op “maximum overdrive”.

Jammer, jammer misschien iets voor de geluidstechnicus de volgende keer echt iets minder “output power”, want dat heeft deze zeer goede groep echt niet nodig voor de aanwezige aandachtige luisteraars.

Bill Hearne - Odds and Ends (Bits and Pieces)

Maar dan nu naar New Mexico met retro country door Bill Hearne’s Road House Review “Odds & Ends” of te wel “Bits and Pieces” .

Het echtpaar en duo Bill en Bonnie Hearne kregen in de eind jaren 60 bekendheid als vertegenwoordigers van de “folk-scene” in Austin TX en bleven de eerste en enthousiaste supporters van toen aankomend talent als Lyle Lovett, Nanci Griffith en Tsih Honojosa.

Het duo Bill en Bonnie Hearne hebben met hun muziek nooit grote financiele successen kunnen boeken, maar zagen wel kans in tamelijke internationale onbekendheid toch populair en in trek te zijn bij folk festivals en tijdens hun regelmatige optredens in het zuidwesten van de V.S. volle zalen en een enthousiast publiek te krijgen.

Na het uitbrengen van een aantal albums in eigen beheer werd in 1997 via Warner het album “Diamonds in the Rough” uitgebracht en dit ter gelegenheid van hun 25-jarige huwelijksfeest met als gasten o.a. Jerry Jeff Walker, Tish Honojosa en Griffith.

Een paar jaar geleden nog het bijzonder fraaie album “Watching Life Through a Windshield” en eind vorig jaar dus dit album “Heartaches & Honky Tonks” .

Een bijzondere prestatie door countrylegende Bill, die dus samen met z’n vrouw Bonnie, beiden al blind vanaf hun geboorte en inmiddels zo’n 36 jaar het publiek en luisteraars boeit en dit keer met typische “Honky-Tonk” country in een sfeer van de “oude” jaren of te wel “retro-country” , countrymuziek in een sepia kleur.

Met de gezondheid van Bonnie gaat op dit moment niet zo goed, maar zij is nog wel vokaal aanwezig in de song “Somewhere Between”.

Maak eens kennis met Bill Hearne hier samen met Bob Goldstein en Cathy Faber tijdens een “live” optreden met de song “Come Back to Old Santa Fe” in Jovita’s in Austin TX op 15 mei 2007.

Gewoon even doorschakelen!

Josh Turner en Trisha Yearwood - Another Try

Dan vanuit Texas naar Nashville Tennessee met Josh Turner hier samen met Trisha Yearwood met de song “Another Try”.

Deze song staat op het album “Everything Is Fine” uitgebracht door MCA Nashville en inderdaad een mooi album met schitterende countrymuziek uit het hedendaagse Nashville.

Natuurlijk kunt u zich zelf even overtuigen en luisteren naar Josh Turner & Trisha Yearwood hier met de song “Another Try” .

Gewoon even doorschakelen!

Carrie Underwood - All American Girl

En dan is het al weer tijd voor dit keer onze uitsmijtster Carrie Underwood met de song “All American Girl” , dat staat op haar album “Carnival Ride” vorig jaar oktober uitgebracht door Arista Nashville.

Dit album staat op dit moment nog steeds bij de eerste 10 van het “Country Top 25 Albums” overzicht, terwijl deze song ook nog bij de eerste 25 Country Singles staat.

De laatste “link” van dit weblogbericht en dit keer naar Carrie Underwood met de song “All American Girl”.

Gewoon even doorschakelen!

U hoeft dus bij “Country Music Round-up” niets te missen. “Something Old, Something Precious & Something New” het is er allemaal.

Op dinsdagavond in het “Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” van 19.00-20.00 de mooiste avonturen in countrymuziekland via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Vindt u het programma en/of dit weblogbericht leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is aangegeven bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 29 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 2 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Sam Bush *** Howlin’ at the Moon *** Sugar Hill Records

3. The Charlie Sizemore Band *** Blame It on Vern *** Rounder Records

4. Hank Snow *** Blue Eyes Crying in the Rain *** Bear Family Records

5. Hank Snow *** Jealous Heart *** Bear Family Records

6. Hank Snow *** I’m Thinking Tonight of My Blue Eyes *** Bear Family Records

7. Alison Krauss+Sam Bush and Ledward Kaapana *** Waltz of the Wind *** Wind Hill

8. Alison Krauss & Shanandoah *** Somewhere in the Vicinty of My Heart *** Capitol

9. Alison Krauss *** Sitting in the Window of My Room *** Warner Bros/Sony

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** Mercury

11. Savannah *** Love’s Gonna Stay Here *** Savannah SVH

12. Cash on Delivery *** She Thinks I Still Care *** Rounder Europe

13. Bill Hearne’s Roadhouse Revue *** Odds & Ends (Bits and Pieces) *** Frogville Records

14. Josh Turner & Trisha Yearwood *** Another Try *** MCA Nashville

15. Carrie Underwood *** All-American Girl *** Arista Nashville

Be There Next Week, Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *