Pass the Grass

Grasstowne - Dixie Flyer

De vorige week was ik er even niet, want mijn vrouw en ik waren aan het skiën in de Duits/Oostenrijkse Alpen met s’avonds natuurlijk regelmatig “volkstümliche Musik” en daarom in dit programma eens extra aandacht voor de countrymuziek uit Duitsland met o.a. een verrassend duet van de Duitse countryzanger Tom Astor en Emmylou Harris en ook nog de Duitse country-rock groepen “Texas Lightning” en “Truckstop”.

Maar zoals u van ons gewend bent eerst bluegrassmuziek met dit keer de groepen “Grasstowne” en de “Dixie Bee-Liners” met muziek van hun debuut albums uitgebracht door Pinecastle Records.

Halverwege het programma natuurlijk nog een

overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en vervolgens aandacht voor de Nederlandse countrymuziek met dit keer uit het “Hoge Noorden” WillStevens uit Stadskanaal en Rudy van Dam uit Leiden.

Daarna gaan we terug naar de USA met de Eagles, die in april van dit jaar o.a in Ahoy Rotterdam zullen optreden, gevolgd countrymuziek uit Texas door Mando Saenz en met Trent Willmon als uitsmijter van dit programma.

Love for Country Music!

Grasstowne - Here Comes That Feeling Again

We begonnen het programma met het verhaal over de “Dixie Flyer” door de bluegrassgroep “Grasstowne” gevolgd door “Here Comes That Feeling Again”. Twee songs van hun debuut album “The Road Headin’ Home” vorig jaar uitgebracht door Pinecastle Records.

Deze uitgeverij brengt regelmatig schitterende bluegrassmuziek uit onder het motto: “Pass the Grass” en dat is waar we in het radioprogramma en/of deze “blog” ook altijd druk mee bezig zijn.

In de tamelijk korte geschiedenis van de bluegrassmuziek is de verandering en het onstaan van groepen vrijwel een constante en dat geldt dus ook voor deze groep.

Alvast even kennis maken met de muziek van deze nieuwe bluegrassgroep “Grasstowne” en de achtergrond van de diverse leden.

Gewoon even doorschakelen!

In de winter van 2006/2007 kwamen een aantal veteranen van drie bestaande en bekende bluegrassgroepen tezamen en startten de nieuwe groep “Grasstowne”.

De naam “Grasstowne” is wellicht de aanduiding voor een warm welkom voor een ieder in “Smokin’ Bluegrassville”, waar ook de trein met de naam de “Dixie Flyer” onderweg van Chicago, Cincenatti, Nashville, Knoxville naar Jacksonville en Miami Florida langs kwam zonder te stoppen en waar je graag mee verder wilt!

De groep bestaat uit Phil Leadbetter ,een van de top dobrospelers met een IBMA Award als “Beste Instrumentalist” en oa. lange tijd deel uitmakend van J.D. Crowe en Wildfire.

Steve Gulley, gitarist en een van de beste tenor bluegrasszangers en die jaren heeft samen gewerkt met Doyle Lawson & Quicksilver en ook nog leider was van de bluegrassgroep “Mountain Heart” .

Alan Bibey, een top mandolinespeler oa. ook bij de New Quicksilver, IIIrd Tyme Out en Blueridge.

En verder nog Jason Davis op de banjo en Lee Sawyer op de bas.

Tijdens de opname van dit album kregen ze nog steun van Stuart Duncan en Tim Crouch op viool, Dale Ann Bradley, de huidige Bluegrasszangeres van het Jaar , met vokale steun, Chris Brown op percussie en tenslotte Byron House ook op bas.

“The Road Headin’ Home” door de nieuwe bluegrassgroep “Grasstowne” uitgebracht door Pinecastle Records zeer aanbevelenswaardig!

En voor de bluegrassmuziek liefhebber nog een dringend advies ook nog even gebruik te maken van de link naar een “live” optreden met de song “California Cottonfields” tijdens het IBMA-FanFestival in 2007.

Gewoon even doorschakelen!

DBL - Down the Crooked Road

Vervolgens gaan we door naar nog een nieuwe groep de “Dixie Bee-Liners” hier met de songs “Down the Crooked Road” en “Why do I Make You Cry” van hun debuutalbum bij Pinecastle Records “RIPE” met de subtitel “Sweet Pick’D For Freshness”. Een thuiswedstrijd!

Crooked Road” is de “muzikale erfenis weg” van Virginia door het Appalachie Gebergte van de westelijke hellingen van de Blue Ridge Mountains tot aan de “Coalfields” van Virginia met plaatsen, allerlei theaters en muziekevenementen, waar de Amerikaanse muziek werd uitgevonden.

Crooked Road - Virginia's Heritage Music Trail

“Crooked Road” is de vroegere naam van de huidige U.S. Highway 58 en is ongeveer 253 mijl lang.

“DBL”, een sextet, bestaande uit zangeres/schrijfster en gitarist Brandi Heart tevens op viool en dulcimer, maar ook nog op tal van andere gebieden zoals toneel en dans.

Dan veteraan multi-instrumentalist Buddy Woodward op mandoline, gitaar, banjo, bas en drums (in de bluegrass??). Hij was in de jaren ’90 oprichter van de alternatieve country “whiz kids” “The Ghost Rockets” en zeer uniek in New York met z’n Buddy Woodward & The Nitro Express”. Hij speelde o.a. ook samen met John Starling, Steve Earle, Jim Lauderdale.

Dan uit Bristol violiste en zangeres Rachel Renee Johnson, die o.a. heeft gespeeld bij de “Stevens Family” en de “Boohers”. Jonathan Maness een uitstekende gitaar en mandolinespeler, die o.a. heeft gespeeld bij Valerie Smith & Liberty Pike en “Young Harmony” evenals z’n eigen groep “Mountain Soul”.

Jeremy Darrow op de bas en terug naar de bluegrass na z’n jazzstudie en tot voor kort optredend bij The Philadelphia Bluegrass Band en tenslotte Sam Morrow uit Engeland op z’n banjo en hiervoor deeluitmakend van Mac Puckett & the Good Company Band

Bij de totstandkoming van dit album waren nog een groot aantal vrienden betrokken zoals Bill en Patricia Vorndick, Travis Toy op resonator etc.

Hoog tijd om eens kennis te maken met de Dixie Bee-Liners en zij hebben inmiddels ter promotie van hun muziek enige digitale ruimte gereserveerd en daar kunt u natuurlijk even snel gebruik van maken om te luisteren naar een aantal tracks van hun nieuwe album!

Gewoon even doorschakelen!

Tom Astor en Emmylou Harris - Geh nicht allein

Dan zoals aangekondigd naar de countrymuziek van onze Oosterburen met om te beginnen

De Duitse countryzanger Tom Astor hier samen met Emmylou Harris met de song “The Last Time” met als Duitse titel “Geh nicht allein”. Deze song staat op het album “Singin’ with Emmylou Harris Vol. 2” in 2003 uitgebracht door Raven Records. Een werkelijk schitterend verzamelalbum van het begin tot het einde van 20 tracks met een sublieme opener Johnny Cash met de Roy Acuff song “As Long As I Live” afkomstig van het album “Water from the Well” uit 1988.

In dit weblogbericht geen duet met Emmylou, maar Tom Astor hier tijdens een “live” optreden met z’n kraker “Hallo guten Morgen Deutschland”. Deze song staat o.a. ook op z’n album “Hallo Trucker” in 1991 uitgebracht door Electrola (EMI) en z’n verzamelalbum “Schlager & Stars” in 2004 uitgebracht door Capitol.

Gewoon even doorschakelen!

Texas Lightning - No No Never

Vervolgens de Duitse groep “Texas Lightning” met de song “No,no, never” en “Like a Virgin”, die staan op hun album “Meanwhile Back at The Ranch” , dat in 2006 werd uitgebracht door X-cell Records.

En snel even de herinnering ophalen aan deze band in de “glamour & glitter” sfeer met hun song “No no never” tijdens het Euro Song Festival 2006. Gewoon even doorschakelen!

De groep bestaat uit Olli Dittrich op drums en met zang, Jon Flemming Olsen op gitaar en met zang, Markus Schmidt op gitaar en banjo, Uwe Frenzel op bas en met zang en tenslotte de lead-zangeres Jane Comerford tevens op ukelele.

In dit weblogbericht ook nog even kijken en luisteren naar deze groep tijdens een optreden en promotie van hun song “Like a Virgin”.

Gewoon even doorschakelen!

Truck Stop - Der wilde wilde Westen

Dan mag niet ontbreken“Der wilde, wilde Westen” door de Duitse countrygroep “Truck Stop” hier met een tracks van hun album “Star Edition” een verzamelalbum met 17 tracks in september vorig jaar uitgebracht door Koch.

“Truck Stop” werd in 1973 opgericht en speelde voornamelijk Engelstalige countrymuziek.

In 1977 namen zij vervolgens de song “I mochte so gern Dave Dudley hoern” en dat werd zo’n groot succes, dat vanaf die tijd voornamelijk met Duitstalige country en schlagersongs optraden.

In 1979 kwam deze groep met de song “Take It Easy, altes Haus” tijdens de Duitse voorverkiezing van het Euro Song Festival op de 2e plaats en sedert die tijd is Truck Stop regelmatig te zien en te horen op Radio en TV en werden ook al eens gekozen tot de nr. 1 countrygroep van Duitsland alsook van Europa.

Dus in dit weblog bericht nog even een optreden van deze Noord-Duitse groep met “Der wild, wilde Westen.

Gewoon even doorschakelen!

Will Stevens - The Last Day of Forever

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het dan nu tijd voor de Nederlandse countrybijdrage aan dit programma met dit keer weer eens uit het Hoge Noorden Will Stevens met de song “Last Day of Forever, die staat op z’n Engelstalige album “ I’m in the Mood” in 2003 uitgebracht door Maura Music.

Hij speelde 18 jaar langs als drummer/zanger in diverse orkesten w.o. “The Musical Sounds” met Henk Wijngaard, die zanger van Nederlandstalige trucksongs zeer bekend is.

Will heeft gekozen voor de countrymuziek en heeft inmiddels ook reeds 3 albums met countrysongs in de Groningse taal uitgebracht.

In m’n weblog-bericht van 24 mei 2007 was Wil als telefonische gast aanwezig in het radioprogramma “Country Music Round-up” en u kunt natuurlijk altijd nog even dit interview beluisteren!

Gewoon even het bericht opzoeken in deze weblog! Of even doorschakelen naar z’n website voor meer informatie!

Rudy van Dam - Haunted by an Angel

Vervolgens “Haunted by an Angel” door zanger/schrijver/gitarist Rudy van Dam uit Leiden hier met de titelsong van z’n 3e album in eigen beheer uitgebracht.

Een mix van country, Cajun en folkmuziek door Rudy van Dam samen met vrienden met 14 zelf geschreven songs en dat hij daar succesvol mee is blijkt o.a. uit het feit, dat de bekende Americana singer/songwriter David Olney ook de song “(I Told You) No lies” van hem heeft vertolkt en opgenomen.

“No Lies” staat trouwens op het eerste album “Real Real Gone” van Rudy van Dam.

Gelukkig maken ook steeds meer Nederlandse muziekartiesten gebruik van de digitale ruimte om een grotere bekendheid te geven aan hun albums en of muziek.

En zo ook Rudy van Dam. Zeer de moeite waard en daarom vooral gebruikmaken van deze gelegenheid om kennis te maken met de Nederlandse Americana zanger/schrijver/gitarist!

Gewoon even doorschakelen!

The Eagles - Busy Being Fabulous

Begin april treden zij o.a. twee dagen op in Ahoy maar hier vanavond in dit programma The Eagles met de song “Busy Being Fabulous” of te wel “Het druk hebben met beroemd te zijn” Deze song staat op de 1ste CD van het album “Long Road out of Eden” en is inmiddels ook als single uitgebracht evenals reeds van het bekende “How Long”.

Natuurlijk ook nog even een link naar The Eagles hier met de song “Busy Being Fabulous” zoals reeds gemeld inmiddels ook als “single” verkrijgbaar, maar die staat op hun album “Long Road out of Eden” .

Gewoon even doorschakelen!

Mando Saenz - I Don't Like It

Vervolgens “I don’t like it” door Mando Saenz uit het diepe Zuiden van Texas aan de grens met Mexico Corpus Christie hier met een song van z’n nieuwe album “Bucket”, die in het begin van deze maand werd uitgebracht door Carnival Records. Maar in dit programma alvast een single van dit album en zoiets kunt u natuurlijk verwachten via uw lokale omroep Vrolek in het programma “Country Music Round” up.

Mando Saenz, als zoon van een Amerikaanse legerarts in Mexicio geboren en daarom regelmatig in z’n jonge jaren verhuisd, maar zoals reeds eerder vermeld zeer actief in de staat Texas, heeft zich inmiddels een naam opgebouwd als zanger/schrijver/gitarist in de alternatieve countrymuziek sfeer. Soms alleen met gitaar, maar ook begeleid door Tommy Detamore, Bobby Flores en Joel Guzman.

Tijd om eens kennis te maken met Mando Saenz hier met z’n song “When I Come Around” , dat staat op z’n album “Watertown” in 2004 uitgebracht door Emergent.

Gewoon even doorschakelen!

Trent Willmon - Broken In

Gelet op de tijd op naar onze Texaanse uitsmijter Trent Willmon hier met de titelsong “Broken In”, die op 26 februari a.s. wordt uitgebracht door het Independent label Compadre Records.

En dan is het al weer tijd voor de link naar de laatste clip van onze uitsmijter Trent Willmon en ook hij heeft digitale ruimte gereserveerd om z’n nieuwste album “Broken In” te promoten en dus vooral even kijken en luisteren, want ik verwacht hier heel veel van!

Gewoon even doorschakelen!

Spread the News

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het radioprogramma “Country Music Round-up” te beluisteren in “Het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Vindt u het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan! Geef uw verzoek even door via dit medium en maak daartoe gebruik van het e-mail adres, dat is vermeld bij de betreffende aanduiding.

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Feb. 12 ‘08 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 16 ‘08 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Grasstowne *** Dixie Flyer *** Pinecastle Records

3. Grasstowne *** Here Comes That Feeling Again *** Pinecastle Records

4. DixieBee-Liners *** Down That Crooked Road *** Pinecastle Records

5. DixieBee-Liners *** Why Do I Make You Cry *** Pinecastle Records

6. Tom Astor & Emmylou Harris *** The Last Time ( Geh nicht allein) *** Raven

7. Texas Lightning *** No No Never *** X-Cell Records

8. Texas Lightning *** Like A Virgin *** X-Cell Records

9. Truck Stop *** Der wilde wilde Westen *** Koch

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep On The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Wil Stevens *** Last Day of Forever *** Maura Music

12. Rudy van Dam *** Haunted by an Angel *** Rudy van Dam

13. Eagles *** Busy Being Fabulous *** Universal Music

14. Mando Saenz *** I Don’t Like It *** Thirty Tigers/Carnival Records

15. Trent Willmon *** Broken In *** Compadre Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *