Christmas Time Back Home

The Country Gentlemen - Christmas Time Back Home

In deze donkere dagen van december besteden we ook alvast aandacht aan de countrymuziek in Kerstsfeer. Niet de overbekende Kerstsongs, die U via diverse radiostations kunt en ongetwijfeld nog zult horen, maar “iets heel anders” bluegrass met The Country Gentlemen, Bill Carroll en Michelle Nixon & Drive en vervolgens gaan we ook nog terug in de tijd naar een “live” optreden van de Seldom Scene op 10 november 1986.

Dan naar de geheime agent van Santa, Penguin, James Penguin door Brad Paisley, terwijl Marty Stuart zo nu en dan eenzaam is zonder z’n Mamma Claus.

Natuurlijk ook

nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer “Cash on Delivery” en ook nog Frank Jansen ook alvast in de Kerstsfeer.

Dan weer terug naar Amerika met een bijzonder duo n.l. Robert Plant en Alison Krauss met een song van hun nieuwe album “Raising Sand” gevolgd door een bijzondere Kerstsong van John Prine en treedt Toby Keith op als Santa en uitsmijter van dit programma.

Bill Carroll - Slowly Fall the Snowflakes

We begonnen het programma met de song “Christmas Time Back Home” door de Country Gentlemen nog in z’n bijna orginele bezetting uit 1959 met John Duffey op mandoline en met lead-zang, Eddie Adcock op banjo en bariton zang, Charlie Waller op gitaar, Tom Gray op de staande bas en Ray Marshall op vibes of te wel een vibrafoon.

En vervolgens nog iets verder terug in de tijd met de song “Slowly Fall the Snowflakes” door Bill Carroll, op lead-gitaar en zang, maar ook nu weer met John Duffey op mandoline, Eddie Adcock op banjo, Charlie Waller op gitaar, Tom Morgan op de bas en tenslotte Billy Baker op viool.

Deze twee songs staan op het album “Christmas in the Mountains” in 2003 uitgebracht door Rebel Records.

Een mooi bluegrass album voor deze tijd van het jaar met 14 song met o.a. ook nog Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys, Larry Sparks en Tommy Edwards.

Michelle Nixon - When It's Christmas in Virginia

Dan “When it’s Christmas in Virginia” door “Michelle Nixon & Drive” . Deze song staat op het verzamel album “Christmas Gatherin’ “ in 2003 uitgebracht door Pinecastle Records. Michelle hier met zang ondersteund door Vernon Hughes op de mandoline en achtergrondzang, Jim Green op de bas met achtergrondzang, Eddie Shifflet op gitaar, Jason Davis op banjo en Justen Hayens op viool.

Met haar warme vocale geluid en de mooie samenzang doet ze mij een beetje denken aan Alison Krauss en Rhonda Vincent. De naam van de groep Michelle Nixon & Drive vertonen ook wel enige overenkomst met Alison Kraus & Union Station en Rhonda Vincent & Rage.

In augustus van 2003 heeft deze groep ook nog het mooie bluegrass album “It’s my turn” via het label Pinecastle Records uitgebracht. Zeer de moeite waard.

Dat geldt trouwens ook voor de andere bluegrasszangers en zangeressen, zoals Josh Williams, Sally Jones, Eddie & Martha Adcock, Larry Stephenson, Jim Hurst en Missy Raines, die allemaal hun bijdrage leveren aan een zeer geslaagd Kerstalbum geheel in bluegrass stijl.

Tijd voor de bluegrass in dit weblogbericht met een video-clip van Michelle Nixon & Drive met een “flitsen” van haar “live” optreden op 15 augustus 2007 in het Gypsy Hill Park te Staunton Virginia met als laatste de titelsong van haar album “I Know Rain”.

Gewoon even doorschakelen!

Seldom Scene - Sittin' on Top of the World

De naam heeft u reeds kunnen lezen in dit bericht en wellicht gehoord tijdens de uitzending John Duffey en vanavond in dit programma als een eerbetoon “Sittin’ on Top of the World”, “Big Train from Memphis en “Lorena” door de bluegrassgroep “Seldom Scene” hier met drie songs, die staan op hun album “15th Anniversary Celebration” in 1988 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Op 1 november 1971 werd de bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht in Washington D.C. en dat moest in 1986 natuurlijk gevierd worden met de opname van hun concert in het John F. Kennedy Center for Arts aan de oevers van de Potomac in Washington DC .

Een schitterende welkom tijdens een reusachtig feest, dat begon met “Sitting on top of the world” door John Duffey, tenorzang en op de mandoline, Mike Auldridge met zang en op de dobro, Lou Reid met zang en op gitaar, Ben Eldridge op de banjo en tenslotte Tom Gray op de staande bas.

Op 10 november 1986 schreef de toenmalige president Ronald Reegan mede namens zijn woordvoerder Jim Brady en andere bluegrassmuziekliefhebbers een brief vanuit het Witte Huis, waarin de groep hartelijk werden gefeliciteerd met hun 15-jarig bestaan.

De bluegrassgroep “The Seldom Scene” opgericht door John Duffey, banjospeler Ben Eldridge , John Starling gitarist en zanger, bassist Tom Gray en dobrospeler Mike Auldridge waren de bandleden van het 1ste uur.

Hun herkenbare geluid werd niet alleen bepaald door de stem en gitaarspel van John Starling, maar zeker ook door de veelzijdige tenor en mandolinespeler John Duffey en het opvallende dobrospel van Mike Auldridge.

Vanavond in dit programma als een soort eerbetoon aan John Duffey, die op op 10 december 1996 overleed als gevolg van een hartverlamming. De groep kwam toen in grote problemen, want John was zo’n 80% van The Seldom Scene, maar The Seldom Scene bestaat nog steeds met o.a. Tred Travers dobro, Ronnie Simkins bas, Ben Eldridge banjo, Dudley Connell gitaar en zang en zeer recent hebben zij nog het mooi bluegrass album “Scenechronized” uitgebracht.

Nog even weer herinneringen ophalen aan The Seldom Scene tijdens een “live” optreden op 2 oktober 1991 in “Peabody’s Down Under” in Cleveland Ohio met een hoofdrol voor John Duffey op mandoline, Lou Reid op gitaar, Ben Eldridge op banjo, Mike Auldridge op dobro en T. Michael Coleman op electrische bas.

Gewoon even doorschakelen!

Brad Paisley - Penguin, James Penguin

Maar dan nu weer even naar bijzondere country kerstsongs met hier Brad Paisley en zijn song “Penguin, James Penquin” en dat staat op z’n album “Brad Paisley Christmas” vorig jaar uitgebracht door Arista Nashville.

Brad Paisley, die dit jaar de CMA Award als “ Countryzanger van het Jaar”ontving evenals de Award “Music Video of The Year” voor “On Line”, hier met een Christmas album met niet alleen “Christmas-Standards” maar ook met z’n grappige en alternatieve “Penguin, James Penguin”.

Kent u deze song nog niet? Even kennis maken via een slide-show van geheim agent Penguin, James Penguin van Santa Claus Brad Paisley.

Gewoon even doorschakelen!

Marty Stuart - Even Santa Gets the Blues

Vervolgens “Even Santa gets the Blues” door Marty Stuart en deze song staat op het mooie album “Very special Acoustic Christmas” in 2003 uitgebracht door Lost Highway.

Een verzamelalbum met tal van bekende countrymusici als Rebe McEntire, Dan Tyminski, Willie Nelson, Alan Jackson, Rhonda Vincent, Sam Bush. Marty Stuart, de historicus van de countrymuziek, geboren op 30 september 1958 in Philadelphia Missouri, was in z’n prille jeugd al helemaal weg van de countrymuziek, leerde op 12-jarige leeftijd gitaar en mandoline spelen en maakte toen ook al deel uit van de bluegrass groep “The Sullivans”.

Hij ontmoette Roland White van de vroeger Kentucky Colonels, die hem uitnodigde om eens te komen spelen bij de groep van Lester Flatt.

En dat was het begin van een heel bijzondere carriere in de countrymuziek

Lester nam de jeugdige Marty onder z’n hoede en Stuart speelde tot 1978 bij hem tot Flatt om gezondheidsredenen z’n groep moest opheffen.

In 1980 Marty speelde in de begeleidings band van Johnny Cash en in 1983 trouwde hij met Cindy, een dochter van Cash en zo behoorde hij ook een beetje bij Cash-Carter clan, maar dat huwelijk duurde niet zolang.

Nog even naar een video-clip van Marty Stuart hier samen met schoonvader Johnny Cash tijdens een “live” optreden met de song “Doing My Time” .

Magnificient Great Country Music!!

Gewoon even doorschakelen!

In 1997 trouwde hij met z’n jeugdvriendin en zangeres Connie Smith Tal van albums inmiddels uitgebracht waarvan recentelijk nog in 2006 samen met z’n groep The Superlatives” een bluegrassalbum “Live at the Ryman” en zeer recent als producer en van het laatste album van Porter Wagoner.

Nog even terug naar de countrymuziek met Marty Stuart en Travis Tritt met de “real” Honky Tonker” “This One’s Gonna Hurt You (For A Long, Long Time) “.

Gewoon even doorschakelen!

Cash on Delivery - December

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gaan we verder met de Nederlandse bijdrage aan dit programma met “Cash on Delivery” met de toepasselijke klassieker “December” .

Deze song staat op het album “The best of Country Christmas” met 16 songs van o.a. J.W. Roy & The One Night Band, Jany Szabo, Savannah, Ruud Hermans & Cor Mutsers, Jony de Boer en Humphrey Wenas, 4 Wheel Drive en zoals ook Frank Jansen en Cash on Delivery.

En nu we toch dit album hebben ook nog “Old Toy Trains” door Frank Jansen .

Frank, die al meedere malen is genomineerd als “Nederlandse countryzanger van het Jaar” komt uit Steenbergen en sedert midden jaren ‘90 actief als zanger/schrijver/gitarist.

Hij heeft inmiddels een aantal albums uitgebracht met namen als “You’re a phonecall I need to make, My Way or The Highway, Lolene en een soort Tribute door Starsound uitgebracht onder de naam “Frank Jansen Sings The Hits of Marty Robbins”.

Nog even terug naar een optreden van Frank Jansen & Band deze zomer tijdens hun optreden op het Floralia Country Festival in Oosterhout met de titelsong van z’n album “You’re the Phonecall I Need to Make”.

Even doorschakelen!

Robert Plant and Alison Krauss - Killing the Blues

Dan gaan we nu weer naar de overkant van de Oceaan met een bijzonder duo Robert Plant samen met Alison Krauss met de song “Killing The Blues” en die staat op hun bijzondere album “Raisong Sand” op 23 okotber van dit jaar uitgebracht door Rounder Records en het Decca Label.

Een bijzondere combinatie van de Led Zeppelin zanger Robert Plant en de bluegrass superster Alison Krauss, die tevens viool speelt op een aantal tracks van dit album.

“Killing Blues” is deze week door het internet en kabel country radiostation Nashville FM deze week gekozen voor de “smashplay” en daar doen wij natuurlijk graag aan mee!

Niet vergeten even kennis te maken middels een “slide-show” van Robert Plant and Alison Krauss met de song “Killing the Blues” als achtergrondmuziek.

Gewoon even doorschakelen!

John Prine - Everything Is Cool

Vervolgens “Everything is cool” een bijzondere cynische song door zanger/schrijver/gitarist John Prine en dat staat op niet “alle-Kerstdaags” album “John Prine Christmas” uitgebracht in 1994 door zijn eigen platenmaatschappij “Oh Boy”. Het album bevat 8 tracks, waarvan de eerste twee “Everything is Cool” en “All the Best” toch wel heel bijzonder!

John Prine hier tijdens een “live” optreden met z’n song “Everything is Cool”.

Gewoon even doorschakelen!

Toby Keith - Santa's Gonna Take It All Back

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter en “Santa” Toby Keith met de song “Santa’s Gonna Take It All Back”, die staat op z’n album “Christmas to Christmas” in 1995 uitgebracht door Mercury Records.

Dit album met 12 nieuwe countrysongs in een seculiere stijl, waarvan een aantal door Toby Keith zijn geschreven.

Inmiddels heeft hij op 26 oktober j.l. via z’n eigen label “Show Dog Nashville” een dubbel album uitgebracht met de naam “A Classic Christmas” en waarvan de 1ste CD met zijn versie van bekende Kerstsongs zoals “Have Yourself a Merry Little Christmas” , “Winter Wonderland” en “Silver Bells”, terwijl de 2e CD mooie bekende Kerst country gospels bevat, zoals “Go Tell It on the Mountain”, “Silent Night” en “Away in a Manger”. Een uitstekend album qua inhoud, maar de hoes met een afbeelding van “Toby met een Kerstmuts” ziet er niet uit.

Toby Keith - A Classic Christmas

De volgende week in het programma “Country Music Round-up” natuurlijk ook een song van dit album.

U, als lezer van dit bericht, kunt alvast even kennis maken met de promotie van dit album door Toby Keith

En zoals gezegd dus, hier bij de laatste video-clip van dit bericht met Toby Keith en de promotie van z’n nieuwe X-mas album “A Classic Christmas” .

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” . Iedere dinsdagavond “The Grand Ole Country in het Verre Westen & Groene Hart “ van de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek ).

Vindt u het programma of dit weblog-bericht leuk? Vertel het uw buren & vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete country song of –ster horen? Maak gebruik van dit medium en geef uw verzoek even door!

U kunt daarvoor gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Dec. 11 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec 15 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Country Gentlemen *** Christmas Time Back Home *** Rebel Records

3. Bill Carroll *** Slowly Fall the Snowflakes *** Rebel Records

4. Michelle Nixon & Drive *** When It’s Christmas Time in Virginia *** Pinecastle Records

5. The Seldom Scene *** Sitting on Top of the World *** Sugar Hill Records

6. The Seldom Scene *** Big Train from Memphis *** Sugar Hill Records

7. The Seldom Scene *** Lorena *** Sugar Hill Records

8. Brad Paisley *** Penguin, James Penguin *** Arista Nashville

9. Marty Stuart *** Even Santa Gets the Blues *** Lost Highway

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Cash on Delivery *** December *** Mirasound Red Hat

12. Frank Jansen *** Old Toy Train *** Mirasound Red Hat

13. Robert Plant & Alison Krauss *** Killing the Blues *** Rounder Records

14. John Prine *** Everything is Cool *** Oh Boy Records

15. Tobey Keith *** Santa’s Gonna Take It All Back *** Mercury Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *