Happy Birthday Chris!

Chris Hillman's Birthday Party at The Country Music Round-up

Woensdag, 5 december vieren we de verjaardag van de “Goedheilig Man” en u heeft in de afgelopen week waarschijnlijk al heel veel Sinterklaas liedjes gehoord, maar vandaag 4 december is het de geboortedag van Chris Hillman en in dit programma dus aandacht voor zijn schitterende muziek.

Dat betekent niet alleen bluegrassmuziek van “The Hillmen”, maar ook countrymuziek door Chris Hillman samen met tal van collega’s zoals Herb Pedersen en Bearnie Leadon en ook nog de bekende Amerikaanse countryrock groep “The Byrds” en zijn we ook nog aanwezig bij een “live” optreden in Waitsfield, Vermont.

Natuurlijk ook nog een

overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer verzorgd door de “Dixie Aces” en ook nog Wim Pols & The Country Trailband.

Vervolgens terug naar Chris Hillman samen met Steve Earle en een soort Tribute aan Gram Parsons dan nog twee songs van het album “Bakersfield Bound” en een song van Chris Hillman’s album “The Other Side”.

The Hillmen - Ranger's Command

Zoals reeds aangekondigd in dit programma veel aandacht vcor de jarige Chris Hillman en van zijn groep The Hillmen achtereenvolgens de bluegrasssongs “Ranger’s Command”, “Fair & Tender Ladies” en de Bob Dylan song “When the ship comes in”.

Chris Hillman, geboren op 4 december 1944 te Los Angeles Californie, groeide op in een periode, waar hij veel luisterde naar Spade Cooley en Cliffie Stone en waarbij hij zichzelf gitaar leerde spelen.

In 1961 vormde hij samen met een paar schoolvrienden de “Scottsville Squirrel Barkers” en maakte ook nog een album. Een jaar later voegde hij zich als zanger en mandolinespeler bij de “Golden Gate Boys”, een bluegrass groep met o.a. de broers Vern & Rexa Gosdin. Samen met de “Country Boys” (de latere “The Kentucky Colonels”) waren zij de eerste groepen, die de horizon van de bluegrassmuziek uitbreidde door het uitzoeken & schrijven van materiaal buiten de traditionele bluegrassbron en baanden een weg, die vele groepen later zouden volgen. Ranger’s Command was ooit geschreven door Woody Guthrie en “Fair & Tender Ladies” in oude traditional, waarschijnlijk afkomstig uit Ierland.

Hoog tijd voor een video-clip van een andere versie van de “Bob Dylan” song “When The Ship Comes nu door de Ierse groep “The Clancy Brothers” tijdens het concert ter gelegenheid van het 30-jarige jubileum van Bob Dylan.

Gewoon even doorschakelen!

From L.to R. Chris, Don, Rex and Vern

“The Hillmen” naast Chris bestaande Vern & Rex Gosdin op respectievelijk gitaar en staande bas, waarbij Vern zorgde voor de “lead-zang” en Rex voor de tenor en tenslotte Don Parmley, bariton en op de banjo.

Als een soort eerbetoon aan zijn sublieme vaardigheid op de mandoline, ging de groep onder de naam “ The Hillmen” verder en maakte eind 1963 ook nog een LP met dezelfde naam “The Hillmen” geproduceerd door Jim Dickson. Gelukkig is deze LP inmiddels in 1995 door Sugar Hill op CD met kenmerk SHCD-3719 gezet.

In 1964 verlegde Chris Hillman zijn muziek meer naar de countryrock en ging verder met “The Byrds”. Don Parmley richtte zijn eigen “Bluegrass Cardinals” op en heeft veel mmoie bluegrass albums gemaakt. Z’n zoon David heeft z’n rol als bandleider overgenomen.

Rex Gosdin overleed al op jonge leeftijd in 1983, terwijl z’n broer Vern Gosdin, “The Voice of Country”, grote bekendheid verwierf als zanger/gitarist.

Chris Hillman - It's Beginning to Rain

Maar nu terug naar het verjaardagsfeestje van Chris Hillman met zijn muziek en nu met de bluegrass gospel “It’s beginning to rain” , dat staat op het album “Long Play Bluegrass Gospel” in 1991 door Maranatha uitgebracht.

Chris Hillman hier op de mandoline met lead-zang en met Al Perkins op dobro. Bernie Leadon op gitaar en verder nog Fred Field, Bruce Henning en Cindy Baxter.

The Byrds - Hickory Wind en Life in Prison

Vervolgens “Hickory Wind” en “Life in Prison” door The Byrds met natuurlijk een hoofdrol voor Gram Parsons, maar ook voor Chris Hillman en Gene Clark opgenomen in de periode 9 maart tot en met 27 mei 1968.

Een bijzonder mooi album van deze country rockband met songs van o.a. Merle Haggard, The Louvin Brothers, Bob Dylan en Woody Guthrie.

Gram Parsons was de revolutionaire hillbilly met een Harvard-opleiding, die in de mid-jaren 60 de country-rock uitvond eerst met de “International Submarine Band” maar verder perfectioneerde bij de “Byrds” en de “Flying Burrito Brothers” en nog op een paar buitengewone “solo” albums, voordat hij overleed aan een drugoverdosis op 19 september 1973 in Jushua Tree, Californie.

Voor de herinnering nog even terug in de historie met een video-clip van The Flying Burrito Brothers met o.a. Gram Parsons in his “Nudie” en Chris Hillman ook op gitaar met de song “Christina’s Tune” ook bekend onder de naam “Devil in Disguise”.

Gewoon even doorschakelen!

Gene Clark overleed trouwens in 1991 op 47-jarige leeftijd als gevolg van de voortdurend overdadig alcoholgebruik. Volgens Chris vertoonden veel bandleden van The Byrds in die tijd een zeer risicovol gebruik van alcohol en drugs.

Na onenigheid over een optreden in Zuid-Afrika verliet Gram Parsons de Byrds in juli 1968 en Chris Hillman volgde drie maanden later om samen met Gram de Flying Burrito Brothers nieuw leven in te blazen met o.a. ook de bekende steeler “Sneaky” Pete Kleinow.

In 1971 vertrok zowel Gram als Chris en waarbij Chris tot 1973 deel ging uitmaken van de “Stephen Stills” groep “Manassas”.

Daarna werkte hij voortdurend samen met tal van oude bekenden, zoals Roger McGuinn, Clark & Clark om in 1983 z’n eigen groep The Desert Rose Band op te richten, die tot 1994 veel succes had. Daarna werd de band opgeheven en sinds die tijd treedt Chris veelal op samen met Herb Pedersen.

Chris and Herb touring around

Dan gaan we nu naar een “live” optreden van Chris Hillman samen met Herb Pedersen in Waitsfield op 31 juli 2003 en in het programma achtereenvolgens hun intruductie en de songs“ Congratulations anyway ” en “ Wheels” in The Eclipse Theatre in Waitsfield in de staat Vermont in het Verre Noordoosten van de V.S. vlakbij de Canadese grens.

“ Congratulations anyway ” staat trouwens ook op het album “Bakersfield Bound “, dat in 1996 werd uitgebracht door Sugar Hill Records. “Love reunited”staat op het album van de Desert Rose Band uitgebracht door Curb.

De groep bestond toen uit Chris Hillman met lead-zang en op mandoline evenals Herb Pedersen op gitaar, Jee Dee Mannas op steel gitaar, Willie Ornelas op drum, Jim Monahan op gitaar, Lleland Sklar op bas, Bob Murray op viool.

Maar hier vanavond dus met z’n tween.

De organisator “Seeds of song Productions “ in samenwerking met “The Mad River Valley Center for Arts” kondigden terecht met trots het optreden aan van dit bekende duo “Chris Hillman & Herb Pedersen” in het intieme en gezellige onderkomen van het Eclipse Theater. Twee levende legendes van de met bluegrass gepeperde country rock, Chris Hillman en Herb Pedersen hebben allebei een omvangrijke en ook rijke muzikale carriere.

Hillman wordt beschouwd als een van de grote krachten van de Californische country rock van de jaren ’60, die hij vaak samen met Roger Mc Guinn en Gram Parsons verder ontwikkelde met oa. The Byrds en The Flying Burritto Brothers.

Chris had als schrijver niet het kaliber van Gene Clark, Gram Parsons of Stephen Stills, zijn muziekcompagnons in de toptijd van de folk-rock en country-rock

En daarom is het ook niet zo verwonderlijk, dat hij veel gebruik maakt van de oude Nashville countrymuziekschatten.

Herb Pedersen begon als zoon van een politieman in Berkley California zijn carriere met een groep musici uit de “Bay Area”, waaronder Jerry Garcia, David Nelson en The Dillards. Zowel Chris als Herb zijn opgegroeid in de staat Californie. En dat schept natuurlijk altijd een band.

Nog even naar een video-clip van Emmylou Harris, Chris Hillman & Herb Pedersen tijdens een optreden in de jaren ’80 met de songs “If I Could Only Win Your Love” en “Sin City”.

Gewoon even doorschakelen!

Dixie Aces - Don't Mess With Mamma

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Neder-landse bijdrage aan dit programma met de nr. 1 countryline dansgroep de Dixie Aces, die dus op 8 december zullen optreden in partycentrum Flamingo aan de Lengweg 150 te Hoogvliet in dit programma met de song “Don’t Mess with Mamma”

Deze song staat op hun album “Dixie Aces Vol.1” niet meer in de handel verkrijgbaar, maar wellicht tijdens een optreden nog verkrijgbaar.

De Dixie Aces is een veelzijdige Limburgse band met een uitgebreid repertoire. De groep treedt vaak op tijdens countryfestivals en rock and roll festivals.

De band “Dixie Aces” is in 1985 ontstaan. De naam “Dixie Aces” verwijst naar het zuiden van de U.S.A., waar de country en rock & roll-muziek zijn oorsprong vindt.

Wim Pols en de Country Trail Band - In the Eye of the Storm

Vervolgens “In the Eye of the Storm” door Wim Pols samen met The Country Trail Band hier met de titelsong van hun album, dat in 1994 werd uitgebracht.

Met dit album hebben Wim Pols samen met de Country Trail Band de country gospelmuziek op de Nederlandse kaart gezet.

Op dinsdagavond, 11 december a.s. zullen zij.tijdens de “Kaarsjesavond van Gouda” tussen 19.00-23.00 optreden in “Het Brandpunt” aan de Turfmarkt 58

U kunt al lezend ondertussen even luisteren naar Chris Hillman & The Desert Rose Band met een tweetal songs van hun laatste album “Life Goes On” uitgebracht in 1993.

Gewoon even doorschakelen

Chris Hillman en Steve Earl - High Fashion Queen

Dan gaan we nu weer naar de jarige Chris Hillman nu samen met Steve Earle met een Tributesong aan Gram Parsons’met de song “High Fashion Queen”, die staat op het album ”Return of a grievous angel”. Dit album werd in 1999 uitgebracht door “Almo Sounds”.

Deze maatschappij, eigendom van Herb Alpert, jawel die Herb Alpert van de Tijuana Brass Band en Jerry Moss, en hij kwam met het voorstel om nog eens een “Tribute” album voor Gram Parsons te maken. Een bijzondere CD met o.a. Emmylou Harris samen met The Pretenders, The Mavericks, Lucinda Williams & David Crosby, Wilco, Cowboy Junkies, Whiskeytown.

Maar in dit programma natuurlijk de jarige Chris samen met Steve Earle.

Het is weer tijd voor een video-clip en dit keer nog eens Emmylou Harris, Chris Hillman & The Desert Rose Band met o.a. Herb Pedersen, Jerry Douglas op dobro, gitaar-virtuoos John Jorgenson ook al uit Zuid Californie en Jay Dee Manass op pedal steel, Bill Bryson op bas en Steve Duncan met de song “The Price I Pay”.

Deze song staat als laatste en 12e track op het album “Chris Hilman & The Desert Rose Band : Greatest Hits”, dat in 1991 werd uitgebracht door Curb Records.

Een album met de beste country singles van de eind jaren ’80!

Gewoon even doorschakelen!

Chris and Herb - Playboy and Which One Is to Blame

Vervolgens “Playboy” en “Which One Is to blame” door natuurlijk Chris Hillman hier samen met Herb Pedersen met twee songs van hun album “ Bakersfield Bound” in 1996 uitgebracht door Sugar Hill Records.

Een mooi album, waarbij Chris en Herb terugkeren naar het meer traditionele geluid met muziek van o.a. Buck Owens, Jim & Jesse McReynolds en Felice Bryant met hulp van Jay Dee Maness op steel, Larry Park op gitaar, Lleland Sklar op bas en Gabe Witcher op viool.

Chris Hillman - Touch Me

Maar gelet op de tijd op onze jarige uitsmijter Chris Hillman met “Touch Me”, een song van zijn album “The Other Side”, dat in 2005 werd uitgebracht door Sovereign Artists. Schitterende countrymuziek met assistentie van natuurlijk Herb Pedersen en verder nog Sally van Meter op dobro, Gabe Witcher op viool en Jennifer Warnes achtergrondzang, Larry Park op gitaar, Skip Edwards op de accordion en tenslotte Bill Bryson op de bas.

Voor een laatste optreden in dit programma van Chris Hillmann & The Desert Rose Band met hun song “Running” tijdens een “live”optreden.

Deze song staat op het gelijknamige album “Running” in 1988 uitgebracht door ook Curb Records

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up” Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het “Verre Westen & Groene Hart van de Krimpenerwaard” via het lokale radiostation Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Te beluisteren op 107.7 MHz via de ether op 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en tevens als achtergrondmuziek op TV-kanaal 2.

Vindt u het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren & vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrymuziek horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daartoe gebruik maken van het e-mail adres, dat is vermeld bij de afbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Dec. 4 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec 8 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Hillmen *** Ranger’s Command *** Sugar Hill Records

3. The Hillmen *** Fair and Tender Ladies *** Sugar Hill Records

4. The Hillmen *** When the Ship Comes In *** Sugar Hill Records

5. Chris Hillman *** It’s Beginning to Rain *** Maranatha Music

6. The Byrds *** Hickory Wind *** Columbia/Legacy

7. The Byrds *** Life in Prison *** Columbia/Legacy

8. Chris Hillman & Herb Pedersen *** Congratulations Anyway *** Sugar Hill Records

9. Chris Hillman & Herb Pedersen *** Wheels *** A & M Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Dixie Aces *** Don’t Mess With Mamma *** Rarity Records

12. Wim Pols & The Country Trail Band *** In the Eye of the Storm *** Dureco

13. Chris Hillman & Steve Earl *** High Fashion Queen *** Almo Sounds

14. Chris Hillman & Herb Pedersen *** Playboy *** Sugar Hill Records

15. Chris Hillman & Herb Pedersen *** Which One Is to Blame *** Sugar Hill Records

16. Chris Hillman *** Touch Me *** Sovereign Artists

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *