The Train Called “City of New Orleans”

Wildflower Festival - City of New Orleans

In dit programma neem ik u mee naar een “live” optreden van folksinger/songwriter Judy Collins op 30 juni 2002 in San Diego Californie met o.a. ook nog Tom Rush,Arlo Guthrie en Eric Andersen.

Maar zoals altijd beginnen we met de bluegrass muziek en dit keer door zanger/gitarist James King met een aantal vrienden. Vervolgens terug naar de begin jaren ‘70 met de dynamische groep “Country Gazette”, die net als The Dillards de bluegrassmuziek een nieuwe horizon verschaften.

Natuurlijk ook nog een overzicht

van de countrymuziek evenementen in de regio en vervolgens de Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer door het Goudse trio “Change of Key” en ook nog de “Countryzanger van het Jaar” Ruud Hermans.

Vervolgens terug naar Amerika en de hedendaagse pop-countrymuziek met Dolly Parton gevolgd door Collin Raye en met Gretchen Wilson als uitsmijtster van dit programma.

James King - Wear a Red Rose

Zoals reeds aangekondigd James King met de John Duffey song “Wear a Red Rose” of te wel “Draag een rode roos” en de Stonewall Jackson song “Big House on The Corner”.

Twee songs, die staan op z’n album “Bed by the Window” in 1998 uitgebracht door Rounder Records.

James King, geboren in 1958 in Carrol County Virginia, heeft de bluegrassmuziek met de paplepel binnengekregen. Z’n vader, Jim King, trad o.a. bij Roanoke televisie met Don Reno & Red Smiley als tenor vocalist/gitarist van de Country Cousins, terwijl z’n oom Joe Edd King in de jaren 60 had gespeeld bij Ted Lundy’s Southern Mountain Boys.

James begon zijn muzikale carriere eind jaren ‘70 en begon in 1980 bij Ralph Stanley met zijn medewerking aan het album “Stanley Brothers Classics van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys introducing James King” en drie jaar later z’n tweede album met de titel “Reunion with Ralp Stanley featuring George Shuffler & James King” .

Hij maakte in de jaren ‘80 nog een tweetal albums, maar met z’n contract met Rounder Records kwam z’n carriere in een hogere versnelling vooral na het uitbrengen van het album “These Old Pictures”, waarbij hij werd geassisteerd door leden van de “Johnson Mountain Boys” en de “Lynn Morris Band” met daarbij nog de mandolinespeler Mike Compton van de Nashville Bluegrass Band.

Het album “Bed by the Window” is een uitstekend resultaat van gitarist en lead-zanger James King zelf geen schrijver, maar die songs gebruikt van o.a. George Jones, Buck Owens en zoals u heeft kunnen horen en lezen Stonewall Jackson en The Country Gentlemen.

Op dit album wordt hij bijgestaan door z’n eigen groep bestaande uit Kevin Prater op mandoline, Adam Poindexter op banjo en Jason Moore op de bas, terwijl voor een aantal tracks violist Bobby Hicks werd ingehuurd, maar inmiddels maakt Owen Saunders als violist deel uit van de James King groep.

Tijd voor onze eerste video-clip met The James King Band tijdens een “live”optreden in “The Station Inn” in de Gulch Area in Nashville Tennessee met de Ed Hamilton song “Lonesome Old Home” . High Lonesome Sound!

Gewoon even doorschakelen!

U kunt natuurlijk ook even op bezoek gaan bij “The Station Inn” in Nashville Tennessee!

Country Gazette - Keep on Pushin'

Net als de vorige week ook in dit programma terug in de tijd maar nu naar de begin jaren ‘70 met de groep “Country Gazette”.

U hoorde achtereenvolgens “Keep on Pushin “, en de Gene Clark song “Tried so Hard” en tenslotte de bekende Graham Nash song “Teach Your Children” door Gountry Gazette.

Country Gazette - Teach Your Children

De eerste twee vermelde songs staan op het album “A traitor in our midst” uit 1972, terwijl de laatste song staat op hun album “Don’t Give Up Your Day Job” uit 1973.

Natuurlijk helemaal grijsgedraaid, maar gelukkig heeft BGO Records vermelde albums op 1 CD geperst.

Bijzondere albums destijds geproduceerd door Jim Dickson, de man, die verantwoordelijk was voor het ontstaan en optrad als impresario van “The Byrds” en producent van de “Dillards” en de “Flying Burrito Brothers”.

Nog even een videoclip van “Teach Your Children” door David Crosby, Stephen Stills and Graham Nash in 1977.

Gewoon even doorschakelen!

Het album bevat een aantal bijzondere, soms een beetje onbekende muziekstukken, w.o. een oudje van de “ Louvin Brothers” en een versie van “Swing low, Sweet Chariot” ( een traditionele gospel) later ooit gekozen tot het club-lied van het nationale Engelse Rugby Team.

Byron Berline was waarschijnlijk het meest bekende lid van “Country Gazette” ook al omdat hij als meervouding kampioen “fiddle-speler” had samengewerkt met de “ Rolling Stones”.

Gitaarspeler en lead-zanger Kenny Wertz had in de begin jaren 60 samengewerkt met David Crosby, Roger Bush op dubbel bas leerde ooit z’n vak bij de Kentucky Colonels en tenslotte Alan Munde, een rustige vent, die nadrukkelijk plezierig aanwezig is met z’n 5-snarige banjo.

Zoals reeds bij de inleiding van dit programma vermeld verschaften de groepen “The Dillards” en “Country Gazette” de bluegrassmuziek een nieuwe horizon door pop en rock songs om te vormen naar een bluegrass stijl.

Byron is nog steeds zeer actief bezig met de muziek. Niet alleen met z’n Byron Berline Band, maar ook met z’n vioolwinkel en concerthal “Double Stop Music”.

The Byron Berline Band heeft ook enige digitale ruimte gereserveerd om hun muziek te promoten!

Ga nog even terug en haal herinneringen op aan de jaren ’70 met de Gene Clark song “With Care from Someone”. Deze song staat op hun album “Clark/Parsons Tribute”, waarbij de band wordt geassisteerd door o.a. Vince Gill, Chris Hillman, Jay Dee Maness en All Perkins.

Gewoon even doorschakelen!

Judy Collins - Cat's in the Cradle

Maar dan nu naar San Diego Californie voor een folkmuziek concert met oa. Jude Collins, Tom Rush, Arlo Guthrie en Eric Anderson.

Jude Collins trad natuurlijk ook solo als zangeres op tijdens het concert en van haar hoorde u ook nog de door haarzelf geschreven song “Cat’s in the Cradle” .

Ik had ook graag haar song “Kingdome Come” of te wel “The Firemen’s Song” willen laten horen, maar deze song duurt ruim 6 minuten en daarvoor komen we in dit programma tijd te kort.

“Kingdome Come” is opgedragen aan de brandweerlieden, die in actie waren op “Ground Zero” op 11 september 2001.

De lezer van dit weblog bericht heeft dan weer het voordeel, dat we met dit medium niet aan de klok zijn gebonden en dus hier Judy Collins met haar “Tribute to the Fireman of 9/11” in de vorm van de song “Kingdom Come” tijdens het Wildflower Festival.

Gewoon even doorschakelen!

Vervolgens gitaarspeler/singer/songwriter Tom Rush met “The Remember Song’ een mooi lied met heel veel zelfspot., die trouwens ook staat op z’n album “Trolling for Owls” in 2006 uitgebracht door het label Night Light.

Tom Rush afkomstig uit New England is ook al sedert de begin jaren ’60 zeer actief in de folk-scene en voortdurend op tournee, waarbij hij ook vaak nieuwelingen in deze muziek introduceert.

Vooral even kijken en luisteren naar een bijzondere video-clip van Tom Rush met z’n bijzondere “Remember Song” tijdens het vermelde concert in San Diego CA.

Gewoon even doorschakelen! Probeer te herinneren om terug te komen, hé!

En dan tenslotte de song “City of New Orleans” door Arlo Guthrie gezamenlijk met Judy Collins,Eric Anderson en Tom Rush tijdens het “live “ optreden op 30 juni 2002 bij “Humphrey’s Concerts by the Bay” in San Diego Californie.

Van dit optreden is in 2003 een album uitgebracht door Wildflower Records.

Vier grote namen in de folk muziek tijdens het 3de “Judy Collins Wildflower Festival” met natuurlijk een hoofdrol voor Judy Collins.

Zangeres/schrijfster, gitaarspeelster en pianiste Judy Collins, geboren op 1 mei 1939 in Seattle Washington en een wonderkind op de klassieke piano, richtte zich op 15-jarige leeftijd met gitaar op de folkmuziek en bracht op 22-jarige leeftijd haar eerste album “A Maid of Constant Sorrow” gevolgd door het album “The Golden Apples of the Sun” .

Haar album “Wildflowers” uit 1967 was haar eerste “gouden plaat” met oa. De Joni Mitchell song “Both Sides Now”.

Inmiddels zijn er meer dan 30 albums van haar uitgebracht en in 2003 ook nog dit album van het Wildflower festival” samen met Tom Rush, Arlo Guthrie en Eric Anderson.

Voor de countrymuziek fans nog even een link naar een leuke video-clip van Judy Collins met een “live” optreden in 1989 samen met Kris Kristofferson in The Wheeler Opera House in Colorado met de bekende song “Me and Bobby McGee”.

Gewoon even doorschakelen!

Ook nog een video-clip van Arlo Guthrie? Jawel, jawel, er zijn best wel veel te vinden, maar mijn voorkeur gaat uit naar de folksong “(If You Ain’t Got The) Do Re Mi” ooit geschreven door z’n vader Woody Guthrie in 1937 en maar dan nu in de versie samen met The Dillards!

Gewoon even doorschakelen!

Change of Key

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio gaan we nu weer verder met de Nederlandse bijdrage aan dit programma met dit keer de Goudse formatie “Change of Key” hier met de song “I’ll Regret It in the Morning”of te wel “Morgenochtend heb ik er spijt van”, die staat hun album “Home is Where My Heart Is” .

Dit album werd tijdens de 1ste week van september j.l. met groot succes gepresenteerd in een uitverkocht Theaterhuis “De Garenspinnerij” in Gouda.

Ook nog een video-clip van “Change of Key” tijdens het “live” optreden ter gelegenheid van hun CD-presentatie van hun album “Home Is Where My Heart Is” met o.a. de song “Fly On My Emotions”.

Gewoon even doorschakelen!

Ruud Hermans - If I Could Only Fly

Vervolgens “If I Could Only Fly” door Ruud Hermans hier met een track van z’n album “Stills” in 2003 uitgebracht door Continental Record Service.

En met het album “Stills” vierde Ruud Hermans in 2003 z’n 35-jarig jubileum als zanger/schrijver/gitarist.

Tijdens de Nederlandse countrymuziek Award Gala was Ruud de grote winnaar, want niet alleen werd hij uitgeroepen tot “Country zanger van het Jaar”, maar tevens werd hij samen met Dick van Altena uitgeroepen tot “Beste Duo/Trio van het Jaar” en werd hun album “Lonely 2 “ uitgeroepen tot “Album van het Jaar” en de song “Tell it to You” werd gekozen tot “Countrysong van het Jaar”.

Dolly Parton - Better Get To Livin'

Dan nu naar de hedendaagse pop-countrymuziek in Nashville Tennessee naar Dollywood met natuurlijk Dolly Parton en haar single “Better get To Livin’ “.

De song “Better get to livin’ “ geschreven en gezongen door Dolly Parton is op dit moment als single uitgebracht en maakt deel uit van haar nieuwe album “Backwoods Barbie” , dat in februari volgend jaar zal worden uitgebracht.

Het album zal worden uitgebracht door Dolly’s inmiddels opgerichte eigen platen-maatschappij , hoe kan het ook anders, “Dolly Records”.

Natuurlijk nog even naar Dolly Parton hier tijdens een “live” optreden met de song “Better get To Livin’”

Gewoon even doorschakelen!

Cllin Raye - Quitters

Vervolgens “Quitters” of te wel “Opgevers” door Collin Raye hier met een song van z’n album “Selected Hits” dit jaar uitgebracht door Star Pointe Records, een countrymuziek label mede opgericht door Collin Raye.

Een album met de titel “Selected Hits” met trouwens twee nieuwe songs zoals deze “Quitters” en o.a. de hits “That’s My Story ( And I’m Stickin To It)” , “Little Rock”, “I Think About It” en “Love Me”.

Het kabel en internet country radiostation Nashville FM heeft deze song voor deze week gekozen voor de “Smash-play” en daar doen wij natuurlijk graag aan mee!

Ook Collin Raye heeft enige digitale ruimte gereserveerd voor de promotie van z’n albums met o.a. ook de song “Quitters”. Even luisteren!

Gewoon even doorschakelen!

Gretchen Wilson - You Don't Have to Go Home

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijtster van dit programma Gretchen Wilson hier met de song “You Don’t Have To Go Home”, die staat op haar album “One of the Boys” uitgebracht door Sony/Columbia.

Alweer de laatste videoclip in dit weblog bericht en natuurlijk van Gretchen Wilson met de song “You Don’t Have to Go Home”.

Gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het radioprogramma “Country Music Round-up” te beluisteren via de lokale omroep Vrolek in het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard!

107.7 MHz in de ether, 105.9 MHz via het lokale kabelsysteem en op TV-kanaal 2 als mooie achtergrondmuziek natuurlijk.

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek dan wel vragen over de countrymuziek gewoon even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoorgebruik maken van het e-mailadres, dat is vermeld bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Nov. 27 ‘07 19.00 – 20.00 uur.

Heruitzending op Dec 1 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. James King *** Wear a red Rose *** Rounder Records

3. James King *** Big House on the Corner *** Rounder Records

4. Country Gazette *** Keep on Pushin’ *** BGO Records

5. Country Gazette *** Tried So Hard *** BGO Records

6. Country Gazette *** Teach Your Children *** BGO Records

7. Judy Collins *** Cat’s in the Cradle *** Wildflower Records

8. Tom Rush *** The Remember Song *** Wildflower Records

9. Arlo Guthrie, Judy Collins, Eric Andersen & Tom Rush *** City of New Orleans *** Wildflower Records

10. Earl & randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

11. Change of Key *** I’ll Regret It in the Morning *** In eigen beheer Change of Key

12. Ruud Hermans *** If I Could Only Fly *** Continental Record Service

13. Dolly Parton *** Better Get To Livin’ *** Dolly Records

14. Collin Raye *** Quitters *** Star Pointe Records

15. Gretchen Wilson *** You Don’t Have To Go Home *** Columbia/Sony

Don't Be Square! Be There Next Week! Same Time, Same Wavelength!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *