Did you hear John Hurt?

Did you hear John Hurt?

Zondagmiddag, 21 januari was ik bij een ledenvergadering van de “Dutch Country Music Association” en na dit overleg werd niet alleen ook de nieuwe “Nederlandse Country Special”OLON CD uitgereikt, maar traden er ook nog een aantal Nederlandse musici op. Liefhebbers van de countrymuziek: Onmiddellijk lid worden is mijn advies! Maak gebruik van de aangebrachte “link” in de linkerkolom!

Één van de Nederlandse musici was Gerard Boontjes, een bijzondere gitarist, die op zaterdag, 3 februari a.s. zal optreden in “De Willem in Papendrecht. In dit programma niet alleen zijn muziek, maar ook nog een interview met hem.

Maar eerst beginnen we natuurlijk met bluegrass en folk met o.a. J.D Crowe & The New South en Jody Stecher samen met z’n vrouw Kate Brislin.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd een Nederlandse artiest met dit keer zoals aangekondigd Gerard Boontjes.

Vervolgens naar Austin Texas met Jack Ingram dan Joan Osborne met een song van haar nieuwe album Pretty Little Stranger dan weer terug naar Texas met als uitsmijter Kevin Fowler.

J.D. Crowe - Long Journey Home

We begonnen het programma met de song “Long Journey Home “ door één van de bekendste bluegras– groepen J.D. Crowe & The New South en die staat op het album “Flashback”, een album vol met herinneringen uit 1994 en in dat genomineerd als “Best Bluegrass Album” . De song staat eveneens op het verzamelalbum “An American Journey” in 2001 uitgebracht uitgebracht door Rounder.

Eind jaren ‘50 trok de toen bekende bluegrasser Jimmy Martin voor zijn groep “the Sunny Mountain Boys” een aantal zeer talentvolle musici aan. En een van hen was J.D. Crowe afkomstig uit de staat Kentucky, die al snel een reputatie opbouwde op z’n 5-snarige banjo, eerst als een eersteklas vertolker van traditionele bluegrass, maar later met zijn groep “The New South” een zeer gewaardeerde voorstander van de “progressieve” bluegrass, een mix van oude en moderne country en country-rock, soms zelfs met het gebruik van electrische instrumenten. Maar ook een gitarist Tony Rice, Ricky Skaggs op mandoline en viool en Jerry Douglas op dobro hebben deel uitgemaakt van zijn groep. Deze musici hebben inmiddels zelf al een hele grote naam opgebouwd in de country muziek. In 1994 bestond de band uit J.D. Crowe’s als inspirerende kern op banjo met zijn gedurfde feiloze timing en vocale bariton ondersteuning. Hier met Richard Bennet als eerste zanger en gitarist, Don Rigsby op mandoline, Randy Howard op viool, Phil Leadbetter op dobro, Curt Chapman op de bas.

Eind vorig jaar werd door J.D. Crowe & The New South het album “Lefty’s Old Guitar” uitgebracht. In een vorig programma heeft U al eens de titelsong kunnen beluisteren. Was U er even niet? Jammer, jammer, maar hier toch nog een herkansing! Gewoon even doorschakelen naar een bijzonder mooie video-clip met Rickey Wasson op gitaar,leadzang en “good-old” J.D. Crowe op de banjo en samenzang, Dwight McCall op mandoline, Ron Stewart op viool, Harold Nixon op de bass en tenslotte Doug Jernigan op “pedal-steel”.

James King - Leavin'

Vervolgens hoorde U de song “Leavin’ “ door James King met een song van z’n album “These old pictures” in 1993 uitgebracht door Rounder. Het was het debuutalbum van James King hier met lead-zang, Dudley Connell op gitaar en tenor zang, David McLaughlin op gitaar en mandoline achtergrondzang, Tom Adams op banjo en de bekende Marshall Willborn op bas.

Vern Williams - Old Folks at Home

En dan nog in dit programma Vern Williams op mandoline en met z’n bijzondere tenorzang met de zong “Old Folks at Home” dat staat op z’n album “Bluegrass from the Gold country” met opnames uit 1980-1981 en uitgebracht in 1996 door Rounder Records met oa. Keith Little op banjo en Delbert Williams op gitaar. Vern Williams oorspronkelijk uit Arkansas bracht de bluegrass naar Californie.

Tony Furtado - Man of Constant Sorrow

Maar we gaan nog even door met tradtionele bluegrass met de Carter Stanley song “Man of constant sorrow” nu in een uitvoering door Tony Furtado op banjo en Tim O’Brien op mandoline beiden met zang natuurlijk. Deze song staat op het album “Full Circle” van Tony Furtado, maar het staat ook op dat schitterende verzamelalbum “An American Journey” Roots Music. Over Tim O’Brien, een meer dan uitstekende mandolinespeler en zanger/schrijver heeft U in mijn weblog-bericht van 6 oktober kunnen lezen, maar samen met een topper als Tony Furtado op de banjo maakt de song “Man of Constant Sorrow” weer een aparte belevenis. Tony Furtado op banjo, dat moet even meemaken! Op naar een bijzondere videoclip met een eerbetoon aan de bekende banjospeler/singer/songwriter/”riverboat-pilot” John Hartford. Tja, zo zou ik ook wel een banjo willen bespelen!

Het kan niet op in dit bericht, want behalve op banjo hier ook nog een video-clip met Tony Furtado op “slide-gitaar” met z’n song “Cypress Grove Blues”.

Jody Stecher and Kate Brislin - An Orphan Child

Vervolgens het dramatische verhaal van “The Orphan Child”, een traditional door Jody Stecher en Kate Brislin en dat staat op hun album “A song that will linger” of te wel “een lied, dat je zal bijbliven” in 1988 door Rounder Records op CD uitgebracht.

Roots Music - An American Journey

Maar het staat ook op het album met de naam “An American Journey” Roots Music bestaande uit 4 CD met schitterende muziek, die terug gaat naar de wortels van de hedendaagse Amerikaanse muziek. Dit album werd in 2001 uitgebracht door Rounder Records en zoals reeds aangegeven met allerlei soorten muziek, blues, bluegrass en zoals hier folk, Cajun, Zydeco, Jazz uit het verleden. Dit album kan ik dan ook van harte aanbevelen.

Jody Stecher, een multi instrumentalist hier op banjo, gitaar, viool en mandoline en tenorzang, z’n vrouw Kate Brislin op banjo en gitaar en met zang dan de zeer herkenbare Larry Hanks met z’n zware basstem en tenlsotte Heath Curdts op banjo en achtergrondzang.

Jody wordt beschouwd als een van de beste musicus van de wereld in de folkmuziek. Hij heeft o.a. muziek opgenomen Alasdair Fraser uit Schotland, Krishna Bhatt uit India en tal van de beste Amerikaanse traditionele musici, terwijl z’n vrouw Kate op banjo en gitaar had samengewerkt met tal van groepen aan de Amerikaanse Westkust.

Beiden zijn zeer goede zangers en als duo onverslaanbaar. U moet toch eens in de platenwinkel gaan kijken of u het album “Blue Lightning” van hen kunt bemachtigen. Daar zult U zeker geen spijt van krijgen.

Dave Van Ronk - Did you hear John Hurt?

En we bijven nog even bij de Amerikaanse Roots van de muziek met de song “Did you hear John Hurt? de Tom Paxton song gespeeld en gezongen door Dave Van Ronk en waarvan het origineel staat op z’n album “Some one else, not me” uit 1970, maar in 1999 door het bekende Americana label Philo opnieuw uitgebracht.

Dit album was destijds trouwens de opvolger van het album “Sunday Street” .

Dave Van Ronk een finger-picking folkzanger/gitaarspeler altijd met bijzondere zorg voor de muziek met z’n gebruikelijke bijzondere brom/gromstem op dit album met een klein eerbetoon aan z’n leermeesters John Hurt en Woody Guthrie en z’n collega’s Tom Paxton en Bob Dylan. Nog even een herinnering aan Dave Van Ronk ophalen? Dat kan! Gewoon even doorschakelen naar de video-clip van Dave met zijn “Sunday Street”.

Een bijzonder album en natuurlijk niet zo maar gekozen, want zoals ik al aangaf “Did you heart John Hurt? Ieder mens put vaak inspiratie uit zijn voorbeeld en het is natuurlijk nooit te laat om daar eens meer bekendheid aan te geven. Heeft U John Hurt nog nooit gehoord? Onmiddelijk even doorschakelen naar een video-clip van deze “oude meester”! “It’s never too late”!!!!

Gerard Boontjes - It's Never Too Late

En dat geldt natuurlijk ook voor Gerard Boontjes denk ik tenminste , want van hem hoorde U het lied “It’s Never Too Late”. Tijdens dit programma had ik een telefonisch interview met hem over zijn muziekcarriere, zijn voorliefde voor de “finger-pickin’” gitaarstijl en zijn album met de toepasselijke titel “It’s Never Too Late”.

Op Zaterdag 3 februari, zal Gerard Boontjes met z’n combo optreden in theater De Willem in Papendrecht en voor meer informatie kunt U gebruik maken van de “link”, die is vermeld aan de rechterzijde van m’n voorblad.

Het interview wordt natuurlijk afgerond met een track van Gerard’s album en zijn keuze het zelfgeschreven “Anna Louise”. Interview U kunt dit interview natuurlijk ook nog even beluisteren.

Jack Ingram - Only Daddy, that'll walk the line

Van Papendrecht in de Alblasserwaard naar Houston Texas is voor een programma als “Country Music Round-up” een kleine stap en dat doen we dan ook met de Waylon Jennings song ”Only Daddy that’ll walk the line” vanavond vertolkt door Jack Ingram, een echte Texaaanse Honky Tonker, die zich met zijn groep “The Beat up Ford Band” een aardige plaats heeft veroverd met z’n optredens in bars en wegrestaurants tussen Dallas en Houston.

Jack trad met z’n groep op als openings act voor o.a. Merle Haggard en Mark Chesnutt en heeft inmiddels ook al een aantal albums laten uitbrengen, waaronder ook “Live at Gruene Hall : Happy Happy”, waar deze song ook op staat. Maar vanavond in de CD-speler het album Texas Outlaws, een album met 18 tracks uitgebracht door Compadre records.

Ter afwisseling van al dat leeswerk nog even naar een video-clip van deze “Honky Tonker”, dit keer met de love-song “One thing”.

Joan Osborne - Please don't tell me how the story ends

Vervolgens de bekende Kris Kristofferson song “ Please don’t tell me how the story ends” vanavond gezongen door Joan Osborne. Deze song staat op haar nieuwste album “Pretty little stranger” eind vorig jaar uitgebracht door het Vanguard label.

Joan Osborne uit Anchorage Kentucky is eigenlijk een onbekende in de countrymuziek. Ze was tot dusver voornamelijk actief als pop/rock en Americanazangeres, maar in 2005 kreeg ze een contract bij Vanguard en zoals U heeft kunnen horen een album met een behoorlijke countrymuzieksmaak. Dit album staat op dit moment ook hoog op de countrymuziek overzichten.

Kevin Fowler - I'm the only Hell (Momma ever raised)

Maar jammer, jammer, gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond ook al een Texaan dit keer heb ik gekozen voor Kevin Fowler met de song “I’m the only Hell( Momma ever raised)”. Zelfkennis? De titel klinkt ernstiger dan het in werkelijkheid is, alhoewel soms weet je dat ook weer niet zeker, want U kunt tenslotte nog in dit programma voor de laatste keer doorschakelen naar een video-clip met Kevin Fowler, waarin hij aangeeft dat hij een “Hard Man to Love” is. Deze song staat trouwens op z’n bijzondere album “Loose,Loud and Crazy” dat in 2004 werd uitgebracht door de Equity Music Group. Veel plezier ermee!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” de “ Grand Ole Opry” in het Verre Westen & Groene Hart van de Krimpenerwaard, met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek.

Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countryster horen? Maak gebruik van dit medium en geef uw verzoek even door! Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even het e-mail adres gebruik, dat is aangegeven bij deze afbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 23 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 27 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records

2. J.D. Crowe & The New South *** Long Journey Home *** Rounder Records

3. James King *** Leavin’ *** Rounder Records

4. Vern Williams *** Old Folks at Home *** Rounder Records

5. Tony Furtado & Tim O’Brien *** Man of Constant Sorrow *** Rounder Records

6. Jody Stecher & Kate Brislin *** The Orphan Child *** Rounder Records

7. Dave Van Ronk *** Did you hear John Hurt? *** Philo

8. Gerard Boontjes *** It’s never too late *** Maxanter Records

9. Interview Gerard Boontjes m.b.t. zijn muziekcarriere, zijn album “It’s never too late” en zijn optreden in “De Willem” op 3 feb. a.s. in Papendrecht

10. Gerard Boontjes *** Anna Louise *** Maxanter Records

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

12. Jack Ingram *** Only Daddy that’ll walk the line *** Compadre Records

13. Joan Osborne *** Please don’t tell me how the story ends *** Vanguard Records

14. Kevin Fowler *** I’m the only Hell (Momma ever raised) *** Compadre Records

Don't be square! Be there! Next week! Same time, same wavelength

D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *