All the Boys in Court have drunk your Whiskey, Katy Daley!

Making Moonshine

We beginnen dit programma met Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met opnames uit de jaren 1971—1973 en dat is dan ook de titel van het album. Vervolgens aandacht voor de bluegrassmuziek van de zanger/gitarist Hylo Brown, die nauw verbonden was met “Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountains Boys” en die op 17 januari 2003 op 80-jarige leeftijd overleed.

Daarna een verjaardagsfeestje met stevige rootsrock muziek van Steve Earle, want hij viert op 17 januari 2007 z’n 52-ste verjaardag.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd Nederlandse artiesten op dit gebied en dit keer heb ik weer eens gekozen voor Dick van Altena en ook nog Wim Pols.

Vervolgens naar Austin Texas met Kelly Willis, dan naar Nashville met Solomon Burke samen met Gillians Welch met als uitsmijter Kenny Chesney voor een “Biertje in Mexico”

Ralph Stanley - Little Birdie a.o.

De start van het programma met achtereenvolgens “Little Birdie”, “All the love I had is gone” en “Katy Daley” door Ralp Stanley & The Clinch Mountains.

Deze songs staan op het album 1971—1973 bestaande uit 4 CD’s , die zo’n beetje alle songs bevatten, die deze groep maakte in de begin periode van de 70-tiger jaren.

Na het overlijden van z’n broer zanger/schrijver/gitarist Carter Stanley in december 1966 had Ralph Stanley na enige tijd de bluegrassmuziek weer opgepakt en een aantal musici om zich heen verzameld, die op schitterende wijze voortgingen met de bluegrass, gospel en banjo-songs en viooldeuntjes uit het verleden en natuurlijk niet te vergeten de vele songs, die Carter Stanley had geschreven.

Op dit album ook een aantal buitengewone a cappella bluegrass gospelsongs met de bijzondere stem van wijlen Roy Lee Centers.

Ralph Stanley op banjo en tenorzang, Curley Ray Cline op viool, Jack Cooke op de staande bass met Ricky Lee op lead-gitaar.

Maar ook de jonge Stanley discipelen Keith Whiley met leadzang en op gitaar, Ricky Skaggs op de mandoline zijn nog te horen evenals trouwens ook nog John Duffey destijds van de bluegrass The Country Gentlemen en later The Seldom Scene.

Het album 1971—1973 van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys bestaande uit 4 CD’s in 1995 uitgebracht door Rebel Records met in totaal zo’n 80 songs van de Carter Family, Bill Monroe en oude country songs en zelfs nog de mooie Jesse Winchester song “Brand New Tennessee Waltz” zijn aanwezig. Een “must” voor de bluegrass muziekliefhebber natuurlijk.

Hylo Brown - Footprints in the Snow

We gaan nog iets verder terug in de tijd naar de begin jaren 60 naar Hylo Brown & The Timberliners nauw verbonden met Lester Flatt & Earl Scruggs.

Niet zo maar gekozen, want op 17 januari 2003 overleed Hylo Brown op ruim 80-jarige leeftijd.Dus een eerbetoon aan Hylo Brown met zijn muziek om te beginnen met zijn vertolking van “Footprints in the snow” dan “Silent Partner …The Blues ” en ook nog “The Hole in the Wall”

Deze songs staan op het album “Lovesick & Sorrow” van Hylo Brown met 16 mooiste “Starday Records” opnames in 2003 opnieuw op CD uitgebracht door King Records. Eigenlijk een verzamelalbum bestaande uit 4 songs van vier LP’s uit de jaren 61 t/m 63.

LP’s met namen als Bluegrass Balladeer, Bluegrass goes to College, Hylo Brown meets the Lonesome Pine Fiddlers en tenslotte “Sing me a Bluegrass song”.

Frank “Hylo” Brown staat bekend als een van de beste “bluegrass entertainers” uit de “Gouden Tijd ” van de bluegrass, de jaren ‘50..

Veel succes maakte hij ook mee als basspeler bij Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys, als leadzanger en leider van z’n eigen groep “The Timberliners” en de opname van z’n song “The Grand Ole Opry Song” vertolkt door Jimmy Martin op het beroemde “Will the Circle be Unbroken” van de Nitty Gritty Dirt band en niet het minste van alles een serie albums, die hij opnam bij de legendarische Starday platenmaatschappij.

Frank “Hylo” Brown geboren op 20 april 1922 in River Kentucky kreeg z’n bijnaam “Hylo” doordat hij zowel bariton als tenorzang voor z’n rekening nam en z’n stem een bereik had van “Very High”tot “Very Low”. Eind jaren ‘50 ging hij werken voor Lester Flatt & Earl Scruggs als basisist en zanger. U kunt Hylo nog in actie zien als bassist bij de groep in een video-clip met een opname uit de jaren ’60. Gewoon even doorschakelen!

Martha White Flour

Hun sponsor “Martha White Flour” had zoveel vraag naar hun optreden en waaraan niet kon worden voldaan, dat besloten werd Hylo Brown & The Timberliners weer te laten optreden. De groep bestond toen uit Tater Tate op viool, Jim Smoak op banjo en Red Rector op de mandoline. Eind jaren ‘60 werden z’n optredens minder talrijk.

Hylo Brown and The Timberliners on Bear Family Record

In de begin jaren ‘90 bracht de Duitse platenmaatschappij Bear Family nog een schitterend album van hem uit bestaande uit 2CD’s met al z’n Capitol opnames. Op 17 januari 2003 overleed hij op 80 jarige leeftijd en aan hem dus een eerbetoon met zijn muziek hier dus bij het programma “Country Music Round-up”.

Steve Earle - The very best

Maar in de studio hebben we ook alvast een verjaardagsfeestje, want Steve Earle viert woensdag, 17 januari z’n 52-ste verjaardag en dus in dit programma een tweetal songs om te beginnen “Copperhead Road” en daarna “My old friend the blues”.

Steve Earle hier met twee songs van een verzamelalbum met de naam “The very best of Steve Earle: Angry Young Man” in 1999 uitgebracht door Telstar Arena. Gauw even doorschakelen voor een schitterende video-clip van Steve Earle en z’n “Copperhead Road”

Een album met 16 songs afkomstig van diverse albums van Steve Earle, zoals z’n eerste album “Guitar Town” , z’n tweede “Exit 0” en het album “Shut up and die like an Aviator” respectievelijk in 1986, 1987 en 1991 uitgebracht door MCA.

Steve Earle, geboren op 17 januari 1955 in Fort Monroe in Virginia is strikt genomen geen countryartiest, maar meer een rootsrocker of misschien kan ik beter zeggen, dat Steve Earle z’n eigen koers bepaalt en zich weinig aantrekt wat de platenmaatschappij hem verteld.

Geboren in Fort Monroe,Virginia maar opgegroeid in San Antonio Texas, als zoon van een luchtverkeersleider wist al op heel jonge leeftijd, dat in de muziek z’n toekomst lag.

Op 18-jarige leeftijd vertrok bij naar Houston en ontmoette daar Townes Van Zandt, die hij zag als zijn grote voorbeeld. Een jaar later vertrok hij naar Nashville Tennessee, waar hij overdag allerlei baantjes had, s’avonds muziek schreef en als basspeler actief was bij de groep van Guy Clark.

Steve Earle - Shut up and die like an Aviator

Hij bleef een aantal jaren in Nashville en werd redactieschrijver van uitgever Sunbury Dunbar. Hij vertrok weer naar Texas, waar hij met z’n groep The Dukes oprichtte en speelde in allerlei clubs. De jaren ‘80 brachten hem meer bekendheid met albums als Guitar Town, Exit 0 en de vertolking van de song Copperhead Road samen met de Ierse punkgroep The Pogues ook in Europa zeer succesvol was.

Inmiddels voor de 7e keer getrouwd, grote drugs problemen achter de rug en met tal van zeer controversiele albums als Jerusalem in 2002 met zijn vraagtekens over “War on Terror” , waarvan ook de muziek is te beluisteren in de concertfilm “Just an American Boy” en zeer recentelijk nog het album “The revolution starts …now” met songs over de oorlog in Irak en de mistanden in de George W. Bush regering. Steve Earle, een bijzondere zanger/schrijver/gitarist viert 17 januari z’n 52 ste verjaardag.

Dick van Altena - De Moeder en de Boer

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlands countryartiesten met dit keer weer eens aandacht voor Dick van Altena hier met de song “De Moeder en de Boer” een song van z’n album “Snew ien mien hart” dat werd uitgebracht door Telstar. Z’n betrokkenheid met de Betuwe komt ook nog eens tot uitdrukking in de song “Welkom ien de Betuwe” en waarmee wordt gedoeld op de verstedelijking door het naar het westen oprukkende Nijmegen.

Een album geheel in Betuuws dialect. Het trouwens niet het eerste album van Dick van Altena uit Oosterhout Gelderland in het Betuuws dialect, want in 2003 werd het album “Moan boven de Betuwe” uitgebracht.

Wim Pols - Blue Canadian Rockies

Vervolgens “Blue Canadian Rockies” door Wim Pols hier met een song van z’n album “Wim Pols sings The Hits of Gene Autry” in 2005 uitgebracht door Starsound..

Een album met 15 mooie songs, waarmee Gene Autry, de legendarische countryzanger/film en theater artiest, grote successen boekte in de periode 1930—1960.

Gene Autry and his Blue Canadian Rockies

Dan nu weer terug naar Austin Texas meer in de tegenwoordige tijd met Kelly Willis en haar song “ What world are we living in”, die staat op haar EP “ Fading Fast” in 1996 uitgebracht door A & M Records.

Kelly Willis - What world are we living in

Kelly Willis, geboren op 2 oktober 1968 in Annandale in Virginia, begon op 16-jarige leeftijd te zingen in de band van haar vriend en drummer Mas Palermo. Later vertrokken ze naar Austin Texas en begonnen daar een nieuwe groep onder de naam “Radio Ranch”. In 1990 verscheen haar 1ste album Well-Travelled Love. Inmiddels een flink aantal mooie countryalbums op haar naam en in 1996 getrouwd met de bekende Texaanse zanger/schrijver/ gitarist Bruce Robison

Solomon Burke and Gillian Welch

Vervolgens naar Nashville Tennessee met “Valley of Tears” door Solomon Burke vocaal ondersteund door met name Gillian Welch.

Deze song staat op het album “Nashville” van Solomon Burke dit jaar uitgebracht door Shout Factory.

Het album is opgenomen gedurende de periode van 28 maart tot en met 6 april in de studio’s in het huis van Buddy Miller in Nashville Tennessee.

Nou, dat was wel even een verrassing van Solomon Burke. Vier jaar na zijn schitterende album “Don’t give up on Me” van 2002 en ook nog een Grammy verkreeg, komt Solomon Burke met een album opgenomen in Music City USA of te wel Nashville Tennessee.

Buddy Miller, zanger/schrijver/gitarist en producer nodigde een aantal duet partners uit zoals Emmylou Harris, Dolly Parton, Patty Griffin, Patty Loveless en zoals bij deze song ook nog Gillian Welch. Gewoon even doorschakelen voor de bijzondere video-clip van Solomon Burke en Patty Loveless met de song “You’re the kind of Trouble”

Ook muzikale talenten als Brady Blade, Byron House, Al Perkins, David Rawlings, Sam Bush, Buddy Miller zelf en nog vele andere hebben bijgedragen aan dit album.

Kenny Chesney - Beer in Mexico

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter Kenny Chesney hier met een “Beer in Mexico” dat staat op het album “The road and the radio” uitgebracht door BNA records. Heeft U de uitzending gemist? Jammer, jammer, maar dat maken we gewoon even goed met een “live – optreden” tijdens CMT Music Award show! Gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het radioprogramma “Country Music Round-up”, dat wordt uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk en Krimpen a.d. Lek) via 107.7 MHz in de ether, 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en als achtergrondsignaal van TV kan. 2.

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan gebruik van dit medium en geef uw verzoek even door!

Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even het e-mail adres gebruiken, dat is aangegeven bij de afbeelding!

Speellijst” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 16 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Jan. 20 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling en presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette ***Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records

2. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Little Birdie *** Rebel Records

3. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** All the Love I had is gone *** Rebel Records

4. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Katy Daley *** Rebel Records

5. Hylo Brown *** Footprints in the Snow *** Starday Records

6. Hylo Brown *** Silent Partner *** Starday Records

7. Hylo Brown *** The Hole in the Wall *** Starday Records

8. Steve Earle *** Copperhead Road *** Telstar Arena

9. Steve Earle *** My old Friend the Blues *** Telstar Arena

10. Earl & randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Dick van Altena *** De Moeder en de Boer *** Telstar

12. Wim Pols *** Blue Canadian Rockies *** Starsound

13. Kelly Willis *** What world are we living in *** A & M Records

14. Solomon Burke & Gillian Welch *** Valley of Tears *** Shout! Factory

15. Kenny Chesney *** Beer in Mexico *** BNA Records

Be there next week - Same time - Same wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *