Welcome at McCabe’s Guitar Shop

Welcome at McCabe's Guitar Shop

In dit programma beginnen we met een “live” optreden van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys in McCabe’s Guitar Shop in Santa Monica, Californie en omdat we toch in Californie zijn gaan ook nog even langs The Crooked Jades in San Francisco met een tweetal tracks van hun album “The Unfortunate Rake Vol. 2”.

Dan gaan we terug in de tijd naar Merle Haggard in 1976 met het album “My love affairs with trains” met een tweetal songs en een “live” optreden van Merle Haggard in Austin,Texas op 30 oktober 1983.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd Nederlandse artiesten met dit keer de Groningse countryzanger/gitarist Will Stevens en vervolgens de pedal-steel gitarist Hans de Jong.

Dan weer terug naar Amerika en de countrymuziek met Blaine Larsen en van hem trouwens ook nog een song samen met Gretchen Wilson met als stevige uitsmijter de Alabamian Crayson Capps.

Ralph Stanley

We begonnen het programma met Dr. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys “live” met achtereenvolgens “Sunny Side of the Mountain” , Sitting on Top of The World” en tenslotte “Man of Constant Sorrow”.

Op 11 februari 2001, dus ongeveer 5 jaar geleden, was een kleine groep gelukvogels, samen-gepropt in het kleine theater van McCabe’s Guitar Shop, uit de eerste hand getuige van een erfenis van 55 jaar bluegrass muziek, toen Ralph Stanley op een rijpe leeftijd van 75 jaar jong optrad.

Ralph Stanley in de rol van ceremoniemeester, die z’n zanger/gitarist James Alan Shelton introduceert met vervolgens “Sunny side of the Mountain” in een instrumentele uitvoering vervolgens zijn trouwe metgezel bassist Jack Cooke op zeer humorische wijze aankondigd gevolgd door de song “Sitting on Top of the World”,.

Tijdens de tweede helft van het optreden Ralph Stanley in een meer centrale rol met o.a. zijn song “Man of Constant Sorrow”, waarbij hij werd geintroduceerd door z’n zoon Ralph Stanley II.

O Brother, Where Art Thou!

Een paar weken geleden heeft U wellicht nog eens weer de film “O Brother, Where Art Thou” bekeken en kunnen luisteren naar de schitterende muziek van de Stanley’s.

Ook in het programma “Country Music Round-up” heeft U regelmatig kunnen luisteren naar songs uitgevoerd door Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys met daarbij natuurlijk de nodige informatie.

Maar in dit programma was U dus aanwezig bij een “live” optreden in McCabe’s Guitar Shop in Santa Monica Californie met James Price op viool, Jack Cooke op de bas, James Alean Shelton op gitaar, Steve Sparkman op banjo, Ralph Stanley II op rhythm-gitaar en zang en natuurlijk Ralph Stanley ook op banjo en zang. Van dit optreden is in 2002 door het label DCN het album “Live at Mccabe’s Guitar Shop” uitgebracht.

En voor de luisteraars, die er niet genoeg van kunnen krijgen en voor de lezers, die de uitzending niet hebben kunnen beluisteren en nieuwsgierig zijn geworden nog een schitterende video-clip van Ralph Stanley tezamen met Ricky Skaggs en Larry Sparks.

Even doorschakelen dus!

Crooked Jades - Knoxville Rag and Love got in the Grain

En nu we toch in California zijn gaan we een stukje naar het Noordwesten naar San Francisco en de old-time music door The Crooked Jades met om te beginnen een “Rag”, de Knoxville Rag gevolgd door “Love got in the Grain” of te wel “De liefde kwam in de genen”.

Deze twee songs staan op het album “The Unfortunate Rake” Vol. 2” of te wel “De ongelukkige lichtmis” in 2003 uitgebracht door Copper Creek Records uit Roanoke,Virginia.

The Crooked Jades met Jeff Kazor als leider van deze old-time bluegrassgroep van oorsprong uit San Francisco met hier nog in de oorspronkelijke bezetting met o.a. Jeff Kazor op gitaar en natuurlijk in de song “Love got in the grain” met lead-zang, Stephanie Prausnitz op viool, Adam Tanner ook op viool, Lisa Berman op Hawaiian slide-gitaar/dobro, Tom Lucas op banjo ukelele, Dave Bamberger op bass.

Met op een aantal tracks nog gasten, zoals Richard Buckner, die niet alleen co-producer van dit album is, maar tevens op de piano, ukele en met zang ook nog een bijzondere bijdrage levert o.a. bij de weinig bekende Hank Williams song “Heaven holds all my Treasures”

Een bijzonder album met ook heel veel aandacht voor de bijbehorende informatie met o.a. op de voorkant geheel in stijl een foto van Julia Margaret Camaron, de eerste Victoriaanse vrouwelijke fotograaf.

The Crooked Jades hebben als motto “Old time is not a crime”.

Zoals reeds gemeld het album “The Unfortunate Rake Vol.2” en dat betekent natuurlijk dat er ook nog een Vol.1 is. Inderdaad, evenals trouwens het album “Seven Sisters: A Kentucky Portrait” met schitterende muziek behorende bij een film-documentaire over een aantal zusters gedurende de jaren 1930-1940.

Crooked Jades - L.t.R. Megan Adie,Jeff Kazor, Eric Pearson, Jennie Benford, Adam Tanner

Inmiddels heeft de groep met een nieuwe bezetting met o.a. Jennie Benford ook bekend van “Jim & Jennie & The Pinetops” in februari 2006 het album “World’s on Fire” in eigen beheer via Jade Note Music uitgebracht. Neem eens een kijkje in hun website!

Merle Haggard - LP My love affairs with trains

Maar dan nu terug naar de tijd van de stoom en diesel -treinen en Merle Haggard met twee songs van z’n album “My love affair with trains”, waarin hij zijn voorliefde voor treinen nog eens bezingt.

In 1976 verscheen via Capitol de LP “My love affairs with trains” een soort eerbetoon van Merle aan Jimmie Rodgers en trouwens ook nog het album “The Roots of my raising”. Door het label “Beat Goes On” of te wel BGO Records werden deze twee LP’s op 1 CD geperst.

U hoorde van het eerste album dus twee songs met een kleine toelichting over de geschiedenis van de treinen en persoonlijke herinneringen door Merle Haggard in “My love affair with trains” en “No more trains to ride”.

Vervolgens gaan we naar Austin Texas voor de song “Okie from Muskogee’s comin’ home” door Merle Haggard en zijn swingende Strangers met een hoorn-sectie, die bestond uit twee man, maar klonk alsof het er vijf waren, in optima forma tijdens hun optreden op 30 oktober 1983 bij Austin City Limits.

Merle Haggard - An Okie from Muskogee

Vorig jaar bracht het label New West Records van een aantal optredens van country-outlaws als Waylon Jennings, Willie Nelson, Delbert McClinton en ook nog een gezamelijk optreden van de eerste twee met de Texaaanse schrijfster/zangeres Kimmie Rhodes albums uit. Kan ik dus van harte aanbevelen.

Merle Haggard, die zijn optreden begon met z’n toepasselijke “Okie from Muskogee’s comin’ Home”, zong veel eigen songs en zwierf gedurende zijn optreden van zijn eigen “classics” als “Mamma Tried” en “Silver Wings” naar nieuwere songs zoals “What Am I gonna do ( with the rest of my life)”.

Ook de laatste song van het album is zeer toepasselijk voor het optreden bij Austin City Limits “I think I’ll just stay here and drink”.

Merle Haggard “Live from Austin TX” vorig jaar uitgebracht door het label New West Records. Niet aarzelen, gewoon even ophalen in de platenwinkel! U kunt natuurlijk in deze weblog ook nog even een uitstapje verwachten naar z’n optreden. Gewoon even doorschakelen!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse artiesten met om te beginnen de Groningse countryzanger/gitarist Will Stevens uit Stadskanaal met de song “Last Day of Forever”.

Will Stevens - Last Day of Forever

Deze song staat op z’n album “I’m in the mood” in 2003 uitgebracht door Maura Music. Neem eens een kijkje in z’n website en dan kunt U ook nog eens twee andere songs van dit album beluisteren o.a. de bekende “Operator, operator”.

Hans de Jong - A different Approach

Vervolgens een mooie wals niet alleen om te “line-dansen”, maar ook gewoon om naar te luisteren “Waltzing Picks” door Hans de Jong.

Hans de Jong behoort samen met Johan Jansen van de groep cash on Delivery tot de “steelers”van Nederland, die o.a. ook een aantal “steel evenementen” zoals “Steeldays2000” in Nederland hebben georganiseerd. Deze track staat trouwens op het album “A different approach” of te wel “Een andere aanpak” door Hans de Jong in 2004 uitgebracht door Munich Records.

Een album vol met pedal-steel gitaar of te wel Hawaiian gitaar muziek.De voorloper van de pedal steel guitar was een “gewone” akoestische gitaar, waarbij de toonhoogte echter niet -zoals gebruikelijk- werd bepaald door het indrukken van de snaren achter frets. De toon-hoogte bepaald door het op de snaren plaatsen (en eroverheen glijden) van bijv de hals van een “leeg” bierflesje”, maar door de “profi’s” later vervangen door een “steel bar”. Deze vinding, gedaan door de Hawaiiaan Joseph Kekuku in het laatste decennium van de 19de eeuw, leidde tot de benaming “steel guitar” of “Hawaiian guitar”

Blaine Larsen - I don't know what she said

Dan nu naar de Amerikaanse Country Top overzichten met Blaine Larsen hier met “I don’t know what she said”, een song met een lekkere Tejano-smaak uit het Verre Zuiden van Californie.

Vervolgens ook nog “Lips of a Bottle” diezelfde jonge Blaine Larsen maar nu samen met Gretchen Wilson.

Deze twee songs staan op het album “Rockin’ you tonight” vorig jaar uitgebracht door BNA Records.

Zoals gezegd de jonge Blaine Larsen, want in februari wordt hij 21 jaar, afkomstig uit Tacoma Washington en dat is dus uit het Verre Noordwesten van de V.S., heeft inmiddels een contract bij BNA en een tweede album, nadat z’n eerste album “Off to Join the Records” in 2005 was uitgebracht. Bij U nog onbekend? Dat kunnen we gelijk even corrigeren! Gewoon even doorschakelen voor een mooie country “love” song.

Grayson Capps - Jukebox

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter “Jukebox” door Grayson Capps hier met een song van z’n album “Wail & Ride” in september vorg jaar uitgebracht door Heyena Label van Joel Dorn.

Grayson Capps een singer/songwriter/gitarist is, die recentelijk uit New Orleans is vertrokken net zoals vele andere musici na de orkaan Katrina.

Op dit moment is Grayson Capps op tournee door Europa en treedt op zaterdag 3 februari op in Café de Prins in Ospel en dat ligt in de buurt van Weert dus eigenlijk voor de luisteraars in de Krimpenerwaard niet echt naast de deur. Maar ook dat kunnen we weer goed maken, want Grayson heeft nog een bijzondere song geschreven over de situatie in het Mississippi Delta gebied en zijn “vertrouwen” in de Bush regering om er iets aan te doen. Dus zoals U inmiddels van ons gewend bent gewoon even doorschakelen !

In ieder geval “Jukebox” staat op zijn album Wail & Ride” en dat is het tweede album van Crayson Capps met schitterende muziek. Zeer aanbevelenswaardig.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 het radioprogramma “Country Music Round-up” te beluisteren via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

107.7 MHz via de ether, 105.9 MHz via het plaatselijk kabelsysteem en als achtergrondmuziek op TV kanaal 2.

Het programma wordt normaliter op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden.

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Dat kan! Gewoon uw verzoek even via dit medium doorgeven! Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gebruik het email-adres dat is vermeld bij de e-mail afbeelding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Jan. 30 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 3 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records

2. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Intro + Sunny Side of the Mountain *** DCN

3. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Intro + On Top of the World *** DCN

4. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Intro + Man of Constant Sorrow *** DCN

5. The Crooked Jades *** Knoxville Rag *** Copper Creek Records

6. The Crooked Jades *** Love got in the Grain *** Copper Creek Records

7. Merle Haggard *** My love affairs with trains + No more trains to ride *** BGO Records

8. Merle Haggard *** Okie from Muskogee’s comin’ Home *** New West

9. Earle & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

10. Will Stevens *** Last Day of Forever *** Maura Music

11. Hans de Jong *** Waltzing Picks *** Munich Records

12. Blaine Larsen *** I don’t know what she said *** BNA

13. Blaine Larsen & Gretchen Wilson *** Lips of a Bottle *** BNA

14. Grayson Capps *** Jukebox *** Heyena Records

Be there next week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *